Yaz geldi, meyveler de çeşitlendi. Yaz meyvelerinin her birinin vücuda ayrı bir faydası var. Farklı mineral ve vitaminleri alabilmek için her gün en az 3-4 porsiyon farklı meyve tüketmek gerekir. Tabii miktarını aşmamak şartıyla. 1 porsiyon meyvenin pratik olarak avuca sığacak kadar olması gerektiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Serap Güzel yaz meyvelerinin faydalarını anlattı.
#DetoksMeyveler hem kış aylarında hem de yaz ayların da sevilerek tüketilmekte ve bir çok fayda sağlamaktadır. Kış aylarının gelmesi ile birlikte kış meyveleri araştırılmaya başlanmıştır. Kış meyveleri hangileridir ve isimleri nelerdir? Kış meyvelerinin özellikleri ve faydaları nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.
#Kış MeyveleriSağlıklı olmak ve sağlıklı kalmak için dengeli ve doğru beslenmenin gerekli olduğu artık bilinçli bireyler tarafından bilinmektedir. Bunun için de sebze ve meyvenin mevsiminde tüketilmesi gerektiği de artık bir sır değildir. Sebze ve meyve sularının da ayrıca vücuda çok sayıda yararının bulunduğu bilinmektedir. Karpuz suyunun faydaları da bu bağlamda merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız karpuz suyunun faydaları nelerdir, karpuz suyu içmenin cilde yararları ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Karpuz SuyuDutun en az yaş meyvesi kadar kurusu da sağlığa çok faydalıdır. İçeriğindeki C vitamini ve demir sayesinde güçlü bir antioksidan olan dut kurusunun, bağışıklıktan kan şekerini düzenlemeye kadar pek çok şeye iyi geliyor. Gelin bu şifalı kuru meyveyi yakından tanıyalım. Dut kurusunun faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Dut kurusu nasıl tüketilmeli? İşte, dut kurusu çayı tarifi…
#Dut Kurusuİncir çekirdeği nedir? İncir çekirdeği neye iyi gelir? İncir çekirdeği nerelerde kullanılır? İncir çekirdeğinin faydaları nelerdir? İncir çekirdeği nasıl kullanılır? İncir çekirdeği zararları var mıdır? İncir çekirdeği içerisinde hangi faydalı maddeler bulunmaktadır? İncir çekirdeği nedir ve İncir çekirdeği özellikleri nelerdir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
Sağlıklı bir yaşam sürmek için sofralarımızdan ve beslenme listelerimizden eksik etmememiz gereken meyvelerin başında erik geliyor. Erik pek çok çeşidi ile en çok tüketilen meyveler arasında göze çarpıyor. Papaz eriği, mürdüm eriği, Malta eriği ve can eriği en sevilen çeşitlerindendir. Bahar ve yaz aylarının gözde meyvesi olan erik kışın belirli zamanlarında da yenilebilen güzel bir meyve. Mayhoş tadı ile farklı bir meyve tadı arayanlar için en iyi seçeneklerden biri olan erik, çekirdeği ile de oldukça faydalı. Peki erik çekirdeği nedir ve neye iyi gelir? Erik çekirdeği faydaları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Sığla Ağacı faydaları saymakla bitmeyen son derece özel ağaçlardan bir tanesidir. Otlak yerlerde ve bol sulak kesimlerde yetişmektedir. Türkiye’de Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişir. Boyu ise 45 metrelere kadar çıkabilen bir ağaç türüdür. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Meyve tüketimi insanlar için doğru beslenmenin yollarından biridir. Meyvelerin içindeki şeker doğal şekerdir. Bu yüzden meyveler beyindeki sinir hücrelerini geliştirerek hafızamızı canlı tutmaktadır. Portakal meyvesi de bu anlamda insanlar tarafından çoklukla tüketilen bir meyvedir. Bu nedenle insanların ilgisini çekmektedir. İşte portakal konusunda bilmek istediğiniz tüm bilgileri sizler için derledik.
Geçmişten günümüze güzelliğin, zarafetin, gücün ve zenginliğin simgesi olarak bilinen Osmanlı Devleti'nin bir dönemine ismini vermiş olan lalenin ağaçta yetiştiğini biliyor muydunuz? Lale ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Zerdali ülkemizin bazı yörelerinde kayısı meyvesinin adı olarak kullanılsa da aslında sadece kayısının bir türünün adıdır. Biraz da bu kullanım kargaşasından olsa gerek, kelimenin doğru anlamının ne olduğu hakkında araştırmalar yapıldığı görülüyor. Zerdali ağacının kayısıdan farkları, nasıl ve nerede yetiştiği, özellikleri ve faydaları gibi bilgileri derledik.
#İcerikahberGünümüzde oldukça farklı ağaçlar bulunuyor. Özellikle bulundukları toprak ve iklim itibari ile çeşitlilik gösteren bu ağaçların çoğunluğu ise meyve ağacıdır. At kestanesi ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Asma ağaçlarının birçok türü olsa da ülkemizde en çok bilinen türü üzüm veren asmalardır. Uzayan dallarının doğru şekilde asılmasıyla çardak yapımlarında da kullanılan asmalar hem lezzetli meyveleri hem de görselliğiyle ilgi görür. Asma ağaçları ile ilgili bilinmesi gerekenleri derledik.
Ananas ağacı, ananasgillerden ve meyvesi oldukça lezzetli olan bir ağaçtır. Meyvesi lezzetli olmasının yanı sıra pek çok faydalı özelliği de bünyesinde barındırmaktadır. Potasyum ve kalsiyum yönünden zengin olan bu meyve ayrıca pek çok vitamini bünyesinde barındırır.
Yaz mevsimine girdiğimiz bu dönemde tezgahlarda rengarenk, çeşit çeşit yaz meyvelerine rastlıyoruz. Haziran-Ağustos ayları arası meyveleri kavun, karpuz, kiraz, şeftali, kayısı, üzüm, dut, erik, böğürtlen, ahududu, yabanmersini, incir ve daha niceleri… Sayarken bile ağzımızı sulandıran bu meyvelerin her birinin vücudumuza farklı farklı faydaları var. Diyetisyen Şeyma Yılmaz, yaz meyveleri ve faydalarıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#MeyveYaz mevsimine girdiğimiz bu dönemde tezgahlarda rengarenk, çeşit çeşit yaz meyvelerine rastlıyoruz. Haziran- ağustos arası meyveleri kavun, karpuz, kiraz, şeftali, kayısı, üzüm, dut, erik, böğürtlen, ahududu, yabanmersini, incir ve daha niceleri… Sayarken bile ağzımızı sulandıran bu meyvelerin her birinin vücudumuza farklı farklı faydaları var. Bu nedenle yaz aylarında her çeşit meyveden yeterli miktarda tüketmek bağışıklığımızı güçlendirecek, bizi kışa hazırlayacak ve bu sıcak günlerde ihtiyacımız olan su ve besin öğelerini vücudumuza kazandıracak.
#Yaz MeyveleriDünya artık içine doğduğumuz gibi değil. Sınırsız açgözlülükle birçok şeyin sonunu getirdik. Ama biraz da bu sayede yepyeni alanlar keşfettik. Rotayı tam gaz veganlığa çeviren beslenme âlemleri, bu felsefe etrafında çok yaratıcı şeyler söylüyor. Etin yerini sebzeler, inek sütünün yerini bitkisel sütler, şekerin yerini meyveler alıyor. Bin yıllık lahana, karnabahar, nohut bambaşka kılıklara bürünüyor. Alışverişe ya da restorana gittiğinizde zamanın gerisinde kalmamanız için sözlüğünüzü hazırladık. Ç. BEGÜM SOYDEMİR/bsoydemir@hurriyet.com.tr
#VeganlıkZaman zaman herkes kendini kötü hissedebilir. Enerjiniz yokmuş gibi, canınız sıkkın ve modunuz düşük hissediyor olabilirsiniz. Hepimizin dönem dönem başına gelebilecek bu durum sizin başınıza her sonbahar ya da kış başlarında geliyor ve günlerce devam ediyorsa, o zaman belki siz de mevsimsel duygudurum bozukluğu ya da yaygın bilinen adıyla sonbahar depresyonundan muztarip olabilirsiniz! Doç. İsmet Tamer, sonbahar depresyonuyla baş etmenin yollarını anlatıyor…
#Dengeli BeslenmeSüte alerjisi olan ve süt içerdiği için dondurma yiyemeyen çocuklar artık bu lezzetten uzak durmak zorunda kalmayacak. İstanbul’un en meşhur dondurmacılarından Yaşar Usta, süt alerjisi nedeniyle dondurma yiyemeyen çocuklara taze mevsim meyvelerinden yapılan ve içerisinde süt bulunmayan sorbe dondurmalar hazırladı.
#Yaşar Usta