Tsunami okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem, gök taşı düşmesi, deniz altındaki nükleer patlamalar, volkan patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun periyotlu deniz dalgasını temsil eder. Ayrıca kasırgalar da tsunamiye neden olabilmektedir. Önceleri tsunami dalgalarına med-cezir dalgaları da denmiştir. Tsunamilerin %80'i Pasifik Okyanusu'nda gerçekleşmektedir.
İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, güneydeki Helen ve Kıbrıs fayına dikkati çekerek, "Helen ve Kıbrıs yayını bir bütün olarak değerlendirdiğimizde, İzmir'den İskenderun'a kadar ki kıyı şeridi tsunami tehlikesi altında" dedi.
#Prof. Dr. Hasan Sözbilirİzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, güneydeki Helen ve Kıbrıs fayına dikkati çekerek, "Helen ve Kıbrıs yayını bir bütün olarak değerlendirdiğimizde, İzmir'den İskenderun'a kadar ki kıyı şeridi tsunami tehlikesi altında" dedi.
#Prof. Dr. Hasan SözbilirVolkan patlamasının ardından halkın yaralarını sarmaya çalıştığı ada ülkesi Tonga için bilim insanlarından korkutan bir uyarı geldi. Uzmanlar patlaması sonrası beklenen kükürt dioksit ve nitrojen oksit oluşturan asit yağmurlarının daha uzun vadeli bir çevre felaketini meydana getirmesinden endişeli. Ayrıca bölgede deniz suyunu zehirleyen volkanik atıklar hem ekonomi hem de turizm için büyük bir risk oluşturuyor.
#TongaOkyanusya ülkesi Tonga’da cumartesi meydana gelen çok şiddetli volkan patlaması ve tsunaminin ardından 105 bin nüfuslu ada ülkesinin dünyayla iletişimi kesildi. Yeni Zelanda ve Avustralya, adanın durumunu anlamak için keşif uçakları gönderdi.
#TongaTonga’nın Hunga Ha’apai Adasındaki yanardağda meydana gelen patlamanın ardından tsunami ihtimaline karşı Yeni Zelanda ve Fiji’de halka uyarı yapıldı. Tonga’nın başkenti Nuku’alofa’da ise tsunami uyarısı sonrası dev dalgalar kıyıya vurarak yerleşim alanlarını sular altında bıraktı.
#TongaAda ülkesi Tonga'da meydana gelen yanardağ patlaması tüm dünyada korku yarattı. Şiddetli patlamanın hemen ardından Japonya, ABD, Kanada ve Şili için tsunami uyarısı yapılırken bu patlamanın uydu görüntülerine yansıyan en şiddetli volkanik patlama olduğu açıklandı. Patlamanın ardından Tonga ile iletişim kesilirken tsunami uyarısı da az önce kaldırıldı.
#TongaAda ülkesi Tonga'da dünkü yanardağ patlamasının ardından bu sabah meydana gelen ikinci bir patlama yaşandı. Patlama sonrası 1,2 metrelik bir tsunami meydana geldi, çoğu yerleşim alanı sular altında kalırken yerel halka 'Evinizden çıkmayın' uyarısı yapıldı. Pasifik Okyanusu'nun güneyinde meydana gelen patlama sesinin 800 kilometre uzaktaki Fiji'den bile duyulduğu öğrenildi. Patlama sonrası 20 kilometreye kadar yükselen küller uydular tarafından görüntülendi.
#TongaAFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Mersin'in Anamur ilçesine 132 kilometre uzaklıkta Akdeniz açıklarında 6.4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. Kıbrıs'ın güneyinde meydana gelen deprem özellikle Akdeniz'e kıyısı olan Antalya, Adana, Mersin ve Hatay ile iç kesimde kalan Burdur, Isparta, Konya ve Karaman'ın bazı ilçelerinden de hissedildi. Akdeniz depremi sonrası gündeme gelen konulardan biri de tsunami oldu. Akdeniz'de Kıbrıs açıklarında 6.4 büyüklüğünde deprem gerçekleşti. Depremin şiddetinin yüksek olduğuna dikkat çeken Yıldız Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, tsunami olasılığının altını çizdi. Peki, tsunami nedir? Tsunami depremden ne kadar sonra olur?
#TsunamiBirleşmiş Milletler'in (BM) 2020 yılında "Dünya Tsunami Farkındalık Günü" kapsamında yayımladığı rapora göre, tsunami, önümüzdeki 10 yıl içinde dünya nüfusunun yüzde 50'sini tehdit edecek boyutlara ulaşacak.
#TsunamiProf. Dr. Bülent Oruç, Marmara Denizi'nde yıkıcı depremde oluşabilecek tsunaminin kıyıya yakın kişileri, araçları ve canlıları denize sürükleyebileceğini belirtti. Oruç, "Marmara Denizi'nde 1200 metrelik çukurluklar var. Yıkıcı depremde Marmara denizinde ortalama 1 metrelik dalga yüksekliği 50 ile 100 metre arasında kıyıya su kütlesinin gelmesine neden olabilir" şekinde konuştu.
#Marmara DeniziProf. Dr. Bülent Oruç, Marmara Denizi'nde yıkıcı depremde oluşabilecek tsunaminin kıyıya yakın kişileri, araçları ve canlıları denize sürükleyebileceğini belirtti. Oruç, "Marmara Denizi'nde 1200 metrelik çukurluklar var. Yıkıcı depremde Marmara denizinde ortalama 1 metrelik dalga yüksekliği 50 ile 100 metre arasında kıyıya su kütlesinin gelmesine neden olabilir" şekinde konuştu.
#DepremPasifik’te yer alan Tonga Adası’nda patlayan yanardağ günlerce gündemden düşmemiş; patlamanın görüntüleri ve yarattığı tahribat uzun süre dünya basınının manşetlerini süslemişti. NASA tarafından yollanan yeni görüntüler yaşanan felaketin büyüklüğünü ilk kez ortaya koyarak görenleri şaşkına çevirdi…
#Tongaİzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Çeşme açıklarında meydana gelen 4.4 büyüklüğünde depremi değerlendirip, "Bu bölgede Ege Denizi'nden karaya doğru hem Çeşme Yarımadası hem de Sakız Adası'na doğru uzanan faylar bulunmaktadır. Bu fayların uzunluklarına göre gelecekte üretebilecekleri en büyük depremler 6.5 ile 7.3 arasında değişmektedir" dedi.
#İzmirÇevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı projesi çerçevesinde Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEKAMER) tarafından uydu takip cihazı takılarak 7 aydır takip edilen Caretta caretta deniz kaplumbağası Aydın Kuşadası Milli Parklar ekipleri tarafından ölü bulundu.
#Kuşadası