GeriKadın Sağlığı 7 Şaşırtıcı Diyet Efsanesi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

7 Şaşırtıcı Diyet Efsanesi

7 Şaşırtıcı Diyet Efsanesi

"Hemen her kafadan kilo vermekle ilgili bir ses çıkıyor. Diyet sürecindeyken bizi hedefimize daha hızlı yaklaştıracak tüm yolları denemek istiyoruz. Ancak diyetle ilgili söylenen şeylerin pek çoğu doğru değil. Hazırladığımız diyet efsaneleri listesiyle kilo verme sürecinizde daha doğru adımlar atacaksınız."

1. Daha az ye, daha fazla kaybet

Kilo vermekteki temel fikir kalori alımını azaltmaktır, neredeyse hiç kalori almamak değil. Asla öğün atlamamalı, kilo vereceğim diye kendinizi aç bırakmamalısınız. Vücudunuzun sağlıklı olması ve kilo verme sürecinin de doğru ilerlemesi için ihtiyacınız olan kalori miktarını almalısınız.

7 Şaşırtıcı Diyet Efsanesi

2. Günde 5 öğün yemek metabolizmayı hızlandırır

Diyete ilk başladığınızda az ve sık yemek metabolizmanızı şaşırtarak harekete geçirebilir. Ancak bir süre sonra fazladan mesai sindirim sisteminizi yorabilir. Bazıları gün boyunca ana öğünler yerine küçük atıştırmalıklarla sindirim sistemini hızlandırabileceğimizi söylüyor.
Üç ana öğün yerine bir gün boyunca küçük öğünlerin tüketilmesinin kilo vermenize neden olacağına dair kesin bir kanıt yoktur. Bu sadece kişisel tercih meselesi.

AKDENİZ DİYETİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI NELER?

3. Egzersiz yapmak ne istersen yiyebileceğin anlamına gelir

Birçok insan, yarım saat egzersiz yaptığında ya da yürüyüşe çıktığında ne yediklerine bakılmaksızın çok fazla kilo kaybedeceklerine inanıyor. Bu doğru değil. Egzersiz yapmak kaslarınızı büyütmek, korumak ve uzun vadede güçlü ve zayıf olmak için önemlidir. Ancak her gün ağır bir şekilde antrenman yapan gerçek bir sporcu değilseniz, istediğiniz yemeği yiyecek kadar kalori yakamayacaksınız. Diyet her zaman önce gelir. Kilo kaybı %80 sağlıklı beslenme ve sadece %20 egzersizdir.

7 Şaşırtıcı Diyet Efsanesi

4. Süt ürünlerini kesmek kilo kaybına yardımcı olacaktır

Tabii, peynirli kek veya poğaça yemeyi bırakırsanız yardımcı olacaktır. Aksi takdirde bunun pek de faydası olmaz. Süt, yoğurt, süzme peynir, kefir gibi gıdaları tüketmek kilo vermeye yardımcı olur, engel değil.

5. Akşam 7'den sonra yemek kilo almanızı sağlar

Bunun kesinlikle bir kanıtı yok. Yemek saatlerinin standart bir ölçüsü yoktur. Her şey kişisel tercihinize, yaşam tarzınıza, uyuma ve uyanma saatinize bağlı. Ancak akşam yemeğinizi yatmadan en az 3 saat önce yemeniz önerilir. Böylece vücudunuz uykuya dalmadan önce yediklerinizi sindermeye zaman bulur.

7 Şaşırtıcı Diyet Efsanesi

DİYETTE YAPILAN 4 TEMEL HATA

6. Diyet yiyecekleri kilo vermenize yardımcı olur

Marketlerde satılan ‘diyet’ etiketli yiyeceklerin birçoğu diğer besinlerden daha az yağlıdır. Ancak uzmanlar diyet yiyeceklerin tadının güzel olması için içine fazla miktarda şeker ve tuz eklendiğini söylüyor. Fazladan alınan şeker ve tuz ise vücudunuza yağdan daha fazla zarar verir. Bu sebeple diyet bir ürün alırken sadece kalorisine değil protein, lif, yağ, şeker ve tuz oranına da bakın.

7. Çok fazla su içmek kilo vermenize neden olur

Yeterince su içmek kesinlikle önemlidir. Cildiniz ve sağlığınız için mucizeler yaratabilir, ancak aslında kilo vermenize neden olmaz. Su içmenin kilo vermeye katkısı ise sizi tamamen daha fazla tok tutmasıyla ilgili.

MAHMURE ÖZEL

False