GeriKadın Sağlığı Balığı Sağlıklı Tüketmenin Püf Noktaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Balığı Sağlıklı Tüketmenin Püf Noktaları

Balığı Sağlıklı Tüketmenin Püf Noktaları

"Saçları ve cildi besleyen balık, aynı zamanda kas ve kemik gelişiminde de önemli rol oynuyor. Balığı sağlıklı tüketmenin püf noktalarını sizler için sıraladık..."

Hem protein deposu olması hem de omega yağ asitleri açısından zengin oluşuylabalık sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden birini oluşturuyor. Yapısındaki yararlı vitamin ve minerallerin yanında doğru pişirme yöntemi de balığın lezzetini ve sağlığını tüketimini etkiliyor. İşte balığı sağlıklı tüketmenin püf noktaları:

Balık satın alırken balığın taze olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Balık alırken balığın pullarının canlı ve dökülmemiş olması gerekiyor. Ayrıca balığın göz kısmının da dışa doğru kıvrımlı ve canlı olması önemli.

Balıkların solungaçlarını kontrol ederek de balığın taze olup olmadığını anlayabilirsiniz. Ayrıca balığın üzerinde deniz kokusu olması da balığın taze olduğunun göstergesidir.Balığı Sağlıklı Tüketmenin Püf Noktaları

Balık üzerine elinizle bastırdığınızda tekrar eski haline geliyorsa taze demektir. Balık alırken demir yönünden zengin türleri alarak sağlıklı beslenebilirsiniz. Hamsi gibi balıklar yüksek demir içermeleri ile tercih edilebilir. Kalsiyum ve D vitamini yönünden zengin sardalya, levrek, morino ve turna gibi türleri de sofranızdan eksik etmeyin.

Omega 3 yağ asitleri açısından zengin olan balıkları tüketerek sağlıklı beslenebilirsiniz. Somon, uskumru, sardalya ve lüfer gibi balıklar en yüksek Omega 3 içeren çeşitlerin başında geliyor.

Pişirme esnasında balığın üzerine limon sıkmak balıkta var olan toksin maddelerin yok olmasını sağlarken aynı zamanda yemeğinize lezzet de katıyor.Balığı Sağlıklı Tüketmenin Püf Noktaları

Bayat balıkta bulunan histamin maddesi yoğurt ile birleşince toksik etki yaratıyor ve zehirlenme ihtimalini artırıyor. Balık tazeyse balığın yanında yoğurt veya süt grubuna dahil ürünler tüketmenin bir zararı yok.

Fırın ve ızgara en sağlıklı balık pişirme yöntemleri olarak kabul ediliyor. Balıkları çok fazla pişirmek protein kaybına neden oluyor. Bu sebeple balıkları hafif sulu kalacak şekilde pişirmek gerekiyor.

Krema ve şeker içeren soslar balığın besin değerini düşürüyor ve balığa fazla kalori yüklüyor. Taze sebze ve salata ile birlikte tüketmek ise balığın daha sağlıklı olmasına yardımcı oluyor.

False