İstanbul Türkiye’nin en kalabalık şehirlerin biri olmaktadır. Özellikle birçok devletin başkenti olduğu için yemek kültürü oldukça gelişmiştir. Bu nedenle pek çok kişi tarafından İstanbul Yemekleri - İstanbul'da ne yenir ve neyi meşhur? İstanbul mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#İstanbul YemekleriHem şeker, hem tuz hem de yağla barışık bir sebze bu... Mutfağımıza önce turşusu girdi, sonra reçeli... Zamanla dolması, kayganası, böreği, pilavı, mücveri vazgeçilmezlerimiz oldu. Çeşit çeşit yemeğini sofralarımıza taşımamız da gösteriyor ki hepimiz birer patlıcan tutkunuyuz...
#Patlıcanİstanbul Türkiye'nin ve hatta dünyanın dört bir yanından lezzetlerin buluşma noktası ancak adı İstanbul'la özdeşleşmiş nefis yemeklerimiz de mevcut. Sizin için sokak lezzeti, saray lezzeti demedik, İstanbul'un nefis tatlarını bir araya getirdik. İşte çok beğeneceğiniz İstanbul yemekleri...
#İstanbul YemekleriAnsel Mullins sekiz yıldır İstanbul’da yaşayan bir eski eser restoratörü. Şakır şakır Türkçe konuşuyor. Yigal Schleifer ise zaman zaman New York Times’ta da yazan bir serbest gazeteci. O da uzun bir süredir İstanbul’da. İkisi de yeme-içmeye çok meraklı oldukları için 2009’da istanbuleats.com adlı bir site kurdular.
Ansel Mullins sekiz yıldır İstanbul’da yaşayan bir eski eser restoratörü. Şakır şakır Türkçe konuşuyor. Yigal Schleifer ise zaman zaman New York Times’ta da yazan bir serbest gazeteci. O da uzun bir süredir İstanbul’da. İkisi de yeme-içmeye çok meraklı oldukları için 2009’da istanbuleats.com adlı bir site kurdular.
Cibali’de bir lokanta var. Adı Ottoman, yani Osmanlı. Muhteşem bir manzaranın ortasında. Terasa çıktığınızda Süleymaniye ile Galata Kulesi arasında bir uçurtmanın üstündeymişsiniz gibi hissediyorsunuz kendinizi. Mekan eskiden bir kereste deposuydu. 1985’ten itibaren keresteciler birer ikişer taşındı. Haliç temizlenip de deniz aydınlanınca, keresteci dükkanlarının yerine balık lokantaları, nezih kebapçılar, kafeteryalar, deniz malzemeleri satan işletmeler açıldı.
‘Ve Sonra Dans Ettik’ filmiyle çok ses getiren yönetmen Levan Akin’in yeni filmi ‘Geçiş’ 43. İstanbul Film Festivali’nde gösteriliyor. Yönetmenle İstanbul’da geçen bu filmi ve Türkiye’yle olan bağlarını konuştuk: “Gürcistan ile Türkiye’yi bir araya getiren bir film yapmanın ilginç olacağını düşündüm. Çünkü bu bir şekilde benim kendi mirasımı da bir araya getirecekti.”
#Uygar TaylanKalabalıklardan, trafik kaosundan çok hoşlandığımı söyleyemem ama “Nisan’da Adana’da Portakal Çiçeği Festivali” söz konusu olduğunda akan sular duruyor. Kentin o coşkusu, farklı özelliklere sahip, farklı kültürlerden gelen milyonlarca insanın bir aradalığı portakal çiçeğinin kokusu gibi insanı sarıp sarmalıyor. Bu yıl festival tarihi biraz ötelendiği için portakal çiçeği pek fazla yoktu ama onun yerini adeta terapi etkisi yapan dolunayda Seyhan Nehri panoraması aldı...
#Müge AkgünLokalBond bir topluluk platformu. Türk aileler İstanbul’a gelen yabancıları evlerinde ağırlayıp hem Türk misafirperverliğini gösteriyor hem de mutfağımızı, kültürümüzü tanıtıyorlar. Ve tüm bunları günlük hayatın doğallığı içinde gerçekleştiriyorlar. Nasıl mı? İşte biz de bunu merak edip platformun sunduğu ‘deneyimler’den birine konuk olduk.
#Meltem FıratlıYeniköy’de üç ay önce açılan Lokanta Limu mumla aradığımız o müdavim lokantasının ta kendisi. İster mezelerle doyun, ister ara sıcağından ana yemeğine uzun bir sofra kurun... Öğlenleri şef elinden esnaf yemekleri de sunan mekânın arkasında güzel bir güç birliği var.
#Gaye ŞahinPek çok kişi artık eskisi kadar dışarıda yemek yemiyor. Sebep elbette restoranlardaki fiyatlar. Değil mükellef sofralar kurdurmanın, basit bir tabak çorbanın, makarnanın, salatanın fiyatı bile aldı başını gitti. Müşteriler şikâyetçi, restoranlar savunmada… Mekân sahipleri malzeme, işletme, personel ve sabit giderleri sebep gösteriyor. Peki, tüm bunlar her gün biraz daha artan fiyatları açıklamaya yetiyor mu? Gastronomi alanından isimlere sorduk.
#YemekResmi tatil başladı. Bu yıl bayram ara tatile denk düşünce ailece de değerlendirilecek upuzun bir haftamız oldu. Tatile çıkmayıp da şehirde kalacaklar için gastronomiden kültür-sanata uzanan önerilerle bir rehber hazırladık. İster İstanbul’un tarih kokan semtlerinde gezin, ister Ankara Kaleiçi’nde... İster uzun zamandır görmek istediğiniz sergiye gidin isterseniz gece hayatına ‘akın’... Şehirdeki seçenekler size bayram ettirecek.
#Bayram