Hava çok sıcak ama çaresiz değiliz!

Kavurucu sıcaklarda sizin de canınız hep soğuk şeyler mi istiyor? Yanıtınız evetse, hem karnımızı doyuran hem tatlı ihtiyacımızı gideren ama daha önemlisi içimizi ferahlatan önerilerime göz atın. Özellikle ayran aşını sevenler semizotu ve didiklenmiş tavuk etiyle yaptığım bu çorbayı çok sevecek.

Haberin Devamı

Sıcak havalar, sohbetlerle uzayan akşamlar ve otellerdeki açık büfeler derken yemek konusunda ipin ucunu kaçırabiliriz. Ancak doğru bir beslenme programı ve yeterli sıvı alımı doğrultusunda sağlığımızı koruyabiliriz. Her mevsimde olduğu gibi aşırı sıcaklarda da Akdeniz tipi beslenmeyi öneriyorum ben. İşlenmiş yiyeceklerin olmadığı, mevsim meyve-sebzelerinin, beyaz etin, özellikle de balığın bol yendiği, yemeklerin zeytinyağıyla pişirildiği çok lezzetli bir beslenme tipi bu... Taze sebze ve meyvelerle sıcak yüzünden vücudumuzda eksilen vitamin ve mineralleri yerine koyarak zinde bir yaz geçirebiliriz. Tok tutacak, lifli ve sıcakta rahatsız etmeyen sebzeler sayesinde formumuzu da koruyabiliriz üstelik. Kuru baklagiller, bulgur ve tam buğday unundan yapılan ekmekleri de unutmayalım...

Sıcak havalarda terle vücudumuzdan atılan sıvı miktarı da artıyor. Bol su içmeyi aman atlamayalım; şekerli ve gazlı içecekler yerine sade maden suyu, meyve aromalı su veya evde hazırladığımız meyve sularını içelim. Yüksek kalorili ve sindirimi zor besinlerden yaz aylarında kaçınmaya çalışalım. Kabak, salatalık, marul, semizotu gibi yüksek su içeriğine sahip yiyecekler hem daha kolay sindirilir hem de vücudumuzu ferahlatır. Bu günlerde ayrıca yumurtayı haşlayıp salatalara katmayı da çok seviyorum ben. Soğuk ve oldukça doyurucu bir öğün oluyor. Izgara et, tavuk veya balığı bol sebzeyle yemek zaten her mevsim favorim.

Haberin Devamı

Hava çok sıcak ama çaresiz değiliz

Yazın vücudumuzda şişkinlik hissedebiliriz. Bunun en büyük nedenlerinden biri gereğinden fazla tuz tüketmek olabilir. Özellikle yaz aylarında yemeklerden ve paketli gıdalardan aldığımız fazla tuz vücuttaki suyun tutulmasına sebep oluyor çünkü... Günlük tuz ihtiyacı ortalama
5 gramken ne yazık ki ülkemizde günlük tuz tüketimi 18 grama kadar çıkıyor. Tuz vücutta su tuttuğu için başta bacaklarda ve göbek çevresinde şişkinlik yapar. O nedenle vücuttaki bu fazla şişliklerden kurtulmak için ilk yapılacak şey masalardan tuzlukları kaldırmak, yemeklere ekstra tuz koymamak ve gizli tuzu yüksek olan peynir, zeytin, turşu ve şalgam gibi besinlerden uzak durmak.

Şeker, tatlı, bal, pekmez, reçel, kavun, karpuz, beyaz ekmek, pirinç ve patates gibi yiyeceklerin içindeki şeker kan şekerimizi hızlı yükseltir ve yağ depolanmasını kolaylaştırır. Bu nedenle kan şekerini daha kontrollü yükselten ekşi meyveler, esmer unlar, bulgur, kepekli makarna gibi glisemik indeksi düşük yiyecekleri daha çok tercih edelim.

Gelelim tariflerime... Sizlere daha önce pek çok kez soğuk çorba tarifi verdim. Ama bu seferki tavuklu... 1 çay bardağı haşlanmış aşurelik buğday, 100 gram haşlanmış ve didiklenmiş tavuk eti, 1 kâse yoğurt, yarım demet semizotu ve 1 demet ince ince doğranmış taze naneyi karıştırın, sevdiğiniz kıvama göre soğuk su ekleyin, hazır.

Haberin Devamı

Maydanoz, yeşil elma ve keten tohumuyla yaptığım içecek doyurucu ve susuzluğu gideriyor.

Ben bu sıcaklarda canım tatlı istediğindeyse genelde karpuzlu yoğurt dondurmasını yapıyorum. Bunun için de bu mevsimde buzluğumda hep donmuş karpuz oluyor. 200 gr yağsız yoğurt, 2 dilim çekirdekleri çıkarılmış ve donmuş karpuz ve 1 tatlı kaşığı balı rondo’da püre haline getiriyorum. Kaplara pay edip buzlukta bekletiyorum. Donduktan sonra servis yapıyorum, kaşık kaşık yemesi pek güzel oluyor. Bu tarifi dilerseniz kavunla veya nektarinle de yapabilirsiniz.

Hava çok sıcak ama çaresiz değiliz

MADEN SUYU VE YEŞİL ÇAY EKLEYEREK...

Hem doyurucu hem de susuzluğu giderecek, ferahlık verecek bir diğer tarifim de yeşil içecek... Yarım demet maydanoz, 1 dilim zencefil (kabukları soyulup ince ince dilimlenmiş), 1 yeşil elma, yarım limonun suyu, 1 çay kaşığı keten tohumunu rondo’dan geçiriyorum. Daha sonra üzerine
1 su bardağı sade maden suyu veya 1 su bardağı demlenip süzülmüş yeşil çay ekleyip karıştırıyorum. Nefis oluyor!

Yazarın Tüm Yazıları