Baş Ağrısı
Baş Ağrısı Haberleri
Yaz aylarının kabusu kene ısırması ve kırım kongo kanamalı ateşi nedir?
İçinde bulunduğumuz salgın sürecinde herkes Coronavirus’e odaklanmış durumda. Oysa özellikle yaz aylarında sağlığımızı tehdit eden bir başka önemli sorun da kene sırması ve buna bağlı olarak Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne yakalanan vakaların da maalesef artışa geçmesi.
Covid-19 aşısında son aşamaya gelindi
ABD'de insanlar üzerinde denemesine başlanan potansiyel Covid-19 aşısı son aşamaya hazır.
Survivor Ceyhun kimdir? Ceyhun Uzun’un kızı Tanyel'in ölümüyle ilgili bilgiler
Ceyhun Uzun Survivor 2020’nin en dikkat çeken ve konuşulan isimlerinden biri oldu. ‘Türk halkının gönlünü almaya geldim’ sloganı ile tanınan Ceyhun Uzun, kızı Tanyel ile ilgili anlattıklarıyla gerek yarışmacıları gerekse ekran karşısındakileri gözyaşlarına boğmuş, derinden etkilemişti. Peki, Survivor Ceyhun kimdir, kaç yaşında? Ceyhun Uzun’un kızı Tanyel'in ölümüyle ilgili bilgiler
Beyin yiyen amip nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşır?
Halk arasında 'Beyin yiyen amip' olarak bilinen 'naegleria fowleri' adlı tek hücreli canlının neden olduğu hastalığın Türkiye'de görüldüğü, burundan girerek beyine yerleşen amipin bir haftada ölüme yol açtığı yönünde açıklamalar herkesi tedirgin etti. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatma Nurhayat Saydam, tüm dünyayı tedirgin eden 'naegleria fowleri' adlı tek hücreli canlının neden olduğu hastalıkla ilgili tüm merak ettiklerimizi anlatıyor.
Aman dikkat! Güneşe çıkmadan önce hazırlıkları tamamlayın
Uzun zamandır tenimize vuran güneşin hayalini kuruyorduk. Ama özlemimiz dikkatli davranmamıza engel olmasın. Güneşin zararlı ışınlarının etkisini unutmayın.
Koronavirüs ile benzerliği dikkat çekiyor: Bu hastalığa dikkat!
Kalabalık ofis ortamları, toplu taşıma araçları, alışveriş merkezleri gibi kalabalık ortamlarda klimalardan yayılan farklı virüsler olduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Görgüner, “Temizliği ihmal edilen klima filtrelerinde üreyen bakterilerin, uygun sıcaklıkta çoğalıp ortamdaki havaya yayılmasıyla ortaya çıkan bir tür zatürre olan Lejyoner hastalığı, Covid-19 virüsüne benzer belirtiler gösteriyor” dedi.
Son dakika haberi: Beyin yiyen amip... Uzmanlardan dikkat çeken açıklamalar: Yüzünüzü yıkadığınız suya dikkat edin
ABD'de görülen ve 'beyin yiyen amip' olarak bilinen 'naegleria fowleri' adlı tek hücreli canlının neden olduğu hastalığın Türkiye'de görüldüğü yönünde açıklamalar herkesi korkuttu. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gülgün Dilek Arman, tatlı sulara dikkat çekerek, "Akarsu, göl gibi temizliğinden emin olmadığınız tatlı sularda yüzmeyin. Temiz bir kaynaktan gelmeyen suyla doldurulan havuzdaki klorlama yeterli olmayabilir. Özellikle göz temizliğinde kullandığımız solüsyonun temizliğine de dikkat edin. Lens kullanan kişiler iki kat dikkatli olmalı" uyarısında bulundu.
Ürküten açıklama! Koronavirüs beyne hasar verebiliyor
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Bilgin Öztürk, hastalarda koronavirüs kaynaklı beyin hasarının oluşabileceğini belirtti. Öztürk, "Bu konuda iki farklı teorimiz var; birincisi virüsün kendisinin beyne ulaşması sonucu yapmış olduğu hasar, buna bağlı ortaya çıkan bulgular, belirtiler. Diğeri de virüsün kan akımını etkilemesi sonucu sebep olduğu etkilenmeler" dedi.
'Beyin yiyen Amip Türkiye’de de var'
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ABD’de iki gün önce görülen ve ‘beyin yiyen amip’ olarak bilinen ‘naegleria fowleri’ adlı tek hücreli canlının neden olduğu hastalığın Türkiye’de de görüldüğünü söyledi.
Yetersiz su tüketimi böbrekleri etkiliyor
Yetersiz sıvı tüketiminin yaşam konforunu düşürdüğünü, su eksikliğinin uzun süre devam etmesi durumunda ise birçok hastalığın etken sebebi olduğunu ifade eden Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, az su tüketiminin ve vücudun susuz kalmasının böbrek taşı oluşumuna neden olduğu uyarısında bulundu.
Yaz Aylarında Görülen Migren Ağrılarına Dikkat
Migren günümüz dünyasında yaşadığımız tempoya hiç de uygun olmayan, ciddi maddi ve manevi kayıplara eşlik eden ve sık görülen bir hastalıktır. Bir hastalığın tedavi edilmesi öncesinde doğru bir şekilde tetkik edilmesi prensibi bu hastalıkta da geçerliliğini korumaktadır.
Beyin yiyen amip ile ilgili tüm ayrıntılar! Beyin yiyen amip nedir?
Beyin yiyen amip ile ilgili araştırmalar hızlandı. ABD'nin Florida eyaletinde, bir "beyin yiyen amip" vakasına rastlandı. Bu vakanın ardından vatandaşlar beyin yiyen amip nedir sorusunun yanıtını araştırmaya başladılar. İşte beyinde enfeksiyona yol açan ve vakaların genellikle ölümü ile sonuçlanan naegleria fowler hastalığı ile ilgili bilgiler…
Klima hastalığına dikkat! Sigara içenler daha kolay yakalanıyor
Klima hastalığının (lejyoner hastalığı) yaygın kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk ve ateşle belirti verebileceğini vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, özellikle pandemi sürecinde klima kullanıma daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Uzmanından önemli uyarı: Terden ıslanan maskeyi kullanmayın
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte maske kullanmak da zorlaştı. Bunaltıcı sıcaklara maskenin iç yüzeyi terleyebiliyor. Bu durumun baş ağrısı şikayetlerini artırdığını ifade eden Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ali Yılmaz, maskenin terden ıslandığını gördüğünüzde kesinlikle kullanmayın. Yakın temasın olmadığı alanlarda maskenin kenarlarından tutarak çıkarıp havalandırın uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Ersin Erdoğan: Ani sıcaklık değişikliklerinde 1-2 hafta riskli
Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersin Erdoğan, "Ani sıcaklık değişikliklerinde özellikle 1-2 hafta risklidir. Bu sıcaklık 1-2 haftadan fazla devam ettiği zaman vücut buna alışıyor ve vücut kendi termometresini çalıştırıyor. Bu şekilde de kişinin sıcak çarpması hadisesinin ortaya çıkması azalıyor" dedi. Prof. Dr. Erdoğan, baş ağrısı, mide bulantısı bulunan, şikayeti olan ve ateş değeri yüksek olan kişileri uyardı.
Uzmanlar Uyardı: Kene Tehlikesine Karşı Bu Renkleri Giyin
Normalleşme süreciyle birlikte sosyal mesafeye daha fazla dikkat etmek için vatandaşlar insanlardan uzak yerleri tercih etmeye başladı. İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Gör. Özlem Karagöl, açık alanlarda daha fazla vakit geçirme ihtiyacı duyduğumuz bu günlerde, özellikle yeşilliğin yoğun olduğu bölgelerde oluşan kene tehlikesi hakkında uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. '1-2 hafta çok önemli' dedi ve uyardı: 'Eğer bu bulgular varsa...'
Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersin Erdoğan, "Ani sıcaklık değişikliklerinde özellikle 1-2 hafta risklidir. Bu sıcaklık 1-2 haftadan fazla devam ettiği zaman vücut buna alışıyor ve vücut kendi termometresini çalıştırıyor. Bu şekilde de kişinin sıcak çarpması hadisesinin ortaya çıkması azalıyor" dedi. Prof. Dr. Erdoğan, baş ağrısı, mide bulantısı bulunan, şikayeti olan ve ateş değeri yüksek olan kişileri uyardı.
ABD'de 'beyin yiyen amip vakası görüldü'
ABD'nin Florida eyaletinde, bir "beyin yiyen amip" vakasına rastlandı.
'Deri döküntülerini koronavirüs geçirmiş kişilerde görüyoruz'
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek, "Deri döküntülerini koronavirüs geçirmiş kişilerde yüzde 2-4 oranında görüyoruz" dedi.
Survivor Ceyhun kimdir, kızı neden öldü? İşte Survivor Ceyhun’un kızının hikayesi
Survivor 2020 sezonunu en dikkat çeken isimlerinden biri de Ceyhun Uzun olmuştu. Yarışmacıların abi olarak gördüğü Ceyhun Uzun’un özellikle kızının hikayesi yüreklere dokunmuştu. Kızını acı bir şekilde kaybeden Ceyhun Uzun’un anlattıkları ve ıssız adada yaşadıkları uzun süre konuşulmuştu. Peki, Survivor Ceyhun kimdir, kızı neden öldü? İşte Survivor Ceyhun’un kızının hikayesi
Koronavirüs sonrası yeni normal “Acil Servis” kriterlerini de değiştirdi
Koronavirüs(Kovid-19) salgınının en yoğun olduğu dönemlerde günlük 300-400 vakanın başvurduğu Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Servis ekibi, “yeni normal”e geçişi Demirören Haber Ajansı’na (DHA) anlattı. Trafik kazası, kalp krizi fark etmeksizin artık acile başvuran her hastaya Kovid şüphesiyle yaklaşılıyor, hastaneye yatıştan önce hasta mutlaka Kovid açısından da değerlendiriliyor. Cerrahpaşa Acil ekibi, vatandaşlardaki rehavetten şikayet ederek uyarıyor: “Hastalık bitmedi, daha hafif geçirilse de bulaşma hızı arttı. Üstelik virüsü en yakınınız size bulaştırıyor.”
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi nedir? İşte Kene ısırması belirtileri ve tedavisi
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedir? Yaz aylarının gelmesiyle beraber, kene sokmaları özellikle kırsal bölgelerde artmaya başladı. Kene ısırması nedeniyle vaka sayısı her geçen gün yükselirken, uzmanlar 10 gün içinde ateş, halsizlik, baş ağrısı, eklem ağrısı gibi şikayetler görülürse en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerektiğini belirtiyor. İşte, kene ısırması belirtileri ve KKKA tedavisiyle ilgili ayrıntılı bilgiler.
Göz tembelliği körlüğe yol açıyor
Göz hastalıkları hayatımızın her dönemini etkileyen sağlık problemlerinin başında geliyor. Görme bozukluklarından biri olan göz tembelliği de bunlardan biri… Peki, göz tembelliği neden olur, belirtileri nelerdir? Göz tembelliğinin tedavisi nasıl yapılır? Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Kemal Yıldırım, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Çocuklarda şaşılığa dikkat! 7 yaşına kadar tedavi edilmeli
Şaşılık, kendi kendisine ve zamanla düzelmez. Görme duyusu doğduktan sonra gelişmeye devam eder ve gelişimini 5-7 yaşlarında tamamlar. Şaşılık gibi göz tembelliğine yol açan tüm hastalıkların erken teşhisi çocuğun gelişimi için hayati önem taşır. İlk 7 yaşın göz tembelliği için kritik bir dönem olduğunu belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Dundar, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi…
Çok Fazla Uyumanın Sağlığa Zararları
Uyku, hayatımızın vazgeçilmezleri arasındadır. 14-17 yaş arasındaki çocukların günde 10 saat uyuması gerekirken, bu rakam yetişkin bireylerde 7-9 saat arasında değişmektedir. Düzenli bir uyku çekmenin yanı sıra her şeyin fazlası zarardır atasözünü akıllara getirmek gerekir. Bu nedenle olması gerekenden fazla uyumak çeşitli sağlık sorunlara yol açabilir.
Diş Sıkmaya Etkili Tedavi: Botoks
Diş sıkma, geçmeyen baş ağrılarına ve çene ağrısına sebep oluyor. Ancak bu sorun çözümsüz değil! Medikal Estetik Hekimi Dr. Meltem Ayran konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Sıcak havalara dikkat! En çok çocukları ve yaşlıları etkiliyor
Acil Servis Uzmanı Doktor Ünal Tetik, sıcak havalarda güneş çarpmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Güneş çarpması fark edilmezse çok ciddi sıvı kayıpları nedeniyle komaya, ölüme kadar gidebilecek sonuçlar yaşanabilir, beklemeden acile gidilmelidir” dedi.
Afrika sıcakları etkili oluyor! Kritik uyarı: 5 yaş altı, 65 yaş üstü dikkat!
Hafta sonundan itibaren artan hava sıcaklıkları bu hafta boyu Türkiye'yi etkisi altına alacak. Aşırı sıcağın güneş çarpması ve beyin kanamasına neden olabileceği uyarısında bulunan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kenan Kıbıcı, "Korunması gereken grup 5 yaş altındaki çocuklar ve 65 yaşın üzerindeki erişkinler. Bunun dışında tansiyon, şeker, böbrek ve kanser hastalarının 10.00 ve 16.00 saatleri arasında sıcağa maruz kalmaması gerekiyor" dedi.
İnanılmaz olay! ABD’de el dezenfektanı içen 3 kişi öldü, 1 kişi kör oldu
ABD’de el dezenfektanı içen 3 kişinin hayatını kaybettiği, 1 kişinin kalıcı olarak kör olduğu ve 3 kişinin ise yoğun bakımda olduğu belirtildi.
Korkutan yeni keşif... Tek hedefi nefes değil
Koronavirüs tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Her geçen gün virüsün yeni özelliklerini keşfeden bilim insanları ise COVID-19’la yeni tanıştıklarını belirterek, “İlk başta sadece bir solunum yolu virüsü olduğunu düşündük. Ancak tek hedefi nefes değil” dedi.
İYİ Parti kongresine katılan delege pozitif çıktı
Kocaeli’nin İzmit ilçesinde düzenlenen İYİ Parti İl Kongresi’ne katılan delegelerden birisinde Covid-19 testi pozitif çıkmasının ardından kongreye katılanlar tedirgin oldu.
“Boyun düzleşmesi ile boyun fıtığı karışabiliyor”
Boyun düzleşmesi ve boyun fıtığının belirtilerinin birbirine çok yakın olabildiğine dikkat çekerek 10 kişiden 7’sinin hayatının belli döneminde boyun ağrısı yaşadığını dile getiren Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kaan Yaltırık, her boyun ağrısının boyun fıtığına işaret etmediğini ve ağrının kaynağının tek başına boyun düzleşmesi olabileceğini söyledi.
Kulak çınlamasının nedeni anemi olabilir
Demir eksikliği belirtilerinin aneminin kendisine ve altında yatan hastalığa bağlı olduğunu dile getiren Dr. Satı Sena Çoraoğlu “Göğüs ağrısı, nefes darlığı, kulak çınlaması, dikkat dağınıklığı, huzursuzluk gibi durumlar görülebilir. Yetersiz alımı önlemek için diyette demirden zengin gıdaların alınması sağlanmalı” dedi.
“Kulak çınlamasının nedeni anemi olabilir”
Demir eksikliği belirtilerinin aneminin kendisine ve altında yatan hastalığa bağlı olduğunu dile getiren Dr. Satı Sena Çoraoğlu “Göğüs ağrısı, nefes darlığı, kulak çınlaması, dikkat dağınıklığı, huzursuzluk gibi durumlar görülebilir. Yetersiz alımı önlemek için diyette demirden zengin gıdaların alınması sağlanmalı” dedi.
Uzmanlar uyarıyor: Kene ısırmalarına karşı tedbirinizi alın
Normalleşme süreciyle birlikte, eskiye nazaran dışarıda açık alanlarda aktiviteler yaptığımız bu günlerde karşılaşılabilecek kene ısırması tehlikelerine karşı Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, önemli uyarılarda bulundu.
Psikolojik Rahatsızlıkların Fiziksel Belirtilerine Dikkat!
Psikolojik sorunlar ruhumuzu olduğu kadar bedenimizi de etkileyebiliyor. Uzman Klinik Psikolog Fundem Ece Kaykaç, psikolojik rahatsızlıkların fiziksel belirtilerini anlattı.
Sivil Havacılıktan hava yolu personeli için Kovid-19 tedbirleri
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) belirtilerinin yolcuda veya mürettebatta görülmesi ya da şüphesi durumunda yapılacaklara ilişkin yeni kararlar aldı.
İşte kene için uyarılar
- Keneye kolonya dökmeyin- Üzerinde sigara söndürmeyin- Vücudu örten giysiler giyin
Hidroksiklorokin nedir? Hidroksiklorokin ilacı koronavirüste etkili mi?
Hidroksiklorokin nedir? Sıtma ilacı olan ve koronavirüs hastalarını tedavi etmede kullanılan Hidroksiklorokin ilacını ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), 'faydasız' olduğu gerekçesiyle kullanımını iptal etti. Koronavirüs salgınından korunmak amaçlı kullanılan Hidroksiklorokinin ilacı, uluslararası makale ve bilim insanlarının açıklamalarında da yer almıştı. İşte, Hidroksiklorokin ilacının kororunavirüs üzerindeki etkisi hakkında detaylar.