Şifa deposu yaz meyveleri

Yaz ayları bu günlerde kavurucu sıcaklar nedeniyle oldukça bunaltıcı geçiyor.

Haberin Devamı

Ancak iyi haber şu ki tam bir şifa kaynağı olan yaz meyveleri, bu dönemde hem içinizi serinletmenize yardımcı oluyor hem de içerdikleri vitaminlerle sağlığınıza sağlık katabiliyor. Çünkü bu meyveler, taze taze tüketildiklerinde tam bir hastalık savar haline geliyor. Eğer öğünlerinizde hâlâ yaz meyvelerini tüketmiyorsanız, okuduklarınızdan sonra bu durumu bir kez daha düşünmek isteyebilirsiniz. Kavurucu sıcaklar, bu günlerde herkese zorlu zamanlar yaşatıyor. Mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklıkları, sağlığımızı da olumsuz etkileyebiliyor. Yaz aylarında vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri yeteri kadar almadığımız zaman ise yorgunluk, baş ağrısı, motivasyon eksikliği ve uykusuzluk gibi bazı sağlık sorunları ortaya çıkarak, kişilerin yaşam kalitesinin bozulmasına neden olabiliyor. İşte tam da bu noktada sağlığımızı korumak ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcı olabilmek için devreye vitamin ve mineraller bakımından zengin olan şifa kaynağı yaz meyveleri giriyor. Ancak her şeyin fazlasının yağa dönüştüğünü unutmadan, dengeli bir şekilde meyve tüketmeye özen göstermemiz de şart. Peki, yazın hangi meyveleri tüketmeliyiz? Hadi hep birlikte bu dönemde market sepetinize mutlaka eklemeniz gereken bazı şifa kaynaklarının neler olduğuna bir bakalım.

Haberin Devamı

Şifa deposu yaz meyveleri

İÇİMİZİ SERİNLETEN MEYVE: KARPUZ

Yaz mevsimi denildiği zaman tabii ki aklımıza gelen ilk meyve karpuzdur. Yüksek su oranına sahip olan karpuz, aynı zamanda antioksidan vitaminlerden olan A ve C vitamini zenginidir.

Şifa deposu yaz meyveleri

Bu özelliği sayesinde saç ve cilt sağlığına iyi gelir. Sulu bir meyve olması, midede doluluk hissi yaratır ve uzun süre tok kalmanıza da yardımcı olur. Beta karoten ve likopen bakımından da zengin olması, kansere karşı önemli bir koruma sağlar. Potasyum zengini meyveler arasında da yer alan karpuz, tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur, kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Ayrıca yüksek magnezyum içeriği ile kaliteli uyumaya yardımcı olur. Ancak şeker içeriği nedeniyle 2 dilimden fazla tüketilmemesi önemlidir.

Haberin Devamı

POTASYUM ZENGİNİ KAVUN

Sarı meyveler, önemli birer potasyum kaynağıdır. Yazın en sevilen meyvelerinden biri olan kavunun içeriğinde de bolca potasyum bulunur. Kavun, ayrıca bol miktarda A, B, C, E, D ve K vitaminleri ile sodyum, magnezyum, demir, bakır ve alfa-beta karoten içerir. Karpuz da olduğu gibi kavun da antioksidan özelliğe sahip vitaminlerinden zengindir. Bu özelliğiyle kanserden koruyucu besinler arasında yer alır. Yine yüksek oranda su içermesi sayesinde yaz aylarında oluşan sıvı kaybının dengelenmesini sağlar. Güçlü B vitamini kaynağı da olan kavun, saç ve tırnakları güçlendirir, unutkanlığı önler ve yorgunluğa iyi gelerek, vücudun daha enerjik olmasını sağlar. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmasının dışında kemik sağlığını korur, kan basıncının düzenlenmesine katkı sağlar. Ancak şeker oranı yüksek olduğu için günde 2 dilimden fazla tüketilmemelidir.

Haberin Devamı

ŞİFA KAYNAĞI ŞEFTALİ

Şeftali de yine vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Lezzetli olmasının yanı sıra sağlığa birçok faydası bulunur. İçeriğinde A, C, E, K vitamini ile folat, demir, potasyum, magnezyum, fosfor, manganez, çinko ve bakır bulunur. Yüksek lif içeriğine sahip olması, sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasını destekler, kabızlık sorununu önler. İdrar söktürücü özelliğiyle de iyi bir ödem attırıcıdır. Şeftali, ayrıca cilt sağlığını destekleyen A vitamini açısından zengindir. İçeriğindeki C vitamini ise kırışıklıkları azaltarak, cilt dokusunu iyileştirmeye yardım eder ve cildi güneşin zararlı etkilerine karşı korur. 1 küçük boy şeftali, 1 porsiyon meyveye denk gelir. Ara öğün olarak da tercih edilebilir.

Haberin Devamı

ANTİOKSİDAN DEPOSU ÜZÜM

Şifa deposu yaz meyveleri

Yüksek lif içeriğine sahip olan üzüm, aslında tam bir antioksidan deposudur. Üzümde bulunan resveratrol, antioksidan benzeri özelliklere sahip bir bileşendir ve düzenli olarak tüketildiğinde kansere karşı önemli bir koruma sağlar. Üzümün içeriğinde ayrıca K vitamini, kalsiyum, magnezyum ve potasyum bulunur. Vitamin ve mineraller açısından zengin olması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp ve damar hastalıkları ile enfeksiyon hastalıklarından korur. Migrene iyi gelir ve hazımsızlığı giderir. Göz sağlığı korumasının yanı sıra böbrek bozukluklarını onarmaya da yardımcı olur.

TROPİKAL MEYVELERİ DE UNUTMAYIN!

Şifa deposu yaz meyveleri

Pepino ve papaya gibi tropikal meyveleri de beslenme listenize eklemek isteyebilirsiniz. Pepino, kavuna benzer bir tadı olan ve özellikle C vitamini bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı da olan pepino, bol sulu bir meyve olduğu için de çok faydalıdır. Bu özelliğiyle de yaz aylarında tüketildiğinde vücudumuza yarar sağlar. Her tropikal meyvede olduğu gibi C, B ve A vitamini açısından zengindir. Papaya meyvesi ise sindirime, kilo vermeye, bağışıklığı ve kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olan fayda dolu bir meyvedir. Zengin antioksidan karotenler ve flavonoidler içeren papaya meyvesi, aynı zamanda iyi bir lif ve magnezyum kaynağıdır. Sağlığımıza oldukça yararlı olan papaya meyvesinden günde bir tane tüketebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları