Sefaköy'de kurulan bir tezgahta 3 kangal sucuğun 150 TL'den satıldığı görüntüler sosyal medyada gündem olurken, akıllara sucukta yapılan hileleri getirdi. Gıda Mühendisi Doç. Dr. Murat Doğan hileye dikkat çekerken, "Temel olarak iyi olmayan etler kullanılıyor. Sakatat türü etler, hayvanın kullanılmayan yerleri, pankreası, midesi, bağırsaklarının bir kısmı. Kemiğin üzerindeki kıymayı tıraşlayarak kullanıyorlar, böylece maliyetleri düşürmüş oluyorlar. Kemik tozu da karışmış olan kıymalar kullanılıyor" dedi.
#SucukVegan yaşam felsefesini benimseyen kişiler için belki de en zoru Türk mutfağının çok sevilen iki lezzeti lahmacun ve pidenin bitki temelli versiyonunu bulabilmek. Jürimize kimi harcına mercimek katarak kimi sebze ya da soya kıyması kullanarak en iyisini yapan adresleri sorduk.
#Gizem DinçbaşGıda ürünlerinin ambalajının ön yüzündeki sağlık iddiaları da bizi o ürünü satın almaya teşvik ediyor. Ancak bazı ürünlerde kullanılan sağlık iddiaları yanıltıcı olabiliyor. Peki bir ürünün üzerinde içeriği ile ilgili 'doğal, şekersiz, light' gibi iddialarda bulunması onun sağlıklı olduğunu garanti eder mi? İşte burada gıda etiketi okuma alışkanlığı devreye giriyor. Ürünün ambalajında vurgulanan sağlık iddiasının gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu arkasındaki bilgi etiketini okumaktan geçiyor.
#SağlıkSağlıklı beslenmenin önemini herkes biliyor ama bunu hayata geçirebilenlerin sayısı çok daha az. Üstelik beslenme ve diyet alanında kitapları olan Epidemiyolog Tim Spector'a göre, çok küçük değişikliklerle büyük farklar yaratmak mümkün. Peki bu küçük değişiklikler neler? Ne gibi yararlar sağlıyorlar? İşte Spector'ın tavsiyeleri ve uzman görüşleri...
#SağlıkHemen her gün gıda alışverişi yapıyoruz ama kaçımız aldığımız ürünlerin ambalajını okuyoruz? Sepete attığımız ürünlerin gramajları yanlış, son tüketim tarihleri geçmiş olabiliyor. Üstelik açıkta kontrolsüz satılan birçok gıda, içeriğinde yer aldığı iddia edilen malzemeleri barındırmayabiliyor. İşte bu nedenle ürünlerin etiket bilgilerini okumak oldukça önemli. Peki etikette yazanlar neyi ifade ediyor? Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#SağlıkSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkYaz dönemine girilen bugünlerde artan vücut sıcaklığı nedeniyle beslenmeyle ilgili ihtiyaçlar değişkenlik gösterirken, beslenme düzeni de değişebiliyor. Bu nedenle yaz sıcaklarında çocuğun sağlığının korunması için tercih edilecek gıdalar, öğün sayıları, sıvı tüketim miktarı ve tüketilecek sıvılar yönünden dikkatli olmak gerekiyor. Peki yazın çocuklar nasıl beslenmeli?
#Beslenme‘Süper besin’ son zamanların en popüler kavramlarından biri, ancak pek çok insan süper gıdanın gerçekte ne olduğu konusunda net bir fikre sahip değil. Peki ne demek süper besin? Hangi gıdalar bu kategoriye giriyor? Bu kavram neden tartışılıyor? En önemlisi de süper gıdaları tüketirken nelere dikkat etmek gerekiyor? Son dönemin favori süper besinlerini uzmanlarımızın da desteğiyle teker teker masaya yatırdık...
#Sağlık"Sana bir çorba yapayım, sıcak sıcak iyi gelir..." Hangimiz özellikle kış aylarında hasta olduğumuzda bu sözü duymadık ki? Peki sıcak bir çorba içmek özellikle grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıkları atlatmakta gerçekten işimize yarıyor mu? Çok sık tüketilen tavuk suyu, mercimek, tarhana gibi çorbalar iyileşmemize yardımcı oluyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkKilerimizin her daim demirbaşı baklagiller protein bakımından zengin olmalarının yanı sıra pek çok vitamin ve minerali de barındırıyor. Kış aylarında daha sık tüketmeye başladığımız çorbaları baklagillerle çeşitlendirerek vücut direncimizi arttırabiliriz. Hem lezzet katıyor hem de uzun süre tok tutuyor.
#BaklagilHaşlanmış yumurtayla veya bulgurla çok iyi bir ikili oluyor. Balkabaklı salatası da nefis, tavuklu mezesi de... İyi bir bitkisel protein kaynağı, liften yana zengin. Kan şekerini dengede tutma, menopoz semptomlarını hafifletme gibi faydaları da olan yeşil mercimekle neler mi pişiriyorum, birlikte bakalım.
#MercimekTüm dünyada, kadın ve erkeklerde kalp damar hastalıklarından ölümler ileri teknolojik gelişmelere rağmen hala birinci sırada yer alıyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde kalp-damar hastalıklarına yakalanma yaş ortalaması da giderek düşüyor. Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivitenin hayati önem taşıdığına dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yiğit Çanga, “Risk faktörlerini ortadan kaldırmak, vücudun pompası görevini gören kalbimiz için hayati öneme sahiptir. Sağlıklı beslenme ise bu sürecin ilk ve en önemli adımıdır” dedi.
#Süper BesinlerEĞER böbrek taşı sorununuz varsa yediklerinize ve içtiklerinize daha fazla özen göstermeli, bol miktarda su içmelisiniz. İşte rahatsızlığı olanlar için daha az tüketilmesi gereken yiyecekler ve dikkat edilmesi gereken hususlar listesi. İstinye Üniversite Hastanesi Bahçeşehir Liv Hospital Üroloji Kliniği’nden Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Karaköse anlattı:
#1Bitkisel protein ve folat bakımından zengin bir sebze olan bakla, bahar aylarıyla birlikte sofralarda yerini almaya başladı. Bu sağlıklı besini belli işlemlerden geçirerek kış ayları için derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Peki bakla derin dondurucuda nasıl saklanır? İşte baklayı saklamanın yolları...
#BaklaBitki bazlı beslenme Türkiye’de de hızla büyüyen bir trende dönüştü. Gıda firmaları reçetelerini değiştirmekle kalmayıp, üretimini yüzde 100 bitkisel ürünlere kaydırmaya başlarken, bitki bazlı et endüstrisinin de yükselişini sürdürmesi bekleniyor. Dünya genelinde alternatif protein pazarındaki satışların 2040 yılına kadar toplam et pazarının yüzde 60’ını karşılayacağı tahmin ediliyor.
#VeganAnkara’daki Gimat Sitesi’nde küçük bir işletme olarak doğan Yayla Agro, bugün yıllık yaklaşık 1 milyon ton klasik pirinç ve bakliyat, yıllık yaklaşık 35 milyon adet paketli hazır yemek üretim kapasitesiyle çalışıyor. Şirketin 25 yıllık serüvenini paylaşan Yayla Agro Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gümüş, halka arz süreci ile ilgili de sorularımızı cevapladı.
#Yayla AgroSalgının başından beri bağışıklığımızı kuvvetlendirmek için çeşitli yollar denedik. Biz de sıklıkla bu konuyu sayfalarımıza taşıdık. Uzmanlar “İyi beslenmek, stresten uzak durmak, düzenli uyumak ve egzersiz yapmak şart” dedi. Pandemi sürecinde bağışıklığımızı nasıl güçlü tuttuğumuzu o haberlere bakarak hatırlayalım, kendimizi korumaya devam edelim…
#Salgın