Dikkat! COVID-19 Alzheimer’ı tetikleyebilir

COVID-19 geçirenlerde bazı sağlık sorunları hastalık iyileştikten sonra da ortaya çıkabiliyor.

Haberin Devamı

Mesela “yorgunluk, isteksizlik, halsizlik, kafa karışıklığı, bulutlu bir zihinsel durum, konsantrasyon/odaklanma sorunu ve bellek zayıflaması” ile karakterize “SİSLİ BEYİN” bunlardan biri. “Fiziksel faaliyetle çabuk yorulma, basit bedensel çabalarda bile nefes nefese kalma, hava açlığı sorunu yaşama” gibi işaretlerle ortaya çıkan “AKCİĞER BÜZÜŞMESİ/FULMONER FİBROZİS” ise bir diğeri. COVID-19 sonrası sorunların başka daha pek çok örneği var ama yeni bir araştırmayla ortaya konan “ALZHEIMER” ve “DEMAS”a yakalanma olasılığının yüksekliği bilgisi bana göre oldukça önemli ve ürkütücü. Detaylar için buyurun...

Dikkat COVID-19 Alzheimer’ı tetikleyebilir

KÖTÜ HABER
COVID BEYNİ DE TEHDİT EDİYOR 

Haberin Devamı

AMERİKA’da gerçekleştirilen yeni bir araştırmada, 65 yaş üstü kişilerin COVID geçirdikten sonraki 1 yıl içerisinde Alzheimer’a yakalanma olasılıklarının yüzde 80, demans tipi bunamaya yakalanma olasılıklarının ise yüzde 50’den daha fazla olduğu belirlendi. COVID-19’a yol açan koronavirüsün bu ilerleyici bellek bozukluğunu sıfırdan mı tetiklediği yoksa ortaya çıkışını mı hızlandırdığı ise henüz net ve açık olarak bilinmiyor. Bu araştırmadan bizim çıkarmamız gereken önemli derse gelince... Çevremizde COVID-19 geçiren 65 yaş üstü kişilerin bellek sorunlarını daha yakından izlemekte ve gerektiğinde onları tıbbi yardım almaya daha çabuk yönlendirmekte fayda var.

KABAK ÇEKİRDEĞİ
ÇEKİRDEK DEĞİL İLAÇ

DAHA önce de yazdım, kabak çekirdeğinin sağlık faydaları saymakla bitmez ama özellikle bitkisel protein gücünün biz sağlıkçılar için ayrı bir önemi var. Kabak çekirdeği muazzam bir bitkisel protein kaynağı. 30 gramında yaklaşık 7-8 gram protein mevcut. Ayrıca aynı miktar kabak çekirdeği 4 gram “tekli doymamış”, 6 gram da “çoklu doymamış (Omega 6)” yağ içeriyor. Diğer taraftan “bir porsiyon” yani “30 gram” kabak çekirdeği ile günlük magnezyum, manganez ve fosfor ihtiyacınızın yüzde 30’unu da karşılayabiliyorsunuz. Kabuğuyla birlikte tükettiğinizde ise ciddi oranda demir kazanmanız da mümkün. Dahası var... Kabak çekirdeğinin prostat büyümesiyle mücadelede de işe yaradığı, mesane taşı riskini düşürdüğü, uyku kalitesini arttırdığı da biliniyor.

Haberin Devamı

OKUR SORUSU 1
YOĞURT NEDEN SÜPER BİR BESİNDİR

YOĞURT kaliteli protein içeriği, dengeli yağ yapısı ve makul miktardaki karbonhidrat yapılanması yanında mükemmel bir “prebiyotik ve probiyotik” besindir. Sadece bu nedenlerle bile geleneksel Türk yoğurdunun bir “süper gıda madalyası” alması gerekir. Yoğurdun zengin kalsiyum gücünü de bir kenara lütfen not edin. Tok tutucu faydasını, kilo kontrolünü destekleyici yardımlarını da lütfen unutmayın.

OKUR SORUSU 2
HANGİ ZERDEÇAL DAHA FAYDALI

ANLAŞILAN o ki zerdeçalı sağlığa faydalı baharatlar listemize çoktan kaydetmişiz. Bunu sizden gelen sorulardan da kolayca anlıyorum. Başlıktaki sorunun yanıtına gelince... “TAZE ZERDEÇAL TOZ ZERDEÇALDAN, PİŞMİŞ ZERDEÇAL PİŞMEMİŞTEN, SICAK ZERDEÇAL SOĞUK ZERDEÇALDAN, 4’TE 1 ÇAY KAŞIĞI KADAR KARABİBER EKLENMİŞ ZERDEÇAL EKLENMEMİŞ OLANINDAN” sağlık için daha faydalıdır. Zerdeçalın sağlık yararlarını daha da arttırmak istiyorsanız onu zeytinyağı ile birlikte tüketmeye de gayret ediniz. “Peki, zerdeçal için makul doz ne?” sorusuna gelince... Taze zerdeçal kökü için yarım santimlik bir parça yeterli. Bunun eşdeğeri ise 1 çay kaşığı toz zerdeçaldır. Küçük bir ayrıntı daha vereyim: Pişmiş zerdeçalın DNA’yı koruma yani kanseri önleme gücü, çiğ zerdeçalın ise iltihaplanmayı yani eklemleri, damarları ve beyni/belleği koruma yeteneği daha fazladır.

Haberin Devamı

İYİ BİLGİ 1
BAĞIŞIKLIĞA ZARAR VEREN 5 YANLIŞ

1. Yetersiz ve kalitesiz uyku.

2. Tekrarlanan beslenme yanlışları.

3. Mineral (demir, magnezyum, çinko) ve vitamin (D ve C) eksikliği.

4. Artmış stres yükü.

5. Hareketsiz bir yaşam tarzı.

Dikkat COVID-19 Alzheimer’ı tetikleyebilir

İYİ BİLGİ 2
DEPRESYONUN 10 İŞARETİ

1. Uykuya dalma problemi yaşamak.

2. Erken saatlerde uyanıp uykuya tekrar dalamamak.

3. Kendini sık sık ve sürekli eleştirmek.

4. Sevilen alışkanlıkları yapmaktan uzaklaşmak.

5. Rutin günlük işlerden bile hızlıca sıkılmak.

6. Sosyal çevreyi daraltıp bir kenara çekilmek.

7. Günlük işler için bile gereğinden çok daha fazla çaba sarf etmek.

8. Çok basit fiziksel hareketlerle bile yorgunluk hissetmek.

Haberin Devamı

9. Çok sevilen insanlara karşı ilgisiz, duyarsız kalmak.

10. Unutkanlık yaşamak ve konsantre olmakta zorlanmak.

İYİ BİLGİ 3
DEPRESYONA DOĞAL ÖNLEMLER

1. Hareketli olun, haftada minimum 4-5 gün 20-30 dakika aerobik egzersiz yapın.

2. Folik asit, B12, D vitamini seviyelerinizi izleyin, eksikse tamamlayın.

3. Beslenmenize dikkat edin.

4. Uyku problemleriniz varsa çözüm üretin.

5. Tiroit tembelliğiniz söz konusuysa (hipotirodi) acilen çözüm arayın.

 

Yazarın Tüm Yazıları