GeriKadın Sağlığı Stresi Yenmenize Yardımcı Olacak Teknikler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Stresi Yenmenize Yardımcı Olacak Teknikler

"Strese yol açan etkenleri azaltmak veya ortadan kaldırmak ya da mümkünse bu etkenlere verilen tepkiyi değiştirmek stresi yenmenin en güvenli ve en etkili yoludur. Stresi azaltma oldukça zordur. Çoğu insan stresi kısa vadede alt etmeyi başarsa da strese yol açan eski alışkanlıklar bir süre sonra yeniden su yüzüne çıkar."

Stresi kontrol etmeyi veya yeniden yönlendirmeyi öğrenmek hayat boyu devam eden bir süreçtir. Aşağıdaki stresi yenmenize yardımcı olarak bazı teknikler bulacaksınız:

· Stresin kaynağını belirleyin. Kendinizi stresli hissettiğiniz durumları bir deftere not ederek 'stres günlüğü' tutun. Bu durumları değiştirmeye ya da bertaraf etmeye çalışın.

· Önceliklerinizi yeniden yapılandırın. Strese yol açan hangi etkinliklerin ya da durumların ortadan kaldırılabileceğini belirlemek için önceliklerinizi ve amaçlarınızı saptayın.

· Strese verdiğiniz tepkileri tartın. Bu tepkileri değiştirebilirsiniz. Bu amaçla izleyebileceğiniz çok sayıda yol var:

-Hislerinizi dile getirin. Hayal kırıklığı veya kızgınlıkların ifade edilmemesi umudunuzu yitirerek bunalıma girmenize yol açabilir. Güvendiğiniz bir arkadaşınızla dertleşin, ya da günlük tutun, hislerinizi bir mektuba dökün.
-Görüş açınızı kaybetmeyin. Olumlu yanından bakmaya çalışın. Stresli durumların olumlu sonuçlarına odaklanmaya çalışın. Geçmişte sizin için başlangıçta olumsuz görünen ama olumlu sonuçlanan durumları akla getirmeniz işe yarayabilir.
-Mizah gücünüzü kullanın. Gülmek gerilen sinirleri yatıştırır, olaylara yeni bir gözle bakmanızı sağlar. Araştırmalar mizahın vahim hale gelen stresle başa çıkmada son derece etkili bitr mekanizma olduğunu ortaya koyuyor.

· Derin derin nefes alın. Stresli olduğunuzda nefes alıp verişiniz hafif ve kesik kesik olur. Derin bir nefes alarak sakinleşebilirsiniz. Burnunuzdan yavaşça derin bir nefes alarak ona kadar sayın. Göğsünüz değil karın bölgeniz şişsin. Burnunuzdan nefes verirken de ona kadar sayın. Bütün dikkatinizi nefes almaya ve saymaya verin. Beş ila on kez tekrar edin. burada amaç dakikada altı derin nefes almaktır.

· Kaslarınızı gevşetin. Omuzlarınızı serbest bırakın. Kollarınızı iki yana sarkıtın. Ellerinizi kalçalarınızın üzerine koyun. Bacaklarınızı gevşetin. Gözlerinizi yumarak derin nefes alın.

· Gözünüzde güzel görüntüler canlandırın. Göl kenarında bir piknik veya güzel bir deniz kıyısında gezinti gibi rahatlatıcı anılarınızı aklınıza getirin. Gözlerinizi birkaç dakika yumarak o sahneyi zihninizde canlandırın.

· Sağlıklı alışkanlıklar edinin. Stresten şikayet edenler çoğunlukla beslenmelerinde bol miktarda yağa ve tuza yer veren, sigara içen, alkol alan ve hareketsiz bir yaşam süren insanlar arasından çıkmaktadır.

· Etrafınızda bir destek ağı kurun. Evde hayvan beslemek bile stresi azaltmaya yardımcı olabilir. İşyerinizde de stresi azaltmak için iş arkadaşlarınızla gün içinde sizi memnun edecek küçük etkinlikler gerçekleştirebilir, boş zamanınızda egzersiz yapabilirsiniz.

False