Hamza Yusuf kimdir, nereli, kaç yaşında, Müslüman mı? İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf'un biyografi bilgileri

Güncelleme Tarihi:

Hamza Yusuf kimdir, nereli, kaç yaşında, Müslüman mı İskoçya Başbakanı Hamza Yusufun biyografi bilgileri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2023 13:38

İskoçya Başbakanı olan Hamza Yusuf, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesinin ardından biyografisi ve kariyeri ile merak konusu oldu. İskoçya'nın ilk Müslüman başbakanı olma sıfatını alan Hamza Yusuf, aynı zamanda ülkenin en genç başbakanı unvanını da elde etti. Peki, Hamza Yusuf kimdir, nereli? İşte, o isim hakkında merak edilen bazı bilgiler

Haberin Devamı

Hamza Yusuf, 7 Nisan 1985 tarihinde Glasgow'da Pakistanlı bir göçmen ailesinde doğmuş ve siyaset bilimi eğitimi almıştır. Siyasi kariyerine parlamento asistanı olarak başlayan Yusuf, daha sonra SNP'nin genel merkezinde iletişim uzmanı olarak çalışmıştır.

2012'de Alex Salmond hükûmetinde genç bir bakan olarak atanıp 2014'e kadar dış ilişkiler ve uluslararası kalkınma bakanı olarak görev yapmıştır. Ardından Sturgeon hükûmetlerinde 2014'te Avrupa bakanı, 2016'da ulaştırma ve adalar bakanı olarak yer almıştır.

2018'deki kabine revizyonunda ise, adalet bakanı makamına terfi ederek meclise tartışmalı bir nefret suçları yasa tasarısı sunmuştur. 2021'de, COVID-19 pandemisi sırasında sağlık bakanı olarak kitlesel aşı programının yanı sıra Ulusal Sağlık Sisteminin (NHS) iyileştirilmesinden sorumlu olmuştur. Sturgeon, SNP liderliğinden ve İskoçya başbakanlığından istifa etme düşüncesini açıkladıktan sonra, 2023'teki İskoç Ulusal Partisi liderlik seçimini kazanarak İskoçya'nın en genç, ilk Asyalı ve Müslüman İskoç Başbakanı olmuştur.