Biraz baklagil katalım, hem tadını hem besleyiciliğini arttıralım!

Güncelleme Tarihi:

Biraz baklagil katalım, hem tadını hem besleyiciliğini arttıralım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2022 07:00

Kilerimizin her daim demirbaşı baklagiller protein bakımından zengin olmalarının yanı sıra pek çok vitamin ve minerali de barındırıyor. Kış aylarında daha sık tüketmeye başladığımız çorbaları baklagillerle çeşitlendirerek vücut direncimizi arttırabiliriz. Hem lezzet katıyor hem de uzun süre tok tutuyor.

Haberin Devamı

Geçmişten bugüne, yöreden yöreye farklı malzemelerle binbir halini sofralarımıza taşıdığımız çorbalarımız Türk mutfağının en kıymetlilerinden. Genelde ana yemek öncesi başlangıç olarak tüketsek de kahvaltı yerine içilen veya başlı başına bir öğün yerine geçenleri de çok. Sıcak yaz günlerinde gözümüz hemen ferahlatıcı ve doyurucu bir ayranaşı çorbasını ararken soğuk kış günlerinde daha çok mercimek ve ezogelin gibi çeşitlere yöneliyoruz. Mutfak kültürümüzün bir diğer vazgeçilmezi kuru baklagiller de burada devreye giriyor.

Baklagiller, Türk mutfağının temelini oluşturan pek çok yemekte yer alırken sağlığımıza olan faydaları da saymakla bitmiyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit “Bitkisel protein kaynağı kuru baklagilleri haşlayıp kendimize nefis salatalar hazırlayabiliriz. En severek yediğim baklagil kombinasyonu maş, börülce, nohut ve kırmızı fasulyeden oluşuyor” diyor. Yiğit ayrıca baklagil eklenen çorbaların tokluk hissini arttırdığını da söylüyor. Üstelik yüksek protein değerlerine de sahip baklagilleri kış aylarında çorba halinde tüketerek vücut direncimizi arttırabiliriz.

Haberin Devamı

30 yılı aşkın süredir Türk mutfağı ve değerlerini koruyup yerel ürünlerimizi geleceğe taşımak için çalışmalarını sürdüren Metro Türkiye, dermason, şeker, horoz, bombay gibi farklı çeşitte fasulyeleri, barbunya, mercimek, iç bakla, iri nohut gibi Türk mutfağının temel bakliyat çeşitlerini Metro Chef markası altında raflarında sunuyor.

Aynı zamanda glütensiz beslenenler için tahıl yerine tüketilebilecek Metro Chef Özel Bakliyat Ailesi de var. Yüksek lif içeren beyaz, kırmızı ve siyah kinoa çeşitlerinden pilav, meze ve salatalarda çokça kullanılan omega-3 kaynağı börülceye, suda bekletildiğinde yapısındaki jel oranıyla çorba, smoothie ve marmelatlarda kıvam verici olarak da kullanılan chia tohumuna geniş bir çeşitlilik sunuluyor.

Ekmek, kurabiye ve böreklere katılan, pişirmeden de yoğurt ve yemeklerin üstüne serpilen keten tohumu... Asya ülkelerinde de çok kullanılan maş fasulyesi... Tuz ve yağla birleştirilerek fırında cips şeklinde veya haşlanarak tüketilebilen siyah nohut... Doymuş yağ barındıran ve tek başına pilav yapılarak da yenebilen karabuğday... Daha birçok çeşit özel bakliyatı, ürünleri arasında bulmak mümkün. Metro Türkiye, 30’dan fazla bakliyat çeşidini raflarında bulunduruyor.

Haberin Devamı

Türk mutfağı değerlerinin unutulmaması ve geleceğe taşınması için izlenebilirlik ve gıda güvenliğinin de önemine dikkat çeken Metro Türkiye, izlenebilirliği tedarik zinciri süreçlerine dahil ediyor. Ürünlerinin gıda güvenliğini ve kalitesini güvence altına alarak türlerin korunmasına destek oluyor. Türkiye’de ilk kez taze ette izlenebilirliği başlatan Metro Türkiye, balık, bal, meyve ve sebzeden sonra kendi markalarının organik ürünlerinde de izlenebilirlik sunuyor. Metro Chef Bio koçbaşı nohut, kırmızı mercimek, sarı mercimek ve demason fasulye organik sertifikalı ürünler. Tüm kendi markalı organik ürünlerinin, tarladan ve çiftlikten rafa kadar olan yolculuğunu anlatan 39 farklı bilgiye, ürün ambalajları üzerindeki QR kod aracılığıyla ulaşılabiliyor.

Haberin Devamı

İÇ HASTALIKLARI UZMANI DR. AYÇA KAYA’DAN...

SEBZE YEMEKLERİNE DE KATIN

- Fasulye, nohut ve mercimek gibi baklagillerin yağ oranı çok düşük; potasyum, demir ve magnezyum bakımındansa yüksek faydalı yağlar ve lif içerirler. Aynı zamanda iyi birer protein kaynağıdırlar.

Biraz baklagil katalım, hem tadını hem besleyiciliğini arttıralım

- Baklagiller metabolizmamızı da hızlandırıyor, sindirimi sırasında vücut daha fazla enerji harcayacağı için kilo verme hızı artıyor. İçinde kolesterol olmadığı için kolesterolü yüksek kişiler de güvenle tüketebilir.

- Sağlıklı bir erişkinin günde 20-35 gram lif alması gerekir. Baklagiller lif açısından zengin. Haftada 3-4 porsiyon kuru baklagil yemeyi ihmal etmeyelim. Bu sayede diyetinizin lif içeriği artacaktır. Kan şekerini dengelediği için özellikle diyabetlilerin de lifli yiyecekler tüketmesini tavsiye ederim. Kabuklu pirinç, mercimek, kuru fasulye, nohut, mercimek ve barbunya en zengin lif kaynağı olan kuru baklagillerden...

Haberin Devamı

Biraz baklagil katalım, hem tadını hem besleyiciliğini arttıralım
Salatalarınızı baklagillerle zenginleştirebilirsiniz...

- Sebze pişirirken bir miktar da olsa nohut, mercimek, fasulye gibi kuru baklagiller ekleyebiliriz. Tek başına yersek daha çabuk sindiririz, daha çabuk acıkırız. Bu kombinasyonlar hem sebzenin besin değerini arttırır hem de bizi daha uzun süre tok tutar.

Gastronometro’nun şeflerinden baklagilli çorba tarifleri...

Kefirli ayran aşı çorbası (2-4 kişilik)

NE LAZIM?

- 100 gr karabuğday (veya buğday)

- 50 gr nohut

- 1 lt kefir

- 1 misket limonunun suyu

- 30 gr dereotu (tercihe bağlı)

- 10 gr kişniş (tercihe bağlı)

- 2 gr kuru nane (tercihe bağlı)

- 3 gr beyaz biber

- Tuz

Haberin Devamı

- 50 ml zeytinyağı (tercihe bağlı)

NASIL YAPARIM?

- Bir gece önceden ıslattığınız karabuğday ve nohutları haşlayın.

- Kefiri bir kaba alın. İçine misket limonu suyunu, tuz, biber, haşlanmış nohut ve buğdayı ilave edin. Dilerseniz dereotu, kişniş ve kuru nane ekleyebilir, üzerine zeytinyağı gezdirerek servis edebilirsiniz.

Biraz baklagil katalım, hem tadını hem besleyiciliğini arttıralım

Nohutlu tarhana çorbası (2-4 kişilik)

NE LAZIM?

- 20 gr nohut

- 50 gr kuzu eti (küçük küçük doğranmış)

- 1 lt ilikli kemik suyu

- 100 gr toz tarhana

- 20 gr soğan (ince ince doğranmış)

- 2 diş Taşköprü sarımsağı (ince ince doğranmış)

- 50 gr tereyağı

- 2 gr kuru nane

- 1 tatlı kaşığı salça

- Tuz

- 30 gr beyazpeynir (tercihe bağlı)

NASIL YAPARIM?

- Nohutları bir gece önceden ıslayın. Ertesi gün haşlayın.

- Tencereye tereyağını ekleyip eritin. Soğan ve sarımsağı soteleyin. Üzerine salça ve tarhanayı ekleyip kavurun. Kemik suyunu ekleyin.

- Ayrı bir tavada kuzu etlerini soteledikten sonra tarhana çorbasının üzerine ekleyin ve çorbayı kaynamaya bırakın. Çorbanın dibinin tutmaması için sürekli karıştırın.

- Nohutlar ve baharat çeşitlerini ekleyin. Bir taşım daha kaynattıktan sonra küp küp doğranmış beyazpeyniri ilave edebilir veya dereotuyla süsleyebilirsiniz.

Biraz baklagil katalım, hem tadını hem besleyiciliğini arttıralım

Badem sütlü ve barbunyalı borani çorbası (2-4 kişilik)

NE LAZIM?

- 200 gr kuzu kuşbaşı

- 50 gr kuru börülce

- 50 gr nohut

- 250 gr barbunya

- 50 gr pazı sapı

- 5 gr sarımsak (havanda dövülmüş)

- 50 gr soğan (küp küp doğranmış)

- 300 ml Metro Chef Veggie Bademli İçecek

- 100 ml krema

- 30 gr tereyağı

- 15 ml zeytinyağı

- Tuz

- 3 gr karabiber

NASIL YAPARIM?

- Börülce ve nohutları bir gün önceden ıslayın.

- Börülce, barbunya ve nohutları yumuşayana kadar haşlayın.

- Pazı saplarını küçük küpler şeklinde doğrayıp kaynar suda kısa süre haşlayın.

- Bir tencereye tereyağı ve zeytinyağını koyup ısıtın. Önce kuzu etini, ardından soğanları ekleyip kavurun.

- Sarımsağı ilave edip 2 dakika daha kavurun. Bademli içeceği ekleyin.

- Börülce, barbunya, nohut ve pazıyı da tencereye ekleyip tuz ve karabiberle tatlandırın.

- Kremayı ilave edip kısık ateşte 5 dakika kaynatarak kıvam almasını sağlayın. Naneli yağ gezdirerek servis edebilirsiniz.

Biraz baklagil katalım, hem tadını hem besleyiciliğini arttıralım

BAKMADAN GEÇME!