Kireçlenmenin dünya ve Türkiye’de en sık görülen eklem hastalığı olduğunu belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Doç. Dr. Sena Tolu, "Pandemi döneminde aktivite azlığı hızlı kilo artışı ve kas gücünde azalmaya neden oldu. Eklemlere binen yük arttı, bu da önceden problemli olan eklemlerde şikayetlerin artmasına ya da yeni eklem problemlerinin oluşmasına sebebiyet verdi" dedi.
#Doç. Dr. Sena ToluUzman Fizyoterapist Onur Körtelli, kireçlenme tedavisinde dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı. Fazla kilonun, eklemlerde kireçlenmeye yol açabileceğini belirten Körtelli, tedavi sürecindeki egzersizlerin de mutlaka fizyoterapist kontrolünde olması gerektiğini söyledi.
#KireçlenmeDizlerde kireçlenmenin, kadınlarda erkeklere göre daha sık görülüp daha erken yaşlarda başladığını belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı, Op. Dr. Mesut Caferi, "Kireçlenmenin belirtileri arasında ağrı, zaman zaman diz ekleminin şişmesi, eklemde sürtünme duygusu, eklemden gelen takılma sesleri ve ileri dönemde oluşan şekil bozukluğu bulunuyor." ifadelerini kullandı.
#KireçlenmeD vitamini eksikliğinin, kemiklerin zayıflamasını tetikleyeceğine dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Meriç, bu durumun yetişkinlerde osteomalazi (kemik yumuşaması) çocuklarda ise raşitizme neden olduğunu hatırlattı. Doç. Dr. Meriç, “Eklem ağrılarınızın nedeni D vitamini eksikliği olabilir” dedi.
#Doç. Dr. Gökhan Meriçİnsan bedeninin çok hareketsiz kalmaya uygun bir yapısı olmadığını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Yiğit Erdağ, koronavirüsle birlikte evlerde uzun süre hareketsiz kalmanın kireçlenme nedeni olduğunu söyledi. Op. Dr. Erdağ, “Yarım saatte bir eklemlerinizi hareket ettirin. Sabah uyandığınız zaman eğilme, gerilme, gövdeyi çevirme, bacakların gergin biçimde öne kaldırılması gibi kültür fizik hareketlerini yapın” dedi.
#Op. Dr. Yiğit ErdağGünlük hayatınızın rutin hareketlerini yaparken zorlandığınız oldu mu? Kireçlenme en basit hareketleri yaparken dahi zorlanmanıza neden olabilir. Sabahları eklem ağrılarıyla uyanmanıza ve sürekli devam eden ağrılara neden olan kireçlenmeyi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Özgür Ortak anlatıyor.
#KireçlenmeTüm dünyayla birlikte Mart ayından itibaren ülkemizi de derinden etkileyen ve halen etkilemeye devam eden Covid-19 pandemisi sürecinde ister istemez hareketlerimizin kısıtlanması, üstüne bir de fazla alınan kalorilerle artan kiloların eklenmesi başlı başına büyük bir sorunu beraberinde getirdi! 65 yaş üzerinde dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık görülen romatizmal hastalık olan eklem kireçlenmesi bugünlerde pek çoğumuzun kapısını çalıyor.
#KireçlenmeKireçlenme, omurlara fazla yüklenilmesi ve kemiklerin uçlarındaki koruyucu kıkırdak yapının zamanla azalması sonucunda ortaya çıkar. Peki kireçlenme nedir? Neden olur? En fazla kimlerde görülür? Kireçlenmenin türleri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Özgür Ortak, kireçlenme hastalığıyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#KireçlenmeOsteoartrit yani kireçlenme en yaygın görülen eklem şikâyetlerinden biridir. Bildiğiniz gibi eklem iki kemiğin bir araya geldiği bölgedeki yapıdır. Bir araya geldikleri noktada kemik uçlarında kıkırdak dokusu ve koruyucu yapılarla çevrilidir. Osteoartrit bu dokunun zarar görmesine ve bu nedenle kemiklerin birbirine sürtülerek zarar görmesine neden olur. Neticede ağrı, sertlik ve diğer çeşitli olumsuz belirtiler veren durumlara neden olabilir.
#OsteoartritEklemlerin fazlasıyla aşınması ve yıpranmasıyla yapılarının bozulması ve deforme olmasıyla ortaya çıkan sağlık problemine kireçlenme denir. Bu durum zamanla kişinin yaşamını büyük oranda etkileyerek günlük hareketleri dahi yapamaz hale getirebilir. "Bel kireçlenmesi nedir, bel kireçlenmesinin nedenleri nelerdir, bel kireçlenmesi tedavisi nasıl yapılır? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Şıldır anlatıyor.
#KireçlenmeDiz ekleminde kireçlenme, önce merdiven inip çıkmayla başlayan, hareketle belirginleşen ağrı giderek istirahat halinde de gelişiyor. Ağrıya zamanla diz çevresinde şişlik, takılma ve kilitlenme gibi sorunlar da eşlik ediyor. Tüm bunların sonucunda hastayı her gün ağrı kesici ilaç kullanmaya zorlayan, ilerleyen zamanda sosyal yaşamdan koparabilecek kadar şiddetli hareket kısıtlılığı yaratabilen bir hastalıktır.
#KireçlenmeGünlük yaşantımızda yaptığımız bazı yanlışlar var ki halk arasında ‘kireçlenme’ diye bilinen osteoartrit-artroza zemin hazırlıyor. Ortalama yaşam süresinin artması ile yaygınlaşan hastalık, özellikle kalça ve diz ekleminde eklem yüzeyinin bozulması (kıkırdak dokunun bozulması), ağrı ve eklemde hareket kısıtlılığı olarak kendini gösteriyor; kişinin normal hareketlerini engellerken, yaşam kalitesinin ciddi ölçüde azalmasına neden oluyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Vahit Emre Özden sizler için anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Eklem AğrısıKireçlenme tedavisinde bir devrim yaratan kök hücre tedavisi hakkında bilgi veren Dr. Yüksel Büküşoğlu, kendi yağ dokumuzdan elde edilip, zenginleştirilen kök hücrelerin sorunlu bölgeye enjekte edilerek, o dokuda gençleşme ve onarım sağladığını belirtti.
#Göbek Çevresindeki YağlarEklem ağrılarına yüzyıllardır güvenli, etkili ve uzun süreli bir çare aranmıştır. Günümüzde halen klasik ilaçlar kireçlemeyi geri döndürmede ve durdurmada başarısızdır. Son çare olarak başvurulan cerrahi ise sadece uygulanan eklemi düzeltebilir.
#Kireçlenmeİş hayatınızda sürekli takım elbise giymek ve kravat takmak zorundaysanız, size kötü bir haberimiz var. Sıkı bağlanan kravatlar baş ağrısı, damar sertliği, kireçlenme, gırtlak kanseri gibi birçok hastalığa yol açıyor. Erkekleri yakından ilgilendiren bu konuyu Nöroloji Uzmanı Doktor Mehmet Yavuz’a sorduk.
#SağlıkYumurta, kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezidir. Yumurtayı hemen hemen herkes çok severek tüketir. Bu nedenle de haşlanmış yumurta ve tavafa yumurta yemek kilo aldırır mı pek çok kişi merak ediyor. Haşlanmış yumurta, özellikle de diyet ya da spor yapan kişilerin her zaman tükettiği bir besindir. Yumurta kilo aldırır mı verdirir mi tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamÇay sohbetlerinden ve akşam keyiflerinden eksik olmayan çekirdek, en ekonomik çerezler arasında yer alır. Her kesimden ve her yaştan kişinin severek tükettiği çekirdek, genellikle de ayçiçeği tohumlarından elde edilir. Balkonda, televizyon karşısında, çay keyfinde ve parkta otururken en çok tüketilen çerez çekirdektir. Çekirdek kilo aldırır mı tüm detayları ile sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamKalp hastalığı, günümüzde ölümün başta gelen nedenlerinden biridir. Kalp hastalığının en sık nedeni ise kalp damar hastalığıdır. Günümüzde 20 yaşından büyük kişilerin yüzde 6,7’sinde kalp damar hastalığı var ve yaş aralığının ne kadar genç olduğu düşünüldüğünde bu oran oldukça korkutucu. Öyle ki, 65 yaş altındaki 10 kişiden 2’si kalp damar hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmekte. Özellikle şeker hastalığı, obezite, kolesterol yüksekliği, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı damar yapısını bozmakta ve damarların tıkanmasına ve sertleşmesine yol açmakta. Kalbin beslenmesini sağlayan damarlar tıkandığında ise kalp krizine varana kadar ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.
#KTOHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Lüfti Çöplü, Türkiye'de 1970-2020 yıllarında üniversiteler tarafından yapılan araştırmaları inceleyerek asbest maddesine bağlı kanser vakalarının görüldüğü köylerin haritasını çıkardı. Çöplü, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Gönüydoğu Anadolu Bölgesi ağırlıklı olmak üzere 400 köyde yaklaşık 100 bin kişinin asbestten etkilendiğinin belirlendiğini söyledi. Çöplü, "Bu madde solunduğu zaman akciğerde birçok hastalığa yol açıyor. Tabii solunduktan hemen sonra belirtilerini vermez, 15-20 yıl geçmesi lazım" dedi.
#AnkaraGÜNÜMÜZDE kanserler dahil hastalıklardan kaynaklanan ölümlere baktığımızda birinci sırayı kalp-damar rahatsızlıkları almaktadır. Basit yaşam tarzı ve diyet alışkanlıkları gibi önlemler bu hastalıklara yakanlanmayı önemli derecede azaltsa da halen insanlığın artarak devam eden en önemli sorunların başında gelmektedir. Kalbinizi besleyen, ona ihtiyacı olan oksijeni ve enerjiyi aralıksız taşıyan damarlara, hücre, doku ve organlarınızın yaşamlarını sürdürebilmeleri ve görevlerini yapabilmeleri için öncelikle sağlıklı bir kalbe ihtiyaçları var. Sağlıklı ve kaliteli bir hayat sürmek istiyorsanız sadece kalbinize değil, bu çok önemli damarlara da gözünüz gibi bakmalısınız. Kardiyoloji ve iç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. İstemi Nalbantgil, kalpten çıkan iki büyük damarı anlattı.
#1