GeriBeslenme Önerileri Babalara Özel Menü
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Babalara Özel Menü

"O özel Pazar gününde, babanıza yapacağınız sürprizler arasına ahçılık becerilerinizi de ekleyin. Evde küçük ama güzel bir kutlama yapmayı düşünüyorsanız, kolaylıkla uygulayıp kahvaltı ya da akşam yemeği mönünüze ekleyebileceğiniz değişik tatlar denemeye ne dersiniz? İşte size birkaç tarif..."

Poğaça
(4 kişilik)
Hazırlama süresi: 30 dak
Pişme süresi: 25 dak

Malzemeler:
1 ekmek hamuru, 200 gr kıyma, 150 gr tereyağı, 1 baş soğan, 1 domates, ½ demet maydanoz, tuz, karabiber, pul biber

Hazırlanışı:
Oda sıcaklığındaki yağı ekmek hamuruna yedirin. Orta büyüklükte parçalar alarak serpilmiş un üzerinde yuvarlayın, sonra açın. Hazırladığınız iç malzemesini açtığınız hamurun üzerine koyun, dilediğiniz gibi şekil verin. Üstüne yumurta sarısı sürüp önceden ısıttığınız fırında 15-20 dakika pişirin.

İçin Hazırlanması
Soğanı küp şeklinde doğrayıp yağda biraz öldürün. Küp şeklinde doğradığınız domatesi, kıymayı, maydanozu ve soğanı birlikte 2-3 dakika kavurun.

Biberli ve Mantarlı Omlet
(6 kişilik)

Malzemeler:
Yarım kg küçük mantar, 8-10 sivribiber, 1 limon
1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı, zeytinyağı, 6 dal taze soğan, 5 yumurta, 3 çorba kaşığı kaşar peyniri, Tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Mantarları nemli bezle silip dilimleyin. Kararmamaları için limonlu suda bekletin. Sivribiberleri yıkayıp ince ince doğrayın. Soğanı temizleyip ince ince kıyın. Tereyağını teflon tavada eritin. Mantar, sivribiber ve soğanları ilave edip yumuşayana kadar karıştırarak sote edin. Tavayı ateşten alıp soğuması için bekletin.

Yumurtaları büyük bir kaseye kırıp kaşar peyniri, tuz ve karabiber ekleyerek çırpın. Mantarlı karışımı ilave edip tekrar karıştırın.
Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtın. Omlet tavasında sıvıyağı kızdırın. Hazırladığınız mantarlı karışımı tavaya yavaşça döküp eşit olarak yayın. Tavayı sürekli çevirerek ısının eşit olarak yayılmasını sağlayın. Orta ateşte 5-6 dakika pişirin.

Omleti fırına verip üzeri pembeleşene kadar 7-8 dakika pişirin. Çatalla kontrol edin, içi pişmediyse birkaç dakika daha fırında bekletin. Omleti fırından çıkarınca 5-6 dakika dinlendirip ters çevirerek servis tabağına alın. Dilimleyip sıcak olarak servis yapın.

Spaghetti Alla Norma
(4 kişilik)
Hazırlama süresi: 15 dak
Pişme süresi: 15 dak

Malzemeler
400 gr Spaghetti, 1 patlıcan, 500 gr domates sos,
60 gr parmesan peyniri, 2 büyük soğan, spaghettiyi tuzlu suda çok erimeden, diri bir şekilde haşlayıp bir kenara alın. Sosu hazırlamak için, ince ince doğradığınız soğanı pembeleşinceye kadar zeytinyağı ile kavurun. Daha sonra kabuğunu soyarak, küp şeklinde doğradığınız domatesleri ilave edin ve pişirin. Hazırladığınız bu sosa arzunuza göre fesleğen katın. Diğer tarafta ufak ufak doğranmış patlıcanları yağda kızartıp, hazırladığınız domates sosuna ilave edin. Elde edilen bu karışımı spaghettinin üzerine koyarak servis yapın.

Yaz Sebzeleri Salatası
(6 kişilik)

Malzemesi
4 sarı ya da kırmızı biber, 1 salatalık, 2 sırık domates, 20 zeytin, 4 yumurta, 3 çorba kaşığı, zeytinyağı, 1 tutam kekik, Tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Biberleri ızgarada közleyip kabuklarını soyun ve çekirdekli kısımlarını ayıkladıktan sonra 1 santim genişliğinde dilimleyin. Yumurtaları haşlayın. Salatalığı soyup dilimleyin. Domatesleri yıkayıp 8 dilime ayırın. Zeytinleri ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın.
Büyük bir salata tabağına biber, salatalık, domates ve zeytinleri yerleştirin. Kekik, tuz ve karabiber serpin. Yumurtaları dörde bölüp salatanın üzerine dizin ve zeytinyağını dökerek servis yapın.

False