2023’ün öne çıkan beslenme alışkanlıkları

Son üç yıldır COVID-19 pandemisinin getirdiği değişimleri ve etkileri hayatımızın birçok alanında yaşıyoruz. Bu zorlu süreç tüm dünyadaki trendlerin de değişmesine neden oldu.

Haberin Devamı

2023’ün öne çıkan beslenme alışkanlıkları

2023’ün öne çıkan beslenme alışkanlıkları

Bugün ben de yeni yıla sayılı günler kala beslenme alışkanlıklarında öne çıkan yepyeni wellness trendlerini sizlerle paylaşmak istedim. Çünkü 2023 yılıyla birlikte artık doğal ve yerel ham maddelerle beslenmenin yanı sıra vegan tarzını benimsemek, mutfakta sıfır atık anlayışıyla hareket etmek ve ruh sağlığını destekleyen besinleri tüketmek moda olacak. Eğer yeni beslenme wellness trendleri konusunda neler yapacağınızı bilmiyorsanız, endişelenmeyin! Çünkü bugün sizler için hem mutfağınızda kolaylıkla uygulayabileceğiniz hem de yeni trendlere uygun sağlıklı tarifler de hazırladım.

Haberin Devamı

YÖRESEL YEMEKLER GERİ DÖNÜYOR

Yeni yıl ile birlikte daha hesaplı olan yerel ve yöresel yemekler, artık sağlıklı beslenme trendleri arasında ön sıralara oturacak diyebiliriz. Öyle ki, yöresel yemekleri restoranların ana yemek menülerinde de sık sık göreceksiniz. Türk mutfağının da yöresel yemekler bakımından çok zengin olduğunu düşünürsek aslında anneanne ve babaannelerimizin o lezzetli ve sağlık dolu tariflerini çıkarmanın tam zamanı diyebiliriz. Bu yeni lezzetler arasında ise en çok bakla, mercimek, buğday, fasulye ve nohut gibi hububatlardan oluşacak yemekler yer alacak.

BİTKİSEL BAZLI BESLENMEYLE GELEN SAĞLIK

Yeni yıl ile birlikte bitkisel bazlı gıdalardan oluşan yani vegan beslenme tarzı da ön plana çıkan trendler arasında olacak. Bu tür bir beslenme tarzında ise meyveler, sebzeler, baklagiller, fındık ve fındık ezmeleri, bitki bazlı süt alternatifleri ile fermente edilmiş bitki gıdaları yer alıyor. Hem hayvan ve doğa dostu hem de sağlığa yararlı olan bitki bazlı protein kaynakları da yeni yılda beslenme listelerinde yerlerini alacak. Mesela nohut, bitkisel protein içeriği en yüksek besinlerden biridir. Sürdürülebilir ve sağlıklı bir beslenme planı için nohut harika bir seçenek olabilir. Tahıllar ile birlikte pişirilmesi, protein kalitesini de arttırır. Yine bezelye tozu da iyi bir bitkisel proteindir. Ayrıca inek sütüne karşı sürdürülebilir bir alternatif olarak hindistan cevizi sütü, fındık sütü, badem sütü, yulaf sütü ve patates sütü kullanabilirsiniz. Yeni yıla sayılı günler kala siz de şimdiden öğünlerinizdeki hayvansal gıdaları, meyve ve sebzelerle değiştirmeye başlayabilir ve vegan beslenme tarzına ilk adımı atabilirsiniz.

Haberin Devamı

STRESLE SAVAŞAN BESİNLERİ LİSTENİZE EKLEYİN

Pandemi, maalesef ki herkesi hem ruhsal hem de bedensel anlamda olumsuz etkiledi. Pandeminin etkilerini silmeye odaklandığımız yeni yılda, iyi oluş halini destekleyen, beyin sağlığını iyileştiren ve mutluluk veren yiyeceklerin tüketimi de artacak gibi görünüyor. Bu kapsamda ayrıca vücudun fiziksel, kimyasal ya da biyolojik her türlü stres faktörüne karşı direnmesine yardımcı olduğu bilinen bitkilerden oluşan adaptojen beslenme tarzının da gündemde olacağını belirtmeliyim. Adaptojen bitkiler, stresle başa çıkma kabiliyetinizi geliştirerek hastalanma olasılığımızı da düşürüyor. Ayrıca psikolojik olarak da dengede kalmamıza yardımcı olabiliyor. Amerikan ginsengi, meyan kökü, zerdeçal, melisa, papatya ve limon otu gibi bitkileri bu kategoride sayabiliriz. Ancak adaptojen bitkilerden fayda sağlayabilmek için mutlaka bir uzmandan yardım alınması gerekiyor. Çünkü bu tip beslenme tarzlarının bilinçsiz bir şekilde uygulanması sağlığınıza zarar verebilir.

Haberin Devamı

2023’ün öne çıkan beslenme alışkanlıkları

SIFIR ATIK ANLAYIŞI MUTFAKLARIMIZA DA GİRİYOR

Sürdürülebilir bir yaşam tarzı için gıda israfını ortadan kaldırmayı amaçlayan mutfaklarda sıfır atık anlayışı da 2023 yılının belki de en önemli trendlerinden biri. Çünkü artık israfa ‘dur’ diyerek, artan yemekleri farklı şekillerde değerlendireceğiz. Meyve ve sebzelerin posalarını smoothielerle değerlendirmek, artan sosları saklayıp, bir sonraki salatamızda kullanmak ya da sebzelerin kabuklarından farklı tarzda atıştırmalıklar yapmak emin olun hem bütçenize hem de sağlığınıza iyi gelecek. Mesela, nohut yemeğinden artan fazla nohutlardan lezzetli ve sağlıklı falafeller yapabilirsiniz ya da artan pilavınızı bir sonraki gün, pirinç köftesi haline getirip tüketebilirsiniz. Ayrıca kabak ve havuç kabuklarından lezzetli bir kavurma da yapabileceğinizi biliyor muydunuz?

Haberin Devamı

2023’ün öne çıkan beslenme alışkanlıkları

2023’ün öne çıkan beslenme alışkanlıkları

AKŞAM YEMEKLERİNİ ERKENE ÇEKİYORUZ

Yıllardır akşam yemeklerinin geç saatlerde yenmemesi gerektiğini ve özellikle saat 18.00’den sonra tüketilen her şeyin sağlığımıza zarar verdiğine dikkat çekiyorum. Yeni yılın bu trendini o nedenle çok sevdiğimi belirtmeliyim. Yeni yıl ile birlikte artık herkes akşam yemeklerini saat 17.00 ila 18.00 saatleri arasında tüketmeye özen gösterecek gibi duruyor. Çünkü şimdiden birçok kişi, restoranlarda dahi akşam yemeği saatini 17.00 gibi almaya başladı. Eğer geç akşam yemeği tercih edenlerdenseniz siz de bu trende ayak uydurmaya başlayarak sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralayabilirsiniz.

2023’ün öne çıkan beslenme alışkanlıkları

2023’ÜN TREND YEMEĞİ: BİTKİ BAZLI MAKARNALAR

Haberin Devamı

Sağlıklı beslenmenin ön planda tutulacağı 2023 yılında belki de en dikkat çeken değişim, makarnada yaşanacak. Düşük karbonhidratlı bitkisel bazlı gıdalardan yapılan makarnalar, sofralarınıza hem sağlık hem de lezzet getirecek. Özellikle kabak ve havuç makarnası ile tatlı patates makarnasını mutlaka denemelisiniz. Bunun dışında büyük balıkların tahtına da Omega-3 bakımından zengin olan hamsi, sardalya, ringa balığı ve uskumru gibi balıklar oturacak. Balık mevsiminde olduğumuz için haftada iki kez balık tüketmeye şimdiden başlayabilirsiniz.

KABAK MAKARNASI TARİFİ

Malzemeler:
2 adet yeşil veya sarı kabak, 1 adet havuç, yarım avokado, 1/4 su bardağı taze fesleğen, 1 çay kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı limon suyu, taze soğan, tuz, karabiber ve isteğe göre bir avuç ince kıyılmış çiğ ceviz.

Yapılışı:

Kabak ve havuçların kabuklarını soyun. Daha sonra kabak ve havucu spiral dilimleyicide spagetti şeklinde dilimleyin. Spagetti halini alan sebzeleri derin bir kabın içine koyun. Yarım avokadonuzu rondodan geçirin ve spagetti haline getirdiğimiz sebzelerin üstüne dökün. Daha sonra sırasıyla kabın içine zeytinyağı, biraz karabiber, limon suyu, fesleğen ve ince kıyılmış taze soğanları ekleyerek tüm malzemeleri iyice karıştırın. İsteğe bağlı olarak üstüne biraz daha tuz ekleyebilirsiniz. Son olarak üstüne ceviz içlerini dökün. Yemeğiniz servise hazır.

Yazarın Tüm Yazıları