Sıtma
Sıtma Haberleri
Halk arasında ‘kelebek hastalığı’ olarak biliniyor… Stres en büyük tetikleyicisi
Yüzde meydana gelen ve ilk bakıldığında kelebeği anımsatan kırmızı kabarcıklar, Lupus hastalığının en belirgin belirtileri arasında yer almaktadır. Eklem ağrılarıyla yön bulan bu hastalığın yalnızca cilde değil tüm vücuda etki ettiğini vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sedat Işık, Lupus hastalığıyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
Koronavirüs aşısını üçüzleri üzerinde denedi
Dünyada koronavirüs vaka sayısı 82 milyonu aştı. Virüsün yol açtığı Covid-19 hastalığından ölenlerin sayısı ise 1,8 milyona yaklaştı.
İstanbul’da beklenen büyük tehlike! Sivrisinek artışı ve hastalık uyarısı…
İstanbul barajlarında su seviyesinin giderek düşmesi ve yaşanan kuraklık nedeniyle çok önemli bir uyarı daha geldi. Prof. Dr. Levent Kurnaz konu ile ilgili yaptığı açıklamasında ‘Barajlarımız çok düşük bir seviyede. Umuyoruz ki bu böyle kalmayacak. Ancak yaza doğru bu seviyelerde olacak olursa, su çekildikten sonra ortaya çıkan düzlükler var. Bunlar az sulu bol çamurlu bölgeler. Buralarda sivrisineklerin üremesi için ideal yerler. Maalesef o sivrisinekler doğamızda çok fazla görülmeyen Batı Nil Virüsü, Zika gibi hastalıkların biraz daha fazla doğamıza girmesine ve en sonunda da en büyük düşmanlarımızdan olan sıtmanın görülmesine neden olabilir’ dedi.
Son dakika haberler: Bu sonucu kimse beklemiyordu! Sivrisinekler koronavirüsü geçti
ABD’de Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi'nin (CDC) açıklamasına göre Küresel Sağlık Merkezi misyonu sağlık dalında 2020'nin en çok ilgi gören 5 hikayesini açıkladı. Çıkan sonuçlara göre ABD'de en çok ilgi gören konu küresel koronavirüs salgınını geri bırakarak "sivrisinekler" oldu.
Sağlık çalışanı akrabasını bıçakla yaralayıp kaçtı!
Adana’da tartıştığı sağlık çalışanı akrabası Ali Aldatmaz’ı çalıştığı sağlık kurumunda bıçakla yaraladıktan sonra kaçarak annesinin evine saklanan B.D. polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı.
'Miss'yonu dünyayı kurtarmak
2014’te ‘Miss İngiltere’ seçilen doktor Carina Tyrrell, şimdi aşı çalışmalarıyla dünyayı korona pençesinden kurtarmaya uğraşıyor.
Uzmanlar uyardı: Pozitifler ilaçlarını kullansın
Koronavirüs tedavisinde kullanılan Hidroksiklorokin ve Favipiravir ilaçları tartışma konusu oldu. Dünyada ve Türkiye’de bu ilaçların işe yaramadığı iddiaları gündeme geldi. Ancak uzmanlar, “Testi pozitif çıkanlar, doktor verdiyse mutlaka ilaçlarını kullansın” diyor...
Nijerya'da kolera çok sayıda can aldı
Batı Afrika ülkesi Nijerya'nın Benue ve Oyo eyaletlerinde baş gösteren kolera salgını nedeniyle 25 kişi hayatını kaybetti.
Kemerlerinizi bağlayın ve yolculuğun tadını çıkarın... Türkiye’nin hayranlık uyandıran yolları
Karayolu yolculuklarının en cazip yanı tablo gibi manzaralar arasından geçerken bu görüntüleri unutulmaz anılar arasına kaydetmektir. “Önemli olan varmak değil yolda olmaktır” diyenler için sonbaharın ‘kartpostallık halleri’ni seyredebileceğiniz yolları jürimize sorduk. Birbirinden güzel 10 yolu sıraladık.
Son dakika... Kovid-19 tedavisi için ilk defa bir ilaç onaylandı
ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Kovid-19 tedavisinde kullanılmak üzere ilk defa Veklury isimli virüs kırıcı ilaca onay verdi. Şimdiye kadar yaklaşık 50 ülkede onaylandığı ve geçici izne sahip olduğu belirtilen ilaç, ABD Başkanı Donald Trump tarafından da kullanılmıştı.
Son dakika... Koronavirüste flaş gelişme! İlaç onaylandı
ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Kovid-19 tedavisinde kullanılmak üzere ilk defa Veklury isimli virüs kırıcı ilaca onay verdi.
Son dakika haberi: Aşı karşıtlığı kızamığı patlattı
Son dakika haberi.. Dünyada giderek artan aşı karşıtlığı özellikle bitme noktasına gelen kızamık konusunda ciddi biçimde kendini göstermeye başladı. Türkiye genelinde 2018 yılında 716 olan vaka sayısı, 2019 yılında 2 bin 905’e yükseldi.
Doğa harikası Habeş Kanyonu keşfedilmeyi bekliyor
Gaziantep’in Araban ilçesinde bulunan Habeş Kanyonu doğal güzellikleri ile görenleri etkiliyor. Birej baraj suyunun yükselmesi ile yeniden gündeme gelen ve korona virüs sürecinde tamamen unutulan kanyon, keşfedilmeyi bekliyor.
Asya Kaplan Sivrisineği nerelerde görüldü? Asya kaplan sivrisineği ısırığının neden olduğu hastalıklar
Batı Nil Virüsü Ateşi, Zika Virüsü, Ensefalit, Sarı Humma gibi hastalıkları taşıma potansiyeline sahip Asya Kaplan Sivrisineği bu kez İstanbul’un çeşitli ilçelerinde görüldü. İstanbul’da Beykoz, Sarıyer, Zeytinburnu ve Arnavutköy’de görülen bu sivrisinekin alerjik reaksiyonları çok fazla oluyor. Kan emerken tükürük bezindeki proteinler kan emdiği sırada deri altı dokuya geçmekte. Bu da alerjik bir reaksiyona neden oluyor. Bu sinekler daha çok insan yapımı küçük su rezervlerinde yaşıyor. Bahçede bulunan saksıların dibindeki suda ya da süs havuzunda üreyebiliyorlar.
İstanbul'da 'Asya Kaplan Sivrisineği' paniği!
Sıtma, Dang Humması, Batı Nil Virüsü gibi pek çok hastalığı taşıdığı bilinen sivrisineklerden sonra, şimdi de İstanbul için ‘Asya Kaplan Sivrisineği’ türüne dikkat çekildi. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Kerem Öter, son üç yıldır İstanbul’da Beykoz, Sarıyer, Zeytinburnu ve Arnavutköy’de görülen bu sivrisinek için, “Oldukça istilacı bir tür. Açıkhava otururken gün içerisinde sizi çok rahatsız ediyor. Diğer sivrisineklere göre çok daha fazla saldırgan. Bunların yanı sıra naklettikleri rahatsızlıklar da var" dedi.
Son dakika haberler... İstanbul'da 'Asya Kaplan Sivrisineği' paniği!
Sıtma, Dang Humması, Batı Nil Virüsü gibi pek çok hastalığı taşıdığı bilinen sivrisineklerden sonra, şimdi de İstanbul için ‘Asya Kaplan Sivrisineği’ türüne dikkat çekildi. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Kerem Öter, son üç yıldır İstanbul’da Beykoz, Sarıyer, Zeytinburnu ve Arnavutköy’de görülen bu sivrisinek için, “Oldukça istilacı bir tür. Açıkhava otururken gün içerisinde sizi çok rahatsız ediyor. Diğer sivrisineklere göre çok daha fazla saldırgan. Bunların yanı sıra naklettikleri rahatsızlıklar da var" dedi.
Seraya kenevir eken kişi yakalandı
KOCAELİ’nin Kartepe ilçesinde jandarmanın düzenlediği operasyonda serada 147 kök Hint keneviri ile 310 gramı toprağa gömülü, toplam 436 gram esrar ele geçirildi. Sera sahibi C.S. gözaltına alındı.
Kültepe'de yeni tanrı ve tanrıça heykelcikleri bulundu
Kayseri'de, Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü'nde devam eden arkeolojk kazılarda 15 yeni tanrı ve tanrıça heykelciği bulundu.
Antibiyotiklere dirençli bakteriler ‘koronavirüsten daha riskli
Araştırmacı Dr. Paul De Barro, Fiji'de üç yıl süren çalışmasının ardından, "süpermikrop" olarak anılan antibiyotiklere dirençli bakterilerin "insan sağlığı için istisnasız en büyük tehdit" olduğu sonucuna vardı.
Kötü günler geride kaldı
Otomotiv sektöründe hem ana sanayi hem de yan sanayide koronavirüs etkileri büyük ölçüde aşıldı. Tedarik sanayisinde doluluk oranı yüzde 90’lara ulaştı. TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, “Ölümü gördük, sıtma olduk, iyileştik ve üretiyoruz. Sektörün kimi oyuncuları 3 vardiyaya tekrar döndü ve gece gündüz üretim yapıyor. Bazılarında fazla mesai bile söz konusu olmaya başladı” dedi.
'Çıplaklar kampı' paylaşımına çok sert tepki gösterdiler!
Çanakkale merkeze bağlı, 350 nüfuslu Çıplak köy, adıyla duyanları şaşırtıyor. Köyün adı, meydandaki 'Çıplak Dede' olarak da anılan 'Garip Dede' yatırından geliyor. Bazen köy tabelası önünde tişörtlerini çıkararak yarı çıplak fotoğraf çektirenler dahi olduğunu belirten yöre halkı, son olarak köylerinde çıplaklar kampı varmış gibi sosyal medyada yapılan paylaşıma isyan etti. Çıplak köyü halkı, adı nedeniyle ‘nü’ gibi göstermek isteyenler olsa da köylerinin adını değiştirmeyi düşünmediklerini, yatır dolayısıyla bu ismin maneviyatına inandıklarını söyledi.
8. Sınıf Sosyal Bilgiler Sağlık Alanında Yapılan Çalışmalar konu anlatımı
Sosyal bilgiler dersi ile öğrencilerin birçok konuyu içselleştirmesi ve yakın çevresinde öğrendiklerini uygulanabilmesi ve hayatına bunları katılabilmesi için var olan bir derstir. Özellikle 8. Sınıf İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük konuları içerisinde geçmişten aldıkları derslerle geleceklerine yön vermelerini sağlayacak kazanımlar mevcuttur. 8. Sınıf İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük konuları içerisinde yer alan sağlık alanında yapılan çalışmalar konu anlatımı ile ilgili detayları derledik.
YAMANSAZ’A ‘BOTANİK BAHÇE’
Afrika'da sıtmaya yol açan parazitin mutasyonu dirençli çıktı
Afrika ülkesi Ruanda'da bilim insanları, sıtmaya yol açan parazitin, hastalığın tedavisinde kullanılan artemisinin maddesine dirençli türünü keşfetti.
Kodak'a ilaç etken maddeleri üretmesi için 765 milyon dolar kredi
ABD Başkanı Donald Trump, Kodak şirketinin ABD'de ilaç etkin maddeleri üretmeye başlayacağını ve bunun için şirkete 765 milyon dolar kredi vereceklerini açıkladı.
DEİK Başkanı Olpak: Türkiye’nin sanayileşme tecrübesi Afrika'ya örnek olacak
DEİK Başkanı Olpak, "Afrika ülkelerinde liman ve havaalanı işletmeciliği yapabiliriz. Diğer yandan, Türkiye’nin sanayileşme tecrübesinin Afrika'ya örnek olacağını düşünüyoruz." dedi.
Türkiye’nin gözü kulağı buradan gelecek haberde! İlk kez görüntülendi...
Kovid 19 tedavisinde kullanılan tüm ilaçların üretimi ve aşı çalışmasının tek çatı altında toplandığı Türkiye’deki tek tesis, ilk kez Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından görüntülendi. Aşının geliştirildiği yüksek biyogüvenlikli BSL 3 laboratuvarında yüzbinlerce doz aşının üretimi de sağlanabilecek. Tesis, bu özelliğiyle de ülkemizde tek olma özelliği taşıyor.
Sarah Gilbert: Koronavirüs aşısının arkasındaki isim
Dünyada koronavirüs vaka sayısı 16 milyonu aştı. Virüsün yol açtığı Covid-19 hastalığından ölenlerin sayısı ise 650 bine yaklaştı.
Koronavirüs için bitkisel karışım geliştirmişlerdi! Vazgeçtiler
Madagaskar, ülkede yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen bitkisel karışım Covid Organics'ten vazgeçerek tedavi merkezleri açmaya başladı.
Son dakika... Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro'nun 4. Covid-19 testi negatif çıktı
Temmuz ayının başında yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalanan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, iyileştiğini açıkladı.
Galatasaray'a koronavirüs çelmesi
Süper Lig'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle verilen ara öncesinde şampiyonluğun en önemli adaylarından olan Galatasaray, yaklaşık 3 ay süren aradan en çok etkilenen takımlardan biri oldu.
Bolsonaro'nun üçüncü Covid-19 testi de pozitif çıktı
Yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalanan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun üçüncü testi de pozitif çıktı.
Son dakika haberi: Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro ikinci kez koronavirüs pozitif!
Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun ikinci Kovid-19 testi de pozitif çıktı.
Bir dergi neden bu kadar önemli?
Koronavirüsle ilgili gelişmeleri yakından takip edenlerin en sık duyduğu şeylerden biri de ‘The Lancet’ oldu. “Lancet’te yayınlanan araştırma…”, “Lancet’te duyurulan haber…” Peki nedir bu Lancet? Bir işyeri sahibi, uzun süre evden çalıştıktan sonra ofise gelip konsantre olamayan çalışanlarından yakınıyor. Ne yapmalı? Virüsün testlerde tespiti en erken ne zaman yapılabiliyor? İşte yanıtlar...
Galatasaray'ın kabus sezonu! Tek teselli Fenerbahçe galibiyeti...
Süper Lig'de son dönemde üst üste puan kayıpları yaşayan Galatasaray, 30. haftada da Trabzonspor'a 3-1 mağlup olarak şampiyonluk yarışında adeta havlu attı.
Çavuşoğlu ve Ersoy Antalya’dan seslendi! Dünyaya ‘turizmde güvenliyiz’ mesajı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin koronavirüs sürecini en iyi yöneten ülkelerin başında geldiğini vurguladı. Çavuşoğlu, alınan önlemler sayesinde salgınla mücadelede başarılı olunduğunu söyledi. Ersoy da, turizm bölgelerindeki düşük vaka sayılarına dikkat çekti.
Hidroksiklorokin nedir? İşte Hidroksiklorokin ilacının coronavirüs etkileri
Hidroksiklorokin ilacı nedir? sorusu Sağlık Bakanı Fahretttin Koca'nın son yaptığı açıklama ile gündeme geldi. Sıtma ilacı olarak kullanılan Hidroksiklorokin COVID-19 enfeksiyonları için deneysel bir tedavi olarak kullanılıyor. Hidroksiklorokin ilacı uluslararası makale ve bilim insanlarının açıklamalarında da yer almıştı. İşte, Hidroksiklorokin ilacının coronavirüs etkileri hakkında ayrıntılar.
Son dakika haberi: Sağlık Bakanı Koca tek tek açıkladı! İşte vaka sayıları artan ve azalan o iller...
Son dakika haberine göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu.
Klorokin corona virüsü iyileştiriyor mu? Klorokin nedir?
Klorokin corona virüsü iyileştiriyor mu? Corona virüs tedavisinde ilaç çalışmaları devam ederken, Klorokin'in virüs üzerindeki etkileri gündemde yer almaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün Temel İlaçlar Listesi'nde yer alan ve sıtmayı önlemek ve tedavi etmek için kullanılan Klorokin, kırmızı kan hücresi içinde yer alan aseksüel sıtmaya karşı etkilidir. İşte, Klorokin ilacıyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
Sinekten koronavirüs bulaşır mı?
SITMA, sarıhumma, Dengue-Humması (DENV), zika, Batı Nil virüsü gibi birçok hastalığın taşıyıcısı olan sivrisinek ve karasineklerin koronavirüs taşıyıp taşımayacağı merak ediliyor. Doç. Dr. Gülbüz Sezgin, koronavirüs bulaştırıcılığıyla ilgili bir tespitin olmadığını belirterek sivrisineğin pek çok başka ciddi hastalığı bulaştırdığına dikkat çekti.