DASK olası Marmara depremi için hazırlıklarını tamamladı: İstanbul için 560 milyar TL koruma alındı

Güncelleme Tarihi:

DASK olası Marmara depremi için hazırlıklarını tamamladı: İstanbul için 560 milyar TL koruma alındı
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2024 07:00

DASK Genel Müdürü Selva Eren, beklenen Marmara depremi için yurtdışından 280 milyar TL sigorta koruması satın aldıklarını belirterek, “280 milyar TL, bir yıl içinde iki kere ödenmek üzere alındı. Yani 2024 yılı özelinde üst üste iki deprem için 280 milyar TL sigorta korumamız var” dedi.

Haberin Devamı

DASK ve Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, olası İstanbul depremi için 560 milyar TL sigorta koruması aldıklarını söyledi. Eren, beklenen Marmara deprem ve DASK’ın depreme hazırlıkları hakkında açıklamalar yaptı.

Zorunlu deprem sigortası satışından toplanan primlerin DASK fonunu oluşturduğunu, hasar olduğunda da bu fondan ödeme yaptıklarını belirten Eren, bunun dışında da yurtdışı piyasalardan reasürans koruması aldıklarını ifade ederek, “Risklerimizin belli bir kısmını yurtdışına, yabancı global reasürans şirketlerine devrediyoruz. Herhangi bir hasar anında da belli bir kısmını fonumuzdan biriken paramızdan yani kasamızdan, geri kalanını da yabancı reasürans şirketlerinden ödüyoruz. Bu riski transfer ederken de onlardan ne kadarlık bir hasar için koruma alacağımızın hesabını yapıyoruz. Yani büyük bir deprem olursa ne kadarlık koruma alacağımızı hesaplıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Reasürans şirketleri ile 2023 yılı için yaptıkları anlaşma sonucunda 117 milyar TL’lik sigorta koruması aldıklarını, 2024 yılı içinse bu rakamı 280 milyar TL’ye çıkardıklarını vurgulayan Eren, sözlerini şöyle sürdürdü:

ÜST ÜSTE İKİ DEPREME HAZIRIZ

“Aslında bu 280 milyar TL, bir yıl içinde iki kere ödenmek üzere alındı. Yani 2024 yılı özelinde üst üste iki deprem için 280 milyar TL sigorta korumamız var. Beklenen Marmara depreminde oluşacak hasarın belli bir kısmını kendi fonumuzdan karşılayacağız, kalanı ise 280 milyar TL’ye kadar yurtdışından, yabancı kaynaklardan alacağız. Bu da devletin üzerinden büyük bir yükü almak demek. Kahramanmaraş depreminde 35 milyar TL ödedik. Bunun 10 milyar TL’sini kendi kasamızdan, 25 milyar TL’yi de yurtdışı kaynaklardan ödedik. Aksi takdirde bu rakamı da Hazine kaynaklarından karşılamak durumunda kalacaktık. Aynı şekilde, olası Marmara depreminde belli bir kısmı DASK’ın kasasından kalanı da yurtdışındaki reasürans şirketlerinden karşılanacak.”

MARMARA DEPREMİNİ HESAPLADIK

-Selva Eren, “Marmara depremi için aldığınız bu koruma yeterli olacak mı?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Kahraman-maraş depreminden sonra 48 saat içinde yaptığımız hesaplara göre 35 milyar TL gibi bir rakam ödeyeceğimizi biliyorduk ve öyle de oldu. Marmara depremi için de hesaplamalar yaptık ama detayını açıklama-yayım. Yurtdışından aldığımız sigorta koruma tutarı aslında bir ipucu veriyor. Şunu de belirteyim, her zaman ödeyece-ğimizin çok üzerinde bir koruma alıyoruz. 280 milyar TL diyorsak, illa da bu rakam olacak değil, daha altında rakam olacaktır. Biz yine de kendimizi güvenceye alıyoruz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!