Bu gece sevdiklerimizle bir araya gelip bol bol yiyip içeceğiz. Üstelik geç saatlere kadar ayakta kalacağız. Eğleneceğiz eğlenmesine ama muhtemelen yarın bazılarımızın başı ağrıyacak, midesi bulanacak. Yerimizden kalkmak istemeyeceğiz. Uzmanlar 2024’ün ilk gününü daha zinde geçirmek için bu şikâyetlerle başa çıkmanın yollarını anlattı.
#Melis YılmazBu haftaki konuğum, seneler önce yardımına ihtiyacımız olduğu dönemlerde her telefonumuzu anında açan, sorularımızı bıkmadan cevaplayan, olmadık saatlerde rahatlıkla arayabildiğimiz, yardımsever, kendini geliştirmeye adamış idealist kötü gün dostum, bir kız çocuğu annesi, Adanalı diyetisyen İlkay Aydın... Hem yeni açacağı ofisini, hem de meşhur Bodrum tabağını konuştuk...
#1Kavurucu sıcaklarda sizin de canınız hep soğuk şeyler mi istiyor? Yanıtınız evetse, hem karnımızı doyuran hem tatlı ihtiyacımızı gideren ama daha önemlisi içimizi ferahlatan önerilerime göz atın. Özellikle ayran aşını sevenler semizotu ve didiklenmiş tavuk etiyle yaptığım bu çorbayı çok sevecek.
#SerinRamazanda hazımsızlık, şişkinlik ve kan şekeri dengesizliği gibi sorunları yaşamamak için iftarda yediklerimizi sınırlandıralım. İftariyelikleri kaldıralım mesela... Masamızda da sadece çorba, salata, yoğurt, et veya zeytinyağlı sebze yemeği, son olarak 1 çeşit tahıl grubu olsun. Pilav, makarna, bulgur ve börek gibi tahıl grubu yiyecekleri az yapmaya özen gösterelim, hatta mümkünse yapmayalım. Pide ve tatlıyı haftada 2 günle sınırlandıralım.
#İftarSıcakların arttığı bugünlerde bol bol sıvı tüketmeyi ihmal etmemek lazım. Ama bu işi suyla sınırlamak gerekmiyor çünkü kaybettiğimiz mineralleri geri kazanmak için seçeneğimiz çok. Şef Didem Şenol kahvaltıdan artan siyah çaylarla nefis buzlu içecekler hazırlayabileceğimizi söylüyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit’se suyumuza taze otlar ve baharat çeşitleri katarak aroma kazandırmanın yollarını anlatıp sağlıklı smoothie tarifleri veriyor.
#ÇayMenşei Ortadoğu olsa da tüm dünyada sokak lezzetleri denince akla ilk gelen seçeneklerden biri de kızarmış nohut köfteleri... Yüksek protein değeriyle hayli besleyici olmasının yanı sıra ucuz ve mütevazı malzemeleriyle de çok sevilen, doyurucu ve pratik atıştırmalıklar arasında.
#FalafelDamar otu geniş yaprakları olan, doğada kendiliğinden yetişebilen bitki türüdür. Yapraklar marulda olduğu gibi yan kısımlara doğru açılırlar. Yapraklarını geçen boyda yeşil renk tonunda tohumları bulunuyor. Damar otu nedir, nasıl kullanılır, nerede yetişir, hangi mevsimde vardır, faydaları neler, zararları var mı gibi soruların yanıtlarını sizin için derledik.
#Damar OtuZayıflama kürleri yazın yaklaşmasıyla birlikte daha fazla önem kazanıyor. Özellikle kilo vermenin daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesini isteyenler zayıflama kürü tariflerini uyguluyorlar. Sizlerde zayıflama kürü faydalarını öğrenerek diyetinize zayıflama kürünü de eklediğinizde daha hızlı kilo verebilirsiniz. Zayıflama kürü nedir ve nasıl yapılır? Zayıflama kürü faydaları ve tarifi hakkında tüm merak edilenleri sizin için derledik.
Salgın nedeniyle eve kapanınca önce çeşit çeşit ekmekler yaptık. Öyle ki marketlerde maya bırakmadık. Sonra hamurişleri geldi; pasta, börek, pizza... Kimileri bir yerden sonra sıkılıp mutfaktan elini ayağını çekti, kimileri becerilerini arttırmaya devam etti. İkinci gruptakilerin yeni merakı evde yoğurt yapmak. Sosyal medyada mayaladığı yoğurdun ne kadar iyi tuttuğunu gururla gösterenlerin arasına katılmak isteyenler için uzmanlara evde yoğurt yapmanın inceliklerini sorduk.
#GazetehaberleriHayatında hiç regl krampı yaşamamış bir kadın var mıdır? Hiç sanmıyoruz! Her ay, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca kadın regl ağrıları ile mücadele ediyor. Tüm kadınlar ağrılarını azaltmak için için birkaç yöntem biliyordur ama biz size tam 11 tane veriyoruz!
#Regl AğrısıTadı, aroması ve damağınızda bıraktığı enfes dokusuyla çikolata, neredeyse hepimiz için yerken aşka dönüşüyor. Verdiği bu tartışmasız hazzın yanında ham haliyle çikolata aynı zamanda beyin fonksiyonlarını, kalp sağlığını iyileştiriyor ve tansiyonu da dengeleyici bir özellik taşıyor. Ancak yapay tatlandırıcılar ve yağlarla birleştiğinde etkisini kaybederken bir de hızla kilo almamıza neden oluyor. Bu nedenle çikolata alırken en az yüzde 70 kakao içerikli olmasına dikkat etmeniz gerekiyor, yani ne kadar acı olurlarsa o kadar iyi ve sağlıklı! Sizin için bu acı hissi gidermeniz ve tatlandırmanıza faydalı olacak sağlıklı karışımları derledik.
#ÇikolataBitki çayları sayesinde güne enerjik bir başlangıç yapabilir, hatta bu enerjinizi gün boyu koruyabilirsiniz. Kışın hem içimizi ısıtan hem de şifa veren bitki çaylarının pek çok yararı mevcut. Her gün içtiğiniz siyah çayı biraz azaltıp yerine bitkisel çay tükettiğinizde ufak çaplı hastalıklarla mücadele edebilirsiniz.
#Bitki ÇayıKonserve tekniği, gıdaları uzun bir süre mevsimindeki lezzetiyle saklamanın en geleneksel yollarından biri. Balıktan sebzeye, et suyundan meyveye her şeyin konservesini yapmak mümkün. Özellikle nefis yaz sebzelerinin lezzetini kışa saklamak için birçok kişi konserveye başvuruyor. En sık yapılan konserveler arasında ise domates, fasulye, bamya gibi sebzeler öne çıkıyor. Ancak konserve doğru yapılıp saklanmadığında kısa süre içinde bozuluyor ve hem israf, hem emek ziyanı, hem de ölüme varabilecek zehirlenmelere yol açıyor. Sizin için güneşte olgunlaşmış güzelim sebzelerinizi bütün yıl afiyetle yemenizi sağlayacak bazı püf noktaları hazırladık. Yazının en altında bulunan konserve tariflerimizi de sakın kaçırmayın. Afiyet olsun…
#Konserve Nasıl YapılırYılbaşı yemeğine aç oturulmaması gerektiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözdenur Çavuş Uka, “Uzun süre aç kaldıktan sonra sofraya oturmak hem psikolojik, hem de biyolojik olarak zor anlar yaşanmasına sebep olabilir. Dolayısıyla yılbaşı yemeğinden en az 2 saat önce meyve veya ceviz, badem, fındık gibi yararlı yağlı tohumlarla ufak bir ara öğün yapılabilir” dedi.
#Yeni Yıl SofrasıGastrit, rahatsız edici bir kronik hastalık. Yediğimiz sağlıksız yiyeceklerin, tedavi etmesi için başvurduğumuz bazı ilaçların, aşırı sigara ve alkol tüketiminin tetiklediği gastrit, doğada bulunan ve dikkatli bir şekilde kombine edilen bazı bitkilerle hafifletebilir. Mide mukoza zarının iltihabıdır bu hastalık. Karın ağrısı ve sindirim problemleri görülebilir. Kahve ve gazlı içecekler aşırı miktarda mide asidi oluşturduğu için bunlardan uzak durması gerekir hastaların. Doğada, kronik gastrit için de bazı çözümler bulabiliriz. Ama uzmanların gösterdiği yoldan giderek..
#GastritZencefilin faydaları nelerdir sorusunun yanıtı vatandaşların merak ettiği konular arasında yer almaya başladı. Zencefil antiseptik özelliklerinden kaynaklı sindirim borusundaki enfeksiyonlara ve gıda zehirlenmelerine karşı tavsiye biliniyor. Peki, zencefilin faydaları nelerdir?
#ZencefilEski çağlardan beri kullanılan meyan kökü ve meydan kökünden elde edilen meyan kökü çayının pek çok sağlık sorununa ve istenmeyen duruma iyi geldiği söylenmektedir. Meyan kökü günümüzde de alternatif tıp yöntemleri arasında sıklıkla tercih edilen bir bitki köküdür. Meyan kökünün sağlığa faydalarının yanı sıra cilde de iyi geldiği bilinmektedir. Meyan kökünün cilde faydaları nelerdir?
#Meyan KöküKimyon çayı faydaları ile alternatif tıp tutkunlarının gündeminde yer alıyor. Şişkinlik giderici, sinir yatıştırıcı, yağ yakıcı özelliklere sahip olan Kimyon çayı, çeşitli karışımlarla afrodizyak etkisi de sağlayabiliyor. Peki, kimyon çayı nasıl yapılır? İşte, faydaları ve detaylı bilgiler
#Kimyon ÇayıRamazan'da iftar ve sahur sonrası yaşanan gaz, sindirim, hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunlara karşı mideyi rahatlatan içecekler tüketmek gerekiyor. Bu bitki çayı tarifleri, Ramazan'da mide rahatsızlıklarına iyi geliyor.
#İftar