Geriİyi Yaşam ABD'li Doktor Açıkladı: Migrenin Nedeni Yüzde 90 Çocukluk Alerjisi!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

ABD'li Doktor Açıkladı: Migrenin Nedeni Yüzde 90 Çocukluk Alerjisi!

ABD'li Doktor Açıkladı: Migrenin Nedeni Yüzde 90 Çocukluk Alerjisi!

"Dünyada bütünleyici tıbbın kurucusu olarak bilinen ABD'li Dr. Leo Galland, alerji salgınının altında yatan nedenleri anlattı. Türkiye'de yaklaşık 13 milyon kişiyi etkileyen migren rahatsızlığının altında yüzde 90 ihtimalle alerjinin yer aldığını belirten Dr. Galland, "Migren, alerjinin dolaylı bir sonucudur" dedi."

Yaklaşık 25 sene önce Türk bilim insanları tarafından yapılan araştırmada kan tahlili yaparak gıda alerjisini incelendi. Daha sonra kontrollü bir şekilde migrenden mustarip insanlar kan tahlillerine göre özel bir diyete ya da bir tür plasebo diyete başladılar. Diyet yapan insanların migrene bağlı sıkıntılarında kayda değer bir iyileşme gözlendi. Bu durum, çocukluk çağı migreni için özellikle önemli. Migren sorununuz çocukluğunuza dayanıyorsa, migrenleri tetikleyen şey, yüzde 80-90 ihtimalle alerjidir. 

Migren, alerjinin dolaylı bir sonucudur

Geçirgen bağırsakla migren bağlantısı da hayli ilginç bir. Bu bağlantı, çocuğun alerjik olduğu gıdayı yemesiyle migren gelişimi arasında 48 saate kadar uzayabilen bir gecikmenin yaşandığını tespit eden Alman bir araştırmacı tarafından ortaya konuldu. Eğer bu bir alerjik reaksiyonsa, migrenin yaşanması neden bu kadar uzun sürmüştü? Gıda alerjisinin, bağırsakta bir değişikliğe yol açtığı bulundu. Gıda alerjisinin yol açtığı enflamasyon, bağırsağın geçirgen olmasına neden olmuştu.

Bakteri, gıda ve çeşitli yabancı maddelerle dolu bağırsağın içeriğiyle vücudunuzu ayıran bağırsak duvarı, çok iyi korunur. Bağırsağınızdaki şeylerin vücudunuza girmesini istemezsiniz. Alerjik reaksiyon nedeniyle bu sınır, bu ara yüz delindiğinde, geçirgen bağırsak adı verilen bu olay yaşanır. Bu, başlı başına bir hastalık değil, bağırsakta yaşanan enflamasyonun belirtisidir. Daha sonra bağırsaktaki toksik maddeler ve kimyasallar, vücuda sızar. İşte migrene yol açan şey, bu toksinlerdir. Migren, alerjinin dolaylı bir sonucudur. Bu durum, gıdanın yenmesiyle migren yaşanması arasındaki gecikmeyi de açıklar.

Mide yanması tedavisinde kullanılan ilaçlar gıda alerjisini artırıyor

Mide yanması bazen alerjik bir reaksiyonun sonucu olabilir. Araştırmaya göre mide yanmasının tedavisinde kullanılan ilaçlar, gıda alerjisini artırıyor. Ve bunu midenizdeki asidi baskılayarak yapıyorlar. Çünkü protein içeren bir şey yediğinizde (çoğu yiyeceğin içinde protein bulunur) midenizdeki asit proteini katılaştırır, proteinin sindirilme sürecini başlatır.

Ancak siz örneğin mide yanmasından kurtulmak için o asidi baskılarsanız, ince bağırsağınıza inen proteinin yapısı bozulmamış ve katılaşmamıştır, ayrıca çok daha alerjendir. Alerjisi olan ve özellikle bu mide yanması ilaçlarını alan insanlarda, yedikleri belli gıdalara karşı üretilen alerjik antikorların seviyesi aşırı yükselir. Bu, karışık bir süreç çünkü histamin, mide asidi üretimini artırır.

False