Bitkisel protein deposu

Baklagillerin faydalarını ve vücut için sağladıkları avantajları artık hemen hepimiz çok iyi biliyoruz. Son yıllarda baklagil filizlerini tüketmek de popüler geldi. Besin değerleri hayli yüksek olduğu için ben de mutfağımda sıklıkla kullanıyorum...

Haberin Devamı

Genellikle yemeklere katılmış hafif bir süs ve hoşluk gibi görünse de benim süper kahramanlar dediğim filizler, sağlığımız için çok büyük faydalar taşıyor. Baklagil filizleri, mercimek, nohut, fasulye, bezelye gibi bitkilerin tohumlarının ilk filizlenme aşaması ve bitkisel bazlı protein kaynağıdır. Özellikle vejetaryen ve vegan beslenenler için önemli bir protein kaynağı olarak öne çıkar. Ayrıca düşük yağ içeriğiyle kalp sağlığını destekler. Yüksek miktarda sindirim sisteminizin düzenli çalışmasına yardımcı olan diyet lifi içerir. Bu lifler, sindirim sistemini düzenler ve kabızlık sorununu önler. Aynı zamanda tokluk hissi sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olur. Magnezyum, demir, potasyum ve çinko gibi önemli mineralleri bolca içerirler. Bu mineraller, kemik sağlığından enerji üretimine kadar bir dizi vücut fonksiyonunu destekler. Vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyan antioksidanlarla doludurlar. Bu, kanser, yaşlanma ve diğer kronik hastalıkların riskini azaltabilir. Araştırmalar, düzenli tüketiminin kolesterol seviyelerini düşürebileceğini  ve kalp sağlığını olumlu bir şekilde etkiledığini de gösteriyor.

Haberin Devamı

Bitkisel protein deposu

O zaman hepinizin aklına şu soru gelmiş olabilir: ‘Baklagil filizleri, baklagiller kadar protein içerir mi?’ Filizlendirme özellikle tahıl ve kuru baklagillerin besleyiciliğini arttırıyor olabilir. Yapılan araştırmalara göre hem tahıl hem de kuru baklagillerin yapısında bulunan proteinler (albumin, globulin, glutelin, prolamin), çimlendirme esnasında proteolitik enzimler (proteaz) tarafından oligopeptitlere, peptitlere ve aminoasitlere hidrolize olur. Bu şekilde besinlerin biyoyararlılığında artış meydana gelir. Filizlendirme protein miktarını arttırırken aynı zamanda sindirimi de kolaylaştırır ve alerjenik proteinlerin miktarını azaltır.

Bu tip besin değeri yüksek doğal kaynakları öğünlerimize eklemek gelecek için iyi bir yatırım.

Haberin Devamı

Çorba, salata, omlet, sandviç, garnitürler, tahıllı ekmekler, yoğurt üzerine ve hatta smoothie gibi pek çok yiyeceğe ekleyebilirsiniz. Besin değeri hayli yüksek olduğu için ben de mutfağımda sıklıkla kullanıyorum. Taze veya donmuş olarak da tüketebilirsiniz. Örneğin mercimek filizli bir salata veya yoğurt, yulaf, meyve ve buğday filizli bir öğünle depoladığınız yağları harekete geçirebilirsiniz. Beslenme seçimlerimiz sağlığınızın temelini oluşturur, bu yüzden öğünlerimize dahil etmek, gelecekteki sağlığımız için önemli bir yatırım olabilir. Önemli olan, çeşitli besinleri deneyimleyerek vücudumuza farklı faydalar sağlayan dengeli bir beslenme alışkanlığı oluşturmak...

 

Haberin Devamı

KARABUĞDAY FİLİZLİ KÂSE (1 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

◊ 4 yemek kaşığı yoğurt

◊ 2 yemek kaşığı çiğ karabuğday filizi

◊ 1 küçük boy muz

â—Š 3 cevizÂ

â—Š Tuz

◊ 1 tatlı kaşığı tarçın veya Hindistan cevizi

NASIL YAPARIM?

◊ Küçük bir kâsede yoğurdu iyice çırpın. Üzerine diğer malzemeleri ve en son da tarçını ekleyin.

FÄ°LÄ°ZLENDÄ°RÄ°LMÄ°Åž MAÅž FASULYELÄ° TAVUK SALATASI

Bitkisel protein deposu

NE LAZIM?

◊ 200 gr tavuk göğsü

◊ 1-2 avuç filizlendirilmiş maş fasulyesi

â—Š 3-4 dal taze soÄŸan

â—Š 1 kuru soÄŸan

◊ 1/2 kıvırcık veya göbek salata

◊ 1 havuç

â—Š 7-8 dal taze nane

◊ 1 avuç içi kadar kıyılmış maydanoz

◊ Zeytinyağı

â—Š Tuz

â—Š Limon suyu

NASIL YAPARIM?

◊ Salata malzemelerini iyice yıkadıktan sonra doğrayın. Üzerine filizlenmiş maş fasulyesi ekleyin.

◊ Fırında pişirdiğiniz tavuğu da ilave ettikten sonra dilediğiniz kadar yağ, tuz ve limon suyu ekleyin. Servis edin.

Haberin Devamı

YEŞİL MERCİMEK FİLİZLİ OMLET (2 kişilik)

Bitkisel protein deposu

NE LAZIM?

â—Š 1 yumurta

◊ 3-4 dal ince kıyılmış maydanoz

◊ 1 küçük boy kırmızı veya yeşil biber

◊ 1 yemek kaşığı haşlanmış mercimek filizi

â—Š Tuz

â—Š Karabiber

NASIL YAPARIM?

◊ Yumurtayı çırpın. İnce ince kestiğiniz biberi, maydanozu, mercimek filizini ve karabiberi ekleyerek çırpmaya devam edin.

◊ 1 yemek kaşığı zeytinyağında pişirin.

 

Yazarın Tüm Yazıları