GeriKadın Sağlığı Deniz ve Havuz Mevsimi Geliyor; Kulaklarınız Yaza Hazır mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Deniz ve Havuz Mevsimi Geliyor; Kulaklarınız Yaza Hazır mı?

Deniz ve Havuz Mevsimi Geliyor; Kulaklarınız Yaza Hazır mı?

"Havaların ısınmasıyla birlikte tercih alanı haline gelmeye başlayan havuz için hazırlıklarınızı yapmaya başlamış olabilirsiniz. Peki, kulaklarınız hazır mı? Halk arasında kulak kiri olarak bilinen; aslında kulağın koruyucu mekanizmalarından biri olan buşon (kulak kiri) ile ilgili merak edilenler..."

Kulak kiri (buşon) nedir?

Halk arasında kulak kiri olarak bilinen buşon, dış kulak yolunda oluşan bazen kulak tıkanıklığına yol açan durumdur. Dış kulak yolunu döşeyen örtü tarafından kendine has kokusu olan sıvı salgılanır. Bu sıvı ile dış kulak yoluna giren toz ve diğer partiküllerin karışımı ile kulak kiri oluşur. Oluşan bu kulak kiri kulak zarından kulak kepçesine doğru olan bir cilt hareketi ile dışarı atılır. Kulak kiri aslında kulağın kirli olduğu anlamına gelmez. Kulak salgısı, kulak yolunu koruduğu ve geçici bir koruyucu sıvı tabakası oluşturduğu için faydalıdır. Kulak salgısının yokluğu, dış kulak yolunun kurumasına sebep olabilir.

Kulak kiri hangi belirtileri verir?

Hastaların büyük bölümünün kulak kirine dair hiçbir yakınması olmayabilir. Kulak kiri rutin kulak burun boğaz muayenesi sırasında saptanabilir. Bir veya iki kulakta birikim tıkanıklık oluşturduğunda ise geçici işitme kaybı, kulakta dolgunluk hissi, ağrı, kaşıntı, uğultu, çınlama gözlenebilir. İşitme kaybı farklı derecelerde belirti verebilir.

Kulak kirinin olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Kulak kiri tanısı, ışıklı aletler ile kulak muayenesi ile hekim tarafından konulabilir. Kulak muayenesinde; kulak kirinin varlığı tanı koydurucudur. Bu gibi durumlarda kulak burun boğaz hekimine başvurmak faydalı olacaktır.

Kulak kiri temizlenmeli midir?

Buşon oluşumu ve sonrası itibariyle temizlenmesi gereken bir durum değildir. Kulağı koruyucu bir özelliğe sahiptir. Oluşan bu buşon kulaktaki temizleme mekanizması tarafından dışarı doğru sürekli atılır. Ancak buşon dış kulak yolunu tamamen kapatması halinde bu temizleme mekanizması yeterli olmaz. Bu durumda kulak burun boğaz uzmanı tarafından buşonun temizlenmesi gerekir.

Deniz ve Havuz Mevsimi Geliyor; Kulaklarınız Yaza Hazır mı

Kulak kirini kendimiz temizleyebilir miyiz?

Çoğunlukla kulak kanalı kendi kendini temizler. Bu temizleme kulak zarından kulak kepçesine, yavaş yavaş dışa doğru doğal bir mekanizmayla itilmesi ile olur. Eski kulak birikintisi devamlı olarak kulak dışına doğru itilir, burada kurur ve düşer.Eğer hasta kulağını yabancı bir cisimle temizlemeye kalkışırsa, bu akıntıyı iç kısma, kulak zarına doğru iter. Yabancı cisimler kullanarak kulak temizlenemez, sadece kulak kiri içeriye doğru itilir. İyi niyetli yapılan bu hareket kulağın temizlenmesini sağlamaz; hatta kulağın tıkanmasını kolaylaştır.

Kulak kiri tedavisi nasıldır?

Buşon tedavisinde farklı yöntemler bulunur. Seçenekler hasta ve hekimin tercihine, sağlık kuruluşunun özelliklerine göre değişir. Tedavi seçenekleri arasında kulak kiri parçalayıcı damla, damla kullanarak veya kullanmadan su ile yıkama (kulak lavajı), vakum ile çekme, cerrahi aletler ile çıkarma yer alır. Buşonun hemen çıkartılamadığı durumlarda kiri yumuşatıcı damla verilerek belirli bir süre sonrasında vakum ile çekme genel olarak tercih edilen uygulamadır. Buşonun yumuşaması ile temizleme daha kolay, risksiz ve daha kısa sürede sonuçlanır. Halk arasında kulak yıkama diye bilinen kulak lavajı ise tek başına veya yumuşatıcı damla ile birlikte kullanılabilir. Kulak lavajı işlemi nazikçe yapılmalıdır. Ancak her kulağa lavaj yapılamayabilir.

Kulak kiri temizlemek alışkanlık yapar mı?

Kulak yolunun yıkanması bir alışkanlık yapmaz. Kulak salgısı koyu olan ve kulak kanallarının kendisini temizleme mekanizması yetersiz olan kişiler, sık sık kulak salgıları biriktiği için, her altı ay veya yılda bir kez kulaklarını temizletmek ihtiyacı duyarlar. Bu, kulak akıntısının yapısından kaynaklanır ve ilk yıkama işleminden önce başlayan ve yıkama işlemi sonrasında da devam edecek bir sorundur. Yıkansa da, yıkanmasa da kulak akıntısı birikir.

KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mücahit Altınışık

https://www.instagram.com/op.dr.altinisik/

Deniz ve Havuz Mevsimi Geliyor; Kulaklarınız Yaza Hazır mı

False