Unutkanlık
Unutkanlık Haberleri
Doç. Dr. İbrahim Erayman koronavirüs hastalarındaki yeni belirtiyi açıkladı
Konya'da Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. İbrahim Erayman koronavirüs hastalarındaki yeni belirtiyi açıkladı. Doç. Dr. Erayman bazı koronavirüs hastalarında pıhtı atmasına bağlı unutkanlık belirtilerinin başladığını söyledi.
Koronavirüs kâbusunda yeni belirti ortaya çıktı! Doç. Dr. Erayman'dan korkutucu sözler
Konya'da Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. İbrahim Erayman koronavirüs hastalarındaki yeni belirtiyi açıkladı. Doç. Dr. Erayman bazı koronavirüs hastalarında pıhtı atmasına bağlı unutkanlık belirtilerinin başladığını söyledi.
B12 Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir? İşte B12 Deposu Besinler
Suda eriyen bir vitamin olan B12, karaciğer, böbrek ve diğer vücut dokularında depolanır. B12 vitamini eksikliği birtakım sorunları da beraberinde getirir. Depresyon, unutkanlık, kansızlık bunlardan bir kaçı... Peki B12 vitamin eksikliği belirtileri nelerdir? İşte B12 deposu besinler...
I Harfi ile başlayan hayvan, şehir, ülke, isim, eşya, bitki, çiçek, meyve, kuş ve ünlü (Artist) isimleri
En sevilen ve boş zamanlarda oynanabilen ilk akla gelen oyunlardan bir tanesi isim - şehir oyunudur. Düşünce, zihin geliştirici bir oyun olduğu için unutkanlık için de faydalıdır. Her yaşa uygun bir oyundur. Her yaştan insanın severek ve eğlenerek oynadığı, vakit geçirdiği bir aktivedir. Oynamak için sadece kalem ve kağıt yeterlidir. Oyunu en az iki, üç kişi oynanabilir. İşte, tüm detaylar.
Ceviz Yağı Nedir, Nasıl Yapılır Ve Neye İyi Gelir? Ceviz Yağı Faydaları Ve Kullanımı
Ceviz içerisinde bulundurduğu vitamin çeşitliliği sayesinde sağlık açısından çok faydası bulunan bir üründür. Ceviz yağı da en az ceviz kadar farklı vitamin ve mineral bulundurur. Medikal alandan kozmetiğe kadar birçok alanda bu yağın faydası görülmektedir. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
Koronavirüsü atlattık diyelim, peki sonra?
Koronavirüsü yenen hastaların aylar sonra bile baş ağrısı, beyin sisi, yorgunluk ve tat-koku kaybı şikâyetleri olabiliyor. Uzmanlar koronavirüsü atlattıktan sonra hasar kalmaması için sigarayı bırakmayı, daha iyi beslenip spor yaparak sağlıklı yaşam kurallarına harfiyen uymayı öneriyor.
Siroz nedir, neden olur? Siroz hastalığının belirtileri ve tedavisi
Siroz hastalığı, zehirli ve toksik atıkların karaciğerden temizlenememesi ya da zor temizlenmesi nedenli ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Siroz nedir ve neden olur sorusu pek çok kişi tarafından oldukça merak edilen ve araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, siroz nedir, neden olur? İşte, Siroz hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler
Menopoz nedir, belirtileri nelerdir? Menopoz döneminde dikkat edilmesi gerekenler
Menopoz, kadınlar için önemli bir dönemdir. Orta yaşlarda meydana gelen bu süreçte çeşitli şikayetlerde ortaya çıkabiliyor. Peki menopoz nedir, belirtileri nelerdir? İşte menopoz döneminde dikkat edilmesi gerekenler...
Unutkanlığa Ne İyi Gelir? İşte Unutkanlığa İyi Gelen Yiyecekler
Unutkanlık, stres ve yoğun iş temposu gibi nedenlerden ötürü en sık karşıklaşılan problemlerden biri. Düzensiz beslenme de unutkanlığı yol açabilir. Peki unutkanlığa ne iyi gelir? İşte unutkanlığa iyi gelen yiyecekler...
Magnezyum eksikliği neden olur, nasıl giderilir? İşte magnezyum eksikliği belirtileri
Magnezyum, vücut için en önemli minerallerden biri. Gebelik, emzirme ve hastalık dönemlerinde magnezyuma daha fazla ihtiyaç olur. Vücuttaki enzimlerin çalışmasında büyük bir rolü olan bu mineralin eksikliği halinde birçok soruna ortaya çıkabilir. Peki magnezyum eksikliği neden olur, nasıl giderilir? İşte magnezyum eksikliği belirtileri...
B12 vitamini eksikliği belirtileri neler? İşte B12 vitamini içeren besinler
B12 vitamini eksikliği, son dönemde pek çok kişinin şikayet ettiği sağlık sorunlarıdan biri. Dengesiz ve sağlıksız beslenmeye bağlı meydana gelebilen B12 vitamini eksikliği; unutkanlık, üşüme, halsizlik, dikkat eksikliği gibi çeşitli sorunlara neden olabilir. Peki B12 vitamini eksikliği belirtileri neler? İşte B12 vitamini içeren besinler...
Uyku konusunda farkındalık yaratacaklar
Yataş Bedding, uykunun önemi konusunda toplumda farkındalık yaratmak amacıyla her biri alanında uzman doktor ve danışmanlardan oluşan Yataş Uyku Kurulu’nu hayata geçiriyor. Yataş Uyku Kurulu uzmanları, kendi uzmanlık alanları çerçevesinde uykunun önemi, uyku-sağlık ilişkisi gibi konularda toplumda bir bilinç oluşturmak için içerikler üretecek.
Demans hastalığı nedir? İşte demans hakkında bilinmesi gerekenler
İleri yaş grubunda en sık görülen hastalıklar içinde 'demans' öne çıkıyor. Demans hastalığında sağlığı korumak için düzenli egzersiz, diğer medikal hastalıkların takibi, yıllık grip aşısı, 5 yılda bir zatürre aşısı, ağız ve diş hijyeni, gözlük gereksiniminin karşılanması ve işitme problemleriyle başa çıkılması öneriliyor. Peki, demans hastalığı nedir?
Beyni erken yaşlandıran 6 önemli tehlike
Beyniniz yaşlanmaya hazır mı? TUİK verilerine göre; ülkemizde 65 yaş üzeri birey sayısı 10 milyon civarında ve 2040 yılında bu rakamın 16 milyonun üzerine çıkması bekleniyor. Tıp alanındaki gelişmeler de yaşam sürelerinin uzamasını sağlıyor. Toplumdaki yaşlı bireylerin oranı her geçen gün artarken, bilimsel çalışmalarla yeni soruların yanıtları aranmaya başlandı: İleri yaşlara ulaşmayı başaran bir bireyin beyni diğer organları kadar sağlıklı kalabilecek mi? Bir bireyin böbrekleri, akciğerleri, karaciğeri ve kalbi sağlıklı kalırken, beyni bu organlara oranla daha hızlı yaşlanabilir mi? Peki beynimizi hızla yaşlandıran faktörler neler? Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Seçkin beynimizde hasar oluşturan 6 problemi anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu!
Prof. Dr. Tükek: 3’üncü pik başladı
İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, artan vaka sayılarına dikkat çekti ve “Üçüncü pik başladı ama riskli grup aşılamaları büyük ölçüde tamamlandığı için büyük bir kayıp yaşanmayacağını umut ediyorum” dedi.
Prof. Dr. Tükek’ten korkutan uyarı: Koronavirüs nedeniyle artış olabilir
Türkiye ilk koronavirüs vakasının görülmesinin ardından bir yılı geride bıraktı. Prof. Dr. Tufan Tükek koronavirüsle mücadelede bir yıllık süreci değerlendirdi. Prof. Dr. Tükek, hastalık sonrası bir ila dördüncü yılında beklenen tip 1 diyabet, Çölyak gibi, çeşitli otoimmün hastalıkların bu yıl içerisinde artabileceğini söyledi. Tükek ayrıca, "Birinci dalgada yaşlı gruptan çok kayıp verdik. İkinci dalgada daha çok genç yaş kayıpları yaşadık. Üçüncü pik başladı ama riskli grup aşılamaları büyük ölçüde tamamlandığı için büyük bir kayıp yaşanmayacağını umut ediyorum.'' ifadelerini kullandı.
Pandemi bitince sosyalleşebilecek miyiz? ‘Fırtına dindikten sonra yıkılanları onarıp öğrendiğimiz yeniliklerle yola devam edeceğiz’
‘Kontrollü normalleşme’ başladı, sevdiklerimizle buluşabiliyoruz. Ancak ses tonumuzdan dışarıda ne giyeceğimize kadar birçok basit rutinde çeşitli acemilikler yaşıyoruz... Bu daha yolun başı, ya pandemi bitene kadar sosyal becerilerimizi tamamen kaybedersek? Uzmanlara sorduk; korkmayın, bazıları kalıcı olarak sorunlar yaşasa da çoğunluk için sosyalleşmek de bisiklete binmek gibiymiş...
Prof. Dr. Ertürk: "Göz tansiyonu, kalıcı görme bozukluğuna neden olabilir"
BURSA’da Prof. Dr. Haluk Ertürk, halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen 'glokom'un tedavi edilmez ise görme kaybına neden olduğunu söyledi.
Uykuyla gelen kabus: Uyku apnesi
“Fitoterapi ile sağlıksız yaş almayı önleyebilirsiniz”
Bitkilerle tedavinin eski zamanlardan beri kullanıldığını söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı ve Fitoterapist Prof. Dr. Hakan Terekeci, “İlaçların artmasıyla bitkiler ve alışılmış yöntemler unutulmaya yüz tuttu. Fitoterapi bitkilerle tedavi anlamına gelir, yakın geçmişte modern tıp tarafından daha sık kullanılmaya başlayan tedavi yöntemidir. Sağlıklı yaş almanın ilk koşulu sağlıklı yaşamdan geçer, bitkisel desteklerle sağlıksız yaş almayı önleyebilirsiniz” dedi.
B12 vitamini eksikliği neden olur? İşte B12 eksikliği belirtileri
Vücutta birçok görev üstlenen B12 vitamini suda çözülebilen ve vücut tarafından üretilmediği için mutlaka dışarıdan alınması gereken bir vitamindir. Eksikliğinde depresyon, unutkanlık, kansızlık, alzheimer ve sinir hasarı gibi ciddi sağlık problemlerine yol açan B12 vitamini, sadece hayvansal besinlerde bulunuyor. Peki, B12 vitamini eksikliği neden olur?
Unutkanlıktan şikayetçi misiniz? İşte güçlü hafızanın sırları…
Yaşantımız boyunca birçok bilgi öğreniyor ve bu öğrenilmiş bilgileri daha sonra kullanmak üzere belleğimizde saklıyoruz. Ancak belleğimiz birçok sorundan etkilenebiliyor ve kapasitesi sınırsız olsa da işlevini yerine getiremeyebiliyor. Bu durumda ise unutkanlık devreye giriyor.
Hafızayı güçlendiren ve unutkanlığı gideren besinler
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Balcı, pek çok kişinin mustarip olduğu unutkanlık problemine iyi gelen besinlere dair önemli tüyolar verdi.
'Koronavirüs hastalarının 3'te 1'inde beyin ve sinir sistemi ciddi şekilde etkileniyor'
Prof. Dr. Zülfikar Arlıer, son dönemde koronavirüs geçiren hastalarda unutkanlık, konsantrasyon ve denge kaybı gibi şikayetler oluşturan 'beyin sisi' görüldüğüne dikkat çekti. Prof. Dr. Arlıer ayrıca, ''Bahsettiğimiz beyin sisi denilen tablo ya da dengesizlik, baş ağrısı, koku ve tat alma kaybı gibi belirtiler zaman içerisinde sinirin kendini yenilemesi ve düzelmesine bağlı 6 aylık bir sürede genellikle kayboluyor.'' dedi.
Hastaların 3'te 1'inde görülüyor... Koronavirüs sonrası bekleyen tehlike
Prof. Dr. Zülfikar Arlıer, son dönemde koronavirüs geçiren hastalarda unutkanlık, konsantrasyon ve denge kaybı gibi şikayetler oluşturan 'beyin sisi' görüldüğüne dikkat çekti. Prof. Dr. Arlıer ayrıca, ''Bahsettiğimiz beyin sisi denilen tablo ya da dengesizlik, baş ağrısı, koku ve tat alma kaybı gibi belirtiler zaman içerisinde sinirin kendini yenilemesi ve düzelmesine bağlı 6 aylık bir sürede genellikle kayboluyor.'' dedi.
Kış aylarında su tüketimi ihmal edilmemeli
Hava sıcaklıklarının Türkiye genelinde düştüğü bu günlerde, su tüketimine olan istek yaz aylarına göre azalabiliyor. Ancak soğuk günlerde istenilmese bile günde en az 2-2,5 litre su tüketilmesinin sağlık açısından çok önemli olduğunu belirten Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, “Kışın tüketilen su miktarının yazın tüketilen ile aynı olmasına dikkat edilmeli” uyarısında bulundu.
Yüzlerce koronavirüs hastası takip edildi! Özellikle kadınlarda görülüyor...
İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, koronavirüs tedavisi görmüş hastaların 9 aylık takipleriyle ilgili yaptığı açıklamada, 'Özellikle kadın hastalarımızda saç dökülmesi sorununa yüzde 10'lara varan bir oranda rastlamaya başladık' dedi. Tükek açıklamasının devamında ise "Türkiye'de tekrar hastaneye yatış oranları kesinlikle Avrupa ve ABD'deki kadar yüksek değil. En fazla yüzde 5-10 bandında. Bu da muhtemelen sağlık sistemimizin daha iyi olması ve tedavi algoritmalarımızın uyumlu bir şekilde yürütülmesiyle başarıldı" ifadelerini kullandı.
Menopoz belirtileri nelerdir? Menopoz döneminde nelere dikkat edilmeli?
Menopoz, ergenlik dönemi ile başlayan adet kanamalarının son bulduğu doğal bir süreçtir. Bu dönem kadınlar için oldukça önemlidir. Peki, menopoz belirtileri nelerdir? Kaç yaşında başlar? Bu süreçte beslenmede nelere dikkat edilmeli? İşte menopoz ile ilgili merak edilenler...
Kolajen Peptitler Kemikler Üzerinde Nasıl Etki Sağlıyor?
Kolajen peptitler son yıllarda adını çok sık duyduğumuz bir terim. Cilt için çok faydalı olduğunu bildiğiniz kolajen peptitler, eklem ve kemik rahatsızlıklarında nasıl fayda sağlıyor? Prof. Dr. Demirhan Dıraçoğlu anlatıyor.
B12 eksikliği başta unutturuyor sonra vücudu bitiriyor! Bu belirtilere dikkat, sizde de varsa...
Son yıllarda herkesin sıklıkla şikayet ettiği sağlık problemlerinin başında B12 vitamini eksikliği geliyor. Dengesiz ve sağlıksız beslenmeye bağlı olarak görülen B12 vitamin eksikliği; unutkanlık, yorgunluk, halsizlik, üşüme, dikkat eksikliği gibi pek çok soruna yol açar. Peki, B12 eksikliği neden olur, belirtileri nelerdir, B12 eksikliği nasıl tedavi edilir? Detayları uzmanlardan öğrenelim.
Koronavirüsü atlatanların en sık şikayeti solunum yetmezliği ve eklem ağrısı
ESKİŞEHİR Şehir Hastanesi 'Kovid Sonrası İzlem Merkezi'nde 1 ayda 500'e yakın koronavirüs atlatmış hasta kontrolden geçirildi. Kişilerin, hastalığı atlattıktan sonra da solunum yetmezliğinin yanı sıra eklem ağrısı, halsizlik, yorgunluk, uyku bozuklukları, dalgınlık ve unutkanlık gibi nörolojik rahatsızlıklarının devam ettiği ortaya çıktı. Eskişehir Şehir Hastanesi Başhekimi Dr. Yaşar Bildirici, koronavirüs hastalığını atlatmış kişilerin 2 yıl boyunca izleneceğini ifade ederek, Genelde çok yaygın olan gezici eklem ağrıları, genel bir halsizlik ve yorgunluk semptomunu hastalarımızın çok önemli bir kısmı tarif ediyor dedi.
Hastalar tek tek incelendi… Korona sonrası en çok bu etkiler kalıyor
Eskişehir Şehir Hastanesi 'Koronavirüs Sonrası İzlem Merkezi'nde 1 ayda 500'e yakın koronavirüs atlatmış hasta kontrolden geçirildi. Merkezde yapılan incelemelerde koronavirüsü yenmiş kişilerde halen eklem ağrısı ve halsizlik gibi şikayetin devam ettiğini anlatan Dr. Bildirici, "Genelde çok yaygın olan gezici eklem ağrıları, genel bir halsizlik ve yorgunluk semptomunu hastalarımızın çok önemli bir kısmı tarif ediyor. Diğer taraftan, yoğun bakıma girmeyip serviste yatan hastalarımızın da yüzde 20’sinde, yoğun bakımda yatan hastalarımızın da yüzde 10’unda bir solunum güçlüğü şikayetine rastlıyoruz. İlginç bir şey daha var, özellikle ileri yaş grubunda her 4- 5 hastada bir genelde uyku bozuklukları, dalgınlık ve unutkanlık gibi nörolojik semptomlara da denk gelebiliyoruz.'' dedi.
Hastalar tek tek incelendi… Koronavirüsü atlatanlarda en çok bu şikayetler kalıyor
Eskişehir Şehir Hastanesi 'Koronavirüs Sonrası İzlem Merkezi'nde 1 ayda 500'e yakın koronavirüs atlatmış hasta kontrolden geçirildi. Merkezde yapılan incelemelerde koronavirüsü yenmiş kişilerde halen eklem ağrısı ve halsizlik gibi şikayetin devam ettiğini anlatan Dr. Bildirici, "Genelde çok yaygın olan gezici eklem ağrıları, genel bir halsizlik ve yorgunluk semptomunu hastalarımızın çok önemli bir kısmı tarif ediyor. Diğer taraftan, yoğun bakıma girmeyip serviste yatan hastalarımızın da yüzde 20’sinde, yoğun bakımda yatan hastalarımızın da yüzde 10’unda bir solunum güçlüğü şikayetine rastlıyoruz. İlginç bir şey daha var, özellikle ileri yaş grubunda her 4- 5 hastada bir genelde uyku bozuklukları, dalgınlık ve unutkanlık gibi nörolojik semptomlara da denk gelebiliyoruz.'' dedi.
B12 Vitamini Nedir? En İyi B12 Vitamin Kaynakları Nelerdir?
B12 vitamini vücut için önemli bir vitamindir ve bu vitaminin eksik olması durumunda hafıza problemleri yaşanılabilir ve kansızlığa da sebep olabilir. Medikal Estetik Uzmanı Dr.Fevzi Özgönül, B12 vitamini hakkında uyarılarda bulundu, B12 alabileceğimiz en güzel besinleri sıraladı...
Unutkanlığa iyi gelen besinler
İnsanların günlük yaşamında veya iş hayatında olumsuzluklara sebep olan unutkanlığın, modern yaşamın getirdiği stres, hareketsizlik, asosyal yaşam ve kötü beslenme gibi nedenlerle ortaya çıkabildiğini söyleyen Arş. Görevlisi Eda Balcı, “Bazı durumlarda şeker hastalığı, beyin hasarı ve epilepsi gibi daha ciddi sağlık sorunları tarafından tetiklenebilir. Balık, ceviz, yumurta gibi besinler unutkanlığa iyi geliyor" dedi.
Su Tüketme Alışkanlığı Kazanmak İçin Neler Yapabilir?
Vücudumuzun neredeyse dörtte üçünü oluşturan suyun sağlığımız için hayati önem taşıdığını artık hepimiz biliyoruz. Peki su tüketiminize gereken önemi veriyor musunuz? Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi.
İletişim azaldıkça, Alzheimer süreci hızlanıyor
Alzheimer hastalığının en sık görülen demans türü olduğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Şebnem Usta, özellikle pandemi döneminde Alzheimer hastalarının insanlarla iletişimi, azaldıkça hastalık süreçlerinin hızlanma eğilimi gösterebileceğini dile getirdi. Usta, “Hastanın yaşam alanı mümkün olduğunca değiştirilmemelidir” uyarısında bulundu.