Sakatlıklar Ada’da tam anlamıyla ‘salgına’ dönüştü

Geçen sezona göre yüzde 100’ün üzerinde bir artış var.

Haberin Devamı

Pep Guardiola: Mücadeleyi FiFA’ya taşıyın.

Jürgen Klopp: Fikstürleri gördükçe dehşete kapılıyorum. 

Virgil Van Dijk: Ödenen paralar sağlığımız pahasına olmamalı.

Kevin De Bruyne: Maçlara getirilen yeni ek süreler büyük bir saçmalık. 

Raphael Varane: Oyun tehlikeli bir seviyeye ulaştı.

Hepsinin itirazı aynı: Premier Lig’de artık hiç olmadığı kadar çok oyuncu sakatlanıyor. Ve bu durum tam anlamıyla bir krize dönüştü.

Manchester City oyuncusu Kevin De Bruyne aylar süren bir hamstring sakatlığı yaşadı. Bunun temel sebeplerinden biri dinlenme eksikliği. Bu sezon 35 futbolcu benzer sakatlığı yaşadı ve bu geçen sezona göre yüzde 100’ün üstünde bir artış demek. Crystal Palace Teknik Direktörü Roy Hodgson geçen ay düzenlenen bir basın toplantısında sakat oyuncularının listesinin bulunduğu bir A4 kağıdını ortaya attı ve şöyle dedi:

Haberin Devamı

O KADAR ÇOK SAKAT VAR Ki UNUTUYORUM 

“Şu an o kadar çok var ki unutuyorum. Bu liste herhangi birini unutmuş olmam ihtimaline karşı.”

Haksız sayılmazdı çünkü sakatlanan oyuncu sayısı çift haneliydi ve 7’sinde hamstring sorunu vardı.

DEĞiŞiKLiK SAYISI 10 OLSUN

Arsenal Teknik Direktörü Mikel Arteta da izin verilen 25 kişilik kadro sayısında artış yapılması çağrısında bulundu. Ve bununla da yetinmeyip bir maçta takımların yapmasına izin verilen değişiklik sayısının 5’ten 10’a çıkarılmasını önerdi.

KiM KAZANACAK GÖRECEĞiZ

Bu kadar çok sakatlık meydana gelmesi artık uzmanlarca futbolda bir ‘salgın’ olarak görülüyor ve sebep olarak şu 3 madde gösteriliyor:

1- COVID-19 pandemisi sonrası az dinlenme ve yoğun program.

2- YÜKSEK yoğunluklu koşulara dayanan yeni taktikler.

3- ZAMAN kaybının önüne geçmek ve maçları uzatmak için getirilen yeni kurallar.

Bakalım yükselen sesler ve çözüm önerileri bir karşılık bulacak mı yoksa daha çok para oyunun üstünde egemen olmaya devam mı edecek?

iNGiLTERE’DE BÜYÜK BiR SORUN ‘VAR’

İngiliz futbolunun sakatlıklar kadar içinden çıkamadığı problemlerden biri de haftalardır tartışma konusu haline gelen VAR kararları. Son olarak Newcastle-Arsenal maçında verilen gol kararı VAR tartışmasını başka bir boyuta taşıdı.

Haberin Devamı

Gol kararı öncesi 3 farklı durumu değerlendirmek zorunda kalan VAR bunun için sahadaki oyuncuları 4 dakikadan fazla bekletti. Bu yaşananlar doğal olarak maçın önüne geçince, önce teknik direktör Mikel Arteta’nın “Utanç verici” şeklindeki sözleri ve ardından Arsenal Kulübü’nün yaptığı yazılı açıklama dengeleri alt üst etti. Bu sezon 10’dan fazla maçta sonuca etki eden hatalar yapan VAR şimdiden büyük bir soruna dönüşmüş durumda.

Oyunun hızı artarken, bilim ve teknoloji sahaya her geçen gün daha fazla entegre olurken, beklentilere cevap veremeyen VAR maalesef sınıfta kalmaya devam ediyor.

iSPANYA’DA HAKEMLER VE LA LiGA ‘VAR’ KONUŞMALARININ CANLI YAYINLANMASINI iSTiYOR

Haberin Devamı

VAR konusunda İngiltere’de yapılan tartışmaların benzeri İspanya La Liga’da da yaşanıyor. Hakemler VAR odasındaki konuşmaların duyurulmasını istiyor. Her zamankinden daha fazla korumasız ve eski meslektaşları tarafından saldırıya uğramış hisseden hakemler, geçen sezondan beri İFAB ve kulüplerden bunu talep ediyordu.

Bu kez çağrıları hem federasyon hem de kulüpler tarafından karşılık buldu. Özellikle Hakem Kurulu, İspanyol futbolunda var olan tartışma seviyesini düşürmek ve şeffaflığı artırmak istiyor.

Her ne kadar önce yasal sorunları çözmeleri ve İFAB’ın onayına ihtiyaçları olsa da. La Liga Başkanı Javier Tebas, pazartesi günü, “En azından VAR’daki konuşmaların duyurulması gerginliği azaltabilir” dedi.

Haberin Devamı

Şu anda İFAB, “Hayır” diyor ve konuyu kırmızı çizgisi olarak değerlendiriyor. La Liga canlı olarak bu sesleri veremezse bir diğer seçenek olarak maçların bitiminden sonra konuşmaların yayınlanmasını ön görüyor.

Dünyanın en iyi 2 liginde bile VAR en çok tartışılan konu. Süper Lig’de de kullanılmaya başladığı günden beri oyundan çok konuştuğumuz şey VAR kararları. Onlar her şeye rağmen “Birlikte gelişmeliyiz” diyerek çözüm yolları aramaya devam ediyorlar. Darısı bizim başımıza!

Yazarın Tüm Yazıları