Soğanın inanılmaz faydaları

Güncelleme Tarihi:

Soğanın inanılmaz faydaları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2016 13:52

Soğan, aynı sarımsak gibi, güçlü kokusu nedeniyle bazen yemekten kaçındığımız gıdalar arasında yer alıyor ancak, yine sarımsak gibi sağlığa faydaları nedeniyle uzmanlar tarafından sık sık tüketilmesi öneriliyor. Soğan suyunun faydaları arasında ilk olarak sayılanlar antiseptik olması, bakterilere karşı vücudun direncini arttırması, kan basıncını dengelemesi ve bazı kanser türlerine karşı koruma sağlaması bulunuyor.

Haberin Devamı

SOĞANIN BESİN DEĞERİ

1 orta boy soğan (110 gr) ortalama 44 kaloridir. Kolesterol ve yağ içermez. Besin lifi bakımından oldukça zengindir ve 1 adet soğan, sağlıklı sindirim sistemi için kritik önemi olan besin lifinden 2 gram içerir. Yani 1 soğan yiyerek günlük besin lifi ihtiyacının %7’sini almanız mümkün. Soğan aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır, manganez ve selenyum mineralleri bakımından zengin bir sebzedir.

Soğanın inanılmaz faydaları

SOĞANIN FAYDALARI

Tansiyon: Soğanda bulunan “quercetin” adlı bileşenin tansiyonu düşürdüğü ve hipertansiyon hastalarında tansiyon kontrolüne yardımcı olduğu yönünde araştırma sonuçları bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Kolesterol: HDL yani “iyi” kolesterolünüzü yükseltmek istiyorsanız uzmanların önerisi günde yarım çiğ soğan yemeniz yönünde. Özellikle yüksek kolesterollü, yağlı et yemekleri sırasında soğan yiyerek kötü kolesterolün olumsuz etkilerine karşı damalarınızı koruyabilirsiniz.

Mide krampları: Yapılan araştırmaya göre kırmızı soğan gıda zehirlenmesine ve strese bağlı mide kramplarını rahatlatıyor.

Soğanın inanılmaz faydaları

Diyabet: Besin lifi bakımından zengin olan soğan kan şekeri dalgalanmalarını önler ve az miktarda besin lifi tüketimi nedeniyle yaşanan kabızlığa iyi gelir. Soğan, hem tip 1 hem de tip 2 diyabet hastalarında glikoz seviyelerinin düşürülmesine yardımcı bir sebzedir.

İdrar Söktürücü: Soğan güçlü bir idrar söktürücüdür ve kanın temizlenmesine yardımcı olur.

Öksürük: Geleneksel olarak bronşit ve astım tedavisinde kullanılan soğan suyu aynı zamanda kuru öksürüğe de iyi gelmektedir.

 HANGİ SOĞAN DAHA FAYDALI?

Tüm soğan türleri belirli oranlarda antioksidan içeriyor. Ancak kırmızı soğanın ve beyaz soğana göre daha güçlü bir antioksidan olduğu belirtiliyor. Soğanın köke yakın bölümü kanserden korunma sağlayan bileşenler bakımından en zengin bölgesi.

Haberin Devamı

Soğanın inanılmaz faydaları

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!