Lezzetli Hayat haberleri sayfasında Lezzetli Hayat hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2741 Lezzetli Hayat haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Günün her öğünü soframızı zenginleştirecek bir yumurtalı yemeğimiz vardır. Hızlı ama lezzetli bir kahvaltı için iki yumurta da kırabiliriz ya da saraylara layık, soğanıyla, tarçınıyla yavaş yavaş da pişirebiliriz... Zengin protein kaynağı yumurtayı ‘şef gibi’ hazırlayabilmek için şeflerden tarifler aldık. Üstelik püf noktalarıyla beraber...
#YumurtaSucuk denince aklınıza karlı havada, mangalda çıtırdamış ve ekmek arası mı gelir, yoksa tavada kendi yağında usul usul pişmişine ekmek banmak mı? Farklı bölgelerde, geleneksel yöntemlerle üretilen sucuklarımız damakları mest ediyor, aş erdiriyor. Türkiye’nin en iyi sucuklarını jürimize sorduk, çiğiyle, pişmişiyle baharatlı, leziz bir liste hazırladık.
#Sucukİstanbul’un kültür beşiği Fatih, son günlerde Orta Asya mutfağının cezbedici tatlarıyla adından söz ettiriyor. Şehrin lüks semtlerindeki alternatiflerinden farklı olarak Özbek ve Uygur restoranları hem uygun fiyatları hem de nefis yemekleriyle ziyaretçilerin gözdesi haline geldi. Fatih sokaklarının yeni yıldızı ramen ve mantıyı bir de biz tattık.
#RamenÇinli şef Yuan Chao Ying bir ‘duck master’ yani ördek ustası. Hemen söyleyelim; Çin kültürünün taşıyıcılarından olan ördek ustaları öyle kolay yetişmiyor. Pekin ördeğini doğru pişirmek de yetmiyor, doğru servis de bir o kadar önemli. Şef Yuan Chao Ying mesleğini ve ördek pişirmenin inceliklerini anlattı.
#Pekin ÖrdeğiBaşlıktan da anlamışsınızdır tartın tuzlu versiyonu olan kişten bahsettiğimizi... Kiş tıpkı tart gibi hazırlanıyor; kabuğunu kıtır ve lezzetli yaparsanız içine koyacağınız her türlü sebze ya da etle çok leziz oluyor. Yeni deneyecekler için üç tarif hazırladım, yapacaklara şimdiden afiyet olsun.
#KişDünyanın en sevilen sebzesi desek abartmış sayılmayız. Soğan tüm yemeklere tat katarken kendi başına yüzlerce farklı tarifte başrole oturabiliyor. Bu kez soğan çeşitleri ve onları nasıl kullanacağımızı yazdım, elbette dünyadan rengârenk soğanlarla yapılan farklı önerilerle beraber.
#Gülay Barbaros AltanGamze Cizreli’nin yeni mekânı Kaicy başından sonuna özenle tasarlanmış, her detayına dikkat edilmiş. Burası için Doğu Akdeniz mutfağının biraz Batılılaşmış halini sunma fikriyle yola çıkılmış. Ekip kendini ispat etmiş isimlerden oluşuyor, mutfaksa şef Aziz Doğrucu’ya emanet.
#Ebru ERKETürkler ne zaman üç öğün yemeye başladı? Peki, konserve yapıp Çinlilere kim sattı? Altı üniversitenin işbirliğiyle hazırlanan ‘Tarihsel ve Kültürel Boyutlarıyla Türk Mutfağı’ adlı kitap bu tür ilginç bilgilerin yanı sıra Orta Asya’dan günümüze değişen mutfağımızı tüm yönleriyle anlatıyor.
#Necla BayraktarDünyanın her yerinde yeni yılın trendleri konuşuluyor, yazılıyor, çiziliyor. Gastronomi dünyası için de bu geçerli. Bana göre bu konuya iki açıdan bakmak gerek; global ve yerel. Zira ABD’de açıklanan trendlerin yarısından çoğunun bize uygun olmadığını düşünüyorum. Globaldeki öngörülerin ülkemizin yeme-içme sektörüne nasıl yansıyacağını yazdım, sektöre hâkim 3 uzmandan da görüş aldım.
#Ebru ErkeYeni yıl kararları alındı, listeler hazırlandı. Büyük ihtimalle çoğumuzun yapılacaklar listesinin başında, kilo vermek ve sağlıklı beslenmek var. Hepimize zor gelse de aslında uygulaması gayet basit ama etkisi güçlü olan bazı yeme sırlarıyla alışkanlıklarımızı değiştirebiliriz. İşte 2025 model sofra sırları...
#Berrin YiğitMasamız bir hindiyi bitirecek kadar kalabalık değilse pişirilecek en iyi yeni yıl yemeği fırında ya da kızarmış tavuktur. Geçen hafta Lezzetli Hayat Instagram hesabımızda “Yılbaşı sofranızda hangisini tercih ediyorsunuz” diye sorduk ve yanıt verenlerin yüzde 63’ü tavuk dedi; biz de ünlü şeflerden az bilinen, leziz tavuk tarifleri aldık. İster bütün ister doldurulmuş parça tavuk tariflerimizden biri mutlaka size göre…
#Yazgı PatarMetro Türkiye’nin ana sponsorluğunda, Dude Table Gastronomi Pazarlama Ajansı tarafından düzenlenen ‘35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması’ bu yıl ‘Gıdanın Geleceği için Yerel ve Atıksız Mutfak’ temasıyla üçüncü kez yapılıyor. Genç şeflerin 6 Ocak Pazartesi gününe kadar başvuruda bulunabileceği yarışmayı kazananlar Portekiz’de alacakları eğitimle kariyerlerinde önemli bir adım atmış olacak.
#Metro TürkiyeYeni yıl soframızda her zaman iddialı bir ana yemek ve bolca meze çeşitleri olur. Bu masalar bazen abartılı bulunsa da pek çoğumuz için gelecek yılı bereketle, neşeyle, birlikteliğin huzuruyla taçlandırma heyecanının sonucudur. Peki, bu ziyafetten kalanlar... Hiçbir ürünü israf etmeden ertesi gün ve sonra yapılacak hindili güveçten tavuklu pizzaya hem pratik hem çok nefis önerilerim var.
#GÜLAY BARBAROS ALTANYılın son günü çalışıyorsunuz ya da fırınınız küçük diye yeni yıl sofranız hindisiz mi kalsın? Özel soslar ve kestaneli pilavla zenginleştirilmiş bir hindi sipariş edebileceğiniz restoran ve catering firmalarını uzman jürimize sorduk. Çıtır çıtır kızarmış hindilere gurme dokunuşlarla fark katan en iyi 10 adresi sıraladık.
#Pınar TAHİRLERGünün her öğünü soframızı zenginleştirecek bir yumurtalı yemeğimiz vardır. Hızlı ama lezzetli bir kahvaltı için iki yumurta da kırabiliriz ya da saraylara layık, soğanıyla, tarçınıyla yavaş yavaş da pişirebiliriz... Zengin protein kaynağı yumurtayı ‘şef gibi’ hazırlayabilmek için şeflerden tarifler aldık. Üstelik püf noktalarıyla beraber...
#YumurtaSucuk denince aklınıza karlı havada, mangalda çıtırdamış ve ekmek arası mı gelir, yoksa tavada kendi yağında usul usul pişmişine ekmek banmak mı? Farklı bölgelerde, geleneksel yöntemlerle üretilen sucuklarımız damakları mest ediyor, aş erdiriyor. Türkiye’nin en iyi sucuklarını jürimize sorduk, çiğiyle, pişmişiyle baharatlı, leziz bir liste hazırladık.
#Sucukİstanbul’un kültür beşiği Fatih, son günlerde Orta Asya mutfağının cezbedici tatlarıyla adından söz ettiriyor. Şehrin lüks semtlerindeki alternatiflerinden farklı olarak Özbek ve Uygur restoranları hem uygun fiyatları hem de nefis yemekleriyle ziyaretçilerin gözdesi haline geldi. Fatih sokaklarının yeni yıldızı ramen ve mantıyı bir de biz tattık.
#RamenÇinli şef Yuan Chao Ying bir ‘duck master’ yani ördek ustası. Hemen söyleyelim; Çin kültürünün taşıyıcılarından olan ördek ustaları öyle kolay yetişmiyor. Pekin ördeğini doğru pişirmek de yetmiyor, doğru servis de bir o kadar önemli. Şef Yuan Chao Ying mesleğini ve ördek pişirmenin inceliklerini anlattı.
#Pekin ÖrdeğiBaşlıktan da anlamışsınızdır tartın tuzlu versiyonu olan kişten bahsettiğimizi... Kiş tıpkı tart gibi hazırlanıyor; kabuğunu kıtır ve lezzetli yaparsanız içine koyacağınız her türlü sebze ya da etle çok leziz oluyor. Yeni deneyecekler için üç tarif hazırladım, yapacaklara şimdiden afiyet olsun.
#KişDünyanın en sevilen sebzesi desek abartmış sayılmayız. Soğan tüm yemeklere tat katarken kendi başına yüzlerce farklı tarifte başrole oturabiliyor. Bu kez soğan çeşitleri ve onları nasıl kullanacağımızı yazdım, elbette dünyadan rengârenk soğanlarla yapılan farklı önerilerle beraber.
#Gülay Barbaros AltanGamze Cizreli’nin yeni mekânı Kaicy başından sonuna özenle tasarlanmış, her detayına dikkat edilmiş. Burası için Doğu Akdeniz mutfağının biraz Batılılaşmış halini sunma fikriyle yola çıkılmış. Ekip kendini ispat etmiş isimlerden oluşuyor, mutfaksa şef Aziz Doğrucu’ya emanet.
#Ebru ERKETürkler ne zaman üç öğün yemeye başladı? Peki, konserve yapıp Çinlilere kim sattı? Altı üniversitenin işbirliğiyle hazırlanan ‘Tarihsel ve Kültürel Boyutlarıyla Türk Mutfağı’ adlı kitap bu tür ilginç bilgilerin yanı sıra Orta Asya’dan günümüze değişen mutfağımızı tüm yönleriyle anlatıyor.
#Necla BayraktarDünyanın her yerinde yeni yılın trendleri konuşuluyor, yazılıyor, çiziliyor. Gastronomi dünyası için de bu geçerli. Bana göre bu konuya iki açıdan bakmak gerek; global ve yerel. Zira ABD’de açıklanan trendlerin yarısından çoğunun bize uygun olmadığını düşünüyorum. Globaldeki öngörülerin ülkemizin yeme-içme sektörüne nasıl yansıyacağını yazdım, sektöre hâkim 3 uzmandan da görüş aldım.
#Ebru ErkeYeni yıl kararları alındı, listeler hazırlandı. Büyük ihtimalle çoğumuzun yapılacaklar listesinin başında, kilo vermek ve sağlıklı beslenmek var. Hepimize zor gelse de aslında uygulaması gayet basit ama etkisi güçlü olan bazı yeme sırlarıyla alışkanlıklarımızı değiştirebiliriz. İşte 2025 model sofra sırları...
#Berrin YiğitMasamız bir hindiyi bitirecek kadar kalabalık değilse pişirilecek en iyi yeni yıl yemeği fırında ya da kızarmış tavuktur. Geçen hafta Lezzetli Hayat Instagram hesabımızda “Yılbaşı sofranızda hangisini tercih ediyorsunuz” diye sorduk ve yanıt verenlerin yüzde 63’ü tavuk dedi; biz de ünlü şeflerden az bilinen, leziz tavuk tarifleri aldık. İster bütün ister doldurulmuş parça tavuk tariflerimizden biri mutlaka size göre…
#Yazgı PatarMetro Türkiye’nin ana sponsorluğunda, Dude Table Gastronomi Pazarlama Ajansı tarafından düzenlenen ‘35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması’ bu yıl ‘Gıdanın Geleceği için Yerel ve Atıksız Mutfak’ temasıyla üçüncü kez yapılıyor. Genç şeflerin 6 Ocak Pazartesi gününe kadar başvuruda bulunabileceği yarışmayı kazananlar Portekiz’de alacakları eğitimle kariyerlerinde önemli bir adım atmış olacak.
#Metro TürkiyeYeni yıl soframızda her zaman iddialı bir ana yemek ve bolca meze çeşitleri olur. Bu masalar bazen abartılı bulunsa da pek çoğumuz için gelecek yılı bereketle, neşeyle, birlikteliğin huzuruyla taçlandırma heyecanının sonucudur. Peki, bu ziyafetten kalanlar... Hiçbir ürünü israf etmeden ertesi gün ve sonra yapılacak hindili güveçten tavuklu pizzaya hem pratik hem çok nefis önerilerim var.
#GÜLAY BARBAROS ALTANYılın son günü çalışıyorsunuz ya da fırınınız küçük diye yeni yıl sofranız hindisiz mi kalsın? Özel soslar ve kestaneli pilavla zenginleştirilmiş bir hindi sipariş edebileceğiniz restoran ve catering firmalarını uzman jürimize sorduk. Çıtır çıtır kızarmış hindilere gurme dokunuşlarla fark katan en iyi 10 adresi sıraladık.
#Pınar TAHİRLERİtalya’da yılbaşı, senenin en heyecan verici zamanlarından biridir. İtalyanlar için bu kutlama masanın etrafında toplanmak ve lezzetli yemekleri paylaşmak demektir. Her yıl, bu dönemde çocukluğumun İtalya’sına doğru bir yolculuğa çıkıyorum ve hiçbir yılbaşı sofrasına torrone olmadan oturmuyorum.
#Danilo ZannaBalıkçı Kahraman hem İstanbul’un hem de Türkiye’nin klasikleşmiş balıkçılarından. Kalkanıyla biliyoruz ama salatası da, ızgara kalamarı da bir o kadar ünlü; lakerdası, kabak tatlısı, ekmeği de bir o kadar lezzetli. “Başka türlü olmaz” diyerek haftanın 7 günü restoranda olan Kahraman Altun’la mutfağına girdik, sonra da birlikte yemeklerini yiyip sohbet ettik.
#Melis YılmazHafta başında Lezzetli Hayat Instagram hesabımızdan yılbaşı sofranızda tercihiniz kabak tatlısı mı kütük pasta mı diye sorduk. Ankete oy verenlerin yüzde 57’si kabak tatlısını seçti. Kütük pasta diyenler de yüzde 43 gibi azımsanmayacak bir oranda çıkınca size seçenekli bir yeni yıl tatlıları dosyası açmak istedim. Zencefilli kurabiyeler de var, el yapımı, hediyelik olarak hazırlayabileceğiniz çikolatalı trüfler de...
#Gülay Barbaros AltanOsmanlı arşivlerine dalarak, kadı sicillerinden kent müzelerine uzanarak, daha önce hiç görülmemiş çapta bir baklava kitabı yazdılar... Tarihçiler Burak Onaran ve Priscilla Mary Işın’ın yazdığı kitaba yakından baktık ve bu kitabı hazırlatan Murat Güllü’ye de günümüz baklavacılığını sorduk.
#Yazgı PatarŞef restoranlarının alameti farikasıdır imza tabakları... 2007’de Avustralya’da açtığım ilk restoranım Efendy’den itibaren her menümde mutlaka yer bulan kadayıf karides, benim için böyledir. İlk kez ben yapmadım ama kendi yorumumla birleşen haliyle lezzetinin zirvesine çıkan bu yemeği tüm detaylarıyla yazdım bu hafta...
#Somer SivrioğluBalık sevenlerin damağında iz bırakan, müstesna bir lezzet lakerda. Özenle temizlenip tuzla marine edilen taze balıktan yapılan bu usta işi mezesiyle klasikleşen birçok mekân var. Jürimiz en iyi lakerdayı yapan yerleri oyladı; Reşat Balık’ın ilk sırayı aldığı listede İstanbul’dan pek çok adres var.
#Ece Su METE