Dijital haberleri sayfasında Dijital hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 47362 Dijital haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Eskişehir’de evinde oynadığı bilgisayar oyunundan etkilenip balta ve bıçakla sokağa çıkıp karşılaştığı kişilere saldıran A.K.(18), ile ilgili açıklama yapan TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman "Eskişehir’deki üzücü olayı yakından takip ediyoruz. Dijital Mecralar Komisyonu olarak tehlikeli oyunları tespit ettiğimizde gerekli önlemleri almakta tereddüt etmeyiz. Cuma günü bu olayı özel olarak gündemimize alacağız" dedi.
#Hüseyin YamanEfes Deneyim Müzesi teknoloji, tasarım ve sergi alanında dünyanın en prestijli ödüllerinden sayılan MONDO-DR Awards’ta En İyi Müze seçilerek adını dünyaya duyurdu. Biz de İzmir’in Selçuk ilçesi, Efes Antik Kenti’nin içindeki müzeye gidip tarihte yolculuğa çıktık.
#Efes Deneyim MüzesiDijital piyasalara rekabet ayarı geliyor. Rekabeti Koruma Kanunu'nda yapılacak değişiklikler ile dijital mecrada faaliyet gösteren şirketlere Rekabet Kurumu hızlı bir şekilde ceza kesebilecek. Geçtiğimiz günlerde Rekabet Kurumu Google ve Meta gibi teknoloji şirketlerine para cezası kesmiş, Apple'a da soruşturma açmıştı.
#Rekabet KurumuING Türkiye Genel Müdürü Alper Gökgöz, “Şu ana kadar attığımız adımlarla dijital dönüşüm yolculuğumuzda kararlılıkla ilerledik, artık ‘ING tamamen dijital.’ Milyonlarca müşterimize, kazandıran, paranızı büyüten ve en iyi deneyimi sağlayan dijital banka olma misyonuyla hizmet veriyoruz” dedi.
#Sponsorlu-İcerikGoogle'ın Kanada merkezli dijital yayıncılara yılda 74 milyon dolara varan miktarda telif ödemeyi kabul etmesi, Türkiye'yle ilgili beklentileri de artırmıştı. Yerel seçimler nedeniyle çalışmalarına ara veren TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, ilk toplantısını gerçekleştirdi. Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, “Fikri Sanat Eserleri Kanunu’nu yayıncıların telif haklarını korumaktan çok uzak. Bunu mutlaka güncellememiz gerekiyor. Komisyonumuza bu dönem tarihi bir görev düşüyor” dedi. İşte detaylar…
#GoogleHareketli görüntülerin aktığı duvarlar, sanal gerçeklik gözlüğüyle başka dünyalara açılan kapılar, ziyaretçilerin dokunuşlarıyla yorum katabildiği etkileşimli ekranlar, yapay zekâyla üretilmiş eserler ve sanatla buluşan bilgisayar oyunları… Artık birçok müze ve galeri ziyaretçilerine geleneksel sanat formlarının yerine yenilikçi deneyimler sunuyor. Bu sergiler çok ilgi çekiyor, ziyaretçiler bol bol sosyal medya paylaşımı yapıyor. Peki, nedir bu dijital sanat? Neden bu kadar popüler oldu?
#DijitalDünyanın önde gelen yayın gruplarından The Economist tarafından İngiltere’nin başkenti Londra’da “Yapay Zekâyı Kuşanmak: Korkudan Servete” temasıyla düzenlenen Yıllık İş Dünyası İnovasyon Zirvesi’ne katılan Sabancı Holding Dijital Grup Başkanı Max Speur, “Verinin Öncüleri: İşten Sağlanan Veriyi Yapay Zekâ için Kullanmak” panelinde konuştu. Veri kalitesi ve erişebilirliği hakkında değerlendirmelerde bulunan Speur, yapay zekâ modellerini çalıştırmak için gerekli altyapıların önemine dikkat çekti.
#Sabancı HoldingMillî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından bilim ve sanat merkezlerinde öğrenim gören öğrencilerin dijital dünyada kendilerini geliştirmeleri amacıyla düzenlenen ‘BİLSEM'ler Arası Eğitsel Dijital Oyun Geliştirme Yarışması’na başvurular başladı.
#BİLSEMAvrupa ve Avustralya'da başlayan Dijital Telif Hakkı kanunu düzenlemelerine son olarak geçtiğimiz kasım ayında Google ile telif konusunda anlaşmaya varan Kanada katıldı. Anlaşmaya göre içerik üreticileri, teknoloji devinden 74 milyon dolar ödeme alacak. Türkiye'deki uzman isimler, bu tarz bir düzenlemenin ülkemizde de yapılmasının gerekliliğine dikkat çekerken Telif Hukuku alanında uzman Avukat Arabulucu Tuğba Güzel Karlıdağ, günümüzdeki kanunun dijitalleşmeye uygun olmadığını ve yapılacak düzenleme ile sektörün önünün açılacağına dikkat çekti.
#GoogleSosyal medya platformlarında, YouTube’da, internetin her köşesinde beş gündür ‘Grand Theft Auto (GTA) VI’ fırtınası esiyor. Oyunun yayımlanmasına 1,5 sene var ama gösterilen fragman heyecanın tavan yapmasına yetti. Çünkü 20 yılı aşkın süredir oyunseverlerin sevgilisi olan bu seri capcanlı dünyası ve detaylarıyla çok farklı bir deneyim vaat ediyor.
#GTAÇalışanların masraf fişlerini tek tek yazması, muhasebeye gitmesi, alınan onaylar ciddi zaman kaybına ve verimsizliği neden oluyor. Genç girişimciler iş hayatlarında yaşadıkları bu sorundan yola çıkarak şirketlerin tüm masraf yönetim süreçlerini dijitale taşıdı. Fotoğrafı çekilen fiş ve faturalar yapay zekâyla saniyeler içinde sisteme aktarılıyor. Böylece hem zaman kazanılıyor hem de giderler kontrol altında tutuluyor. 2017’de kurulan ‘Masraff’ı bugün 50 binden fazla çalışan kullanıyor. Platform, global atılımlarla 5 yılda 500 bini aşkın kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor.
#MasraffŞirketlerdeki insan kaynakları departmanının iş yükünü gören girişimciler dijital İK platformunu kurdu. Çalışan özlük bilgilerinin tutulması, izin, maaş, prim, performans değerlendirme, eğitim gibi birçok süreci dijitale taşıyan platform, tek tıkla bilgilere ulaşma imkânı sunuyor. Bin 800 şirkette 4 binden fazla İK yöneticisi, 150 binden fazla çalışana ulaşan Kolay İK, en az bir milyon çalışanın akıllı telefonunda bir uygulama olarak yer almayı hedefliyor.
#İnsan KaynaklarıDijital dünyayla birlikte emojiler bugün hayatımızın tam ortasında. Kimi zaman güldüğümüzü kimi zaman ağladığımızı emojilerle ifade edip özel günleri emojilerle kutluyoruz. 17 Temmuz ‘Dünya Emoji Günü’ sebebiyle pembe kalp ve mavi denizanasından titreyen yüze kadar son güncellemelerle gelen yeni emojilere baktık.
#EmojiHer geçen gün bir yenisiyle karşı karşıya kaldığımız ve hayatımızı kolaylaştıran teknolojik gelişmeler, toplumun değişimi ve dönüşümünde büyük rol oynuyor. Ülkelerin bilim ve teknolojide ulaştıkları kapasite, refah seviyesini de artırıyor.
#Prof. Dr. Sezer KomsuoğluAile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Sosyal Medya Çalışma Grubu, çocukların gelişimini olumsuz etkileyeceği değerlendirilen konularla ilgili çalışma başlattı. Sosyal medyada yansıması olan televizyon ve sinema içeriklerini de incelemeye alan grup, 2 bin 319 içerik hakkında işlem yaptı.
#DiscordMilli Eğitim Bakanlığınca (MEB), lise düzeyindeki öğrencilerin üniversiteye hazırlık sürecinde hedeflerine daha etkin şekilde ulaşabileceği, yenilikçi ve öğrenme süreçlerini tamamen kendilerine göre şekillendirebileceği bireysel öğrenme platformu MEBİ hayata geçirilecek.
#Türkiye Yüzyılı Maarif ModeliŞiddet, istismar, pedofili, şantaj, uyuşturucu madde, bireysel silahlanma, yasadışı bahis çeteleri... Suçun ve suçlunun örgütlenmesi için bir ‘ağ bağlantısı’ yetiyor. Peki çocukları ‘deep web’ olarak bilinen bu ağlardan nasıl koruyabiliriz? Uzmanlar Hürriyet’e anlattı:
#Karanlık AğlarYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Stanford Üniversitesi tarafından yayınlanan 2024 Yapay Zekâ İndeksi Raporu’na göre; bilişim, bilgisayar bilimleri, bilgisayar mühendisliği ve bilgi teknolojisi alanlarında lisans düzeyindeki mezun sayıları bakımından sıralamalarda üçüncü ülke olduk” dedi.
#Prof. Dr. Erol ÖzvarTakvimler 2018 yılının 19 Mayıs gününü gösteriyordu. Bütün dünya İngiltere'de yapılan bir düğüne hem de günler öncesinden odaklanmıştı... Kolay değil! Daha küçücük yaşında annesini yitirip boynu bükük kalan genç adam hayatının aşkını bulmuştu ve artık kendi yuvasını kuracaktı. Üstelik büyük kardeşinden yedi yıl sonra aynı aile ilk kez böyle gösterişli bir düğüne ev sahipliği yapacaktı.
#Prens Harry24 yaşındaki kadın hakem Elif Karaarslan ve 61 yaşındaki eski hakem Orhan Erdemir, tartışmalı bir video nedeniyle ömür boyu men edildi. TFF hızla soruşturma başlattı. Karaarslan, videonun yapay zeka ürünü olduğunu iddia ederken, avukatları yasal işlem başlatacak. Olay, uluslararası basında da yankı uyandırdı. Bu skandal, Türk futbolunda etik değerler ve teknolojinin kötüye kullanımı konusunda tartışmalara yol açtı.
#Elif KaraarslanTürkiye’de son yıllarda banka dolandırıcılıklarının artması, özellikle dijitalleşmenin hız kazandığı bir dönemde büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Hacker’ların tüketicilerin banka hesaplarına erişerek hesapları boşaltması, limitleri yükseltmesi ve habersiz kredi çekmesi, bireyleri finansal olarak zor durumda bırakıyor. Peki siber korsanlar bunu nasıl başarıyor? Kullanıcılar nerede hata yapıyor? Hangi önlemleri almak gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, son günlerde yaşanan şiddet olayları konusunda “Üzülerek ifade ediyorum ki; bu vakaların ekseriyetinde fail de mağdur da gençlerimizden oluşuyor” dedi, nedenler arasında ceza ıslah sistemindeki boşluklara da işaret etti.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTBMM Genel Kurulunda, çocukların korunmasıyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Derya Yanık, "Bugün kurduğumuz komisyon, 'ihtiyaçların, güncel gelişmelerin ışığında yapılabilecek ne var?' sorusunun peşinde koştuğumuz bir çalışmadır." dedi.
#TBMM Genel Kuruluİstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil'i öldürdükten sonra Fatih'te surlardan atlayarak yaşamına son veren saldırganın dijital materyallerini inceliyor. Sosyal medyada yer alan surlarda spreyle oluşturulan yazıların daha önce yazıldığı, görüntülerdeki ikinci kişinin ise olaya müdahale etmeye çalışan polis memuru olduğu tespit edildi.
#İkbal UzunerCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki “2024-2025 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. İstanbul Fatih'teki vahşete tepki gösteren Erdoğan, "Cuma günü iki genç kızımız vahşi cinayete kurban gitti. Ailelerine baş salığı diliyorum. Fail de mağdur da gençlerimizden oluşuyor. Bu hadiselerin önüne geçecek adımları atmazsak batılı ülkelerin sorunları ile bizim de yüzleşmemiz kaçınılmazdır." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanBirbiri ardına açılan üniversiteler, öğrencilerini renkli etkinliklerle karşılıyor. Ege Üniversitesi öğrencilerine boyoz ikramıyla ‘merhaba’ dedi, Harran Üniversitesi ise sıra gecesiyle ders başı yaptı. İTÜ’de ilk dersin hocası Nobel ödüllü Aziz Sancar oldu...
#ÜniversiteGaranti BBVA, kadının güçlenmesi, ekonomide daha fazla söz alması, toplumda ve iş hayatında adil ve eşit fırsatlara sahip olmasına büyük önem veriyor. Sürdürülebilirlik stratejisinin odaklarından birisi olan ‘kapsayıcı büyümeye’ yönelik çalışmaları doğrultusunda da 2006’dan bu yana kesintisiz sürdürdüğü, Türkiye’de ilk ve öncü olduğu Kadın Girişimci Programı’yla kadın girişimcilerin işletmelerinin sürdürülebilir olmasının yanında, onların gelişmesi ve güçlenmesine katkı sağlıyor.
#Sponsorlu İçerikAdana'da gerçekleştirilen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST), son gününde de büyük ilgi gördü. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi arasında ‘Gençlerin Yapay Zeka Eğitimlerine Yönelik İş Birliği Protokolü’ imzalandı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, “Gençlik Merkezi ve Gençlik Kamplarımızda eğitimle verilecek. 860 yurdumuzda 970 bine yakın öğrencimizden, teknolojiye ilgi duyanların eğitim alabileceği bir platform oluşturacak. Türkiye Yüzyılı, dijital yüzyıl olacak” dedi.
#Osman Aşkın Bak