Koray Durkal

Puertas ve Amoura'yı kilitle, Burgess'in üzerine oyna

7 Mart 2024
Belçika’da 8 puan farkla liderlik koltuğunda oturan Union Saint-Gilloise, kendi liginde maç başına 2.42 puan ortalaması tutturdu. Genellikle 3-5-2 oynayan ve hücumlarda 3-4-3’e dönen takımda merkez orta sahalar Rasmussen ve Sadiki, sistemin temel parçalarını oluştururken, kanat bekler Lapoussin ve Castro-Montes de hücuma verdikleri destekle öne çıkıyor. Belçika ekibinin zayıf karnı ise, bire birlerde ve arkasına atılan toplarda ağır kalan stoper Burgess...

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi son 16 turunda son yıllarda Belçika futboluna damga vuran bir takımla karşılaşacak. Avrupa futbolunu yakından takip edenler Union Saint-Gilloise takımının küçümsenmeyecek bir rakip olduğunu zaten biliyorlar. Kadrosundan birbirinden yetenekli oyuncuların sahip olan Union Saint-Gilloise tam anlamıyla bir proje takımı. İngiltere Premier Lig ekiplerinden Brighton’ın sahibi Tony Bloom tarafından satın alınan kulüp, 48 yıl sonra 2020-21 sezonunda yeniden Belçika 1. Ligi’ne yükselmeyi başardı. Üç sezonluk 1. Lig grafiği ise son derece şaşırtıcı. İlk sezonunda çok iyi performans gösteren ekip, sonraki iki sezon şampiyonluğu son anda kaçırdı. Bu sezon ise 8 puan farkla liderlik koltuğunda oturuyorlar.

Üç sezondur aynı oyunu oynuyorlar

Union Saint-Gilloise takımının önemli isimlerini tanıtmaya teknik direktörleri Alexander Blessin‘den başlayalım... Red Bull Leipzig çıkışlı olan Alman Blessin burada tüm alt yaş kategorilerini çalıştırdıktan sonra Oostende’ye transfer oldu. Kısa süreli Genoa macerasının ardından 2023 yılında Union Saint-Gilloise takımının başına geçti. Belçika Ligi’nde oynadığı 28 maçta 68 puan toplayarak 2.42’lik puan ortalaması yakayan takım, genellikle 3-5-2 sistemini tercih ediyor. Özellikle hücumlarda bu sistemden 3-4-3’e çok esnek biçimde geçiyorlar. 25 yaş ortalamasına sahip takımın temel oyun prensibi lige çıktıklarından beri hiç değişmedi. Bir oyun kültürleri var ve bundan hiç kopmuyorlar.

61 golün 39'una direkt katkı yaptılar

Takımın oyun kalitesine en büyük yaratıcılığı ve hücum gücünü Cameron Puertas ile Mohamed Amoura katıyor. İsviçreli ofansif orta saha Puertas, tüm kulvarlarda 19 asistle Avrupa’nın bu alandaki en iyi oyuncularından biri. Takımın gol konusundaki en önemli ismi ise şimdiden 22 gole ulaşan Cezayirli Amoura. Rakip ceza alanı çevresinde serbest bir role sahip olan Amoura kendini unutturmayı başararak savunma arkasına yaptığı koşularla gole gidebilen bir oyuncu. Bu ikili takımın bu sezon ligde attığı 61 golün 39’una direk katkı sağladı.

Kim gelirse gelsin istikrar sürüyor

48 yıl aradan sonra yükseldiği Belçika 1. Ligi’nde üçüncü sezonunu yaşayan Union Saint-Gilloise Kulübü’ndeki oyuncu ve teknik direktör değişiklikleri takımda istikrarı hiç bozmadı. Golleriyle takımı 1. Lig’e çıkaran santrfor Deniz Undav’ın Brighton’a transferi sonrası yerine gelen Victor Boniface de kısa sürede Leverkusen’in yolunu tuttu. Onun boşluğunu dolduran Mohamed Amoura olağanüstü bir sezon geçiriyor. Başta da belirttiğimiz gibi Belçika ekibi kesinlikle küçümsenmeyecek bir takım ve güçlü bir oyunları var. UEFA Avrupa Ligi’nde bulunduğu E Grubu’nu üçüncü bitirirken Liverpool’u yenme başarısı gösterdiler. Konferas Ligi Play-off turunda kupanın iddialı takımlarından Eintracht Frankfurt’u elediler.

Burgess'in ağırlığı bir avantaj

Yazının Devamını Oku

Futbolun Harvard’ı Right to Dream

25 Şubat 2024
1999’da Gana’da hayata geçirilen akademi, yıldız yetiştirmeye devam ediyor.

Tom Vernon tarafından 1999 yılında Gana’da hayata geçirilen ‘Right to Dream’ şimdilerde Premier Lig kulüplerinin çok sayıda oyuncu transfer ettiği bir kaynak haline geldi. Projeye başladığında evinde ağırladığı 16 oyuncu adayı genç ile yola çıkan Vernon şimdilerde Gana, Fildişi Sahili, Mısır, Danimarka ve ABD’de potansiyelli gençleri geliştiren akademilere sahip.

15 BiN ÇOCUKLU SEÇME

Gana'da geçen yıl yaklaşık 15 bin çocuğun katıldığı denemelerden sadece 90’ının akademiye alınması organizasyonun olaya ne denli titiz yaklaştığının da bir göstergesi. Akademideki gençlere 5 yıllık bir taahhüt sunuluyor. Tüm çocuklar futbol ve eğitim perspektifinde değerlendiriliyor. Yaratıcılıkları, sosyal olarak farkındalıkları ve potansiyel liderlik niteliklerine kadar her şey inceleniyor. Burada başarılı olan oyuncular bu sezon Danimarka’nın Nordsjaelland Kulübü’ne gönderilerek Avrupa futboluna ilk geçiş noktalarına ulaşıyorlar.

YENi RUHLAR KEŞFEDiYORUZ

Right to Dream’in kurucusu Tom Vernon yapmaya çalıştıklarıyla ilgili bugüne kadar hiç duymadığımız şeyler söylüyor: “Öğrendiğim şeylerden biri ruhun gerçekten önemli olduğu. Yaşama sevinci, insanlarla bağlantı kurma yeteneği ve içine girdikleri her durumdan en iyi şekilde yararlanma arzusu olan duygusal çocukları arıyoruz. Bu geleceğimiz için de gerçekten ilginç bir şey. Yeni ruhlar keşfetmek nasıl olurdu sorusunu uzun uzun konuştuk. Profesyonel futbol oynayabileceğini umduğumuz ancak profesyonel oynasalar da oynamasalar da ücretsiz olarak dünya standartlarında eğitim alabilecek ve devam edip harika şeyler yapabilecek çocukları kabul ediyoruz. Belki daha da ileri gidebilir ve akademimiz için futbolun Harvard’ı diyebiliriz.”

ROL MODELLERi KUDUS

Ağustos ayında Ajax’tan West Ham’a 38 milyon sterlin karşılığında transfer olan Ganalı Mohammed Kudus akademinin parlayan yüzü oldu. Kudus kısa sürede West Ham için kilit bir oyuncu haline geldi. Bir diğer akademi mezunu 2024 Afrika Uluslar Kupası’nda ‘En İyi Genç Oyuncu’ seçilen Fildişi Sahilli Simon Adingra 2022’de FC Nordsjaelland’dan 6 milyon sterlin karşılığında Brighton’a katıldı. 19 yaşındaki Ganalı İbrahim Osman 19 milyon sterline Brighton’a transfer olan bir diğer isim oldu. Liste uzayıp gidiyor ve akademi üretmeye, Avrupa futboluna giden köklü bir yol sunmaya devam ediyor.

Yazının Devamını Oku

Sparta Prag, Avrupa Ligi'nin en formda 3. takımı!

15 Şubat 2024
55 milyon Euro’luk kadro değeri olan bordo beyazlı takım, Avrupa Ligi C Grubu’nda Rangers’ın ardından ikinci olarak play-off’a kalırken Real Betis gibi güçlü bir ekibi geride bırakmayı başardı. Kendi liginde lider olan ve son 7 maçını kazanan Sparta Prag, kanat beklerini aktif biçimde kullanarak ileride görev yapan Haraslin ve Birmancevic ile sonuca gitmeye çalışıyor. Danimarkalı teknik direktör Priske’nin çalıştırdığı Sparta’nın zayıf noktası ise atletizmi yüksek ve teknik oyuncular karşısında çok açık veren savunması.

Galatasaray'ın UEFA Avrupa Ligi son 16 turu play-off turunda eşleştiği Çekya temsilcisi Sparta Prag, bu sezon oldukça istikrarlı bir başarı grafiği çiziyor. 46 yaşındaki Danimarkalı Brian Priske’nin teknik direktörlüğünü yaptığı bordo beyazlı kulüp, 13 şampiyonlukla Çekya Ligi’nde en çok mutlu sona ulaşan takım. 1893 yılında kurulan Sparta Prag daha önce Avrupa kupalarında Galatasaray ile 4 maç oynarken, bu karşılaşmalarda 2 galibiyet, birer beraberlik ve mağlubiyet yaşadı.

Takımın en pahalı oyuncusu 5 milyon euroluk Ladislav Krejci

Kadro değeri 55 milyon Euro olan Sparta Prag’da (Galatasaray 206 milyon Euro) stoper Ladislav Krejci, 5 milyon Euro ile takımın en değerli oyuncusu. Bir diğer dikkat çeken oyuncu ise bu sezon tüm kulvarlarda 11 kez ağları sarsan Slovak forvet Lukas Haraslin. Sparta Prag hem lig hem Avrupa’da elde ettiği sonuçlarla UEFA tarafından Kupa 2’nin en formda 3. takımı seçildi. Sporting’in birinci sırada yer aldığı listede Galatasaray 2. basamakta bulunuyor.

Priske, duran top antrenörlüğünden teknik direktörlüğe geçiş yaptı

Sparta Prag Teknik Direktörü Brian Priske, ülkesi Danimarka’nın Midtjylland takımında savunma ve duran top antrenörlüğü ile başladığı kariyerine, teknik direktör olarak devam ediyor. Prag ekibine oynattığı hücum ağırlıklı pozitif futbol taraftarları da son derece mutlu ediyor. Genellikle 3-4-3 ve 3-4- 1-2 sistemini tercih eden 46 yaşındaki teknik adam, bekleri ve merkezleri aktif bir biçimde kullanarak hücumda daha fazla yoğunluk sağlıyor.

Çekya Ligi'nde oynadığı 7 maçı da kazandı

Sparta Prag bu sezon Avrupa kupaları macerasına Şampiyonlar Ligi ile başladı ve 3. eleme turunda Kopenhag’a 0-0 ve 3-3’lük skorlarla elendi. Avrupa Ligi play-off turunda Dinamo Zagreb’i 1-3 ve 4-1’le eleyen Sparta, adını gruplara yazdırdı. C Grubu’nda Rangers, Real Betis ve Aris Limassol ile mücadele eden Çekya ekibi, 3 galibiyet, 1 beraberlik ve 2 mağlubiyetle grubu ikinci bitirip play-off turuna kaldı. Sparta Prag kendi liginde de 20 maçta 17 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 yenilgi yaşadı. Son 7 maçını kazanan bordo beyazlılar, 53 puanla liderlik koltuğunda oturuyor.

Yazının Devamını Oku

Bu kadro üç kulvar için yeterli mi?

7 Şubat 2024
Okan Buruk eminim bu maçtan sonra şu sorunun cevabını sorgulayacaktır.

Galatasaray için kâğıt üstünde kolay görünen bir maçtı. Okan Buruk bazı futbolcularını dinlendirmeyi seçerken hem az süre verdiği oyunculara hem de yeni isimlere şans verdi Bandırmaspor karşısında.

Bandırmaspor, güç dengesi açısından Galatasaray karşısında oldukça zayıf olsa da oyun disiplininden hiç kopmadı. Geriye düştükleri zamanda bile sürekli oyunda kaldılar ve son dakikaya kadar alkışlanacak bir mücadele ortaya koydular.

DAViNSON SANCHEZ FARKI

İlk devrede Zaha ve Tete’nin bireysel becerileriyle pozisyonlar üretmeye çalışan Galatasaray ilk golü kornerden buldu. Sonrasında Bandırmaspor’un bulduğu pozisyonlarda ilk golün sahibi Davinson Sanchez tecrübesiyle ön plana çıkarak, tehlikelerin golle sonuçlanmasını önledi. 36 ve 40. dakikalarda kazanılan iki penaltı golü Galatasaray’a rahat bir nefes aldırdı.

İkinci yarıda skoru 3-2’ye getiren Bandırmaspor’un bir golü tartışmalı bir şekilde iptal edildi. Galatasaray’ın yeni transferi Carlos Vinicius son dakikada sahneye çıkarak takımını rahatlattı. Galatasaray kupada bir üst tura çıksa da Okan Buruk bu maçtan sonra üç kulvarda yeterli bir kadroya sahip olup olmadığını bir kez daha sorgulayacaktır.

Yazının Devamını Oku

Klopp ve Xavi’den sonra büyük takım zulmünün kurbanı kim olacak?

2 Şubat 2024
Teknik taktik bilgisinden ziyade çelik gibi sinir ve mental güç lazım.

Liverpool’dan sezon sonu ayrılacağını açıklayan Jürgen Klopp’tan sonra bir veda duyurusu Barcelona Teknik Direktörü Xavi Hernandez’den geldi. Xavi’nin haziran ayında Barça’dan gidecek olmasını değerlendiren Manchester City Teknik Direktörü Pep Guardiola, “İngiltere’deki baskıyı İspanya’nınki ile karşılaştıramayız. Orada bu işler bin kat daha zor. Barcelona’da hissettiğiniz baskı başka bir yerinki ile karşılaştırılamaz” dedi.

BARCELONA DÜNYANIN EN ZORLU KULÜBÜ

Sonuna kadar da haklıydı. Gerçek şu ki Barcelona dünyanın en zorlu kulübü ve Katalan diyarında çok iyi futbol oynamak da yeterli bir kavram değil. Taraftardan tutun yönetime hatta ve hatta medyaya kadar herkese kendinizi kabul ettirmek zorundasınız. Kulübe altın çağını yaşatan Guardiola ve Messi gibi isimlerin bile sorgulandığı, eleştirildiği yer burası. Xavi de bunun farkında olarak yola çıktı ancak medyanın her gün kendisini ‘öldürmesinden’ tükendiğini belirterek veda kararı aldı.

MENTAL ANLAMDA GÜÇLÜ OLAN KAZANACAK

Klopp enerjisinin tükendiğini söylemişti ayrılık kararını açıklarken. Xavi de enerjiden bahsetti. Her ikisinin enerjileri farklı anlamlarda tükense de, bu istifalar oyun geliştikçe teknik adamların mental anlamda daha da güçlenmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Xavi’nin şu sözleri bize tam olarak bunu anlatıyor: “Barcelona antrenörü olmak nahoş, zalimce bir duygu. Bir zulüm... Ben olumlu bir adamım ancak pil seviyesi tükenmeye devam ediyor. Bir noktadan sonra görevde kalmanın bir anlamı olmadığını anlıyorsunuz.”

MANCHESTER UNiTED AKADEMiSi’NDE SADECE FUTBOL ÖĞRETiLMiYOR

Geçtiğimiz günlerde Manchester United Futbol Akademisi, eşi benzeri görülmemiş bir ödül törenine imza attı. Bu bir futbol ödül töreniydi ancak ödüllerin hiçbiri futbol için değildi. Old Trafford’da düzenlenen törenin mimarı Akademi Direktörü Nick Cox’tu. Akademi öğrencilerine dağıtılan ödüller yaşam boyu öğrenmeye, müfredat dışı etkinliklere ve eğitim başarısına göre verildi. Cox ödüllerle ilgili şunları söyledi: “Gençleri bizimle birlikteyken yaşadıkları kişisel gelişimleri ve kulübe kattıkları nitelikleri için ödüllendirme fikrim vardı. Yani geleneksel anlamda bir futbol ödül töreni değil, gençlerin bir kutlaması gibi. Ve ekibim bu fikri çok daha iyi noktalara taşıdı.”

DARISI BiZiM BAŞIMIZA

Yazının Devamını Oku

Trabzon’un geçiş dönemi sancılı olacak

30 Ocak 2024
En son evinde Samsunspor’u yenen Trabzonspor o günden sonra çıktığı 4 maçta da galibiyet yüzü göremedi.

Bu maçlarda kalesinde 10 gol gördü. Kasımpaşa önünde oyuna istekli başladı Trabzonspor. Golü 19’da Enis ile bulan bordo mavililerin ritmi daha da yükseltmesi bekleniyordu. Ancak ilerleyen dakikalarda senaryo tersine döndü.

ZAAFLARI iYi DEĞERLENDiRDi

Kasımpaşa, geriye düşmesine rağmen önde oynamaya çalışan Trabzonspor’un zaaflarını çok iyi değerlendirdi ve ikinci yarının 30 dakikalık bölümünde skoru 3-1’e getirmeyi başardı. Kasımpaşa’da Aytaç Kara çok iyi bir sezon geçiriyor. Bu haftayı da boş geçmedi ve ligdeki 11. golünü attı. Kasımpaşa, Sami Uğurlu’yla birlikte son 6 maçlık seride Beşiktaş, Hatayspor ve Trabzonspor’a karşı galip gelmeyi başardı. Özellikle büyük maçlara daha farklı konsantrasyonla çıktıkları bir gerçek.

ABDULLAH AVCI’NIN iŞi ZOR

Trabzonspor, milli takımlara gidenler ve takımdan ayrılanlarla oyun kalitesinin çok gerisinde kaldı. Abdullah Avcı’nın kafasındaki oyun anlayışının bu kadro yapısıyla gerçekleşmesi pek mümkün değil. Gerçek olan şu ki bu sezon Trabzonspor için sancılı bir geçiş süreci olarak. Bir parantez de Kasımpaşa’nın 17 yaşındaki stoperleri Taylan Utku Aydın ve Yasin Özcan’a açmak lazım. Genç yaşlarına rağmen gerçekten çok iyi iş çıkarıyorlar.

Yazının Devamını Oku

Shankly kurdu, Dalglish değer kattı, Klopp zirveye taşıdı

28 Ocak 2024
Kendisi her ne kadar ‘Ben normal biriyim’ dese de Alman hoca Liverpool tarihinde özel bir yere sahip.

Jürgen Klopp önceki gün sürpriz bir açıklama yaparak sezon sonunda Liverpool’dan ayrılacağını açıkladı. Premier Lig’de lider durumda bulunan Kırmızılar’ın taraftarları için bu karar büyük bir şok etkisi yarattı. İlginçtir, Liverpool benzer olayı son 50 yıl içinde önce Bill Shankly ardından Kenny Dalglish gibi iki efsanede de yaşamıştı. Ama bu hepsinden çok farklı...

Klopp geldiği ilk günden itibaren şehre inancı ve birliktelik duygusunu aşıladı. ‘The Normal One (Normal Biri)’ lakabının hakkını verircesine şehrin sokaklarında dolaştı, publarda ve restoranlarda halkla iç içe zaman geçirdi. İlk toplantısında 80 kulüp çalışanını bir odada topladı, o anda hepsinin ismini ezbere biliyordu! Bu bağ Anfield Road’da istediği inancı sarsılmaz bir güce dönüştürdü. Önce kulübü yeniden inşaa etti ardından 30 yıllık şampiyonluk hasretine son verdi. Yetmedi, tüm bunları Şampiyonlar Ligi kupasıyla taçlandırdı.

ASLA YALNIZ YÜRÜMEYECEKSiN

Shankly kulübü kurdu, Dalglish değerine değer kattı, Klopp ise kimsenin hayal edemeyeceği noktalara taşıdı. Şimdi İngiliz futbolu çok önemli bir figürü kaybetmek üzere.

Pep Guardiola ile birlikte futbol standartlarını ülkede görülmeyen seviyelere taşıyan Klopp sahneden ayrılıyor. Ve Liverpool taraftarlarına da asla yalnız yürümeyeceklerinin sözünü şu ifadelerle veriyor:

“Yiyecek hiçbir şeyim olmasa bile başka bir İngiliz kulübü asla olmayacak.”

iLK KEZ EŞi ULLA iLE TERS DÜŞTÜ

Klopp’un eşi Ulla Sandrock, kariyerinin en büyük kararlarında her zaman en etkili kişi oldu. Borussia Dortmund’dan ayrılmasından tutun Manchester United yerine Liverpool’a imza atmasına kadar başrol oyuncusu her zaman Ulla’ydı. İki yıl önce de ayrılmak istediğinde Ulla kalmak istediğini bildirmiş ve bunun üzerine Klopp, “Hayatımda imzaladığım en önemli sözleşme Ulla ile olan” diyerek Liverpool’daki kariyerine devam etmişti. 2026 yılına kadar uzattığı sözleşmesinden 1 yıl kala vazgeçmesi belki Ulla’ya da sürpriz oldu ancak Klopp’un enerjisinin tükendiğini açıkça söylemesi eşi için de önemli bir gerekçe olacaktır.

Yazının Devamını Oku

Leonardo Bonucci, Fenerbahçe için bir futbolcudan fazlası

16 Ocak 2024
Kanarya’nın yeni stoperinin A’dan Z’ye bütün özellikleri...

Leonardo Bonucci’nin ne kadar özel bir futbolcu olduğunu daha ilk maçında gördük. Çarşamba günü İstanbul’a ayak basıp takımla birkaç idmana çıktıktan sonra Gaziantep’te forma giyen Bonucci, heyecanı ve hırsıyla enerji saçıyordu. Juventus’ta birlikte forma giydiği Merih Demiral’ın “Gerçek bir lider” diye tanımladığı Bonucci’nin hikayesi, Orta Çağ mimarisine sahip Pianoscarano’da başladı. Kariyerindeki dönüm noktası teknik direktör Carlo Perrone ile çalışması oldu. Perrone, Bonucci’nin hem iyi bir stoper olmasını sağladı hem de güçlü bir karakter edinmesinde yardımcı oldu.

iLK TEKLiF iNTER’DEN GELDi 

İlk daveti 17 yaşındayken İnter’den aldı. Hiç düşünmeden Milano’ya giden Bonucci, çıktığı deneme idmanı sonrası takımın Abu Dabi’deki kampına götürüldü. Hazırlık maçlarında gösterdiği performans sonrası İnter’e imzayı atan Bonucci, o sezon U20 takımıyla İtalya Kupası ve İtalya Ligi’ni kazandı. Bazı maçlarda A takımın kulübesinde oturdu.

JUVENTUS’A GiDEN UZUN YOL

2007’de İnter Leonardo Bonucci’yi sırasıyla Treviso ve Pisa’ya kiraladı, ardından 4 milyon Euro’ya Genoa’ya sattı. Aynı sezon Bari onu 10 milyon Euro’ya renklerine kattı. 2010 yılında Juventus’un teklifiyle hayallerine koşar adım gitmeye karar verdi. Ona göre Bari’yi bırakmak kolay değildi ama Juventus sadece aptalların kaçıracağı bir trendi! Siyah beyazlılar ile ilk maçına 29 Temmuz’da, Avrupa Ligi 3. ön eleme turunda Shamrock Rovers karşısında çıkan Bonucci, ilk golünü ise 19 Ağustos’ta Sturm Graz’a karşı attı.

6 ŞAMPiYONLUK KAZANDI

2010-11 sezonu onlar için pek parlak geçmedi ancak ertesi sezon Antonio Conte’nin gelişiyle yakaladıkları uyum onları 6 yıl sonra yeniden Serie A şampiyonluğuna taşıdı. Leonardo Bonucci, Conte ile 3 sene üst üste yaşadığı şampiyonluklara Massimiliano Allegri ile 3 şampiyonluk daha ekledi.

ŞAMPiYONLAR LiGi’NDE iKi FiNAL

Yazının Devamını Oku