1900’lü yılların başlarında Avusturya’da meslek yaşamını sürdüren Dr. F. X. Mayr, daha henüz “probiyotik bakteriler”in önemi ve “MİKROBİYOM” olarak adlandırdığımız muazzam “yeni organ”ımız henüz bilinmezken “Sağlık bağırsaklarda başlar” gibi iddialı bir cümle kullanmış, bize “sağlıklı beslenme”nin sadece “sağlıklı gıda” tüketimiyle ilişkili olmadığını, “sağlıklı sindirim” meselesinin de en az yiyip içtiklerimizin kalitesi kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışmıştı.
#AvusturyaEjder meyvesi, özellikle son yıllarda popüler olan bir meyve. Ülkemizde de üretilmeye başlanan ejder meyvesi, harika görüntüsünün yanı sıra lezzeti ve faydaları ile de ilgi çekiyor. Yeni tanınan bu meyve hakkında pek çok soru bulunuyor; ejder meyvesi nereden alınır, nasıl tüketilir ve faydaları nelerdir? Bu soruların hepsini cevaplıyoruz.
#Ejder MeyvesiUzmanlar, laktozsuz sütün içeriğinde bulunan vitamin ve minerallerin sindirim sistemini düzenlediğini belirtiyor. Ramazan ayında rutin beslenme düzeninin değişmesiyle sıklıkla karşılaşılan sindirim bozukluklarından korunmak için uzmanlar, özellikle sahur ve iftarda bir laktozsuz süt içilmesini öneriyor.
#SütRamazan ayında oruç tutarken değişen beslenme düzeni nedeniyle oluşabilecek sindirim problemlerine, yorgunluk ve halsizlik hissine karşı doğru besin tercihlerinin önemli olduğunu, sağlıklı beslenmenin ve gerekli besin ihtiyaçlarını almanın vücut direncini arttırdığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Çağatay Kansız, “Koronavirüsten koruyacak bir besin var mı? Ramazan ayında sahurda ve iftarda nasıl beslenmeli, hangi besinler tüketilmeli? Ramazanda ne kadar su tüketmeliyiz? Hangi hastalar çok dikkat etmeli? Fiziksel aktivitelerde nelere dikkat edilmeli?” gibi sıkça karşılaşılan sorular hakkında merak edilenleri anlattı.
#RamazanAşırı stres, sağlıksız ve endüstriyel beslenme, bilinçsiz antibiyotik kullanımı gibi etkenler bağırsak florasını olumsuz etkiliyor. Bu durum da obeziteden diyabete, alerjik hastalıklardan depresyona ve bağışıklık hastalıklarına kadar pek çok olumsuzluğu beraberinde getiriyor. Bunlardan korunmak için ise son yıllarda uzmanların da çok tartıştığı prebiyotik ve probiyotikler gündeme geliyor. Konu ile ilgili Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Kar bilgi verdi.
#KefirKış mevsiminin vazgeçilmezi ayva, vitamin ve mineral deposu olmasının yanında metabolizmanın da hızlanmasını sağlıyor. Detoks etkisi yaratan ayvanın aynı zamanda cilt, kalp ve sindirim sağlığına da önemli katkıları bulunuyor.Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı sağlığa ve güzelliğe katkıları olan ayvanın, hızlı bir metabolizma için yeni yıl beslenme planında yer alması gerektiğini söylüyor:
#AyvaDoğanın bizlere verdiği en değerli hediyelerden olan meyveler, rengarenk görüntüsü, lezzetli tadının yanında aynı zamanda sağlığımız için de oldukça yararlı. Olmazsa olmaz besin maddelerinden olan meyvelerin vücudumuza sağladığı katkılar sayesinde çeşitli hastalıklardan kurtuluyor, daha sağlıklı ve enerjik bir yapıya sahip olabiliyoruz. Özellikle mevsiminde tüketilen meyveler ise çok daha farklı. İşte meyvelerin vücudumuza faydaları...
#3-6 Yaş Bebeklerinde Diş SağlığıBildiğiniz gibi fazla kilolarınızdan kurtulmanın ve en önemlisi kilonuzu korumanın yolu diyetlerden geçiyor. Verdiğiniz kiloyu tekrar geri alma ya da sürekli aç kalma korkusuyla yanına bile yaklaşmadığınız diyetler artık neredeyse tarih oluyor. Yerine sağlıklı, kalıcı, beden ve ruh sağlığınızı tehlikeye atmayacak olanlar geliyor. Tıpkı Dr. Mike Moreno’nun 17 Gün Diyeti gibi…
#17 Gün DiyetiSoğan, aynı sarımsak gibi, güçlü kokusu nedeniyle bazen yemekten kaçındığımız gıdalar arasında yer alıyor ancak, yine sarımsak gibi sağlığa faydaları nedeniyle uzmanlar tarafından sık sık tüketilmesi öneriliyor. Soğan suyunun faydaları arasında ilk olarak sayılanlar antiseptik olması, bakterilere karşı vücudun direncini arttırması, kan basıncını dengelemesi ve bazı kanser türlerine karşı koruma sağlaması bulunuyor.
#SoğanGıda takviyeleri son yıllarda çok popüler. Çeşit çeşit gıda takviyeleri kullananlar, eşe dosta "Ben çok fayda gördüm, sen de dene..." diyenler derken kafalar çok karışık. En kritik gıda takviyelerinden biri de demir takviyesi. "Demir takviyesi almalı mıyım?" diye düşünüyorsanız bu detayları mutlaka bilmelisiniz...
#DemirHızlı yaşam temposuna ayak uydurmak için genellikle besinleri çabuk ve aceleyle tüketiyoruz. Fakat hızlı yemek yeme alışkanlığı, başta kilo artışı olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili yapılan pek çok araştırma ise tehlikenin giderek arttığını gösteriyor. Peki hızlı yemek tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Standart yemek hızı ne kadar olmalı? En önemlisi yemek yeme hızını bilinçli olarak yavaşlatmak için hangi adımlar atılmalı? Bunun gibi pek çok soruya Prof. Dr. Alper Yurci ile cevap aradık.
#SağlıkSevgili lezzetsever dostlarım... Bahar ayları ılık ılık kendini hissettirmeye, yaz sıcaklığı ise baharın yerini almaya hazırlanırken, tezgahlar da yazın ferahlığını sofralara taşıyan sebzelerle süsleniyor. Bunların başında da tabii ki semizotu geliyor. Körpe yapraklarıyla sağlığı ve lezzeti çağrıştıran bu sebze, çorbasının yanı sıra pirinçli, pirinçsiz, bulgurlu ya da yeşil mercimekli gibi çeşitlerle yemek haline getirilebiliyor. Hatta yeşil elma ya da domates ile buluşturulduğunda, ortaya enfes salatalar dahi çıkarılabiliyor. Fakat ben bu hafta, yine tüm klasiklerin dışına çıktım ve semizotunu, hardal tohumu, patates, patlıcan, havuç ve renkli biberlerle mayhoş tadını desteklediğim bir tarif oluşturdum.
#SemizotuKeten tohumu, yapılan klinik çalışmalarda kanser hastalığında önleyici etkileri, kolesterol seviyesinde düşüş sağladığının gözlemlenmesi, altenatif tıp alanında sıklıkla kullanılmasına olanak sağlamıştır. Keten tohumunun faydaları arasında eklem romatizmasına sağladığı yararlar da bilim insanlarının yaptığı klinik çalışmalarla ortaya çıkmıştır. İşte, keten tohumunun faydaları hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Keten TohumuSon yıllarda internet fenomenleri ve sosyal medyanın da etkisiyle moda haline gelen ve 'Atom', 'Vitamin kokteyli', 'Gençleşme iksiri' gibi sloganlarla vatandaşa sunulan hastane dışı serum uygulamaları nedeniyle acil servislere alerjik şokla getirilen hasta sayısında artış meydana geldi. Doç. Dr. ÖzlemDikme, vatandaşların sağlık kabinleri, evinin salonu, hatta kuaför salonunda dahi serum taktırdığına dikkat çekerek, “Kuaförde ya da evinde serum taktırıp alerjik şoka giren, hatta kalbi durup zor döndürülen vakalar var" dedi. Doç. Dr. Dikme, serum uygulamalarının kesinlikle doktor gerekli gördüğü takdirde ve tam teşekkülü hastanelerde yapılması gerektiğini de vurguladı.
#İstanbulAkdenizliler binler yıldır tüketiyor... Kalp dostu ve aynı zamanda sindirimi düzenliyor. Yunan, İtalyan ve Türk mutfaklarının eşsiz lezzeti enginarın faydaları saymakla bitmiyor. Bir çoğumuz enginarı duyduğumuzda burun kıvırsak da bu eşsiz sebzenin faydaları vücudumuz için eşsiz nitelikte... İşte enginar ile ilgili bilinmesi gerekenler...
#EnginarSon yedi yıldır üst üste en iyi beslenme modeli seçilen Akdeniz diyeti, 2024’ün de birincisi. En iyi diyet seçilmesinin ise çok önemli nedenleri var. Hadi gelin bugün diyabet, kanser, Alzheimer ve kalp rahatsızlıklarından korunmada etkili bir beslenme tarzı olan Akdeniz diyetinin ne olduğuna bir göz atalım. Çünkü bu diyet, emin olun kaliteli bir yaşam sürmenizin ve sağlıklı yaş almanızın da sırrını içeriyor.
#Akdeniz Diyeti