GeriKadın Sağlığı Kadınlarda Sağ Kasık Ağrısı Neden Olur ve Ne İyi Gelir? Kadınlarda Sağ Kasık Ağrısı ve Mide Bulantısı Hamilelik Belirtisi Mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadınlarda Sağ Kasık Ağrısı Neden Olur ve Ne İyi Gelir? Kadınlarda Sağ Kasık Ağrısı ve Mide Bulantısı Hamilelik Belirtisi Mi?

Kadınlarda Sağ Kasık Ağrısı Neden Olur ve Ne İyi Gelir? Kadınlarda Sağ Kasık Ağrısı ve Mide Bulantısı Hamilelik Belirtisi Mi?

"Kadınlarda sağ kasık ağrısına sebep olan durum genelde üreme sistemine ilişkin bir durum olur. Vajinal enfeksiyon, yumurtalık kisti ya da idrar yolu enfeksiyonu da kasık ağrısına sebep olabilir. Genelde tek bir neden sonucu oluşmadığından kasık ağrısının tümör, travma ya da fıtık sebebi ile de çıkması mümkündür. Sağ kasık ağrısına ne iyi gelir ve mide bulantısı ile hamilelik belirtisi midir ayrıntıları ile derledik."

Kasık ağrısı, üst uyluk, iç uyluk ve alt karın alanlarının birleştiği yerde ağrıdır. Genelde tek bir nedene bağlı olarak gelişmediği için ağrıya sebep olan birçok neden olabilir. Kadınlarda sağ kasık ağrısı nörolojik, ürolojik, sindirim ya da kas iskelet sistemi ile alakalı olabilir.

KADINLARDA SAĞ KASIK AĞRISI NEDEN OLUR?

Kasık ağrısı şikayetleri özellikle kadınlarda sürekli görülen şikayetlerden biridir. Bunun birden fazla nedeni olabildiği için asıl nedeni ve bunu tetikleyen etkiyi bulmak gerekir. Kadınlarda sağ kasık ağrısı ürolojik ya da nörolojik olabildiği gibi sindirim sisteminden de kaynaklanıyor olabilir. Fakat bu ağrıya en çok üreme sistemine ilişkin durumlar sebep olur. Bunlar da vajinal enfeksiyon, yumurtalık kisti ya da idrar yolu enfeksiyonu olabilir.

Adet sancısı ya da yumurtlama ağrıları da kasık ağrısı olarak kabul edilir. Yumurtlama dönemindeki kasık ağrıları normal kabul edilir ve bu durum süreklilik arz ettiğinden kadınları korkutmaz. Bunun dışında gergin kas, tendon ya da bağlardan kaynaklanan bir ağrı oldukça ciddi sonuçlar doğurabilir. Kadınlarda sağ kasık ağrısının nedenleri arasında bel fıtığı, bağırsak iltihabı, böbrek taşı, gebelik, dış gebelik ya da karın içi apseler de bulunur.

NE İYİ GELİR?

Kasık ağrısına neyin iyi geldiğini tespit etmek için öncelikle ağrıya sebep olan etkene bulmak gerekir. Tıp dilinde kasık ağrısı Pelvik ağrı olarak adlandırılır. Karın ve pelvik bölgenin alt kısmında oluşmaktadır. Hekim tarafından bir muayene yapılması ve kan testleri ya da ultrason ile ağrının sebebinin bulunması önemlidir.

Kasık ağrısında genelde kan, idrar, gebelik, dışkı ya da kolonoskopi istenebilir. Eğer bir hastalık kasık ağrısına sebep oluyorsa ağrının dinmesi için ilaç tedavisine başlanabilir. Evde alınacak ağrı kesiciler de kasık ağrısının hafiflemesine yardımcı olabilir. Eğer kasık ağrısı regl döneminde yaşanıyorsa bunun için de dönemsel olarak hormon ilaçları kullanılabilir.

Cerrahi operasyon gerektiren bir durum olması halinde histerektomi operasyonu uygulanmaktadır. Kemik, kas ya da fıtık durumlarından kaynaklı bir kasık ağrısı mevcutsa bunun için de fizik tedavi önerilir. Fizik tedavinin etkili olmadığı durumlarda ise yine cerrahi bir müdahale tercih edilebilir.

KADINLARDA SAĞ KASIK AĞRISI VE MİDE BULANTISI HAMİLELİK BELİRTİSİ Mİ?

Hamilelik sırasında da kadınların sağ kasık ağrısı yaşamaları mümkündür. Bunun en büyük nedeni rahmin genişlemesidir. Hamilelik sırasında kadınların rahmi genişler ve bu da kasık ağrılarına sebep olabilir. Bunun dışında hamileliğin sonlarında bebeğin paşı pelvik bölgeye baskı yapacağından kasık ağrıları meydana gelebilir. Yuvarlak bağ sebebiyle de sağ kasık ağrısı ile karşılaşılır. Yuvarlak bağ rahmi kasıklara bağlayan bir bağdır ve gebelike kasık ağrısına sebep olabilir. Mide bulantısı ise hamilelğin ilk 2 ayından sonra ortaya çıkabilir.

Normal şartlarda ise 4. aydan sonra mide bulantısının geçmesi beklenir. Bu durum hamilelerde normal kabul edilir. Hormonal değişiklikler ve beslenme düzeni değiştiğinden bu durum kadınlarda mide bulantısına sebep olabilir. Genellikle kendini baş dönmesi ve mide ağrısı ile belli eder. Fakat her kadın hamilelik dönemini farklı geçirdiğinden bu süreçlerde ve belirtilerde de farklılıklar olabilir.

 

False