GeriDiyet Rehberi En Pahalı Baharat: Safran
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

En Pahalı Baharat: Safran

"Safran bitkisi yetiştiriciliğine ilgi olmadığından yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunulduğu belirtildi. Türkiye'de yalnızca Karabük'ün Safranbolu İlçesi'nde yetiştirilen "safran bitkisi"nin gramının 5 milyon liradan satıldığı bildirildi."

Safranbolu Kaymakamı Celal Ulusoy, bölgelerinde Davutobası, Yörük ve Aşağıgüney köylerinde 6 kişi tarafından 5 dekar alanda çok yağışlı ve güneşli olmayan iklimde yetiştirilen safran bitkisinden, geçen yıl 2 kilogram üretim sağlandığını söyledi. Söz konusu bitkiye sahip çıkılmasına ve üretiminin artırılmasına çalıştıklarını anlatan Ulusoy, şunları kaydetti: "Safran, ülke ekonomisine büyük oranda katkı sağlayabilecek bitki türüdür. Safran bitkisi her yıl 15 Ekim-15 Kasım tarihleri arasında hasat ediliyor ve üç yıl sonra üretim alınabiliyor. Bu bitki türü genellikle ilaç, kozmetik ve şekerleme ürünlerinde kullanılmakta. Ancak safran bitkisi çok pahalı. Çünkü bu bitkinin gramı şu anda 5 milyon liradan satılmakta. Bitkiyi satın almak için yurtdışından talep var. Üreticilerin satmakta zorlandığı bitkiyi, biz kaymakamlık olarak pazarlıyoruz."

"Safran üretiminde azalma"
Karabük Tarım İl Müdür Vekili Recep Çendek ise ilçelerinde safran bitkisi yetiştiriciliğine ilgi olmadığından yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunulduğunu belirterek, "Safran üretimi her geçen gün azalmakta. Bunu etkileyen en önemli faktör bitkinin yetiştirilmesindeki zorluk. Çünkü safrandan 3-4 yıl gibi sürede ürün alınmakta. Ayrıca yetiştiriciliği yapacak genç çiftçilerin olmaması, üretimin azalmasında da etkin rol oynamaktadır" diye konuştu. Davutobası Köyü'nde safran üreticiliği yapan 70 yaşındaki Şerife Ünsal da, "Çok zahmetli olmasına rağmen 55 yıldır safran üreticiliği yapıyorum. Altın kadar değerli olan safranı, ömrümün sonuna kadar yetiştireceğim. Çünkü geçimimizi safrandan sağlıyoruz" dedi.

False