GeriBeslenme Önerileri 5 Çayı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

5 Çayı

"Hyatt Regency'nin çay saati büfesinden değişik lezzetler seçtik. Ünlü pasta şefi Yılmaz Zengin'in hazırladığı ve sizler için kendisinden tariflerini aldığımız keklerin ve pastaların tadına doyulmuyor."

ÇİKOLATA BOMBASI
Hazırlama süresi : 20 dakika
Bekletme Süresi : 3 saat

Hazırlanışı
· Bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Süt kremasını iyice çırpın, çikolatayı ilave ederek tekrar çırpın. Karışımın yarısına pandispanya büyüklüğünde derin ve yuvarlak bir kalıba yayın. Pandispanyanın üst katını ters çevirip karışımın üzerine yerleştirin. Kalan karışımı pandispanyanın üzerine yayıp ikinci dilimi kapatın. Kalıbı buzdolabında 2 saat bekletin.
· Üzerini hazırlamak için; süt kreması, çikolata ve suyu küçük bir tencerede karıştırarak pişirin. 1 dakika kaynattıktan sonra ateşten alın ve karıştırarak soğutun.
· Kalıbı dolaptan alın. Sıcak suya batırıp çıkartın. Düz bir servis tabağına ters çevirerek pastayı kalıptan çıkarın. Hazırladığınız çikolata sosu üzerine gezdirip 1 saat daha buzdolabında bekletin. Çikolata parçaları ile süsleyip soğuk olarak servis yapın.

FRAMBUAZLI MUFFİN
Hazırlama süresi:20 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
6-8 kişilik
Malzemesi:
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 kahve fincanı margarin
1 kahve fincanı tozşeker
1 yumurta
1 çay kaşığı vanilya
1 su bardağı süt
2 kahve fincanı dondurulmuş ahududu
2 çay kaşığı haşhaş tohumu

Hazırlanışı
· Margarini küçük bir tavada eritip soğumaya bırakın. Süt, yumurta, tozşeker, vanilya ve margarini derin bir kapta iyice çırpın. Un ve kabartma tozunu yoğurma kabına alıp sütlü karışımı ekleyin. Pürüzsüz bir hamur haline gelinceye kadar karıştırın. Ahududuları ekleyip harmanlayın.
· Hamuru küçük kek kalıplarına paylaştırın. Pişerken kabaracağını gözönüne alarak kalıpları yarısına kadar doldurmalısınız. Üzerine haşhaş tohumu serpip önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Ilık veya soğuk olarak servis yapın.
LİMONLU TARTOLET
Hazırlama süresi: 40 dakika
Pişme süresi: 60 dakika

8-10 kişilik
Malzemesi:
2 kahve fincanı tozşeker
2 yumurta
1 su bardağı un
1 kahve fincanı tereyağı
İç malzemesi:
3 limon
2 çorba kaşığı tereyağı
1 yumurta
1 kahve fincanı tozşeker
1 paket labne peyniri
Üzeri için:
3 yumurta akı
2 su bardağı pudra şekeri
· Tereyağını eritip soğutun. Unu büyük bir kaba alın. Tereyağı, yumurta ve tozşekeri una ekleyin. Pürüzsüz bir hamur haline gelinceye kadar yoğurun. Hamuru top haline getirip üzerini kapatın ve 30 dakika buzdolabında bekletin. Buzdolabından çıkarıp merdaneyle yarım santim kalınlığında açın. Küçük tartölet kalıplarına yerleştirip ortalarını çukurlaştırın ve çatalla delin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 10-15 dakika pişirin.
· İç malzemesini hazırlamak için; limonların kabuklarını rendeleyip suyunu sıkın. Limon suyu, limon kabuğu rendesi ve tereyağını küçük bir tencerede kaynatın ve soğumaya bırakın. Tozşeker ve yumurtayı ayrı bir kasede çırpıp limonlu karışıma ilave edin. Labne peynirini ekleyip çırpın. Karışımı başka bir kaba alıp üzerini folyoyla kapatın ve buzdolabında 2 saat bekletin.
· Üzeri için; yumurta aklarını pudra şekeri ile kar halinde çırpın. Limonlu karışımı sıkma torbasına doldurup tartöletlerin içlerine paylaştırın. Kar halindeki yumurta akını düz uçlu sıkma torbasına doldurup tartöletlerin üzerine azar azar sıkın. Önceden ısıtılmış 160 dereceye ayarlı fırında 45 dakika pişirin.

BROWNİE
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 25-30 dakika
6-8 kişilik
Malzemesi:
60 gr sade çikolata
2 kahve fincanı tereyağı
2 yumurta, 1 çay bardağı un
1 su bardağı tozşeker
1 çay kaşığı vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı süt kreması
2 kahve fincanı ceviz içi
Üzeri için:
60 gram sade çikolata
1 kahve fincanı süt kreması
· Çikolatayı benmari usulü eritin. Oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağına ilave edip karıştırın.
· Yumurtaları tozşekerle çırpın. Çikolatalı karışımı ilave edip karıştırın. Kalan malzemeleri ekleyip pürüzsüz bir hamur haline gelinceye kadar karıştırın.
· Yuvarlak bir kek kalıbını yağlayıp hafifçe unlayın. Hamuru kalıba boşaltıp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
· Üzeri için; süt kremasını kaynatıp ateşten alın. Çikolatayı küçük parçalar halinde kremaya ekleyip karıştırarak eritin. Karışımı Brownie'nin üzerine sürüp soğumaya bırakın. Çikolata parçaları ile süsleyerek servis yapın.
OPERA KEKİ
Hazırlama süresi:1 saat
Pişme süresi: 6-7 dakika
10 kişilik
Malzemesi:
Bisküvi için:
1 kahve fincanı tereyağı
3 yumurta
2 çorba kaşığı tozşeker
4 kahve fincanı pudra şekeri
2 kahve fincanı toz badem
1 kahve fincanı un
Sos için:
5 kahve fincanı un
2 kahve fincanı tozşeker
2 çorba kaşığı neskafe
2 su bardağı su
Krema için:
1 yumurta akı
1 çay bardağı tozşeker
2 çorba kaşığı neskafe
1 çay bardağı su
1 çay bardağı tereyağı
Üzeri için:
1 kahve fincanı süt kreması
75 gr sade çikolata

Hazırlanışı
· Bisküviyi hazırlamak için; tereyağını eritip soğutun. Yumurtaların sarıları ile aklarını ayırın. Aklarını tozşekerle kar halinde çırpın. Sarılarına pudra şekeri ilave edip iyice çırpın. Yumurta akını ilave edip hafifçe karıştırın. Toz badem ve unu ekleyip yavaş hareketlerle karıştırarak pürüzsüz bir hamur haline getirin.
· Geniş ve dikdörtgen bir fırın tepsisine yağlı kağıt döşeyin. Hamuru tepsiye yayın. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 6-7 dakika pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın. Kuruyup katılaşmadan önce kibrit kutusu büyüklüğünde dikdörtgen parçalara kesin.
· Sos için; un, tozşeker ve kahveyi ılık suda eritin. Koyulaşıncaya kadar kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Ateşten alıp karıştırarak soğutun.
· Krema için; yumurta akını tozşekerin yarısıyla kar halinde çırpın. Kalan tozşeker ve kahveyi 1 çay bardağı sıcak suda eritip çırpılmış yumurta akına yavaş yavaş ekleyerek yedirin. Karışımı soğutup oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağını ilave ederek çırpın.
· Hazırladığınız bisküvilerin üçte birini servis tepsisine dizin. Üzerlerine bir kat sos, bir kar krema sürün. Tekrar bir kat büsküvi dizip sos ve krema şeklinde malzeme bitinceye kadar işlemi tekrarlayın. Buzdolabında 2 saat bekletin.
· Üzeri için; kremayı ısıtın. Çikolatayı küçük parçalar halinde kremaya ekleyip karıştırın. Pastayı buzdolabından çıkarıp kremayı üzerine yayın ve tekrar buzdolabına alın. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.

MEYVELİ KURU KEK
Hasırlama süresi: 15 dakika
Pişme süresi: 35-40 dakika
8-10 kişilik

Malzemesi:
1 paket margarin, 3 su bardağı un
2 su bardağı pudra şekeri
5 yumurta, 1 çay bardağı süt
1 paket kabartma tozu
3 çorba kaşığı hindistancevizi
2 kahve fincanı kuru üzüm
2 kahve fincaın kırılmış fındık
1 kahve fincanı portakal kabuğu şekerlemesi
1 kahve fincanı incir şekerlemesi
1 çay kaşığı vanilya

Hazırlanışı
· Margarini eritip soğutun. Pudra şekeri ile iyice çırpın. Çırpmaya ara vermeden yumurtaları birer birer ilave edin.
· Un, kabartma tozu, süt, hindistancevizi, kuru üzüm, fındık, vanilya ve her iki şekerlemeyi derin bir kapta karıştırın. Yumurtalı karışımı ilave edip pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar çırpın.
· Dikdörtgen bir kek kalıbını yağlayıp hafifçe bir un serpin. Hamuru kalıba boşaltıp önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 35-40 dakika pişirin. Ilık veya soğuk olarak dilimleyip servis yapın.

False