GeriBeslenme Önerileri En güzel İstanbul tariflerini denediniz mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

En güzel İstanbul tariflerini denediniz mi?

En güzel İstanbul tariflerini denediniz mi?

"İstanbul’un dillere destan tarihi yemeklerinden, seçme lezzetler için tarif defterinizde yer açın!"

İstanbulun'un havası suyu kadar yemeklerinin de ne kadar güzel olduğunu biliyor musunuz? Bu İstanbul kadar güzel ve lezzetli yemekleri denemeye ne dersiniz?

İstanbul pilavı

Malzemeleri

450 gr. pirinç
125 gr. Teremyaği
1 adet Hindi Fileto
1 su bardagi konserve bezelye
1 tutam safran
1 çay kasigi toz zencefil
50 gr. iç badem
50 gr. kabuksuz antepfistigi
Tuz

En güzel İstanbul tariflerini denediniz mi

Yapılışı

Pirinci tuzlu kaynar suda 30 dk. beklettikten sonra yikayip süzün.
Bademlerle birlikte Teremyağnda 5 dk. kavurun. Hindi filetoyu haslayip 2 bardak hindi suyunu ayirin.Yarim kahve fincani suda 30 dk. beklettiginiz safsani hindi suyuna ilave edin. Didiklediginiz tavuk etini bezelye, tuz ve zencefille birlikte kavurdugunuz pirince katin. Hindi suyunu ilave edip kisik ateste suyunu çekene kadar pisirin. Sicak suda bekletip iç kabuklarini ayikladiginiz antepfistiklarini ekleyip pilavinizi demlendirin.

Sultanahmet köftesi

Malzemeler

1 kg yağsız kıyma
150 gr. böbrek yağı
2 baş soğan
2 çay kaşığı karbonat
2 yemek kaşığı süt tozu
1 yumurta sarısı

En güzel İstanbul tariflerini denediniz mi

Yapılışı

Kıyma ve böbrek yağı yoğurulacak ve kıyma makinesinde cekilecek. İki baş soğan rendelenecek iki çay kaşığı karbonat ve iki yemek kaşığı süt tozu 1 yumurta sarısı da kıymalı karısıma eklenerek iyice karıştırılarak yoğurulucak ve tekrar kıyma makinesinden geçirilecek. Bu karışım bir gün dinlendirilecek. Daha sonra isteğe bağlı olarak şekil verip ister ızgarada ister fırında pişirilecek.

Silivri tatlısı

Malzemeler

250 gram yoğurt
3 adet yumurta
6 kahve fincanı un
4 kahve fincanı pudra şekeri
1 kahve fincanı erimiş Teremyağ
1 kahve kaşığı karbonat

En güzel İstanbul tariflerini denediniz mi

Yapılışı

Yumurtalar bir tel veya çatalla biraz dövülür akıyla sarısının birbirine karışması sağlanır. Yoğurt ve yağ ilâve edilir. Yavaş yavaş içine un dökmeğe başlanır. Bir yandan da şeker katılır. Un ve şeker biteceği sırada karbonat da ilâve edilir. Tahta bir kaşıkla iyice vurulur. Yağlanmış bir tepsiye dökülür ve fırına sürülür. Üstü pembeleşene kadar pişirilir. Tepsi fırından alınır, şurup dökülür.

Şurubu: 5 su bardağı şeker 3 bardak suyla kaynatılır, yarım limon sıkılıp varisi sıcak, yarısı soğuk olarak tatlıya dökülür.

Sebzeli çavuşbaşı böreği

Malzemeler

2 adet havuç
1 adet salçalık biber
100 gr. kültür mantarı
100 gr. brokoli
100 gr. karnabahar
3 adet yumurta
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı rende kaşar
1 tatlı kaşığı tuz
24 adet arpacık soğan
2 adet yufka
2 yemek kaşığı Teremyağ

En güzel İstanbul tariflerini denediniz mi

Yapılışı

Orta boy bir tencerenin içine 2 yemek kaşığı Teremyağını koyup eritin, içine 4 tane arpacık soğan atıp 30 saniye kadar kızgın ateşte çevirin, sonra sırasıyla ince ince kesilmiş 2 adet havucu ve 1 adet biberi ilave edin. Yaklaşık bir dakika sonra tencerenin içerisine küp küp doğranmış 100 gr. kültür mantarını ekleyin, 1,5-2 dakika kavurun. Daha sonra kıyılmış 100 gr karnabaharı ve 100 gr. brokoliyi atın. İçerisine 1 tatlı kaşığı tuz serpip altını kapatın. 3 adet yumurtayı derin bir kaba koyun, daha sonra içerisine 100 gr. kaşar rendesini 1,5 su bardağı sütü, 1 tatlı kaşığı tuz ilave edip çırpın 2 adet yufkayı açıp üst üste gelecek şekilde yerleştirin daha sonra fırın kabından 2 parmak daha geniş olmak kaydıyla yufkaların etrafındaki fazlalığı kesin. Tepsiyi yayıp, içerisine tepsi büyüklüğünde kestiğiniz yufkaları yerleştirin. Haşlanmış sebzeleri yufkanın içine yerleştirin. Hazırladığınız kanşımı bir kaşık yardımıyla sebzelerin uzerıne döküp 180 derece fırında 20 dakika pişirin.

Çengelköy salatası

Malzemeler

4 yumurta
1 çorba kaşığı ezilmiş beyaz peynir
1 bardak zeytinyağı
1 limonun suyu, orta irilikte
3 salatalık
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
2 domates
8 adet marul yaprağı
yeteri kadar tuz

En güzel İstanbul tariflerini denediniz mi

Yapılışı

2 adet yumurta sarısı, zeytinyağı, limon suyu ve yeteri kadar tuzdan yararlanarak bir mayonez hazırlanır. Diğer tarafta iki yumurta katı olacak şekilde haşlanırken salatalıkların da kabukları soyulur ve uzunlamasına ortadan ikiye bölündükten sonra içleri özel aletiyle veya bir bıçakla boşaltılarak birer kayık haline getirilir. Salatalıkların çıkartılan iç kısımları ise ufak parçalara doğranıp suyu sıkıldıktan sonra mayoneze katılır. Bu işlem yapılırken ince kıyılmış iki marul yaprağı, dereotu, maydanoz, ezilmiş peynir ve kıyılırcasına ince doğranmış katı yumurtalar katılarak mayoneze yedirilir. Sonra bu karışımla salatalıkların içleri doldurulur. Salatalıklar servis tabağına konan marul.yapraklarının üstüne yerleştirildikten sonra aralarına domates dilimleri konur ve böylece servis yapılır.
Arzuya göre salatalıkların içlerine doldurulan harca kapari, zeytin ezmesi veya balık ezmesi de katılabilir. Ancak, gerçek Çengelköy salatası yukarıdaki harçla yapılanıdır.

Pastırmalı beykoz yahnisi

Malzemeler

15-20 dilim pastırma
6 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet orta boy kuru soğan
1-2 adet taze yeşil biber
4 adet orta boy patates
1 su bardağı konserve mısır
3 adet orta boy domates
1 çay kaşığı tuz
karabiber

En güzel İstanbul tariflerini denediniz mi

Yapılışı

Zeytinyağını orta boy bir tencerede kızdırdıktan sonra pastırmaları kızgın yağda, tahta bir kaşıkla karıştırırarak 1 dakika kadar kavurun.
Pastırmaları tencereden alıp incecik kıyılmış soğanları aynı tencereye aktarın. Üzerine incecik dilimlenmiş yeşil biberleri de ekleyip, karıştırırarak orta ısılı ateşte 2 dakika kadar kavurun.
Kabukları soyulmuş domatesleri tavla zarı formunda doğrayıp tencereye aktarın. Patatesleri soyup kuş başı et formunda dilimleyerek yemeğe katın. Tuz ve karabiber serpip yaklaşık 2 su bardağı sıcak suyu da tencereye ilave edin.
Tencerenin kapağı kapatıp orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin. Tencerenin kapağını açıp suyu süzülmüş konserve mısırları ve hafif kızartılmış pastırmaları ekleyin.
Ocağın altını biraz daha kısıp patatesler iyice yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin. Kırmızı toz biber serpiştirirerek ve sıcak sıcak servis yapın.

İstanbul bülbülü

Malzemeler

14 adet 50 santim çapında baklava yufkası
1 kg. yağ (El dayanabilecek hararette)
Şurubu:
1+1/2 kg. şeker
750 gr. su
2 gr. limon tuzu

En güzel İstanbul tariflerini denediniz mi

Yapılışı

Şurup malzemesini hep beraber bir dakika kaynatın. Baklava hamuru hazırlayarak 14 yufka olarak mermerin üzerine seriniz, elinizdeki oklavayı cetvel gibi kullanıp hamurları 20x30 kutrunda kesiniz ve rutubetli bir bezin altına koyunuz. Bir demet hamur alıp bir tanesini mermerin üzerine koyarak bir ucuna çubuğu koyup hamuru çubuğun üzerinden aşırtıp 2 parmak önüne kadar kapayınız ve çubuğun kenarına kapanmış hamurun üzerine boydan boya kalem kalınlığında çekilmiş fıstık veya badem veya ceviz koyup sıkmadan çubukla hamuru 3 santim etek bırakarak sarınız. Hamuru iki ucundan sıkarak büzünüz ve mermerin üzerine çubuktan çıkararak diziniz. Hepsini bu şekilde hazırladıktan sonra ilk çıkardığınız hamurdan başlayıp hamurun tek kısmı içeri gelmek sartıyle yuvarlak tırtıllı bir simit gibi iki ucunu birleştirip sıkıca tepsiye diziniz. Yağını ilâve edip fırında pişirdikten sonra yağını süzdürüp. şurubunu sıcak sıcak hemen döküp soğuyunca ortalarına yeşil fıstık koyup servis ediniz.

Lakerda

Malzemeler

1 kg. torik veya palamut
Tuz

En güzel İstanbul tariflerini denediniz mi

Yapılışı

Balıklar temizlenir ve buzlu suda 24 saat bekletilir. Sudan çıkarılan balıklar iyice temizlendikten sonra tekrar buzlu ve tuzlu suda bekletilir. Her gün yeniden temizlenir ve bu işlem 4 gün boyunca tekrarlanır. En sonunda balıklar sudan çıkarılır ve iyice kurulanır. Cam veya teneke kaplara üzerine bol tuz dökülerek yerleştirilir. Yeneceği zaman ince dilimler halinde kesilerek servis edilir.

Bakla fava

Malzemeler

250 gr. iç bakla
1 adet küçük boy havuç
2 diş sarımsak
1 adet küçük soğan
1 kahve fincanı zeytinyağı
1/2 demet dereotu
1 adet limon

En güzel İstanbul tariflerini denediniz mi

Yapılışı

baklalar iyice yıkanır ve tencereye alınır. Doğranmış havuç, sarımsak ve soğan ilave edilir. Karışımı 2 parmak geçecek kadar su ilave edilir ve kaynatılır. Kaynamaya başladıktan sonra üzerinde biriken köpükler bir kevgir yardımı ile alınır. Zeytinyağı ilave edilerek kaynatmaya devam edilir. Çırpma teli ile püre haline gelene kadar sık sık karıştırılır. doğranmış dereotu eklenir. Suyunu çektikten sonra püre haline gelen karışım yayvan bir tepsiye dökülür ve soğumaya bırakılır. Kare veya baklava dilimi şeklinde kesilir, üzerine limon suyu ve zeytinyağı dökülerek servis edilir.

Yalancı patlıcan dolma

Malzemeler

1 kg patlıcan
3 soğan
1 su bardağı pirinç
3-4 kiraz domates
1 çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı su
1 çorba kaşığı kuru nane
Tuz, karabiber

En güzel İstanbul tariflerini denediniz mi

Yapılışı

Patlıcanların saplarını kesip içlerini oyun. Patlıcanın içlerini bir tavaya alıp 2-3 dakika karıştırarak pişirin. Bütün patlıcanları tuzlu suda 15 dakika bekletip çıkarın ve kağıt havlu ile kurulayın. Pirinci yıkayıp süzün. Soğanları soyup küp şeklinde doğrayın. Bir tavada zeytinyağını ısıtıp soğanları kavurun. Patlıcan içleri, pirinç, tuz, karabiber ve naneyi ekleyip karıştırın. 1 bardak su ilave edip arada bir karıştırarak 1-2 dakika pişirin. Patlıcanları hazırladığınız iç malzemeyle doldurun. Domatesleri ortadan ikiye kesin ve patlıcanların ağız kısımlarını domatesle kapatın. Patlıcanların dip kısımlarına bıçakla küçük bir çentik atın ve tencereye yerleştirin. 1 bardak su ekleyip tuz serpin. Kapağı kapalı olarak 15-20 dakika pişirin. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.

Giresun mutfağının en meşhur tarifleri için tıklayınız!

False