İkinci dönem başlarken dikkat edilecekler

Çocuk, ilk günlerde okuldan yorgun gelebilir, dinlenmesine dikkat edilmeli. İsteksizlik duyabilir, sabırlı olunmalı ve motive edici kısa ve net konuşmalar yapılmalı, sohbet ortamı yaratılmalı.

Haberin Devamı

Eveeeettt, göz açıp kapayıncaya kadar bitti değil mi? Sömestr tatili gelecek derken geldi de geçti bile. Bazı çocuklar için sömestrin beklenen bir hayal kahramanı olduğunu zannettiğini biliyorum. Tatlı çocuklar işte… Bilmediklerini de kendilerince, hayal güçlerini katarak yorumluyorlar. Okullar arasında farklı zamanlarda sömestr- yarıyıl tatili olsa da ortalama eğitim- öğretim yılını yarılayan bir tatil bu… Ebeveynler, çocuklarının yorulduğunu ve dinlenmeye ihtiyaçları olduğunu düşünerek belki çocuklarından daha çok tatil özlemi içindeydiler. Kendileri içinde hem çalışma hayatı hem de çocukların okulu, ders başarıları, okulda yaşanabilen bazı sorunların çözümü ile birinci dönem çok kolay yaşanmadı.

Tatil başladı ve bitti. Şimdi sıra tekrar tempolu şekilde başarıyı sürdürmek ya da yeni başarı sistematiği oluşturarak ikinci döneme başlamak. Tatilde karne sonuçlarına göre birinci dönemin değerlendirilmesi yapılmış olmalı. Belki tatilde eksik kalan yönler başarı yönünden ve psikolojik olarak tamamlandı. Taze bir başlangıç psikolojisi ile yine, yeniden başlama zamanı.

Haberin Devamı

Tatil herkes için aynı olmasa da biraz okul ve derslerden uzak kalma zamanı ve dinlenme zamanı. Dinlenme, değişik etkinliklerle ilgilenme, deneme, müzik, el sanatları, tiyatro, sinema, kültürel geziler, müze gezileri, akraba ziyaretleri, oyunlar, hayvanat bahçeleri gezileri, alışveriş merkezlerinde değişik atölyelere katılma, yurt içi ve yurt dışı geziler, kayak tatilleri vb. demek. Bazı çocuklar içinse bunların çok azının yapılabiliyor olması ve belki çalışmak ve aile bütçesine katkıda bulunmak demek. Ancak bir şeylerle meşgul olmak ve üretimde bulunmak herkes için çok değerli ve önemli. İnsanın kendisine katkıda bulunması ve daima iyiliğe, güzelliğe ve insanlığa yönelik fayda üretmek her zaman için önemli olmuştur.

TATİL BİTTİ, ŞİMDİ NE YAPMAK LAZIM?

Öncelikle, çocuklarımızın uykularında okul yaşamı düzenlemesi başlamış olmalı. Son güne kadar tatil yapıp geç saatlerde uykuya geçiş olmamalı. Çanta hazırlıkları, arada tatil olduğu için biraz daha uzun sürebilir, dikkate alınmalı. Eksik kalem, defter, kitap olmaması için gereken önlemler alınmalı. Beslenme ile ilgili hazırlıklarımız oluyorsa biz de tatil rehavetinden dolayı biraz daha süre ihtiyacı içinde olabiliriz. Harçlıklar gözden geçirilmiş olmalı, yetersiz ya da fazla olmamalı, yaşına ve okulda ihtiyaçlarını karşılama durumuna göre dengede olmalı. Temizlik ile ilgili olan her şey tamamlanmış olmalı; kişisel bakım, tırnak, kulak, vücut temizlikleri, okul giysisi temiz ve ütülü olarak hazırlanmış olmalı. Hava durumu dikkate alınarak dış giysilere karar verilmiş olmalı. Bilgisayar oyunlarına verilen süre okulun başlaması ile net şekilde yeni düzene uygun şekilde düzenlenmeli ve ilk günden uygulamaya konulmalı. Çocuk odası, çekmeceleri, dolapları herhangi bir giysi veya eşyayı aramaya meydan vermeyecek şekilde düzenlenmiş olmalı.

Haberin Devamı

Çocuk, ilk günlerde okuldan yorgun gelebilir, dinlenmesine dikkat edilmeli. İsteksizlik duyabilir, sabırlı olunmalı ve motive edici kısa ve net konuşmalar yapılmalı, sohbet ortamı yaratılmalı ve çocuğun kendisini anlatması ve gününü nasıl geçirdiği konusunda dinlemeye açık olunmalı. Onu dinlerken, göz temasına önem vermeli. Ebeveyn olarak, gözümüz telefonda, ilgimiz başka yerde olmadan, etkin dinleme yapmalıyız. Zaman zaman çocuğumuzun anlattıkları ile ilgili sorular sorup iletişimimizi kuvvetlendirmeliyiz. Örnek vermesini isteyebiliriz ya da biz anlatılan duruma uygun örnek geliştirebilir ve bunu tartışabiliriz. İşimizin arasında dinleyici olsak da onu etkin bir şekilde dinleyebileceğimiz özel bir zaman ayırmalıyız.

Haberin Devamı

İletişiminizin hep güzelliklerle dolu olduğu, başarılı ve sevgiyle geçen bir ikinci dönem olmasını diliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları