Böbrek taşını azaltmak için

EĞER böbrek taşı sorununuz varsa yediklerinize ve içtiklerinize daha fazla özen göstermeli, bol miktarda su içmelisiniz. İşte rahatsızlığı olanlar için daha az tüketilmesi gereken yiyecekler ve dikkat edilmesi gereken hususlar listesi. İstinye Üniversite Hastanesi Bahçeşehir Liv Hospital Üroloji Kliniği’nden Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Karaköse anlattı:

Haberin Devamı

 


“Toplumda çok sık görülen böbrek taşları yaşam kalitesini önemli oranda etkileyen hastalıkların başında yer almaktadır. Erkeklerin yüzde 12’si, kadınların ise yüzde 6’sında görülen taşlar şiddetli ağrılara sebep olarak pek çok kişinin hayatını kabusa çevirir. Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, az su içilmesi, cinsiyet, iklim ve coğrafi şartlar, mesleki risk faktörleri, aşırı tuzlu beslenme, ailesinde taş hastalığı olanlar, yüksek protein ağırlıklı beslenme ve obezite, en önemli böbrek taşı oluşum nedenleri arasındadır. Böbrek taşları tedavi edilmediği takdirde böbrek fonksiyonlarında kalıcı hasarlara kadar varabilen ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Böbrek taşı oluşum risklerinin ortadan kaldırılması böbrek taşını önlemede en önemli basamaktır.

Haberin Devamı

ÖNCELİK BOL SU
Dr. Karaköse öncelikle bol su içilmesinin altını çizerek, “Günlük alınması gereken sıvı miktarı iklime ve kişiye göre farklılık göstermektedir. Böbreklerden atılan su miktarı arttığında taş oluşuma neden olan kristallerin böbrekte çökerek taş oluşumunu azaltmakta, kristallerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır. İçilen su miktarı idrar çıkışına göre düzenlenmelidir. Tuz çok zararlı. Sağlıklı bir kişinin günlük tuz ihtiyacı ortalama 5 gramdır. Kilo kontrolü çok önemli. Obezite böbrek taşı oluşum riskini artıran en önemli faktörlerden. Sağlıksız beslenmeden uzak durulması ve kilo vermek amaçlı protein ağırlıklı diyetlerden uzak durulması son derece önemlidir. Protein içerikli besinlere dikkat. Hayvansal protein içerikli besinler yerine tarımsal protein tercihi daha doğru olacaktır. Kırmızı et, tavuk gibi hayvansal besinler sitrat miktarını azaltarak böbrek taşı oluşum riskini artırmaktadır. Bu nedenle aşırı hayvansal protein tüketiminden uzak durulmalı hayvansal ve bitkisel protein tüketimi dengelenmelidir.”

DENGELİ BESLENME ŞART
Akdeniz tipi beslenmenin böbrek taşı oluşum riskini azalttığını kaydeden Karaköse, şöye dövam etti: “Yüksek oranda karbonhidrat alımı böbrekten kalsiyum atılımını artırarak böbrek taşı oluşum riskini yükseltir. Böbrekte taş oluşumuna neden olan en önemli maddelerden biri de oksalattır. Oksalat ıspanak, bamya, pancar, pazı, taze fasulye, domates, patates, mısır, maydanoz, dereotu, roka, kırmızı erik, çilek, böğürtlen, incir, ahududu, badem, ceviz, yer fıstığı, fındık, susam, hardal, soya, kakao, çikolata, çay kahve ve alkolde bulunmaktadır. Oksalat içeriği yüksek besinlerden uzak durulması taş oluşum riskini önemli oranda azaltmaktadır. Fazla alkol tüketimi böbrekten kalsiyum atılımını ve kanda ürik asit miktarını artırarak taş oluşumunu arttırır. Taze sıkılmış portakal suyu ve evde yapılan limonata böbrek taşı oluşumunu engellemede önemli içeceklerdir. Özetle günde 2 litre idrar çıkartacak şekilde su içilmesi, aşırı tuz tüketimin kısıtlanması, aşırı protein içeriği yüksek hayvansal gıdaların kısıtlanması, sitrat içeriği yüksek besinlerin tüketilmesinin arttırılması, düzenli olarak spor yapılması, düzenli doktor kontrolü böbrek taşı oluşum riskini azaltmaktadır.”

Yazarın Tüm Yazıları