Marmara Depremi haberleri sayfasında Marmara Depremi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3249 Marmara Depremi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) akademisyenlerince 23 Nisan'da Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depreme ilişkin hazırlanan ön raporda, söz konusu deprem ve devamındaki artçı sarsıntıların bölgede biriken enerjinin sadece yüzde 12'sini boşalttığı tespitinde bulunuldu.
#Depremİstanbul'da dün Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından deprem uzmanları konuyla ilgili görüşlerini paylaşmaya devam ediyor. Bu isimler arasında Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki deprem değerlendirmesi de gündemde yer aldı. Değerlendirmesinin ardından Yoshinori Moriwaki hayatı hakkında bilgiler merak konusu oldu. Peki, Yoshinori Moriwaki kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte Yoshinori Moriwaki deprem açıklaması ve hakkında bilgiler...
#Yoshinori MoriwakiTürkiye’de deprem denildiğinde, insanlar tarafından en güvenli yer olarak akla ilk olarak Konya geliyor. Çünkü sınırlarımız içinde bulunan en aktif tektonik fayların gösterildiği deprem haritalarında, Konya fay hatlarından bir hayli uzak görünüyor. Ancak Konya depremi ardından, bu algının yeniden sorgulanmasına neden oldu. AFAD’ın verilerine göre, bugün saat 07.16’da Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde 3,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Saat 08.10’da ise 3,6 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Yaşanan Konya depremleri ardından, bu bölgedeki fay hatlarını mercek altına aldık.
#Depremİstanbul'da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Naci Görür, "İstanbul depremi olacak. Bu son 23 Nisan depremleri İstanbul Depremini daha da öne çekti" dedi. Prof. Dr. Görür, "Bir bilim insanı evrensel nitelikli araştırma yapan, veri toplayan, veriye göre sonuca varan, vardığı sonuçlar uluslararası konferanslarda sunan ve uluslararası dergilerde yayınlayan insandır. Sanıldığı gibi her titir taşıyan bilim adamı değildir" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Naci Görürİstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümü, Sismoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ethem Görgün "Bu büyük İstanbul depremi değil. Ana kılçığın yanındaki tali, ikincil kollar böyle kırılarak önümüzdeki yıllarda da kuvvetle muhtemel devam edecek. Ama bizim büyük Marmara depremi diye tabir ettiğimiz deprem bu değildi. Çünkü burada fayların boyunu, kırmızılıklarını göz önüne aldığımız zaman 7'nin üzerinde yani 7.2-7.4 gibi bir depremin olma olasılığı daha yüksek gibi görünüyor. Ana kol üzerinde olmadığı için ikincil faylar ancak 5.8-6.2’lik depremlerle önümüzdeki yıllarda da kırılacaktır" dedi.
#İstanbulİstanbul'da çarşamba günü meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntılar etkisini sürdürüyor. Bazı vatandaşlar deprem endişesi nedeniyle geceyi parklarda geçirirken AFAD tarafından yapılan açıklamada artçı sarsıntıların birkaç hafta içinde sona ereceği belirtildi. Öte yandan sabah 08.40'ta İstanbul bir artçı depremle daha sarsıldı.
#İstanbul'da DepremMarmara Denizi’nde dün öğle saatlerinde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem yetişkinler kadar çocukları da etkiledi. Anne babasının paniği ile korkanlar, ne olduğunu anlayamayanlar, sarsıntıyı hissedenler, eve girmek istemeyenler, ailesiyle arabada parkta uyuyanlar… Dün yaşananlar sonrası kafası karışan, korkan, endişelenen çocuklarımıza depremi nasıl anlatmalıyız?
#DepremMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Marmara'da büyüklüğü 7’nin altındaki bir depremde ciddi tsunamik etki beklenmediğini söyledi. Doç. Dr. Özçelik, Marmara'nın sınırlı su kütlesi ve yatay atımlı fay karakteristiği nedeniyle tsunami etkisinin düşük olduğunu da vurguladı.
#Marmara DepremiDün akşam saat 23.38’de Çanakkale Ayvacık açıklarında 5,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yaşanan bu depremi “Bölgenin aktif olduğunu görüyoruz. Sadece Çanakkale ve İstanbul değil, tüm Marmara tehlike altında” sözleriyle yorumlayan Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, çok önemli detaylar paylaştı.
#DepremBilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara Depremi’ne ilişkin, “Bilimsel araştırmalar, Marmara'da 30 yıl içerisinde depremin olma olasılığının bugün revize rakamı yüzde 47 olarak öngörüyor. Yüzde 47 şaka değil. Yazı-turayı yüzde 50 ile atıyorsun. Yani böyle bir tehlikeyle karşı karşıyayız” dedi.
#DepremMarmara Depremi’nin 25. yılı nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı ve İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından “Türkiye’de Depremin 25 Yılı” başlıklı rapor hazırlandı.
#Marmara DepremiBugün 17 Ağustos, büyük Marmara depreminin yıl dönümü. Acılar 25 yıl sonra da tazeliğini korurken uzmanlar yeni depremler için endişeli. Peki beklenen büyük Marmara depreminde süre ne kadar azaldı? Olası Marmara depremine İstanbul ne kadar hazırlıklı? Büyük bir depremde hangi ilçedeki konutlar daha fazla hasar görebilir? Hangi önlemler alınmalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremSualtı belgesel yapımcısı ve görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin ardından Gölcük ilçesinde arama ve kurtarma çalışmalarına katıldığı sırada çektiği görüntüleri ilk kez yayınladı.
#Marmara DepremiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "İstanbul'un 39 ilçesinde risk analizlerimizi tamamladık ve gördük ki bu şehirdeki toplam ev sayısının beşte biri, yani yaklaşık 1,5 milyon ev sağlıksız durumda. Olası bir depremde 600 bin konutun ilk dakikalar itibarıyla yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gördük. Yani yaklaşık 2,5 milyon insanımız çok ciddi risk altında yaşıyor" dedi.
#Murat KurumYerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, "İstanbul çok büyük bir afetle karşılaşabilir. Zaman, İstanbul'u depreme hazırlama zamanıdır. Bütün gücümüzle; hükümetle, yerel yönetimle, bilim dünyasıyla; İstanbul'u, Marmara Bölgesi'ni deprem dirençli hale getirmek yolunda gayret sarf etmeliyiz. Depremi hemen bekliyoruz, hemen işe başlamak lazım" dedi.
#Prof. Dr. Naci GörürJeoloji Mühendisi Dr. Mehmet Salih Bayraktutan, İstanbul'da beklenildiği gibi yıkıcı bir depremin olmayacağını iddia etti. Prof. Dr. Özgün Ahmet Ercan da geçtiğimiz günlerde İstanbul, Ankara ve İzmir'de uzun süre deprem olmayacağını öne sürerek "Bir kere geldik bu dünyaya, yaşamın keyfini çıkar" tavsiyesinde bulunmuştu. İstanbul'da beklenildiği gibi yıkıcı bir deprem olmayacak mı? Bu soruyu CNN TÜRK canlı yayınında Prof. Dr. Şükrü Ersoy yanıtladı. İddialara sinirlenen Prof. Dr. Ersoy, "Jeojoloji ve deprem bilimiyle ilgisi olmayan açıklamalar. İlk defa bu kadar sinirleniyorum. 100 yıl-200 yıl deprem olmayacak demek vebal altında olmaktır ve bu da bir suçtur" ifadelerini kullandı.
#DepremZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden (ZBEÜ) Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Marmara'daki en gergin segmentin Tekirdağ segmenti olduğunu belirterek, "Yaklaşık 50 kilometre boyu olan Tekirdağ segmenti tek başına kırılırsa; 7- 7.1 büyüklüğünde deprem üretebilir. Ama 2 parça aynı anda kırılırsa o zaman 7.4 büyüklüğünde bir deprem karşımıza çıkar. 3 segmentin kırılması durumunda 7.6'lık bir depremle karşılaşabiliriz. Çok yakın bir ihtimal değil ama Ganos Fayı da onunla kırılırsa, 4 kol birden kırılırsa; o zaman depremin 7.8 büyüklüğüne kadar ulaşması mümkün" dedi.
#Prof. Dr. Şenol Hakan KutoğluDASK Genel Müdürü Selva Eren, beklenen Marmara depremi için yurtdışından 280 milyar TL sigorta koruması satın aldıklarını belirterek, “280 milyar TL, bir yıl içinde iki kere ödenmek üzere alındı. Yani 2024 yılı özelinde üst üste iki deprem için 280 milyar TL sigorta korumamız var” dedi.
#DASKİstanbul Güngören’de yer alan ve 6 bin kişinin yaşadığı Cömertkent Sitesi, Silivri merkezli 6.2’lik depremden sonra belediye, bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı’nı dilekçe yağmuruna tuttu: “Biz Cömertkent’te oturan 6 bin yurttaş, beklenen İstanbul depreminde topluca ölmek istemiyoruz!”
#Cömertkent SitesiDaha önce de yazmıştım, şimdi de yazıyorum. Bedelli askerliği bir seferliğe mahsus 1000 Euro yapalım. Gençlerimizin kimliklerini ve benliklerini korumalarına katkıda bulunalım. Ne olur geleceğimizi şekillendirecek bu gençlerimizi küstürmeyelim! Ne olur onların Türkiye’miz ile olan bağlarını güçlendirelim! Ne olur sesimizi duyun, sesimize kulak verin!
#ALMANYAİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) akademisyenlerince 23 Nisan'da Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depreme ilişkin hazırlanan ön raporda, söz konusu deprem ve devamındaki artçı sarsıntıların bölgede biriken enerjinin sadece yüzde 12'sini boşalttığı tespitinde bulunuldu.
#DepremEvet bazı gökyüzü pozisyonları deprem ihtimalini düşündürür bize. Mesela toprak grubu bir burçta yeniay, dolunay, tutulma gibi... Ya da sabit burçlarda gerilimli açılar olunca... Ama astroloji asla depremin büyüklüğü, kaç kere olacağı gibi bilgiler vermez. Astrolojiyi kullanarak kesinlik içeren bilgi veren kişilerden kendi akıl ve ruh sağlığınız için uzak durmanızı tavsiye ederim.
#Dinçer Günerİstanbul depremi ile ilgili yaptığı öngörülerle dikkat çeken Yoshinori Moriwaki kimdir? sorusu kamuoyunun gündemine geldi. 6,2 büyüklüğündeki deprem sonrası uzmanlar Marmara Bölgesi'ndeki yaşanan artçı depremlerle ilgili tahminlerini paylaşırken, Yoshinori Moriwaki de önemli bilgiler verdi. 1999 Marmara depremi sonrası Türkiye’ye gelen Moriwaki, Malezya'daki Petronas İkiz Kulelerinin ve Japonya'nın en uzun asma köprüsü AKASHI inşaatını yapan Hazama Ando Corporation şirketinin İstanbul Şubesi Genel Müdürü ve Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği Türkiye Şubesi Genel Sekreteridir. Peki, Yoshinori Moriwaki deprem uzmanı mı, aslen nereli, kaç yaşında? İşte, Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki'nin hayatı ve biyografisi hakkında bilgiler.
#Yoshinori Moriwaki KimdirSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin direkt etkisiyle herhangi bir vatandaşın yaralanmadığını belirterek, "Şu anda hastanelerimizde 32 yaralımız var. Bunların 28’i İstanbul'da, diğerleri de başka şehirlerimizdeler. Durumları iyi, hayati tehlikeleri yok" ifadelerini kullandı.
#Sağlık Bakanıİstanbul'da dün Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından deprem uzmanları konuyla ilgili görüşlerini paylaşmaya devam ediyor. Bu isimler arasında Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki deprem değerlendirmesi de gündemde yer aldı. Değerlendirmesinin ardından Yoshinori Moriwaki hayatı hakkında bilgiler merak konusu oldu. Peki, Yoshinori Moriwaki kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte Yoshinori Moriwaki deprem açıklaması ve hakkında bilgiler...
#Yoshinori MoriwakiTürkiye’de deprem denildiğinde, insanlar tarafından en güvenli yer olarak akla ilk olarak Konya geliyor. Çünkü sınırlarımız içinde bulunan en aktif tektonik fayların gösterildiği deprem haritalarında, Konya fay hatlarından bir hayli uzak görünüyor. Ancak Konya depremi ardından, bu algının yeniden sorgulanmasına neden oldu. AFAD’ın verilerine göre, bugün saat 07.16’da Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde 3,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Saat 08.10’da ise 3,6 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Yaşanan Konya depremleri ardından, bu bölgedeki fay hatlarını mercek altına aldık.
#DepremMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Merkezi (CBS-UZAL) tarafından İstanbul ve Marmara kıyılarını kapsayan tsunami risk haritası geliştirildi. MSKÜ CBS-UZAL Müdürü Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, haritayla olası Marmara depremi sonrası yaşanabilecek tsunami dalgalarının etkileyebileceği taşkın alanlarının belirlendiğini dile getirdi.
#İstanbulİstanbul'da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Naci Görür, "İstanbul depremi olacak. Bu son 23 Nisan depremleri İstanbul Depremini daha da öne çekti" dedi. Prof. Dr. Görür, "Bir bilim insanı evrensel nitelikli araştırma yapan, veri toplayan, veriye göre sonuca varan, vardığı sonuçlar uluslararası konferanslarda sunan ve uluslararası dergilerde yayınlayan insandır. Sanıldığı gibi her titir taşıyan bilim adamı değildir" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Naci Görürİstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümü, Sismoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ethem Görgün "Bu büyük İstanbul depremi değil. Ana kılçığın yanındaki tali, ikincil kollar böyle kırılarak önümüzdeki yıllarda da kuvvetle muhtemel devam edecek. Ama bizim büyük Marmara depremi diye tabir ettiğimiz deprem bu değildi. Çünkü burada fayların boyunu, kırmızılıklarını göz önüne aldığımız zaman 7'nin üzerinde yani 7.2-7.4 gibi bir depremin olma olasılığı daha yüksek gibi görünüyor. Ana kol üzerinde olmadığı için ikincil faylar ancak 5.8-6.2’lik depremlerle önümüzdeki yıllarda da kırılacaktır" dedi.
#İstanbulİstanbul’un deprem gerçeği bir kez daha kendini hatırlattı. Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki sarsıntı, kentteki yapı güvenliğini yeniden tartışmaya açtı. Uzmanlar, olası daha büyük depremlere karşı hazırlıklı olmanın yolunun bina güçlendirme ve modern yapı teknolojilerinden geçtiğini vurguluyor. Karbon elyaf takviyeleri, sismik izolatörler ve amortisör sistemleri gibi çözümler öne çıkıyor. Peki, kentsel dönüşüm kadar güçlendirme de güvenli yaşam için etkili bir alternatif olabilir mi?
#Bina Güçlendirmeİstanbul'da çarşamba günü meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntılar etkisini sürdürüyor. Bazı vatandaşlar deprem endişesi nedeniyle geceyi parklarda geçirirken AFAD tarafından yapılan açıklamada artçı sarsıntıların birkaç hafta içinde sona ereceği belirtildi. Öte yandan sabah 08.40'ta İstanbul bir artçı depremle daha sarsıldı.
#İstanbul'da DepremMarmara Denizi’nde dün öğle saatlerinde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem yetişkinler kadar çocukları da etkiledi. Anne babasının paniği ile korkanlar, ne olduğunu anlayamayanlar, sarsıntıyı hissedenler, eve girmek istemeyenler, ailesiyle arabada parkta uyuyanlar… Dün yaşananlar sonrası kafası karışan, korkan, endişelenen çocuklarımıza depremi nasıl anlatmalıyız?
#DepremMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Marmara'da büyüklüğü 7’nin altındaki bir depremde ciddi tsunamik etki beklenmediğini söyledi. Doç. Dr. Özçelik, Marmara'nın sınırlı su kütlesi ve yatay atımlı fay karakteristiği nedeniyle tsunami etkisinin düşük olduğunu da vurguladı.
#Marmara DepremiDün İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, yapı güvenliği tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı. Sarsıntının ardından birçok kişi yaşadığı binanın depreme dayanıklılığını sorgulamaya başladı. Uzmanlara göre, bir binanın sağlam olup olmadığını anlamanın en doğru yolu, uzmanlarca yapılan dayanıklılık testlerinden geçiyor. Ancak kamuoyunda, kolonların daire içinde yer alıp almadığı, binanın bitişik nizamda inşa edilip edilmediği ya da duvarlardaki çatlaklar gibi gözle görülür unsurlar da sıkça tartışılıyor. Bu sorular ve endişeler ışığında, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi, Yapı ve Deprem Mühendisliği Laboratuvarı’ndan Prof. Dr. Ercan Yüksel, daha önce hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamalarda konuya dair önemli bilgiler paylaşmıştı.
#İstanbul Depremiİstanbul’u sarsan depremin ardından uzmanlardan farklı görüşler geldi. Birçok uzman, dünkü depremin olası büyük depremin tarihini öne çektiği, bir sonraki depremin çok daha güçlü olacağını söyledi. Bazı uzmanlar ise dünkü depremin İstanbul için riski azalttığını savundu.
#İstanbulSakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Utkucu, İstanbul'da meydana gelen depremlere ilişkin, "Beklenen İstanbul depremi var. Bunu oluşturacak fayın uzun yıllardır kırılmayan İstanbul Kartal ile Silivri açıklarına uzanan kesimi sismik boşluk olarak biliniyor. Son depremler, bu sismik boşluğun batı ucunda olmasından dolayı deprem tehlikesi açısından uyarı olarak nitelendirilebilir. Bu deprem, beklenen İstanbul depreminin habercisidir" dedi.
#IstanbulTürk halkının 'Deprem Dedesi' Ahmet Mete Işıkara, deprem bilincine yaptığı katkılarla pek çok kişinin gönlünde taht kurmuş bir isimdir. Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli jeofizik mühendislerinden Işıkara, Marmara Bölgesi'nde yaşanan ve arkasında büyük acılar bırakan deprem sonrası toplumu bilinçlendirme çabalarıyla özellikle çocukların zihninde "Deprem Dede" olarak yer etmişti. Peki, Ahmet Mete Işıkara kimdir, ne zaman, nasıl öldü? İşte Ahmet Mete Işıkara’nın hayatı ve ölümüyle ilgili bilgiler…
#Deprem Dede Ahmet Meteİstanbul'da hissedilen bir deprem meydana geldi. Depremin Silivri açıklarında olduğu öğrenildi. AFAD'dan yapılan açıklamada depremin büyüklüğünün 3,9 olduğu kaydedildi. Kandilli de depremin büyüklüğünü 4 olarak belirtti. İstanbul'da şiddetli bir deprem daha oldu, AFAD depremin büyüklüğünü 6,2 olarak duyurdu. 6,2'nin ardından çeşitli büyüklüklerde çok sayıda artçı sarsıntı da meydana geldi. Prof. Dr. Süleyman Pampal ve Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'da yaşanan depremleri Hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi...
#IstanbulÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bakanlık olarak Bilim Kuruluyla çok kapsamlı müsilaj (deniz salyası) araştırma seferini daha tamamladıklarını, neticelerini de yakında paylaşacaklarını belirterek "Bir kez daha tüm belediyelerimizi Marmara'nın kurtulmasına vesile olacak her türlü gayreti ortaya koymaya ve sorumluluğa davet ediyorum. Müsilaj ve benzeri sorunların yaşanmaması için söz verilen ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini artık yapın. Yine söz verdiğiniz gibi var olan tesislerin standartlarını yükseltin." dedi.
#Murat Kurum