Lancet
Lancet Haberleri
Rus aşısıyla ilgili önemli açıklama: Milyonlarca doz üretilebiliriz
RUS Gamelya Araştırma Enstitüsü ile Rusya Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen ve Ağustos ayında ülkede onaylanarak dünyanın ilk koronavirüs aşısı olarak Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından dünyaya duyurulan Sputnik V aşısının Türkiye'deki üretimi için imzalar atıldı. Sputnik Vin Türkiye'de uluslararası standartlardaki tesislerde üretilmesi için Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) yetkilileriyle anlaşma imzalayan VisCoran İlaç Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, süreçle ilgili detayları ilk kez Demirören Haber Ajansına (DHA) anlattı.
Yeni araştırma ortaya çıkardı: Kovid'i yenen hastalar sağlık sorunu yaşıyor
Koronavirüsün ortaya çıktığı Çin'in Vuhan kentinde 4 hastadan 3'ünün, virüse yakalandıktan 6 ay sonra en az bir sağlık sorunu yaşadığı tespit edildi. Yeni araştırmanın sonucu korku yaratırken taburu olan hastaların bile bakıma muhtaç olduğu ortaya çıkarıldı.
Hindistan'da hava kirliliği geçen yıl 1,67 milyon kişinin ölümüne yol açtı
Hindistan'da hava kirliliğinin, geçen yıl 1,67 milyon kişinin ölümüne neden olduğu tespit edildi. Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi, Hindistan Kamu Sağlığı Fonu ile Boston Koleji Sağlık ve Kirliliğe Yönelik Küresel Gözlemevinden uzmanlar, hava kirliliğinin ülkedeki can kaybı ve maddi zarara yönelik etkilerini araştırdı.
Çare aşı ama hangisi, nasıl?
Dünyada ilk koronavirüs vakasının görülmesinin üzerinden tam bir sene geçti. Türkiye, 9 aydır bu virüsle mücadele ediyor. Dünyanın COVID-19 yüzünden girdiği karanlık tünelden çıkış ışığı olan aşılar hakkında merak edilenleri, alanında uzman yedi biliminsanına sorduk, hepsi bu çalışmalardan umutlu: “Faz III çalışmaları sonuçlanmış ve bağımsız kurumlarca onaylanmış tüm aşılar etkili olur; önemli olan yeterli miktarda aşıya en erken tarihte ulaşabilmek...”
İklim krizinde ‘pandemi fırsatı’
Lancet Countdown (Lancet Geri Sayım) Sağlık ve İklim Değişikliği 2020 Raporu’na göre, iklim değişikliği küresel sağlığı giderek daha fazla tehdit ediyor. Rapora göre Türkiye, ikinci derecede tehlikeli bölgede bulunuyor. Uzmanlar, pandemi ile mücadele için küresel ölçekte verilen trilyonlarca dolarlık ekonomik desteğin, iklim kriziyle mücadele için fırsat yaratabileceği görüşünde.
Son dakika haberi: Uzmanlar koronavirüs için çarpıcı bir uyarı yaptı: İlk 5 gün boyunca...
Koronavirüs salgını tüm dünyada, özellikle de Avrupa kıtasında tırmanışa geçmiş durumda. Uzmanlar ise Kovid-19 hastalarının bulaştırıcılığı enfeksiyonun ilk günlerinde en yüksek seviyede olduğunu söyleyerek çarpıcı uyarılarda bulundu.
Koronavirüs ilk günlere oranlara daha mı bulaşıcı.. İşte yapılan araştırmadan çıkan sonuç
Bilim insanlarının, semptom gösteren hastalar üzerinde yapılan 79 küresel çalışmayı inceleyerek virüsün, bulaşın ilk günlerinde en yüksek seviyede olduğu sonucuna vardı.
Çin aşısı, Türkiye'de ilk kez vatandaşlar üzerinde denenecek
Türkiye'de gönüllü sağlık çalışanları üzerinde denenen ve Çin aşısı olarak bilinen Sinovac firmasının CoronaVac aşısının faz 3 çalışmasında yeni bir aşamaya geçildi. 700'ün üzerinde sağlık çalışanı üzerinde denenen ve antikor oluşturan Çin aşısı, pazartesi gününden itibaren gönüllü vatandaşlar üzerinde denenecek. Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve İl Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, Çin aşısı denemelerinde yüzde 92 ile 98 arasında bir oranda koruyuculuk görüldüğünü belirterek, "Artık toplum gönüllülerine yönelik aşı çalışmamıza başlayacağız" dedi.
Son dakika... Çin aşısı, Türkiye'de ilk kez vatandaşlar üzerinde denenecek
Türkiye'de gönüllü sağlık çalışanları üzerinde denenen ve Çin aşısı olarak bilinen Sinovac firmasının CoronaVac aşısının faz 3 çalışmasında yeni bir aşamaya geçildi. 700'ün üzerinde sağlık çalışanı üzerinde denenen ve antikor oluşturan Çin aşısı, pazartesi gününden itibaren gönüllü vatandaşlar üzerinde denenecek. Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve İl Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, Çin aşısı denemelerinde yüzde 92 ile 98 arasında bir oranda koruyuculuk görüldüğünü belirterek, "Artık toplum gönüllülerine yönelik aşı çalışmamıza başlayacağız" dedi.
Son dakika: Bir haber de Oxford aşısından geldi, yaşlılarda güçlü bağışıklık tepkisi oluşturdu
Koronavirüs aşı çalışmalarıyla ilgili sevindiren haberler peş peşe gelmeye devam ediyor. Oxford-AstraZeneca’nın geliştirdiği Kovid-19 aşı adayının yaşlılarda güçlü bağışıklık tepkisi oluşturduğu açıklandı.
Koronavirüs pandemi mi yoksa sindemi mi?
Son aylarda Covid-19'a karşı dünyanın farklı köşelerinde vaka sayısındaki artışa ya da azalışa bağlı olarak alınan önlemlerin sıkılaştırıldığına ya da gevşetildiğine tanık olduk.
Yetersiz beslenen çocukların boyu 20 santimetre daha kısa
Bilim dergisi Lancet'ta yayımlanan kapsamlı bir uluslararası araştırma, nüfusun yetersiz beslendiği ülkelerde çocukların boyunun, 20 santimetreye kadar daha kısa olabileceğine işaret ediyor.
İngiliz bilim insanları: Kötü beslenme çocukların 20 cm kısalmasına neden oluyor
Dünyaca ünlü haftalık tıp dergisi Lancet tarafından yayınlanan tıbbi analiz, kötü beslenmenin çocuklarda 20 cm’e kadar boy kısalığına neden olduğunu ortaya koydu.
Koronavirüs aşı çalışmalarında son durum: İşte gündeme gelen aşı haberleri
İngiliz-İsveç ilaç şirketi AstraZeneca'nın Oxford Üniversitesi ile ortaklaşa geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşı adayının, virüse karşı en savunmasız grup olarak görülen yaşlılarda bağışıklık geliştirebileceğini ortaya koydu.
Hava kirliliği tehlikesi
Dünyada hava kirliliğinden geçen yıl 6.7 milyon kişi hayatını kaybetti. Avrupa Halk Sağlığı Birliği hava kirliliğinin Avrupa kentlerine yılda 166 milyar Euro maliyeti olduğunu bildirdi.
Son dakika: Harvard Üniversitesi profesörü koronavirüs aşısı gelebilir ama daha büyük bir sorun bizi bekliyor!
Son dakika haberi.. Son dönemde bilimin covidize ve politize olduğunu söyleyen Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, “Çok sayıda aşı programı dünyanın pek çok yerinde hızla ilerliyor ve insan testleri son aşamalarında. Bu aşılardan birçoğu başarılı olacak, ben bu konuda çok iyimserim. Önümüzdeki 6 ay içerisinde önemli ve somut gelişmeler olacağını düşünüyorum. Aşının ne zaman elde olacağı sorusunu kimin için ne zaman elde olacak diye düşünmek lazım. Sağlık hizmetine kolay erişen ve sosyo-ekonomik düzeyi yüksek gruptaysanız bu aşı size daha hızlı ulaşacak. Birinci grupta insana 2021 yılında, diğer gruplara 2023 yılında ulaşabilir. Ancak bizim için daha büyük bir tehlike var, o da iklim krizi. İklim krizi koronavirüsü mumla aratabilir” diye konuştu.
Bilim insanlarından 'Kovid-19'a karşı toplumsal bağışıklık yöntemi çok tehlikeli' uyarısı
Bilim insanları, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede toplumsal bağışıklık yöntemine ilginin tekrar arttığını belirterek, bu yolla salgını durdurmaya çalışmanın "çok tehlikeli bir yanlış" olduğu uyarısında bulundu.
Tüberküloz Aşısının Kovid-19'a Karşı Koruyuculuğu Test Edilecek
BCG (tüberküloz) aşısının, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı etkili olup olmayacağı test edilecek. BBC'nin haberine göre, 1921 yılında geliştirilen ve tüberkülozun yanı sıra diğer enfeksiyonlara karşı koruyuculuk sağlayabileceğine dair kanıt bulunan BCG, uluslararası Brace çalışması çerçevesinde İngiltere, Avustralya, Hollanda, İspanya ve Brezilya'da toplam 10 bin gönüllü üzerinde deneniyor.
Vakalar arttı... Aşı reddi toplum sağlığını tehdit ediyor
Artan aşı karşıtlığı toplum sağlığını doğrudan etkiliyor. Özellikle son yıllarda aşıyı reddeden aileler dolayısıyla kızamık vakalarında patlama yaşandı. Aşılama ile sadece birey sağlığı değil toplum sağlığının da korunduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dr. Öğr. Üyesi Banu Yazıcı, konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
Halk bile biliyor; gargara işe yaramaz
Prof. Dr. Canan Karatay’ın koronavirüse karşı karbonatlı gargara önerisine Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan yanıt geldi. Ceyhan, “En ilgisiz bir vatandaş bile bu virüsün karbonatla, tuzlu suyla, çorbayla, limonla ölmeyeceğini biliyor” dedi.
Son dakika haberleri... Canan Karatay 'Koronavirüse karşı gargara yapın' demişti! Profesör Mehmet Ceyhan'dan yanıt geldi
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüse karşı karbonatlı suyla gargara yapılması önerilerine ilişkin, "Artık bu konuyla en ilgisiz bir vatandaş bile bu virüsün karbonatla, tuzlu suyla, çorbayla, limonla ölmeyeceğini biliyor. Halkta yalancı güven duygusu oluşturup, gerekli diğer tedbirleri uygulamamasına neden olacak bu gibi söylemler son derece tehlikeli, insan sağlığına zarar verici" dedi. İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, ''Koronavirüse karşı sabah akşam karbonatlı suyla gargara yapın'' demişti.
Bir aşı bulunmasına ne kadar yakın, ne kadar uzağız?
Bütün dünya kilitlenmiş halde COVID-19 salgınına karşı bir aşı geliştirilmesini bekliyor. O kadar çok proje var ki belki de korona aşısı, insanlık tarihinin en hızlı bulunan aşısı olacak. Peki, COVID-19’un daha önce üzerinde çalışılan virüslerle aynı aileden olması bilim insanlarının işini kolaylaştırıyor mu? Faz 3 aşaması nedir ve neden bu kadar önemli? Salgının başından beri aşı çalışmaları yürüten uzmanlarla konuştuk.
Koronavirüs obezleri daha ağır etkiliyor
Fransız bilim insanı François Pattou başkanlığında yürütülen "Kovid-19 hastalığının şiddeti ve obezite ilişkisi" başlıklı çalışmada, yoğun bakımdaki yeni tip koronavirüs hastaları ile diğer nedenlerle yoğun bakımda bulunanlar karşılaştırıldı.
Bakan Koca o iddiaları yalanladı! 'Türkiye'de bilimsel araştırmalara müdahale yok'
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, dünyanın önde gelen hakemli tıp dergilerinden The Lancet'te yayımlanan makalesinde, Türkiye'de yeni tip koronavirüse (Kovid-19) ilişkin "bilimsel çalışmalara müdahale edildiği" iddialarına karşı çıkarak, "Türkiye'de herhangi bir araştırmacının çalışmasına yönelik herhangi bir kısıtlama yoktur. Sağlık Bakanlığı, daha önce olduğu gibi bilime ve bilimsel çabalara verdiği önemi ve desteği sürdürecek." ifadelerini kullandı.
İkinci kez 'koronavirüs'e yakalanma sebebi nedir? İşte ABD'de yapılan araştırmanın detayları
ABD'de Kovid-19 iki kez yakalanan genci enfekte eden virüslerin genetik diziliminin farklı olduğu tespit edildi.
Koronavirüste korkutan gelişme
ABD'de Covid-19 iki kez yakalanan genci enfekte eden virüslerin genetik diziliminin farklı olduğu tespit edildi.
Bilim insanları koronavirüsün yeni bir varyasyonunu keşfetti
Singapurlu uzmanlar, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) daha hafif enfeksiyona yol açan yeni bir varyasyonunu keşfetti.
Pandemide okulların açılması çocukların ruh sağlığını nasıl etkileyecek?
Pandemi sürecinde okulların güvenli bir şekilde açılabilmesinin sadece akademik açıdan değil, ruh sağlığı açısından da önemli olduğuna dikkat çeken Çocuk ve Ergen Psikiyatri Danışmanı Dr. Şükrü Ercan, “Okulların uzun süre kapalı kalmasının beraberinde getireceği öğretim seviyesinin yetersiz kalması ve sonucunda ülke ekonomilerine uzun dönemli etkisi, eğitimde fırsat eşitsizliği gibi sorunlar ortaya çıkmakta. Ayrıca uzun süreli yalnızlık faktörü depresyon riskini artırdığı için süreç, çocuk ve velileri beden ve ruh sağlığı açısından etkilemektedir” dedi.
Kayıp tat ve koku duyuları aranıyor
COVID-19 geçirmiş okurlarımızdan mesajlar geliyor; hastalığı atlattıklarını ama tat ve koku alma duyularının eskisi gibi olmadığını söylüyorlar. Virüs sebebiyle kaybolan tat ve koku alma duyuları ne zaman ve nasıl geri gelir? Kronik rahatsızlığı olmayan 20’li 30’lu yaşlarındaki gençlerin de COVID-19’dan yoğun bakıma düşmesi nasıl açıklanabilir? İşte yanıtlar…
İngiltere'de temas-takip uygulanacak, okullar açılacak
Dünya genelinde koronavirüs salgınında ikinci dalga görüleceği uyarıları yapılırken, İngiltere'de Yerel Yönetimler Bakanı Simon Clarke, okulların açılıp açılmayacağının "tartışma konusu bile olmadığını", okulların sonbaharda kesinlikle açılacağını söyledi.
Küresel doğum oranı hızla düşüyor! Dünya buna hazır mı?
Yeni bir araştırma küresel düzeyde, doğum oranlarının insanlığın geleceğini etkileyecek hızda bir düşüş gösterdiğini ortaya koydu.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan toplum bağışıklığı açıklaması
Tıp dergisi Lancet'de yayımlanan bir araştırmanın sonucu nüfusun önemli bir kesiminin koronavirüse yakalanması ve iyileşmesi ile oluşması beklenen sürü bağışıklığı kavramından söz edilemeyeceğini gösteriyor. CNN TÜRK canlı yayınına katılan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da konuşulmaya başlanan 'toplum bağışıklığı' konusuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ceyhan, "Biz bu virüsle her ay 1000 tane vaka görerek gidersek eğer 11 yılda toplum bağışıklığı bitiyor, salgın bitiyor. Dolayısıyla toplum bağışıklığı hikaye, yani masal. Bu mümkün değil." ifadelerini kullandı. Öte yandan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara da Twitter hesabından en riskli kan grubunu açıkladı.
Son dakika haberler... Prof. Dr. Ceyhan'dan flaş sözler: Toplum bağışıklığı hikaye... Bu mümkün değil
Tıp dergisi Lancet'de yayımlanan bir araştırmanın sonucu nüfusun önemli bir kesiminin koronavirüse yakalanması ve iyileşmesi ile oluşması beklenen sürü bağışıklığı kavramından söz edilemeyeceğini gösteriyor. CNN TÜRK canlı yayınına katılan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da konuşulmaya başlanan 'toplum bağışıklığı' konusuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ceyhan, "Biz bu virüsle her ay 1000 tane vaka görerek gidersek eğer 11 yılda toplum bağışıklığı bitiyor, salgın bitiyor. Dolayısıyla toplum bağışıklığı hikaye, yani masal. Bu mümkün değil." ifadelerini kullandı. Öte yandan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara da Twitter hesabından koronavirüse karşı en riskli kan grubunu açıkladı.
Bir dergi neden bu kadar önemli?
Koronavirüsle ilgili gelişmeleri yakından takip edenlerin en sık duyduğu şeylerden biri de ‘The Lancet’ oldu. “Lancet’te yayınlanan araştırma…”, “Lancet’te duyurulan haber…” Peki nedir bu Lancet? Bir işyeri sahibi, uzun süre evden çalıştıktan sonra ofise gelip konsantre olamayan çalışanlarından yakınıyor. Ne yapmalı? Virüsün testlerde tespiti en erken ne zaman yapılabiliyor? İşte yanıtlar...
Covid-19 beyni nasıl etkiliyor?
Felç, deliryum, anksiyete, şaşkınlık... liste uzayıp gidiyor. Covid-19'un sadece bir solunum yolları hastalığı olduğunu düşünüyorsanız, tekrar düşünün.
Sosyal mesafe 2 metrenin altına düşerse virüs riski ne kadar artar?
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 4 Temmuz'dan itibaren ülkede 2 metrelik sosyal mesafenin 1 metreye düşürüleceğini açıkladı.
Trump 'Kullanıyorum' demişti! Hidroksiklorokin için flaş karar
ABD'de Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisinde hidroksiklorokin kullanımını “faydasız” olduğu gerekçesiyle iptal ettiğini duyurdu. ABD Başkanı Trump, 19 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, "Son birkaç haftadır önlem amaçlı hidroksiklorokin kullanıyorum." ifadesini kullanmış, bunu kendisinin istediğini doktorlarının da itiraz etmediğini vurgulamıştı.
'İngiltere'nin koronavirüsle mücadelesi büyük bir başarısızlık'
Saygın tıp dergisi Lancet'in editörü Richard Horton, "İngiltere'nin koronavirüsle mücadelesi bir kuşağın bilim politikasındaki en büyük başarısızlıktır" dedi.
Yeni yayınlandı! Koronavirüs tedavisinde çığır açacak gelişme
İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, tıp dergisi Lancet'te yayınlanan yeni çalışmanın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisinde çığır açan gelişmelere sebep olabileceğini belirterek, "Virüsün damar içerisindeki epitel dokulara saldırarak kanın pıhtılaşmasına neden olduğu, pıhtılaşan kanın, beyinde, kalpte ve böbreklerde hasara yola açarak ölüme sebebiyet verdiği gözlemlendi. Son yayınlanan araştırma gösteriyor ki Kovid-19 sadece akciğerleri etkileyen bir solunum yolu hastalığı olmaktan ziyade tehlikeli bir damar enfeksiyonu olarak görülmelidir" dedi.
Son dakika... İtiraz eden ilk ülkelerden biri Türkiye olmuştu! DSÖ kararını geri çekti...
DÜNYANIN en saygın tıp dergilerinden Lancet’te 22 Mayıs’ta yayınlanan ve üç gün sonra DSÖ’nün Kovid tedavisinde sıtma ilacı olarak bilinen hidroksiklorokin denemesini durdurma kararını dayandırdığı dünyanın en geniş ölçekli Kovid çalışmasının, sahte verilerle dolu olduğu ortaya çıktı. DSÖ, çalışmayı askıya almasının üzerinden 10 gün geçmeden dün ani bir şekilde bu kararı da geri aldı.