Boza
Boza Haberleri
Yüksek yağlı diyetten kaçının
Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, güçlü bir bağışıklık sisteminin gitgide daha önemli olduğu günümüzde, yüksek yağlı diyetlerden uzak durulması tavsiyesinde bulundu.
Yararlı Bakteri Sayısını Önemli Ölçüden Düşüren Yağlı Diyetlerden Uzak Durulmalı
Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, güçlü bir bağışıklık sisteminin gitgide daha önemli olduğu günümüzde, yüksek yağlı diyetlerden uzak durulması tavsiyesinde bulundu.
Polatlı soğanı tescillendi
Bağışıklık Sisteminin Askerleri: Probiyotikler ve Vitaminler!
Probiyotik içeriği yüksek gıdaların üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini azalttığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Kenan Yıldırım, “Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak istiyorsak, bağırsaklarımızın en sevdiği yiyeceklerden turşu, kefir, tarhana, şalgam suyu ve boza gibi güçlü probiyotik kaynaklarını günlük tüketmeye özen göstermeliyiz. C vitamini ve çinkonun bağışıklık sistemimizin en güçlü askerleridir” dedi.
Bir bardağı bile yetiyor! Kışın vazgeçilmez içeceği boza öyle faydalı ki…
Kış mevsimi geldi, vitamin ve mineral deposu boza raflarda yerini aldı. Boza, metabolizmayı güçlendiren özellikleri sayesinde daha çok kış mevsiminde tercih ediliyor. Peki, bir bardağı bile şifa deposu olan bozanın faydaları ne kadar biliyoruz?
Testi pozitif çıkıp evde tedavi gören koronavirüs hastaları nasıl beslenmeli?
Diyetisyen Öznur Akgöz, testi pozitif çıkıp evde tedavi gören Kovid-19 hastalarının beslenmesine çok dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "Turunçgiller, turuncu meyve ve sebzeler A ve C vitamini bakımından zengindir. Kış mevsiminde yaygınca bulabileceklerimizden bazıları ise portakal, mandalina, greyfurt, limon, havuç, kış kabağıdır. Probiyotik besinler ise bağırsaklar üzerinde yaptığı olumlu etkiler ile bağışıklık sistemini destekleyen yararlı bakterilerdir. Bunun için kefir, yoğurt, boza, tarhana tüketilmeli" ifadelerini kullandı.
Hafızalardan silinmeyecek bir yıl: 2020
Eğitim evlere taşındı, uzaktan eğitim yeni normal oldu. Eğitim alanında on yıllar sürecek değişim bir yıla sığdı. İşte 2020’’in ilk ayından son ayına kadar eğitim alanında tüm yaşananlar.
Esnaf, sanatkar ve gerçek kişi tacirlere verilecek desteklerde başvurular bugün başlıyor.. İşte başvuru ekranı ve detaylar
Esnaf, sanatkar ve gerçek kişi tacirlere verilecek desteklerde başvurular bugün başlıyor. Bilindiği üzere, koronavirüs salgınının (COVID-19) ülkemiz ticari hayatı üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik çeşitli tedbirler alınmaktadır.
Loznik nedir, nasıl yapılır? İşte adım adım loznik tarifi
Asma yaprağıyla yapılan ancak çok fazla bilinmeyen lezzetlerden biri. Asma Pidesi olarak da bilinen loznikin ana malzemelerinden biri diğeri de mısır unu. Köklü bir geçmişi olan loznik bazı bölgelerde ayrana batırılarak tüketilir. Peki, loznik nasıl yapılır, gerekli malzemeler neler? İşte adım adım loznik tarifi...
Asırlık markalarla dünden bugüne
Türkiye’nin en eski markaları onlar... Kimi asırlık, kimi birkaç asrı devirmiş. Yıllar içinde üretimleri de, tarzları da, işleyişleri de başkalaşmış. Pek çok zorluğa meydan okuyup hayatta kalmışlar ve uzun ömürlerini kaliteden ödün vermemeye borçlular...
Bağışıklık sistemini güçlendirme ihtiyacı boza tüketimini yüzde 50 artırdı
Boza, kışın gelmesiyle tezgahlarda yerini aldı. Birçok faydası olan boza, korona virüs salgınıyla birlikte en fazla rağbet gören ürün oldu.
Meclis'te 12 günlük bütçe maratonu
Meclis’in 12 gün sürecek bütçe maratonu dün başladı. Pandemi önlemleri nedeniyle izleyici alınmayan görüşmeleri milletvekilleri de sosyal mesafe kurallarına uygun oturma düzeninde izledi. Kürsüde maskeyle konuşma uygulaması ise esnetildi.
İnek sütü protein alerjisinde ne yapmalıyız?
İnek sütü protein alerjisi, ülkemizde bebeklerde en sık görülen besin alerjisidir. Bu alerji bağışıklık sistemimizin inek sütü proteine karşı anormal bir şekilde tepki vermesiyle ortaya çıkar. Sıklıkla 1 yaşından küçük bebeklerde görülür. Çocuklar büyüdükçe görülme sıklığı azalır. Peki inek sütü protein alerjisi nedir ve bu alerjiye karşı ne yapmalıyız? Alerji Diyetisyeni Ecem Tuğba Özkan tüm yönleriyle açıkladı...
Boza nasıl yapılır? Boza yapımının püf noktaları nelerdir?
Boza Osmanlı’dan günümüze kış aylarının vazgeçilmez içeceğidir. Özellikle geceleri tüketilmesi bir nevi gelenek haline gelen boza, fermente bir içecek olduğundan oldukça da faydalıdır. Koronavirüs pandemisi nedeniyle bağışıklık dostu fermente içeceklere ilginin de artmasıyla daha da popüler bir hale gelen boza evde de yapılabilir. Sizin için evde boza yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalarını araştırdık ve bir boza tarifi hazırladık. Afiyet olsun…
Koronavirüs kış aylarının vazgeçilmezi bozaya olan ilgiyi daha da artırdı
Kış mevsiminin vazgeçilmez içeceği olan ve bağışıklığı güçlendiren bozanın satışları korona virüs pandemisinde patladı. Siparişlere yetişmeye çalışan Bursalı bozacılar probiyotik özelliği olan ürünlerini yurt dışına da ihraç ediyor.
Havalar soğudu, kış aylarının vazgeçilmezi bozaya ilgi arttı
Bilecik ve Kırklareli'nde geleneksel yöntemlerle üretilen, kış aylarının vazgeçilmezi ve bağışıklık sisteminin güçlendiricisi olarak bilinen bozaya ilgi arttı.
Kış akşamlarının olmazsa olmazı boza havaların soğumasıyla yine popüler oldu
Binlerce yıldır soğuk havaların vazgeçilmez içeceği olan ve eskiden sokak aralarında satılan boza, kış soğuklarının kendini hissettirmesiyle daha çok tüketilmeye başlandı.
Bu aile 85 yıldır aynı dükkanda aynı lezzetle boza üretiyor
Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde 4 kuşak boyunca boza ve helva üreten aile 85 yıldır ticaretlerini sürdürüyor.
5. İstanbul Tasarım Bienali bizi birbirimizle, dünyayla, diğer türlerle, mikroorganizmalarla hatta evrenle empati kurmaya çağırıyor
Koronavirüs salgını hayatın alışık olduğumuz akışını altüst etti ama neyse ki sevdiğimiz kültür-sanat etkinlikleri yerli yerinde... Şehrin en önemli sanat buluşmalarından 5. İstanbul Tasarım Bienali bu yıl da çok iddialı. Sergi mekânlarında ve şehrin farklı yerlerindeki kaçırılmaması gereken işleri sanat yazarlarına sorduk.
Pandemi sonrası için tasarım
Şehre yayılarak 2021 baharına kadar sürmesi planlanan 5. İstanbul Tasarım Bienali, pandemiye göre şekillenen yeni formatıyla 15 Ekim’de başlıyor. ‘Empatiye Dönüş: Birden fazlası için tasarım’ başlığı altında dünyanın içinde bulunduğu apokaliptik durumu da inceleyen bienal, Pera Müzesi, ARK Kültür gibi sergi mekanlarında fiziksel olarak izlenebilirken dijital platformda da takip edilebilecek. Bienalin küratörü Mariana Pestana ile ritüeller, mikrobiyal yaşam, sivrisinekler, tasarımın yeni form arayışları ve kırılgan gezegenimiz hakkında konuştuk.
Son dakika açıklaması: Karadeniz ve Akdeniz’den yeni müjdeler alacağımız günler yakın
Son dakika haberi... Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Doğu Akdeniz'de hiçbir hakkı ve hukuku olmayan bölge dışı aktörlerin, birlik içerisinde liderlik oynama hevesleri eğer sorumsuzca davranışlara neden olursa elbette bunun karşılığını alırlar. (Sondaj çalışmaları) Karadeniz'den ve Doğu Akdeniz'den yeni müjdeler alacağımız günler yakındır. İki yıl önce Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla siparişini verdiğimiz Türkiye'nin yeni Yüzer Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Gemisi, yıl sonunda inşallah Türkiye'de olacak. Cumhurbaşkanımız, gemimize 'Ertuğrul Gazi' ismini verdiler" dedi.
Karlık Mağarası'nda kar kütlesi ağustosta bile erimiyor
Gökçeağaç köyünün Karlık mevkisinde, yaklaşık 1600 metre rakımdaki mağarada 12 ay boyunca erimeyen kar kütlesi dikkati çekiyor.
Tadına Doyulmayacak Aşure Tarifi ve Püf Noktaları!
Sevginin, bereketin ve paylaşmanın sembolü olan aşure, Türk Mutfağı’nın her zaman keyifle tüketilen tatlılarından biri. Pastane Eğitmen Şefi Mert Eker, aşurenin bereketini evlerine taşıyarak sevdiklerini mutlu etmek isteyen yürekten şefler için lezzetli aşure tarifini püf noktaları ile birlikte paylaşıyor.
Kayseri'deki görüntüler dehşete düşürmüştü! İtalyan aile sahiplendi...
Kayseri'de 6 ay önce sahibinin sopalı şiddetine uğrayarak birçok yerinde yara ve kırıklar oluşan 'Pongo' isimli kurt köpeği, Kayseri Hayvan Hakları Derneği tarafından özel klinikte tedavi ettirilerek sağlığına kavuştu. Sosyal medyada olayı gören İtalyan aile Türkiye'ye gelerek 'Pongo'yu teslim alıp, ülkelerine götürdü.
Mağaranın karı yazın bile erimiyor... İçeride binlerce yıllık kar kütleleri var
Kastamonu'nun Hanönü ilçesinde yöre halkının "doğal buzdolabı" olarak adlandırdığı Karlık Mağarası'ndaki kar kütlesi, yaz sıcaklarında dahi erimiyor.
'19 yıllık bu uzun yolculukta böbürlenenler, kibrine yenik düşenler oldu'
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “19 yıllık bu uzun yolculukta sabırla yürüyenler olduğu gibi böbürlenenler, kibrine yenik düşenler, zaferi ve başarıyı kendinden menkul görenler oldu. Bunların hiçbirisine eyvallah etmedik” dedi. Erdoğan, dün AK Parti Belediye Başkanları İstişare Toplantısı’nda özetle şunları söyledi:
Son dakika haberler... Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şimdi İstanbul tekrar çöp dağlarıyla, adeta bir rezillik
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belediye Başkanları Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. "Seçim döneminde atıp tutanların, düne kadar yunusların gezdiği Haliç'i bugün ne hale getirdiğini sizler de görüyorsunuz değil mi? Onu o hale getiren bizdik, ama şimdi bakın ne hale geldi..." diyen Erdoğan, "Ülkemizin pek çok yerinde benzer tablolara şahitlik ediyoruz. Çöp dağlarıyla İstanbul'u devraldık, şimdi İstanbul çöp dağlarıyla adeta bir rezillik. İş bilenin kılıç kuşananın." ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Yerel yönetimler reformunu önümüzdeki yasama yılında gündeme getirmeyi planlıyoruz." diye konuştu.
Kokoreç, tavuk döner, pilav, midye... Sonuçlar dehşete düşürdü ancak...
İstanbul’da yapılan bir araştırma sokakta satılan kokoreç, pilav, tavuk döner, boza, soğuk sandviç gibi yiyeceklerin tehlike saçtığını ortaya çıkardı. 1 yıl boyunca yapılan araştırma sonucu alınan numunelerde salmonella gibi tifoya neden olan bakteriler tespit edildi. Gıda üreticisi esnaf ise hijyen kurallarına dikkat ettiklerini ve malzeme alırken dikkatli olduklarını belirterek, araştırma sonuçlarının doğru olmadığını savundu.
Sokaktaki tehlike
İstanbul’da yapılan bir araştırma sokakta satılan kokoreç, pilav, tavuk döner, boza, soğuk sandviç gibi yiyeceklerin tehlike saçtığını ortaya koydu. 1 yıl boyunca test edilen yiyeceklerin yüzde 65’inde zehirlenmeye yol açan ‘Staphylococcus Aureus’, yüzde 25’inde dışkı kaynaklı ‘E.coli’, yüzde 10’unda tifoya neden olan ‘Salmonella’ bakterisi tespit edildi.
Levrek marin (ceviche) nasıl yapılır? Levrek marin tarifi
İlkbahar mevsimi balıklarından levrek, çeşitli şekillerde tüketilebiliyor. Güney Amerika'da 'Ceviche’ olarak bilinen levrek marin de bunlardan biri. Soğuk servis edilen levren marin yapımında soğan, hardal, zeytinyağı, elma sirkesi ve limon suyu gibi kolayca bulunan malzemeler yer alıyor. Peki, levrek marin (ceviche) nasıl yapılır? Levrek marin tarifi...
Üniversitelilerin kampüs özlemi: Özlemim gökyüzü kadar uçsuz bucaksız
Uzaktan eğitim devam ederken, kampüslerini özleyen üniversiteliler Twitter'da #şimdifakültedeolsaydım konulu hashtag ile özlemlerini anlattı.
Lezzetli boza tarifi! Evde boza nasıl yapılır? Malzemeleri nelerdir?
Evde boza yapımı ve boza tarifi Osmanlı kültüründen günümüze kadar uzanan bu lezzeti mutfaklarda denemek isteyenler tarafından araştırılıyor. En çok kış aylarında tüketilen bu lezzeti dışarıdan hazır olarak almak istemiyorsanız tarifimize göz atabilirsiniz. Peki, evde boza nasıl yapılır? Malzemeleri nelerdir? İşte, adım adım boza yapımı ve malzeme listesi.
Sağlık Bakanlığı uyardı: İftar ve sahurda bu uyarılara dikkat!
Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemi sürecinde oruç tutanların yeterli ve dengeli beslenmeleri, iftar ve sahur arasında vücut için gerekli sıvı miktarını almaları, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için A, C, E ve D vitaminlerinden zengin yiyecekleri tüketmeye özen gösterilmeleri gerektiğini bildirdi.
Corona virüse karşı dikkat çeken uyarı
Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erbaş, koronavirüsten korunma önlemleri kapsamında, ekmeklerin, sıcaklığı 90 derece olan fırında 10 dakika tutulması önerisinde bulundu.