GeriKadın Sağlığı Meme Kanserini Yenmek Elinizde
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Meme Kanserini Yenmek Elinizde

Meme Kanserini Yenmek Elinizde

"Meme kanserinin tekrarlama olasılığını azaltmak için doğru beslenmek ve doğru egzersizleri seçmek gerekir. Tedavi sonrası yapacaklarınız, en az kanser tedavisi kadar önemlidir."

Meme kanseri tanısı konulmuş kadınların, hastalığın tekrarlama riskine karşı beslenme ve egzersiz konusunda çok dikkatli olmaları gerekir. İstanbul Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü'nden Prof.Dr. Maktav Dinçer 'Aşırı kilolu ve yağlı kadınlarda meme kanserinin tekrarlama oranı daha yüksek. İdeal kilonun üzerinde kalmak, kanser tedavisinin başarısını azaltır' diyor.

KISA ARALIKLARLA YİYİN

Dinçer, kadınlara önerilerini şöyle sıralıyor: 'Aktif kanser tedavisi sırasında beslenme miktarını artırmak gereklidir. Onkolojik tedaviler sırasında vücudun tamir mekanizmaları hızla çalışır, enerji sarfiyatı artar, bu nedenle yeterli enerji gıdalar ile alınmalı, kilo kaybına müsaade edilmemelidir. Tedavilerin yan etkilerinden en az seviyede etkilenmek için ufak porsiyonlarda ve sık sık beslenilmelidir.' 

Sık karşılaşılan sorunlar
- Bulantıyı azaltan, iştah açan gıdalar:

İştah azalması, bulantı, tad alma duyusunun değişmesi tedavi sırasında normaldir. Yemeklere baharat ve sos eklemek işe yarayabilir. Bulantı kesici ilaçların kullanılmasında sakınca yoktur. 

Koldaki şişliği nasıl gideririz?


Ameliyat veya radyoterapi sonrasında kol ve el şişebilir. Bunun sebebi lenf sıvısı akışının tedaviden sonra bloke olmasıdır. Şişliğe eşlik eden kızarıklık ve ısı artışı varsa, mikroplar karışmış demektir, acilen doktora gidilmelidir. Diğer uzun süren şişmelerde omuz hareketleri yardımcı olabilir. Fizik tedavi, masaj bazen yardımcı olur. Proteini ve tuzu az yemek eskiden önerilirdi, fakat faydası görülmemiştir. 

False