Likopen
Likopen Haberleri
“Fitoterapi ile sağlıksız yaş almayı önleyebilirsiniz”
Bitkilerle tedavinin eski zamanlardan beri kullanıldığını söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı ve Fitoterapist Prof. Dr. Hakan Terekeci, “İlaçların artmasıyla bitkiler ve alışılmış yöntemler unutulmaya yüz tuttu. Fitoterapi bitkilerle tedavi anlamına gelir, yakın geçmişte modern tıp tarafından daha sık kullanılmaya başlayan tedavi yöntemidir. Sağlıklı yaş almanın ilk koşulu sağlıklı yaşamdan geçer, bitkisel desteklerle sağlıksız yaş almayı önleyebilirsiniz” dedi.
Uzmanlar ona ‘süper besin’ diyor… Bu renkli meyvenin faydalarına şaşıracaksınız
Anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika olan Pitaya meyvesi sağlığa olan faydası ve eğlenceli renkleriyle kendine hayran bırakıyor. Son yıllarda beslenme uzmanları tarafından ‘süper besin’ olarak adlandırılan Pitaya, yüksek C vitamini oranı ile bağışıklık sistemini güçlendirirken, Pinen ile de solunum sistemini temizliyor.
Bağışıklığı güçlendiriyor, enfeksiyonları önlüyor… Kuşburnu çayının faydaları
Yüksek C vitamini içeren, rengiyle kendine hayran bırakan kuşburnu, çayı ile de gönüllere taht kuruyor. Çiçekleri tıbbi ilaç olarak kullanılırken, yemişleri ise özellikle bağışıklık sisteminin güçlenmesi için bitkisel çaylar başta olmak üzere marmelat ve reçel yapımında kullanılıyor. Peki kuşburnu çayının faydaları neler? Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili ile Diyetisyen Burcu Akgün açıkladı…
Bağışıklığı güçlendiriyor, akciğerleri temizliyor... Fakat aşırı tüketilmemeli
İçerdiği protein, lif, karbonhidrat, C ve B vitaminleri, omega-3 ve omega-6 gibi çoklu yağ asitleri bakımından zengin pitaya meyvesi ‘süper yiyecek’ olarak nitelendiriliyor.
Etkileri yapılan çalışmalarla kanıtlandı… İğde, binlerce yıldır şifa kaynağı
Ülkemizin pek çok yerinde yetişebilen iğde şifa deposu bir meyve… Bağışıklığı güçlendiriyor, kür olarak hazırlandığında ise böbrek taşı sorununa iyi geliyor. Faydası ve şifası bol olan iğdenin yararlarını ve nasıl tüketilmesi gerektiğini gelin uzmanlardan dinleyelim…
Her kaşıkta içimizi ısıtacak
Özellikle kışın vazgeçilmezimiz çorbalar... Kolayca bulabileceğiniz malzemelerle hazırlanan tarifleri ünlü şeflerden aldık. Yöresel, şifalı ve pratik reçeteler verdiler. Çorbanın faydalarını da diyet ve beslenme uzmanı Ömür Karamahmut’a sorduk...
Fonksiyonel beslenmenin vücuda faydaları nelerdir?
Fonksiyonel beslenmen, günlük hayatta beslenmemizde bulunan, kronik hastalıklara yakalanma riskinizi azaltan, bağışıklık sistemimizi güçlendiren, yaşlanmayı geciktiren ve sağlığımızı koruyan ve düzelten bileşenleri içeren beslenme düzenidir. Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, fonksiyonel beslenmenin vücuda faydaları ve kanser riskini azaltmadaki etkilerine dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu.
Beslenmenize Mutlaka Ekleyin: Greyfurtun Bilinmeyen Faydaları
Greyfurt, ülkemizde maalesef ki en sık tüketilen meyveler arasında yer almıyor. Ancak uzmanlar bu meyvenin beslenmeye mutlaka dahil edilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar. Gelin bu leziz meyvenin faydalarına bir göz atalım...
Pitaya Meyvesinin Sağlığa Faydaları!
Protein, lif, karbonhidrat, C ve B vitaminlerinin yanı sıra omega 3 ve omega 6 gibi çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan pitaya meyvesine olan talep koronavirüs döneminde daha da arttı. Pitayanın besin değeri bakımından çok zengin olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Ahmet Kaya, bu meyvenin ilginç faydalarını anlattı.
Ejder Meyvesinin Şaşırtan Faydaları
Ejder meyvesi, özellikle son yıllarda popüler olan bir meyve. Ülkemizde de üretilmeye başlanan ejder meyvesi, harika görüntüsünün yanı sıra lezzeti ve faydaları ile de ilgi çekiyor. Yeni tanınan bu meyve hakkında pek çok soru bulunuyor; ejder meyvesi nereden alınır, nasıl tüketilir ve faydaları nelerdir? Bu soruların hepsini cevaplıyoruz.
Vitamin deposu kırmızı biberin faydaları nelerdir?
Sofralarımıza renk ve lezzet katan kırmızı biber, sağlık açısından da oldukça faydalı. Uzmanlar, zengin içeriğiyle de önemli bir besin olan kırmızı biberin faydalarını ve nasıl tüketilebileceğini anlattı.
Cennet Hurmasının Sağlığa Faydalarını Biliyor Musunuz?
Cennet hurması, bir diğer bilinen adıyla Trabzon hurması birçok kişinin tadını dahi bilmediği, bilenlerin ise bayılarak yediği oldukça lezzetli bir meyvedir. Tatlı/kekremsi hoş bir tada sahip olan bu kırmızı ve turuncu karışımı meyvenin sağlığa olan harika yararlarına bir göz atalım.
Bu Besinler Meme Kanseri Riskini Azaltıyor!
Meme kanseri, dünyada en sık görülen ikinci kanser türüdür. Ülkemizde her 10 kadından 1’inde görülen meme kanserinden korunmak için en etkili yöntem, erken teşhis, düzenli hekim kontrolü ve sağlıklı yaşam tarzı olduğu unutulmamalıdır. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Buse Özdemir, meme kanserine karşı koruyucu olan besinler ve beslenme yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.
Bebek gibi bir cilde sahip olmak için 12 tavsiye
Cildin yaşlanmasını yavaşlatmak ve pürüzsüz ve parlak bir dokuya sahip olmak için antioksidan etkili yiyeceklere dikkat çeken Diyetisyen Ramle Düzcan, bebek gibi bir cilde sahip olmak için gereken beslenme yöntemlerini sıraladı. Düzcan, "Bedenin dış örtüsü olan derinin de işlevlerini yerine getirebilmesi yeterli su tüketimine bağlıdır. Günlük ortalama 2-2,5 litre su tüketimi cildinizin sağlığı, yumuşak, canlı ve ışıltılı görünümü için önemlidir" dedi.
Sarıgöl’de evlerde tarhana yapımı başladı
Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde kadınlar tarafından kış aylarında tüketilmek üzere tarhana yapılmasına başlandı.
Kuru domates nasıl yapılır? Evde domates kurutmanın püf noktaları
Domatese kırmızı rengini veren karotenoid pigment likopen, çok güçlü bir antioksidan. Likopenle ilgili en ilginç gerçeklerden biri de domates pişirildiğinde, parçalandığında ya da kurutulduğunda gücünün artıyor olması. Yaz domateslerinin likopenini kışa da taşımanın en lezzetli yollarından biri de kurutma. Hazır eylül güneşi de gücünü kaybetmeden kuru domates yapmak isteyenler için püf noktalarımız aşağıda…
Işıldayan bir cilt için tüketmeniz gereken 11 besin
Günlük cilt bakımı rutininize ne kadar bağlı olursanız olun, berrak, sağlıklı, ışıltılı bir cilt aslında içinizden yani beslenmenizden başlar. Cilt sağlığı söz konusu olduğunda, korumaya, iyileştirmeye ve nemlendirmeye yardımcı olan belirli besinlere odaklanmalıyız. İşte doğrudan cildinize iyi gelen bazı yiyecekler…
Kadınların Kabusu Hastalık: Çikolata Kisti ve Bilinmeyenleri
Hemen her yaş grubundaki kadında görülebilen çikolata kisti hakkında merak edilen pek çok şey var. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Gizem Bektaş soruları yanıtlıyor.
“Nar ve domates kısırlık riskini azaltıyor”
Kısırlık sorununun toplumda erkek ve kadında eşit oranda görüldüğünü söyleyen Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Çağcıl Yetim, “Sperm hareketlerini hızlandıran besinlerden nar ve domates kısırlık riskini azaltır. Araştırmalar düzensiz beslenen erkeklerde kısırlık riskinin fazla olduğunu göstermiştir.” dedi.
Yaz sıcakları için diyetisyen onaylı karpuzlu smoothie
Diyetisyen Deniz Zünbülcan, yaz mevsiminde serinlemek için sıkça yenilen karpuzun faydalarından bahsedip, farklı şekilde tüketmek isteyenler için karpuzlu smoothie tarifi verdi.
Bayramda göz sağlığınız için şekeri fazla kaçırmayın
Bayram süresince hem çocuklar, hem de büyükler olarak tatlı ve şekeri fazlaca tüketebiliyoruz. Oysa fazla şeker yüklemesi gözümüze olumsuz etkiler yapabiliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar şeker tüketimi ve göz sağlığına etkileri üzerine önemli bilgiler verdi.
Vücut direncinizi güçlendirecek 5 bitki çayı
Evde vakit geçirdiğimiz şu günlerde en çok dikkat etmemiz gereken şeylerden birisi bağışıklığımız. Bu noktada destek alabileceğimiz en doğal besin ise bitki çayları... İşte vücut direncini güçlendirmek isteyenler için 5 bitki çayı...
Bakanlık açıkladı! Salçada tüketici yanıltılmayacak
Tarım ve Orman Bakanlığı, salça benzeri yemeklik sos gibi ürünler nedeniyle tüketicilerin yanıltılmasını ve bu alanda haksız rekabeti önlemek amacıyla çalışma yürütüyor.
Gribal enfeksiyonlara kış meyveleri ile savaş açın
Kış aylarında bazı insanlar haftalarca grip yüzünden başını kaldıramıyor, bazıları ise hiç gribe yakalanmamayı başarabiliyorlar. Peki, gribe yakalanmayanlar ne yapıyorlar, ne yiyip içiyorlar da gripten bu şekilde korunabiliyor dersiniz? İşte soğuk kış günlerinde gribal enfeksiyonlardan korunmak için yemeniz gereken kış meyve ve sebzelerinin listesini Uzm. Dyt. Hatice Gürgen veriyor.
Ciğer ve balık yiyerek unutkanlığın önüne geçebilirsiniz
Bunama yani demans çağımızın korkutucu hastalıklarından biri olurken sağlıksız beslenme nedeniyle unutkanlık da çok sık görülüyor. Paketlenmiş gıda ve şekerin unutkanlığa neden olabildiğini belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, “Beslenme ve unutkanlık arasında yakın bir ilişki var. Paketlenmiş gıda ve şekerden uzak durmak gerekir. Balık, ciğer, karabiber ve zerdeçal ise yarar sağlar” dedi.
Hangi besin hangi organa iyi geliyor?
Yedeği olmayan organlarımızın sağlığı için bazı besinleri soframızdan ayırmamak ve dengeli bir şekilde tüketmek gerekiyor.Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı; kalp, karaciğer, bağırsak ve akciğer gibi organlarımızın sağlığını koruyan besinler hakkında bilgi verdi.Domatese kırmızı rengini veren likopen, kalp hastalıkları riskini azaltıyor ve kolesterolü düzenliyor.Ahududu ve çilek gibi kırmızı meyveler, içerdikleri lif ve biyoaktif bileşikler ile kalbi koruyan besinler arasında yer alıyor.Karaciğer sağlığı için başrol enginarda. Yağ azaltıcı özelliğe sahip enginar, karaciğer sağlığı için haftada 2-3 kez tüketilebilir.Sağlıklı bir bağırsak florası için bağırsak bariyerini güçlendiren probiyotiklerin yanı sıra ayva ve bamya gibi besinlerin de tüketilmesi gerekiyor.Hücrelerimize oksijen sağlayan akciğerleri korunmak için gerekli vitamin, mineral ve antioksidanları içeren yeşillikler geliyor. Bu yeşilliklerin başını da tere çekiyor.Tere, akciğerleri temizleme konusunda oldukça etkili.
Bu Hastalık Çiftlerin Ayrılmasına Neden Oluyor
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olan ve bulaşıcılığı HIV, Hepatit B, Hepatit C virüsünden çok daha yüksek olan Human Papilloma Virüsü (HPV) enfeksiyonunun vücuda olan zararları, bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Deniz Ulaş önemli bilgiler verdi.
HPV'nin bulaşma yolları ve korunma yöntemleri
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olan ve bulaşıcılığı HIV, Hepatit B, Hepatit C virüsünden çok daha yüksek olan Human Papilloma Virüsü (HPV) enfeksiyonunun vücuda olan zararları, bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında Kadın Hastalıkları,Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Deniz Ulaş önemli bilgiler verdi.