GeriÇocuk Sağlığı Okullar başladı aman çocuğum hastalanmasın!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Okullar başladı aman çocuğum hastalanmasın!

Okullar başladı aman çocuğum hastalanmasın!

Okulların açılması ve mevsim değişimi ile birlikte çocukların sağlığıyla ilgili problemlerin olabileceği ihtimali ebeveynleri endişelendiriyor. Bu bakımdan çocukları hastalıklardan korumak için bazı önlemlerin alınması gerekiyor.

Okul çağı çocuklarının bağışıklık sistemi henüz olgun olmadığından bu dönemde yılda 8-10 kez enfeksiyon geçirmesi normal olarak kabul edilir. Özellikle okula yeni başlayan çocukların alışık olmadıkları kalabalık bir ortama girmeleri ve daha önce karşılaşmadıkları enfeksiyon etkenleri ile karşılaşmaları, bu enfeksiyonların sayısını artırır. Bu, bağışıklık sisteminin doğal işleyişi sonucu oluşan normal bir durumdur.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Lale Seren, kalabalık ve iyi havalanmayan ortamların hastalıklara davetiye çıkardığına dikkat çekti, ebeveynlere uyarılarda bulundu.

En temiz, en özen gösterilen ortamlarda bile pek çok akranıyla beraber ortak eşya paylaşan, aynı ortamda uyuyan çocuklarda mikrop alışverişi olmaması düşünülemez. Bu dönemde en fazla sorulan sorulardan biri; kreşe-okula başlayan çocukların burun tıkanıklığı, öksürük varlığı arada bir ateşlenme öyküsünün normal mi yoksa bir hastalık bulgusu mu olduğudur.

Bazen çocuklarda alerjik bir yapı varlığı olabileceği için her zaman enfeksiyon hastalıkları olmayabilir. Bu tip belirtileri olan çocukların doktorları tarafından değerlendirilmesi önemlidir.

PEKİ, ÇOCUKLARI HASTALIKLARDAN KORUMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

1. Çocuklar mutlaka rutin olarak çocuk sağlığı ve hastalıkları doktoru tarafından muayene edilmelidir.

2. Bu dönem için gerekli tetkikleri planlanmalı, tekrarlayan hastalıkları varsa bunların takibi yapılmalıdır.

3. Çocuğun aşı programında eksik varsa tamamlanmalıdır.

4. Gerekli durumlarda grip aşısı yapılmalıdır.

5. Beslenme düzeni ve şekli vücut direncinin oluşmasında ve hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin aktivasyonunda önemi büyüktür. Bu nedenle doktorunuzun uygun görmesi ve önerisi doğrultusunda düzenli, dengeli, sağlıklı, yaşına ve kilosuna uygun beslenme programının oluşturulması ve takibi önemlidir.

6. Hastalıklardan korunmanın ana prensibi hijyen kurallarına uymaktır. Bu amaçla çocuğa yemekten önce ve sonra, eve geldiğinde ve tuvaletten çıkarken ellerini en az 20 saniye boyunca su ve sabun ile yıkaması öğretilmelidir. 

7. Çocuğun kıyafetleri mevsim normallerine göre seçilmelidir. Çok ince veya çok kalın kıyafetler yerine ince katlardan oluşan bir giyim tarzı tercih edilebilir. Sınıfta ve diğer yaşam alanlarında ortam ısısı iyi ayarlanmalı, düzenli olarak mevsimine uygun olarak havalandırılmalıdır.

8. Bütün bu önlemlerin içinde en önemlisi hasta çocukların okula gönderilmemesidir. Bu konuda tüm veliler ve okul yönetimi hassasiyet göstermelidir. 

False