GeriDiyet Rehberi Sigarayı Bırakınca Kilo Almayan Kadınlar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sigarayı Bırakınca Kilo Almayan Kadınlar

"Sigarayı bırakmak isteyen ancak şişmanlarım korkusuyla bırakamayan kadınların tek yapması gerekenin, diyetleri unutması ve kilo konusunu hiç düşünmemesi olduğu belirtildi."

ABD'nin Pittsburgh Üniversitesi'nde, rastgele seçilmiş sigara tiryakisi 129 kadın üzerinde bir yıl boyunca yapılan bir araştırma, sigarayı bırakırken kilosunu dert etmemesi konusunda yönlendirilen kadınların, hem sigara tiryakiliğinden "daha başarılı" olarak kurtulduklarını hem de yok denecek kadar az kilo aldıklarını ortaya çıkardı.

ABD'nin Danışma ve Klinik Psikoloji dergisinde yer alan sonuç raporuna göre, araştırma sigarayı bırakmak isteyen kadın deneklerin üç gruba ayrılması ile başladı. Birinci gruptaki kadınlara diyet ve egzersizle desteklenen standart yöntemlerle; ikinci gruptaki kadınlara standart yöntemlerle uygulanan egzersizsiz diyet programlarıyla; üçüncü gruptaki kadınlara ise standart yöntemlerle birlikte kilo verme düşüncesini yok etmeye yönelik telkinlerle sigayı bırakma terapileri uygulandı.

Araştırmada izlenen yönteme ilişkin bilgiler veren Doktor Michele Levine, "Biz kadınların kafalarındaki kilo verme düşüncesine odaklandık. Kadınları bir kaç kilo almanın yaşamlarının kalitesinin yanında ikinci planda kalacağı üzerinde düşünmeye zorladık. Onlara, 'daha kırışıksız, daha sağlıklı, torunlarınızı görecek kadar uzun yaşayamak sizi daha mutlu etmez mi' diye sormanın önemli olduğuna belirterek, "Daha önceki araştırmalar, tiryakilerin kilo kaybetmek üzere diyete başladıklarında, sigarayı bırakma iradelerini azaldığını göstermişti. Bu nedenle çelişkili bir ilişki vardı. Artık bu çelişkinin doğru olmadığını biliyoruz" dedi.

False