GeriKadın Sağlığı Kadınlarda gece sık idrara çıkma neden olur ve tedavisi nasıldır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadınlarda gece sık idrara çıkma neden olur ve tedavisi nasıldır?

Kadınlarda gece sık idrara çıkma neden olur ve tedavisi nasıldır?

"Kadınlarda gece sık sık idrara çıkma ihtiyacı; diyabet, vajinit, bazı böbrek hastalıkları, bazı içeceklerin çok tüketilmesi gibi nedenlere bağlı olabilir. Kadınlarda gece sık idrara çıkma ihtiyacı; genellikle böbrek fonksiyonlarında ya da idrar yollarında fonksiyon bozukluğuna neden olan hastalıklarda da görülmektedir. İşte kadınlarda gece sık idrara çıkma ihtiyacının nedenleri"

Kadınlarda normal mesane kapasitesi; 400 ile 600 mililitre arasında değişir. Sağlıklı mesanesi bulunan bir kadın gün içerisinde en fazla 8 defa idrar yapmaktadır. Devamlı idrara çıkma sorunu bulunuyor ise, bunun farklı sebepleri olabilir. Kadınlarda gece sık idrara çıkma, pek çok olası sebepten kaynaklanıyor olabilir. Sık sık idrara çıkma sebepleri bireyden bireye farklılık göstermektedir.

Kadınlarda Gece Sık İdrara Çıkma Neden Olur?

Kadınlarda gece sık idrara çıkma nedenleri;

- Mesanede Enfeksiyon: Mesane bünyesinde meydana gelen enfeksiyon sistit şeklinde tanımlanabilir.

- Aşırı Aktif Mesane: Mesane kaslarının istemsiz şekilde kasılmasına aşırı aktif mesane adı verilir. Bu durumdaki birinin, mesanesinin kasılması sırasında kasların ve sinirlerin oldukça sık harekete geçtiği belirtilebilir. Bu yüzden daha sık idrara çıkması mümkün olmaktadır. Bu durumda olunması; mesanenin dolu olmadığı zamanlarda bile tuvalete gitme isteğinin oluşması anlamına gelmektedir. Kadınlarda gece sık idrara çıkma nedenleri içerisinde bulunan bu mesane Hastalığı, pelvik tabandaki kas ya da sinir hasarının neticesidir.

- Mesane İnflamasyonu: Bu durum, herhangi bir enfeksiyon bulgusu olmadan, mesane duvarında oluşan tahriş anlamına gelmektedir. Bundan ötürü kadınlar gece daha sık idrara çıkabilir.

- Bazı İçeceklerin Çok Tüketilmesi: Çay, kahve gibi idrar söktüren özelliği bulunan ve kafein açısından zengin olan içeceklerin çok tüketilmesi, idrarın sıklığını ve oranının artmasına neden olur.

- Şeker Hastalığı: Şeker hastalığı; kanda bulunan şekerin oranının düzensiz olmasından ötürü böbrekler normalden daha çok çalışarak, vücuttan atılması gerekli olan sıvı oranı da artmaktadır. Şeker hastalığı bulunan kadınlar, hem gün içinde hem de gece daha sık idrara çıkma isteğinde bulunurlar.

- İdrar Yolu Enfeksiyonları: Toplum içerisinde sık idrara çıkma belirtisinin en yaygın nedeni, idrar yolunda ortaya çıkan enfeksiyonlardır. Enfeksiyondan ötürü dokuların tahriş olması ve iltihaplanması neticesinde devamlı idrar yapma hissi söz konusudur.

- Vajinit: Vulva ya da vajina enfeksiyonları söz konusu olduğunda kadınlarda gece idrar sıklışında artış ortaya çıkabilir.

- Ürojinekolojik Problemler: Kadınlarda idrar yolunun son bölümü olarak bilinen üretranın fonksiyonel bozukluğu söz konusu olduğunda aniden idrara çıkma isteği, sık idrara çıkma gibi sorunlar meydana gelebilir.

- Böbrek Hastalıkları: Böbrek hastalıklarının belli durumlarında idrar oranında artışa sebep olan türlü böbrek rahatsızlıklarının varlığında sık sık idrara çıkma durumu söz konusudur.

Kadınlarda Gece Sık İdrara Çıkma Tedavisi Nasıldır?

Kadınlarda gece sık idrara çıkmanın tedavisinde önemli olan öncelikle, problemin kaynağının bulunmasıdır. Bazı testlerin uygulanması neticesinde bireylerin neden idrara sık çıktığını anlamak mümkündür. Örneğin hasta çok kilolu ise ve bu yüzden sık sık idrara çıkıyorsa egzersiz ve diyet programıyla kilo vermesi sağlanmaktadır. Bunun dışında kontrolsüz bir biçimde şeker hastası bulunan bireylerde sık sık idrara çıkma durum meydana geldiği için hastanın ilaçları ve diyeti konusunda değişikliğe gidilmesi olasıdır. Bu durumda hastaların aşırı bir şekilde sıvı alması önlenmektedir. Aşırı sigara ve alkol tüketen bireylerden de bu tüketimlerini azaltmaları istenmektedir.

İdrar yolun enfeksiyonu sebebi ile ortaya çıkan sık sık idrara çıkma durumunda ise antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Bu şekilde bireylerin normal yaşamına dönmesi sağlanmaktadır. Özetle bireyin durumuna bağlı olarak tedavi metodu da değişiklik göstermektedir.

 

False