EKSTRA
MENÜ

Boza

Boza ile ilgili tüm haberleri ve son dakika Boza haber ve gelişmelerini bu sayfamızdan takip edebilirsiniz. Toplam 1.148 Boza haberi bulunmuştur.

Boza Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan net konuştu: Biz doğruları ulaştırırsak yalan balonları o derece hızlı söner

Cumhurbaşkanı Erdoğan net konuştu: Biz doğruları ulaştırırsak yalan balonları o derece hızlı söner

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, parti genel merkezinden AK Parti Ağrı, Ardahan, Bolu, Diyarbakır, Hatay 7. olağan il kongrelerine canlı bağlantı ile katıldı. Erdoğan, konuşmasında ''Biz doğruları milletimize daha fazla ulaştırırsak, bölücü örgüt ve siyasi uzantılarının yalan balonları o derece hızlı sönecektir'' dedi.

24.02.2021Gündem
1950de Bulgaristandan göç etti... Seyyar satıcılıkla başladı, şimdi dünyaya satıyor

1950'de Bulgaristan'dan göç etti... Seyyar satıcılıkla başladı, şimdi dünyaya satıyor

Nazif Kuşku ve ailesi 1950 yılında Bulgaris'tan Bursa'ya göç etti ve seyyar satıcılıkla boza satmaya başladı. Kuşku sokaklarda boza satarken artan talebi değerlendirerek fabrika kurdu. Şimdi tüm dünyaya boza satıyor.

30.01.2021Ekonomi
Erkeklerde daha sık görülüyor… Gut hastalığı nedir, tedavisi mümkün mü

Erkeklerde daha sık görülüyor… Gut hastalığı nedir, tedavisi mümkün mü?

Ortaçağda aşırı beslenme ve alkolle ilişkisinden dolayı ‘Kralları hastalığı’ olarak bilinen gut hastalığı, yarattığı şikayetlerle yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Peki gut hastalığının belirtileri ve tedavisi nedir? Gut diyeti nasıl olmalıdır? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık ve Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy tüm merak edilenleri açıkladı.

25.01.2021Sağlık
Uzmanlar Uyarıyor: Yüksek Yağlı Diyetten Kaçının

Uzmanlar Uyarıyor: Yüksek Yağlı Diyetten Kaçının!

Güçlü bir bağışıklık sistemi gittikçe önem kazanırken, yüksek yağlı diyetlerden uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, “Vücutta en fazla mikroorganizmayı barındıran, bağırsak mikrobiyotasıdır. Mikrobiyotanın en önemli enerji kaynağı diyet ile alınan karbonhidratlardır. Diyetin prebiyotik özellik gösterebilen karbonhidratlardan zengin olması gerekmektedir” dedi.

19.01.2021Diyet Rehberi
Beslenme ve Diyetetik uzmanı uyardı: Yüksek yağlı diyetten kaçının

Beslenme ve Diyetetik uzmanı uyardı: Yüksek yağlı diyetten kaçının

Güçlü bir bağışıklık sistemi gittikçe önem kazanırken, yüksek yağlı diyetlerden uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, “Vücutta en fazla mikroorganizmayı barındıran, bağırsak mikrobiyotasıdır. Mikrobiyotanın en önemli enerji kaynağı diyet ile alınan karbonhidratlardır. Diyetin prebiyotik özellik gösterebilen karbonhidratlardan zengin olması gerekmektedir” dedi.

18.01.2021Sağlık
Yüksek yağlı diyetten kaçının

Yüksek yağlı diyetten kaçının

Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, güçlü bir bağışıklık sisteminin gitgide daha önemli olduğu günümüzde, yüksek yağlı diyetlerden uzak durulması tavsiyesinde bulundu.

17.01.2021Sağlık
Yararlı Bakteri Sayısını Önemli Ölçüden Düşüren Yağlı Diyetlerden Uzak Durulmalı

Yararlı Bakteri Sayısını Önemli Ölçüden Düşüren Yağlı Diyetlerden Uzak Durulmalı

Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, güçlü bir bağışıklık sisteminin gitgide daha önemli olduğu günümüzde, yüksek yağlı diyetlerden uzak durulması tavsiyesinde bulundu.

16.01.2021Diyet Rehberi
Bağışıklık Sisteminin Askerleri: Probiyotikler ve Vitaminler

Bağışıklık Sisteminin Askerleri: Probiyotikler ve Vitaminler!

Probiyotik içeriği yüksek gıdaların üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini azalttığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Kenan Yıldırım, “Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak istiyorsak, bağırsaklarımızın en sevdiği yiyeceklerden turşu, kefir, tarhana, şalgam suyu ve boza gibi güçlü probiyotik kaynaklarını günlük tüketmeye özen göstermeliyiz. C vitamini ve çinkonun bağışıklık sistemimizin en güçlü askerleridir” dedi.

7.01.2021İyi Yaşam
Bir bardağı bile yetiyor Kışın vazgeçilmez içeceği boza öyle faydalı ki…

Bir bardağı bile yetiyor! Kışın vazgeçilmez içeceği boza öyle faydalı ki…

Kış mevsimi geldi, vitamin ve mineral deposu boza raflarda yerini aldı. Boza, metabolizmayı güçlendiren özellikleri sayesinde daha çok kış mevsiminde tercih ediliyor. Peki, bir bardağı bile şifa deposu olan bozanın faydaları ne kadar biliyoruz?

6.01.2021Sağlık
Testi pozitif çıkıp evde tedavi gören koronavirüs hastaları nasıl beslenmeli

Testi pozitif çıkıp evde tedavi gören koronavirüs hastaları nasıl beslenmeli?

Diyetisyen Öznur Akgöz, testi pozitif çıkıp evde tedavi gören Kovid-19 hastalarının beslenmesine çok dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "Turunçgiller, turuncu meyve ve sebzeler A ve C vitamini bakımından zengindir. Kış mevsiminde yaygınca bulabileceklerimizden bazıları ise portakal, mandalina, greyfurt, limon, havuç, kış kabağıdır. Probiyotik besinler ise bağırsaklar üzerinde yaptığı olumlu etkiler ile bağışıklık sistemini destekleyen yararlı bakterilerdir. Bunun için kefir, yoğurt, boza, tarhana tüketilmeli" ifadelerini kullandı.

6.01.2021Sağlık
Hafızalardan silinmeyecek bir yıl: 2020

Hafızalardan silinmeyecek bir yıl: 2020

Eğitim evlere taşındı, uzaktan eğitim yeni normal oldu. Eğitim alanında on yıllar sürecek değişim bir yıla sığdı. İşte 2020’’in ilk ayından son ayına kadar eğitim alanında tüm yaşananlar.

31.12.2020Eğitim
Esnaf, sanatkar ve gerçek kişi tacirlere verilecek desteklerde başvurular bugün başlıyor.. İşte başvuru ekranı ve detaylar

Esnaf, sanatkar ve gerçek kişi tacirlere verilecek desteklerde başvurular bugün başlıyor.. İşte başvuru ekranı ve detaylar

Esnaf, sanatkar ve gerçek kişi tacirlere verilecek desteklerde başvurular bugün başlıyor. Bilindiği üzere, koronavirüs salgınının (COVID-19) ülkemiz ticari hayatı üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik çeşitli tedbirler alınmaktadır.

30.12.2020Ekonomi
Loznik nedir, nasıl yapılır İşte adım adım loznik tarifi

Loznik nedir, nasıl yapılır? İşte adım adım loznik tarifi

Asma yaprağıyla yapılan ancak çok fazla bilinmeyen lezzetlerden biri. Asma Pidesi olarak da bilinen loznikin ana malzemelerinden biri diğeri de mısır unu. Köklü bir geçmişi olan loznik bazı bölgelerde ayrana batırılarak tüketilir. Peki, loznik nasıl yapılır, gerekli malzemeler neler? İşte adım adım loznik tarifi...

Asırlık markalarla dünden bugüne

Asırlık markalarla dünden bugüne

Türkiye’nin en eski markaları onlar... Kimi asırlık, kimi birkaç asrı devirmiş. Yıllar içinde üretimleri de, tarzları da, işleyişleri de başkalaşmış. Pek çok zorluğa meydan okuyup hayatta kalmışlar ve uzun ömürlerini kaliteden ödün vermemeye borçlular...

13.12.2020Hürriyet Pazar
Bağışıklık sistemini güçlendirme ihtiyacı boza tüketimini yüzde 50 artırdı

Bağışıklık sistemini güçlendirme ihtiyacı boza tüketimini yüzde 50 artırdı

Boza, kışın gelmesiyle tezgahlarda yerini aldı. Birçok faydası olan boza, korona virüs salgınıyla birlikte en fazla rağbet gören ürün oldu.

Mecliste 12 günlük bütçe maratonu

Meclis'te 12 günlük bütçe maratonu

Meclis’in 12 gün sürecek bütçe maratonu dün başladı. Pandemi önlemleri nedeniyle izleyici alınmayan görüşmeleri milletvekilleri de sosyal mesafe kurallarına uygun oturma düzeninde izledi. Kürsüde maskeyle konuşma uygulaması ise esnetildi.

8.12.2020Gündem
İnek sütü protein alerjisinde ne yapmalıyız

İnek sütü protein alerjisinde ne yapmalıyız?

İnek sütü protein alerjisi, ülkemizde bebeklerde en sık görülen besin alerjisidir. Bu alerji bağışıklık sistemimizin inek sütü proteine karşı anormal bir şekilde tepki vermesiyle ortaya çıkar. Sıklıkla 1 yaşından küçük bebeklerde görülür. Çocuklar büyüdükçe görülme sıklığı azalır. Peki inek sütü protein alerjisi nedir ve bu alerjiye karşı ne yapmalıyız? Alerji Diyetisyeni Ecem Tuğba Özkan tüm yönleriyle açıkladı...

Boza nasıl yapılır Boza yapımının püf noktaları nelerdir

Boza nasıl yapılır? Boza yapımının püf noktaları nelerdir?

Boza Osmanlı’dan günümüze kış aylarının vazgeçilmez içeceğidir. Özellikle geceleri tüketilmesi bir nevi gelenek haline gelen boza, fermente bir içecek olduğundan oldukça da faydalıdır. Koronavirüs pandemisi nedeniyle bağışıklık dostu fermente içeceklere ilginin de artmasıyla daha da popüler bir hale gelen boza evde de yapılabilir. Sizin için evde boza yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalarını araştırdık ve bir boza tarifi hazırladık. Afiyet olsun…

Koronavirüs kış aylarının vazgeçilmezi bozaya olan ilgiyi daha da artırdı

Koronavirüs kış aylarının vazgeçilmezi bozaya olan ilgiyi daha da artırdı

Kış mevsiminin vazgeçilmez içeceği olan ve bağışıklığı güçlendiren bozanın satışları korona virüs pandemisinde patladı. Siparişlere yetişmeye çalışan Bursalı bozacılar probiyotik özelliği olan ürünlerini yurt dışına da ihraç ediyor.

Havalar soğudu, kış aylarının vazgeçilmezi bozaya ilgi arttı

Havalar soğudu, kış aylarının vazgeçilmezi bozaya ilgi arttı

Bilecik ve Kırklareli'nde geleneksel yöntemlerle üretilen, kış aylarının vazgeçilmezi ve bağışıklık sisteminin güçlendiricisi olarak bilinen bozaya ilgi arttı.

23.11.2020Yemek
Kış akşamlarının olmazsa olmazı boza havaların soğumasıyla yine popüler oldu

Kış akşamlarının olmazsa olmazı boza havaların soğumasıyla yine popüler oldu

Binlerce yıldır soğuk havaların vazgeçilmez içeceği olan ve eskiden sokak aralarında satılan boza, kış soğuklarının kendini hissettirmesiyle daha çok tüketilmeye başlandı.

Bu aile 85 yıldır aynı dükkanda aynı lezzetle boza üretiyor

Bu aile 85 yıldır aynı dükkanda aynı lezzetle boza üretiyor

Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde 4 kuşak boyunca boza ve helva üreten aile 85 yıldır ticaretlerini sürdürüyor.

5. İstanbul Tasarım Bienali bizi birbirimizle, dünyayla, diğer türlerle, mikroorganizmalarla hatta evrenle empati kurmaya çağırıyor

5. İstanbul Tasarım Bienali bizi birbirimizle, dünyayla, diğer türlerle, mikroorganizmalarla hatta evrenle empati kurmaya çağırıyor

Koronavirüs salgını hayatın alışık olduğumuz akışını altüst etti ama neyse ki sevdiğimiz kültür-sanat etkinlikleri yerli yerinde... Şehrin en önemli sanat buluşmalarından 5. İstanbul Tasarım Bienali bu yıl da çok iddialı. Sergi mekânlarında ve şehrin farklı yerlerindeki kaçırılmaması gereken işleri sanat yazarlarına sorduk.

Pandemi sonrası için tasarım

Pandemi sonrası için tasarım

Şehre yayılarak 2021 baharına kadar sürmesi planlanan 5. İstanbul Tasarım Bienali, pandemiye göre şekillenen yeni formatıyla 15 Ekim’de başlıyor. ‘Empatiye Dönüş: Birden fazlası için tasarım’ başlığı altında dünyanın içinde bulunduğu apokaliptik durumu da inceleyen bienal, Pera Müzesi, ARK Kültür gibi sergi mekanlarında fiziksel olarak izlenebilirken dijital platformda da takip edilebilecek. Bienalin küratörü Mariana Pestana ile ritüeller, mikrobiyal yaşam, sivrisinekler, tasarımın yeni form arayışları ve kırılgan gezegenimiz hakkında konuştuk.

9.10.2020Kitap Sanat
Son dakika açıklaması: Karadeniz ve Akdeniz’den yeni müjdeler alacağımız günler yakın

Son dakika açıklaması: Karadeniz ve Akdeniz’den yeni müjdeler alacağımız günler yakın

Son dakika haberi... Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Doğu Akdeniz'de hiçbir hakkı ve hukuku olmayan bölge dışı aktörlerin, birlik içerisinde liderlik oynama hevesleri eğer sorumsuzca davranışlara neden olursa elbette bunun karşılığını alırlar. (Sondaj çalışmaları) Karadeniz'den ve Doğu Akdeniz'den yeni müjdeler alacağımız günler yakındır. İki yıl önce Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla siparişini verdiğimiz Türkiye'nin yeni Yüzer Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Gemisi, yıl sonunda inşallah Türkiye'de olacak. Cumhurbaşkanımız, gemimize 'Ertuğrul Gazi' ismini verdiler" dedi.

12.09.2020Ekonomi
Karlık Mağarasında kar kütlesi ağustosta bile erimiyor

Karlık Mağarası'nda kar kütlesi ağustosta bile erimiyor

Gökçeağaç köyünün Karlık mevkisinde, yaklaşık 1600 metre rakımdaki mağarada 12 ay boyunca erimeyen kar kütlesi dikkati çekiyor.

27.08.2020Seyahat

Yazar Sonuçları

İdeal kış içeceği olan bozanın sağlığa etkileri

Türk mutfağında oldukça sevilen ve tercih edilen boza, tadı ve besin ögeleri sayesinde önemli bir fermente gıdadır. Normalde darı irmiği, şeker ve sudan yapılıyorken, günümüzde yulaf, buğday ve arpa kullanılarak yapılan formlarını da görmekteyiz.

20.02.2021

‘Her Yerde Kar Var’

Televizyondaki haberlerden öğrendiğime göre 1980’lerin müziği bu kapalı günlerde bizi stresten uzaklaştırıyormuş.

19.02.2021

Bugün ne yapsak

‘Adım Adım Moda Ürünü Yaratmak’ bugünün online etkinliği. İki modacıdan bu işi adım adım öğreneceksiniz. Bilet için adres ‘biletix.com’.

17.02.2021

Krakow’un kahve kokan sokakları

Malum, kar yağışı ‘büyük şehirlere’ ulaşmadan ülkemizin kış şartlarının çetin olabileceğini pek anlayan bir toplum değiliz.

13.02.2021

Booooza bozaaaaaa….

Bozanın aslında göründüğü kadar masum bir geçmişi olmadığını ve ta İngiltere’ye kadar adının bilindiğini biliyor musunuz?

5.02.2021

Bozacı, Orhan Pamuk’un roman kahramanıydı

‘Yemek ve Kültür’* dergisinin yeni sayısının başında Tadımlık’tan bir bölümü okuyalım:

28.01.2021

Vesayete özlem duyanlar

İçimizden birileri, bilerek veya bilmeyerek eski vesayet dönemine özlem duyuyor. Bunlardan, bilmeyerek (düşüncesizce) bu hevese kapılanlara Allah akıl fikir versin demekten başka bir şey yapamayız.

27.01.2021

Osmanlı saray mutfağını ne kadar tanıyorsunuz?

Türk mutfak kültürünün dünyanın en zengin mutfaklarından biri olmasının başlıca sebeplerinden biri Osmanlı İmparatorluğu’nun çok uluslu bir yapıya sahip olmasıdır. Osmanlı döneminde pek çok yabancı devlet adamı aşçılarını yetiştirmeleri için Türk aşçıların yanına yollamışlardır. Çeşitli kültürlerin birikimi ile gelişen Türk mutfağı bugün dünyanın en önemli üç mutfağından birisi olmuştur.

25.01.2021

Bozanızı sade mi alırsınız meyveli mi?

Kışın tam ortasındayız. Hava buz gibi. Doğu’da beyaz esaret hükümdarlığını sürdürürken, Batı nispeten ılıman. Bu kritik pandemi günlerinde hasta olmamak için kendimize iyi bakmalı ve yediğimize içtiğimize özen göstermeliyiz. En önemlisi ise Bilim Kurulu’ndaki profesörlerin söylediği gibi bağışıklık.

25.01.2021

Müzeler ve sokak lezzetleri

Çocuğunuzu ve içinizdeki çocuğu kapın, düşün sokaklara! Müzelerin tadını çıkarırken yakındaki ayaküstü lezzet duraklarına uğramayı ihmal etmeyin…

24.01.2021

Mutasyon aşıyı etkisiz yapar mı

Önce İngiltere’de, sonra da Güney Afrika ve Brezilya’da tespit edilen virüs mutasyonları haklı olarak “MUTASYON TEHDİDİ”nin ciddiyetini iyi bilen bilim insanlarını ciddi ölçüde korkuttu. Neticede bizim de sizin de endişelerimiz arttı.

23.01.2021

Geçirgen bağırsak sendromu nedir, nasıl ortaya çıkar?

‘Geçirgen bağırsak sendromu’ tıbbi olarak kabul görmüş bir hastalık değildir ve bilimsel çalışmalarla varlığı tanımlanmamıştır. Ama bağırsağın geçirgenliğinin artmasının vücutta birçok rahatsızlığı tetikleyebildiği bilinmektedir.

20.01.2021

Bebeklerde yoğurt alerjisi ve beslenme tedavisi

Yoğurt, mayalı bir süt ürünüdür. Yoğurt alerjisi aslında bir süt alerjisidir. Süt alerjisi, vücudun bağışıklık sisteminin sütteki proteine anormal bir şekilde tepki vermesiyle ortaya çıkar. Bebeklerde görülen en yaygın besin alerjilerinden biridir. 1 yaşından küçük bebeklerin yüzde 2-3'ünde görülür. Çocuklar büyüdükçe; özellikle 6 yaş ve üzeri çocuklarda görülme sıklığı yüzde 1'den daha azdır.

12.01.2021

FETÖ, vesayet, darbe!

Ta işin başından beri, bize reva görülen demokrasi illetlidir. Yani sağlıklı olmayıp hastalıklıdır.

6.01.2021

Bırakalım sadece denizimiz olmasın

Ankara’nın soğuk kışları yavaş yavaş hatıralarımızda kalmaya başladı.

5.01.2021

Minikler için leziz bir sürpriz: Fındık kremalı pankek

Çocuklara minik bir sürpriz yapmaya ne dersiniz? Hem besleyici hem de anne elinden sağlıklı pankekler ile mutlu çocuklar mutlu anneler...

28.12.2020

Mutfak bilgileri: Baharatlar

Bu hafta sizlere sofraların tadı tuzu baharatlardan bahsetmek istiyorum. Türk mutfaklarında en sık kullanılan baharatların özelliklerine ve kullanım alanlarına dair bu rehber size çok yardımcı olacak.

28.12.2020

Sağlık Bakanı’ndan önemli açıklamalar

Dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile 2021’e girmeden hemen önce “PANDEMİ GÜNDEMİ”ni yeniden konuşma ve son bir durum değerlendirmesi yapma fırsatım oldu. Peşinen söyleyeyim:

28.12.2020

Kış Aylarının En Sevileni: Bozanın Faydaları ve Kalorisi

Boza; mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday veya darı gibi tahıllardan yapılan fermente bi içecektir. Ancak en yaygın olan tahıl türü ülkemizde olduğu gibi darıdır ve en lezzetli bozayı verir. 8000 yılı aşkın süredir üretilip tüketildiği için Türk yemek kültüründe bilinen en tarihi içeceklerden biridir.

23.12.2020

Çok kolay yapılıyor, uzun süre tok tutuyor: Haşhaşlı tava kek

Minikler için değişik tok tutan alternatif tarif arayan anneler! Size yapımı oldukça basit, lezzeti tam ufaklıkların damağına göre bir tarif ile geldim: Haşhaşlı tava kek...

14.12.2020

Zamanı gelmişken bir tutam baharat

Eylül'ü geride bırakırken sonbahar kapımızı çaldı ve ardından kış... Tek endişemiz sağlığımız aslında. Hasta olmamak için gereken tedbirleri almak, hijyen çok önemli ve kapalı alanlarda, kalabalıklarda kalmamak. Pandemi sürecinde en çok da aldığımız her nefesin kıymetini anladık. Temiz havan, sağlıklı gıda, el sıkışıp dokunabilmek ne kadar değerliymiş.

1.10.2020

Propolis nasıl özütlenmeli, nasıl tüketilmeli?

Doğal bir arı ürünü olan propolisin, birçok farklı çözücü ile hazırlanmış özütlerinin olduğunu görüyoruz. Peki, propolis nasıl özütlenmeli?

29.08.2020

Çocukların sevgilisi sütlü burger

Çocukların koşulsuz en sevdiği lezzetlerden biri iki pankek arası kremadan oluşan sütlü burger. Peki bu atıştırmalığı evde aynı lezzette yapmak mümkün mü dersiniz?

28.08.2020