okul dönemi haberleri sayfasında okul dönemi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 5844 okul dönemi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Araştırmalar okul çağı çağındaki çocuklarda sağlıklı beslenme ile başarının birbiriyle yakın ilişki içinde olduğunu gösteriyor. Çocukların fiziksel ve bilişsel gelişimlerinin sağlanması ve sağlıklı yetişkinler olabilmeleri için bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor. Beslenme konusunda önem verilmesi gereken detayları Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir açıklıyor.
#ÇocukÇocuklu ailelerin gündemi yaz tatilinden okul hayatına dönüyor. Okulların açılma sürecinde okula kayıt ve kıyafet-kırtasiye alışverişi telaşında olan ailelerin akıllarındaki en önemli konu yine çocukların başarılı bir eğitim dönemi geçirmesi oluyor. Çocuk-Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Leyla Alkaş, yeni eğitim dönemine iyi bir başlangıç için ailelere önerilerde bulundu.
#Okula AdaptasyonSonbahar özellikle de çocuklu aileler için ‘düşen kuru yaprakların’ yarattığı nostaljiden çok, hastalıkları çağrıştırıyor. Zira okulların açılmasıyla grip sezonu da başlıyor. Enfeksiyonlar, o ana dek ‘sapasağlam’ dediğiniz çocuğunuzu bir yaprak gibi bir anda soldurabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Değerli, hastalıklara karşı anne babalara önemli uyarılar ve önerilerde bulundu, hastalıktan uzak bir okul dönemi için alınması gereken 8 önlemi anlattı.
#ÇocukOkul hayatına ilk adımı atan mini mini birleri de eğitimine devam eden öğrencileri de kaygı sardı. Ailelerin bu kaygıda payı büyük! Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Herdem Aslan Genç, “Çocuklarınıza baskı yapmayın. Bilgisayara, oyuna yasak koyup bunu okula bağlamanız onlara fayda değil zarar verir” dedi.
#Okulu SevmekOkullar 17 Eylül'de açılıyor ve aileler şimdiden ders malzemelerine, formalara odaklanmış halde. Okul açıldıktan sonra da derslerdeki başarıya odaklanacaklar. Ancak öğrencilerin okul başarısını etkileyen faktörlerden biri de beslenme ile ilgili yanlışlar...
#OkulYeni bir ortama girmek, çocuklar için stres yaratan bir durum. Özellikle bu yıl ilk kez okula adım atan birinci sınıf öğrencileri, ailelerinin yanında olmaması; ara sınıflarda okul değiştiren öğrenciler ise yeni arkadaşlıklar edinme ve okula alışma aşamasında endişe yaşıyorlar. Çocukların okula daha rahat adapte olmalarını hızlandıracak unsurların başında, okulda arkadaş edinmelerinin geldiğini belirten Uzman Psikolog Ayben Ertem, bu süreçte ailelerin öğretmenlerle işbirliği yapması gerektiğinin altını çiziyor.
#Çocuklarda Okula Uyum ProblemiOkullar açılıyor. Çocuklar yaz tatilinin ardından öğrenimlerine tekrar başlayacak olmanın heyecanını yaşıyor. Ancak bu heyecan ve okula hazırlık telaşı beraberinde ağız ve diş sağlığı sorunları da getiriyor. Kahvaltı yaptıktan sonra okula yetişme telaşı, akşamları ödev yetiştirme telaşı çocukları diş sağlığı ile ilgilenmekten uzaklaştırıyor. Okuldayken lavaboların temiz olmadığını düşünen çocuklar, okulda dişlerini fırçalamayı ihmal ediyor. Diş Hekimi Nihat Tanfer okulların açılışı ile birlikte çocuklarda ağız ve diş sağlığına dair önemli açıklamalar yaptı.
#Okul DönemiKırtasiye, kitap, kıyafet, kayıt derken çocuğu okula başlayacak ailelerde eylül ayıyla birlikte koşuşturmaca da başladı. Anne babalar çocuklarının okula mutlu bir başlangıç yapması ve derslerinde başarılı olması için hemen her ayrıntıyı düşünüyor, ellerinden geleni fazlasıyla yapmaya çalışıyor. Ancak pek çok ailenin ne yazık ki çocukların okul öncesi genel sağlık muayenesinden geçirilmesi gerektiği konusunda bilgisi yok!
#Okul DönemiOkul seçimi dönemi başladı. Pek çok alternatif arasından en iyisine karar vermenin zor olabileceğini belirten ERA Okulları Kurumsal İletişim ve Marka Direktörü Gülçin Aşkın Çetin, ailelerin çocuğun hem fiziksel, hem zihinsel hem de sosyal açıdan tatmin olabileceği bir okul seçebilmeleri için püf noktalarını anlattı.
#Okul Dönemi EğitimOkulların açılmasıyla birlikte çocuklar, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele ederken, Covid-19 vakalarında da kayda değer bir artış gözlemleniyor. Acil servisler, son bir iki haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Ayrıca uzmanlar, özellikle Avrupa'da Covid-19'un yeni 'XEC' varyantının da hızla yayıldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Ahmet Güzel ile koronavirüsün neden bir anda güçlendiğini, en sık görülen belirtileri ve XEC varyantının etkilerini konuştuk.
#Sağlıkİngiltere'nin prestijli okullarından Wetherby Erkek Hazırlık Okulu'nda öğretmen olarak görev yapan Jason Smith, masasında uyuyakalması nedeniyle işten çıkarıldı. Öğle yemeğinden sonra yorgun düştüğünü belirten Smith, okul yönetimine gözlerini dinlendirdiğini söyledi. İş mahkemesi, Smith'i haklı bularak yaklaşık 170 bin sterlin tazminat ödenmesi kararı verdi.
#İngiltereEbeveynlerin hem iç hem de dış sesi yeni eğitim ve öğretim dönemi ile aynı cümleyi tekrarlıyor: “Eyvah okullar açılacak çocuğum çok hastalanacak mı?” “Elbette ilk 2-3 sene aile ortamında steril ve çok korunaklı büyüyen çocuklarımızın, okulda yaşıtları ile bir araya gelince hastalanmaları çok doğal. Ama okulda geçen her sene bağışıklık sistemlerinin gelişeceğini ve daha az hastalanacaklarını unutmayalım” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dicle Çelik okul dönemi için önerilerde bulundu.
#Okulda Hastalıklardan KorunmaBugün birçok yerde, çocuğunuzun hızla okul rutinlerine dönmesi için tavsiyeler göreceksiniz. Oysa söz konusu bir çocuksa, üç ay boyunca ciddi anlamda esneyen kuralların bir anda katılaşması, konulacak sert kurallar aile içinde ciddi çatışmalar yaratır. Rutine dönmek elbette önemli ama bu geçiş mutlaka kademeli olmalı..
#Konuk Yazar“Terapi odasında uzun bir koltuğa uzanılır, herkesin terapiye ihtiyacı vardır, terapi bağımlılık yapar, sorunlarımızın temeli annemizle ilişkimiz…” Bu ve benzeri cümleler psikolojik destek almak isteyenlerin en sık maruz kaldığı cümlelerden… Peki terapi almak isteyen insanların kafasında soru işaretleri oluşturan bu bilgiler ne kadar doğru? İşte terapiyle ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar…
#TerapiKeşan Belediyesi'nin hangi partide olduğu, 31 Mart yerel seçimleri ile merak konusu oldu. Türkiye yerel yönetimleri belirlemek için 2024 yılında sandık başına gidecek. Edirne ilçelerinden olan Keşan'da 2019 yılında toplam 44.885 seçmenden 38.255'i oy kullandı. Peki, Keşan Belediyesi hangi partide? Edirne Keşan Belediye Başkanı kimdir? İşte, 2019 Keşan yerel seçim sonuçları...
#Keşan BelediyesiPsikolojik destek almak isteyenler mutluka çevrelerinden bu konu ile ilgili biribirinden ilginç yorumlar almıştır. Yıllardır duyduğumuz bu cümleler terapiye karşı önyargılı olmamızı ve kafamızda bir sürü soru işaretlerinin oluşmasına neden olur. Peki duyduğumuz bu bilgilerin ne kadarı doğru? İşte terapiyle ilgili yıllardır duyduğumuz ve kafamıza kazınan o yanlışlar…
#Terapi‘Kibar Feyzo’, ‘Banker Bilo’, ‘Fatmagül’ün Suçu Ne’ ve daha nice Yeşilçam efsanesinde rol alan Mehmed İhsan Yüce’nin hayat hikâyesi kitap oldu. 150’den fazla filmin senaryosunda imzası olan gizli Yeşilçam kahramanının, bilinmeyenleri anlatıldı.
#Mehmed İhsan YüceBağışıklık sistemi vücudumuzu hastalık yapıcı dış etmenlere karşı koruyan önemli bir savunma yapısına sahip. Doğduğumuz andan itibaren maruz kaldığımız çevreye bağlı olarak dinamik bir şekilde gelişen ve değişen bu sistem yüzlerce farklı hücre tipinden ve bu hücrelerden salgılanan maddelerden oluşan bir ağ ile bizleri hastalıklara karşı korumayı hedefler. Bu karmaşık sistemin düzenlenmesi ve etkin bir şekilde çalışabilmesi tükettiğimiz besinler ve genel beslenme durumumuz ile çok yakından ilişkili.
#Konuk YazarArtık biliyoruz ki çocukların okul başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biri de beslenme. Bu nedenle eğitim döneminde çocukların günlük beslenmesine mutlaka zekâ geliştiren ve zihin açan besinler eklenmesi şart. Peki, bu besinler neler? Çocukların beslenme çantasına neleri eklememiz gerek? Gelin, bugün çocuklarımız için en sağlıklı gıdalara bir göz atalım.
#Buğra BuyrukçuSıklıkla öğrencilerin kopya çekme aracı olmasıyla gündeme geliyor ama yapay zekâ teknolojilerinin potansiyeli sadece bununla sınırlı değil. Sanat akımlarından fizik kuramlarına, bilimin neredeyse tüm alanlarından sorulara cevap veren çevrimiçi ansiklopediler, denklemin sadece fotoğrafını yükleyerek çözümüne ulaştığınız internet siteleri artık yapay zekâ desteğine de sahip. Bunlar öğrenim hayatını kolaylaştırabilir.
#Umut Fırat EroğluOkullar pazartesi günü açılıyor. Çocuklarımız için gün boyu tok tutan, sağlıklı, enerji veren gıdalarla dolu bir beslenme çantası hazırlamak önceliğimiz. Yazarımız, diyetisyen Berrin Yiğit beyni doğru gıdalarla beslediğimizde gücünü katbekat arttırabileceğimizi söylüyor. Bunun için işe yumurta, peynir, bol yeşillik, avokado, zeytin, ceviz ve tam tahıllı ekmekten başlamak gerekiyor. Çiğ kuruyemişler, kırmızı-mor meyveler ve bitter çikolata da konsantrasyonu arttıran besinler arasında…
#Beslenme ÇantasıOkuma, çocukların okula başlamasıyla birlikte kazanılması beklenen en önemli görev. Bu yönüyle bakıldığında, tüm akademik becerilerin geliştirilmesinde anahtar konumunda olan ve diğer birçok akademik becerinin kazanılması için önkoşul niteliği taşıyan okuma, öğrencilerin akademik başarıları için yordayıcı özellik taşıyan işlevsel bir beceri olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarOkulların kapanmasıyla okul öncesinden liseye birçok öğrenci ve ebeveynleri, tatil planlarını gerçekleştirmeye başladı. Öğrencilerden kimi tatili şehir dışında kimi de okul dönemi boyunca yeterince vakit ayıramadığı teknolojik cihazlarla geçirmeyi tercih ediyor.
#Konuk YazarÇocuklar karne aldı, yaz tatili başladı. Eğitime verilen bu uzun ara çocukların öğrenme kaybı yaşamasına sebep oluyor. Eğitim Bilimci Dr. Bahar Eriş, eğitimin sürekli bir eylem olduğunu belirtiyor ve yaz dönemini verimli geçirmenin öneminin altını çiziyor. Peki, ama yaz tatilini verimli geçirmek için neler yapılmalı? İşte öneriler...
#ÇOCUKOkullarda travmanın etkilerini en aza indirmek ve öğretmenlerin sınıflarda güvenli bir eğitim ortamı, yani güvenli sınıf iklimi oluşturmalarını kolaylaştırmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ve UNICEF işbirliğinde ‘Afet Sonrası Öğretmenlerin Psikososyal Destek Becerilerinin Geliştirilmesi Projesi’ hazırlandı.
#ÖğretmenEğitim öğretim yılının birinci dönemi sona erdi. Öğrencileri şimdi yarıyıl tatilinde. Dönem boyunca İnfluenza virus, Adenovirus ve RSV gibi birçok farklı hastalıkla karşı karşıya olan çocuklar, tatil döneminde de bu hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalabilir.
#Konuk YazarGeleneksel çocuk oyunlarının, el, göz, kas koordinasyonunu, hızlı ve pratik olmayı, beden hareketlerindeki esneklik ile motor becerileri geliştirdiği günümüzde kitaplara kadar giren kanıtlanmış bir bilgidir. Özellikle çocukluk döneminde zekanın oyunla keskinleştiği, algının ise oyunla güçlendiği gerçeğinden hareketle öğrenciler, eğitsel ortamlarda oyunlaştırma tekniği kullanılarak temel bilgilerle buluşturulmalı.
#Konuk YazarMerih Ermakastar, 13 yıl aradan sonra Kanal D’nin sevilen dizisi “Yargı” ile ekrana döndü. Diziye Aylin’in gizemli sevgilisi rolünde dahil olan Ermakastar, ilgiyle izlediği projede yer aldığı için mutlu: “Harika bir hikâyenin içinde olmak çok özel hissettiriyor.”
#Merih Ermakastar2022-2023 eğitim-öğretim yılı için ders zilinin çalmasına sayılı günler kaldı. Tatil sonrası geçiş dönemi öğrenciler ve veliler için stresli olabiliyor. Daha serbest geçen tatil günlerinin ardından okul düzenine ayak uydurmak zaman alabiliyor. Uzmanlardan süreci kolaylaştıracak öneriler dinledik.
#Okula DönüşNezle ya da diğer adı ile grip, virüsler tarafından meydana getirilen bir boğaz ve burun hastalığıdır. 200'den fazla virüsün nezleye neden olduğu biliniyor. Bu hastalığın diğer adı ise, soğuk algınlığıdır. Soğuk algınlığı, üst solunum yollarında meydana gelen viral bir enfeksiyondur. Çocuklarda soğuk algınlığı nasıl geçer sizler için derledik.
#Çocuk