GeriDiyet Rehberi Yağ Savaşlarını Kazanabilirsiniz!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yağ Savaşlarını Kazanabilirsiniz!

"Yaz mevsimi bitmeden beş altı kilo zayıflayabilir misiniz? Ama kış etkisini göstermeden eski kiloların geri geleceğinden de emin olabilirsiniz. Yapılan araştırmalar, hızlı kilo vermenin uzun vadede daha fazla kilo almaya neden olduğunu ortaya çıkardı."

Bu durumda zayıflama hayallerini bir yana mı bırakacaksınız? Hayır. Beslenme uzmanları, kısa sürede kilo vermenin insanın doğasına ters düştüğünü belirtiyorlar. Vücudunuzdaki yağ hücrelerini oyuna getirip metabolizmanızı düzene sokarak kilo alma derdinden kurtulabilirsiniz. Beslenme uzmanları diyorlar ki: ''Günlük kalori alımınızı azalttığınız zaman, vücudunuz sanki açlığa mahkum edilecekmiş gibi tepki gösterir ve yağ depolayan enzimlerin sayısını iki kata çıkarır. Siz kilo vermeye çalışırken, vücudunuzdaki yağ hücreleri de vücuttaki yağ miktarını artırma çabası içine girerler. Her türlü olasılık deneninceye kadar yağ depolarının boşalmasına izin vermezler. Siz diyet uygulamayı bırakır bırakmaz, vücudunuzdaki yağ hücreleri hemen yağ depolama faaliyetine girişirler.

Diyet yaptığınız zaman, metabolizmanız da (kalori yakma hızı) sizi korumaya çalışır. Diyeti bıraktığınız zaman metabolizmanız daha da yavaşlar ve kilo almaya başlarsınız.

Bu açıklamalar gözünüzü korkutmasın. Kilo verdikten sonra onları geri almayabilirsiniz. Öncelikle yapmanız gereken iş, sistemlerinizi açlık korkusuna düşürmeden beslenmektir. Vücudun hareket etmediği zamanlarda yaktığı kalori miktarı, size örnek olmalı. Her gün bu miktarda kalori alacak şekilde beslenmelisiniz. Böyle davranırsanız, metabolizmanızda bir değişiklik olmadan kilo vermeye başlarsınız. Gün boyunca hareket halinde olacaksınız ve hareketsiz kaldığınız zamanlarda olduğundan daha fazla kalori yakacaksınız. İşte meselenin püf noktası bu.

Yağ oranına dikkat
Aldığınız besinlerdeki yağ bazı işlemlerden geçtikten sonra yağ hücresine dönüşür. Bazı uzmanlar, diyet yapan kişilerin kalorilerini yağdan da karbonhidratlı besinlerden de alsalar sonucun değişmeyeceğini belirtiyorlar. Bu bakımdan yağların fazla bir tehlike oluşturmayacağını ileri sürüyorlar. Ancak bir gram yağın dokuz kalori içerdiğini ve bunun da aynı miktardaki karbonhidrat ya da proteinin içerdiği kaloriden iki misli fazla olduğunu hatırlatalım. Kadınlar genetik bakımdan yağlı ve şekerli besinlere karşı büyük ilgsi gösterdikleri için kilo verme döneminde yağ savaşlarını kazanmaları biraz zor oluyor.

Kilo vermek için sadece diyet uygulamanın yeterli olmayacağını biliyorsunuz. Vücut egzersizleri beslenme kadar hatta daha fazla önem taşıyor.

False