Kireçlenme haberleri sayfasında Kireçlenme hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 973 Kireçlenme haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kireçlenme, insanların ortak sorunu haline gelen oldukça yaygın olarak görülen rahatsızların başında yer almaktadır. Kireçlenme, belirli tedavi yöntemler ile ağsızının azaltma ve sosyal yaşamın daha kaliteli hale gelmesi sağlanabilir. Kireçlenmeye iyi gelen yiyecekler nelerdir? Kireçlenmeye iyi gelen besinler ve gıdalar nelerdir detayları ile derledik.
#KireçlenmeSağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için gereken en önemli şey sağlıklı bir vücuttur. Bedendeki hareketlerin kısıtlanması da doğrudan yaşamı etkileyen önemli bir faktör olarak bilinir. Vücutta kireçlenme olması da bu hareketlerin kısıtlanmasının en büyük nedenlerinden biri olarak bilinir. Doğal ve hayatın getirdiği bir gerçek olan yaşlanma, bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu durum oldukça normaldir. Kireçlenme ağrısı ve ağrının getirdiği etkiler ise oldukça fazladır. Kireçlenmeye iyi gelen besinleri ve bitkileri sizler için derledik.
#KireçlenmeKireçlenmenin dünya ve Türkiye’de en sık görülen eklem hastalığı olduğunu belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Doç. Dr. Sena Tolu, "Pandemi döneminde aktivite azlığı hızlı kilo artışı ve kas gücünde azalmaya neden oldu. Eklemlere binen yük arttı, bu da önceden problemli olan eklemlerde şikayetlerin artmasına ya da yeni eklem problemlerinin oluşmasına sebebiyet verdi" dedi.
#Doç. Dr. Sena ToluUzman Fizyoterapist Onur Körtelli, kireçlenme tedavisinde dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı. Fazla kilonun, eklemlerde kireçlenmeye yol açabileceğini belirten Körtelli, tedavi sürecindeki egzersizlerin de mutlaka fizyoterapist kontrolünde olması gerektiğini söyledi.
#KireçlenmeDizlerde kireçlenmenin, kadınlarda erkeklere göre daha sık görülüp daha erken yaşlarda başladığını belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı, Op. Dr. Mesut Caferi, "Kireçlenmenin belirtileri arasında ağrı, zaman zaman diz ekleminin şişmesi, eklemde sürtünme duygusu, eklemden gelen takılma sesleri ve ileri dönemde oluşan şekil bozukluğu bulunuyor." ifadelerini kullandı.
#KireçlenmeD vitamini eksikliğinin, kemiklerin zayıflamasını tetikleyeceğine dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Meriç, bu durumun yetişkinlerde osteomalazi (kemik yumuşaması) çocuklarda ise raşitizme neden olduğunu hatırlattı. Doç. Dr. Meriç, “Eklem ağrılarınızın nedeni D vitamini eksikliği olabilir” dedi.
#Doç. Dr. Gökhan Meriçİnsan bedeninin çok hareketsiz kalmaya uygun bir yapısı olmadığını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Yiğit Erdağ, koronavirüsle birlikte evlerde uzun süre hareketsiz kalmanın kireçlenme nedeni olduğunu söyledi. Op. Dr. Erdağ, “Yarım saatte bir eklemlerinizi hareket ettirin. Sabah uyandığınız zaman eğilme, gerilme, gövdeyi çevirme, bacakların gergin biçimde öne kaldırılması gibi kültür fizik hareketlerini yapın” dedi.
#Op. Dr. Yiğit ErdağGünlük hayatınızın rutin hareketlerini yaparken zorlandığınız oldu mu? Kireçlenme en basit hareketleri yaparken dahi zorlanmanıza neden olabilir. Sabahları eklem ağrılarıyla uyanmanıza ve sürekli devam eden ağrılara neden olan kireçlenmeyi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Özgür Ortak anlatıyor.
#KireçlenmeTüm dünyayla birlikte Mart ayından itibaren ülkemizi de derinden etkileyen ve halen etkilemeye devam eden Covid-19 pandemisi sürecinde ister istemez hareketlerimizin kısıtlanması, üstüne bir de fazla alınan kalorilerle artan kiloların eklenmesi başlı başına büyük bir sorunu beraberinde getirdi! 65 yaş üzerinde dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık görülen romatizmal hastalık olan eklem kireçlenmesi bugünlerde pek çoğumuzun kapısını çalıyor.
#KireçlenmeKireçlenme, omurlara fazla yüklenilmesi ve kemiklerin uçlarındaki koruyucu kıkırdak yapının zamanla azalması sonucunda ortaya çıkar. Peki kireçlenme nedir? Neden olur? En fazla kimlerde görülür? Kireçlenmenin türleri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Özgür Ortak, kireçlenme hastalığıyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#KireçlenmeOsteoartrit yani kireçlenme en yaygın görülen eklem şikâyetlerinden biridir. Bildiğiniz gibi eklem iki kemiğin bir araya geldiği bölgedeki yapıdır. Bir araya geldikleri noktada kemik uçlarında kıkırdak dokusu ve koruyucu yapılarla çevrilidir. Osteoartrit bu dokunun zarar görmesine ve bu nedenle kemiklerin birbirine sürtülerek zarar görmesine neden olur. Neticede ağrı, sertlik ve diğer çeşitli olumsuz belirtiler veren durumlara neden olabilir.
#OsteoartritEklemlerin fazlasıyla aşınması ve yıpranmasıyla yapılarının bozulması ve deforme olmasıyla ortaya çıkan sağlık problemine kireçlenme denir. Bu durum zamanla kişinin yaşamını büyük oranda etkileyerek günlük hareketleri dahi yapamaz hale getirebilir. "Bel kireçlenmesi nedir, bel kireçlenmesinin nedenleri nelerdir, bel kireçlenmesi tedavisi nasıl yapılır? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Şıldır anlatıyor.
#KireçlenmeDiz ekleminde kireçlenme, önce merdiven inip çıkmayla başlayan, hareketle belirginleşen ağrı giderek istirahat halinde de gelişiyor. Ağrıya zamanla diz çevresinde şişlik, takılma ve kilitlenme gibi sorunlar da eşlik ediyor. Tüm bunların sonucunda hastayı her gün ağrı kesici ilaç kullanmaya zorlayan, ilerleyen zamanda sosyal yaşamdan koparabilecek kadar şiddetli hareket kısıtlılığı yaratabilen bir hastalıktır.
#KireçlenmeGünlük yaşantımızda yaptığımız bazı yanlışlar var ki halk arasında ‘kireçlenme’ diye bilinen osteoartrit-artroza zemin hazırlıyor. Ortalama yaşam süresinin artması ile yaygınlaşan hastalık, özellikle kalça ve diz ekleminde eklem yüzeyinin bozulması (kıkırdak dokunun bozulması), ağrı ve eklemde hareket kısıtlılığı olarak kendini gösteriyor; kişinin normal hareketlerini engellerken, yaşam kalitesinin ciddi ölçüde azalmasına neden oluyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Vahit Emre Özden sizler için anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Eklem AğrısıGünlük yaşantımızda en çok kullandığımız mutfak araç gereçlerinden çaydanlıkların, kireç sorunları nedeniyle düzenli olarak temizlenmesi gerekiyor. Sabah kahvaltısında akşam yemeği sonrasına kadar sık sık yoğun olarak kullanılıyor. Ancak sık kullanım dolayısıyla zamanla çaydanlık içlerinde kireçlenme olduğu gibi dış yüzeyinde de kararma ve sararma oluşuyor. Yüksek ısı çaydanlıkların dış kısmının zarar görmesine neden olabiliyor. Ayrıca çayı keyifle tüketirken çaydanlıkların parlaklığını yitirmesi can sıkıcı bir durum. Fakat birkaç yöntemle çaydanlıklarını ilk günkü gibi parlatabilirsiniz. Bu nedenle yeni çaydanlık almak yerine evde uygulayabileceğiniz basit ve pratik yöntemlerle pırıl pırıl yapabilirsiniz. Peki, çaydanlıklar nasıl temizlenir, kireç nasıl yok edilir? İşte çaydanlıklarınızı ayna gibi parlatmanın sırrı ve formülü...
#Çaydanlık Nasıl ParlatılırGünümüzde genç yaşlı demeden pek çok insan sırt ağrısından mustarip… Uzmanlar, modern yaşam tarzı, çalışma koşulları ve en önemlisi hareketsiz yaşamın bu yaygın sağlık sorununu tetiklediğini belirtiyor. Uzun saatler masa başında çalışmak, kötü duruş alışkanlıkları ve yetersiz fiziksel aktivite, sırt ağrısının başlıca nedenleri arasında. Bazen de burkulma, fıtık, siyatik vb. gibi sağlık sorunları nedeniyle sırt ağrıları yaşanır. Bu ağrılar yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
#Sırt AğrısıGünümüzde sırt ağrıları adeta bir salgın haline geldi. Kime sorsanız sırtı ağrıyor, belini tutuyor, geçmeyen ağrılarından şikâyet ediyor. Kimi bu ağrılarından kurtulmak için doktor doktor geziyor, kimi de doğal yöntemleri deniyor. Peki hangi ağrıları neden yaşıyoruz? Hangi ağrıya ne iyi gelir? İşte bilimsel araştırmalara dayanarak uzmanların sırt ağrınızı iyileştirmeye ya da tamamen kurtulmaya yönelik hazırladığı kılavuz…
#Sırt AğrısıVücudumuzun yavaşlamaya başlaması yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucudur. Kas tonusu 30'lu yaşların ortalarından itibaren azalmaya başlıyor ve 60'lı yaşlarda daha da hızlı bir şekilde devam ediyor. Bir kişi 60'lı yaşlarının ortalarına geldikten sonra demans riski katlanarak artıyor. Ancak bu, biraz çalışma, planlama ve biraz da şansla 90'lı yaşlarımıza ve ötesine kadar sağlıklı bir şekilde yaşayamayacağımız anlamına gelmiyor. Tıpkı birazdan hikayelerini ve uzun ömürlerinin sırlarını okuyacağınız 100 yaşını aşmış üç süper yaşlı gibi…
#Uzun Ömrün SırlarıDiz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz Problemleriİnsan ömrü giderek uzuyor. Ortalama yaşam süresi rekor seviyelerde. Yine de daha uzun bir yaşam her zaman daha iyi bir yaşam anlamına gelmiyor. Zihinsel ve fiziksel bozulma tehdidi, yaşlanan insanlar için her zaman bir endişe kaynağı olmayı sürdürüyor. Ancak bazıları için yaşlanmak hiç de endişe edilecek bir şey değil.
#Asırlık İnsanlarKalp krizi ve felç riskinizi artıran yaygın bir rahatsızlığınız olabilir ve bunun farkında bile olmayabilirsiniz… İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmaya göre sağlıklı yetişkinlerin dörtte birinden fazlasında teşhis edilmemiş kalp kapakçık hastalığı olduğu ortaya çıktı. Peki kalp kapakçık hastalığı nasıl ortaya çıkıyor? Hangi önlemleri almak gerekiyor? Prof. Dr. Harun Arbatlı, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkGalatasaray, 2005/06 sezonunda elde edilen şampiyonlukta takımın başında olan, 2012'de geçirdiği beyin kanaması sonrası sağlık problemlerini atlatamayan eski teknik direktörü Eric Gerets'i 70. doğum gününde unutmadı. Belçikalı teknik adam, doğum gününde sağlık durumu ve kariyerine ilişkin bir röportaj verdi.
#GalatasarayÇaydanlıklar en çok kullanılan eşyalardan biri. Sabah kahvaltılarından tutun, beş çayları, misafir sofraları ve akşam yemekleri olmak üzere günün büyük kısmında, sık sık kullanılıyor. Fakat yoğun kullanımla beraber çaydanlıklar zamanla kararıyor ve iç kısımlarında kireçlenme oluşuyor. Diğer taraftan yüksek ısıda parlaklıklarını kaybetmesine yol açıyor. Çay keyfini yaşarken matlaşan ve kararan çaydanlıklar can sıkıcı olabilir. Neyse ki, evde çaydanlıklarınızı ilk günkü gibi parlatmanın basit ve etkili birkaç yöntemi var. Yeni bir çaydanlık almak yerine evde uygulayabileceğiniz pratik yöntemlerle pırıl pırıl edebilirsiniz. İşte çaydanlıklarınızı ayna gibi parlatmanın sırrı ve formülü...
#Çaydanlık Parlatmanın Püf NoktalarıGünümüzde tıp alanında sürekli olarak ilerlemelerin kaydedildiğini ve bu ilerlemeler sayesinde birçok hastalık için umut verici tedavi yöntemlerinin geliştirildiğini söyleyen Dr. Hatice Banu Kenar, bu yöntemlerden biri olan kök hücre kaynaklı exozom tedavisini anlattı.
#1Günlük hayatta sık karşılaşılan ve yaşamı zaman zaman olumsuz etkileyen diz eklemi ağrıları hakkında bilgiler veren Ekol Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Toker, diz eklemindeki ağrıların genç ve yaşlılarda genellikle farklı sebeplerle ortaya çıktığını, gençlerde menisküs yırtığı, bağ yaralanması gibi sebepler ön planda iken yaş ilerledikçe diz kireçlenmesinin daha ön plana geçtiğini söyledi.
#1Kış aylarında havaların soğuması ile birlikte çevrenizde özellikle ileri yaştaki insanlardan 'Dizlerim, belim, sırtım ağrıyor' gibi şikayetlerine şahit olmuşsunuzdur. Bu insanlar gerçekten yağmur yağmadan birkaç gün önce kas ya da eklem ağrısı çekmeye başlar. Günler öncesinden hissettikleri ağrılar sızılar, oldukça isabetli hava tahminleri yapmalarını sağlar.
#Hava DurumuHepimizin çevresinde yağmur yağmadan önce dizlerini ovuşturan ya da lodos rüzgârı esince migren ağrıları şiddetlenen birileri vardır. Hatta bu durum eski Türk filmlerine bile konu olmuştur. Meğer insanların hava durumuna göre ağrı çekmesi, bir batıl inanç değilmiş. Bilime göre de yağmur yağmadan önce romatizma ağrıları artabiliyor, rüzgârlı havalardan önce migren ağrıları ortaya çıkabiliyor. Peki bu nasıl oluyor? Hava durumu ağrıları nasıl tetikliyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkHava sıcaklıklarındaki ani düşüşler, kısa süreli de olsa insan vücudu üzerinde birçok etkiye yol açıyor. Özellikle yaşlıları ve belli sağlık sorunu olan kişileri tehlikeye atan bu durum, ölüme kadar varan ağır sonuçları beraberinde getiriyor. Peki soğuktan etkilenen organlar hangileri? Nasıl risklerle karşı karşıyayız?
#Soğuk HavaÇaydanlıklar, sabah kahvaltısında akşam misafir yemeklerine kadar gün içerisinde sık sık kullanılıyor. Tabii sık kullanımdan dolayı çaydanlıklarda zamanla kararma ve içerisinde kireçlenme oluşuyor. Ayrıca yüksek ısı da karartabiliyor. Çayı keyifle tüketirken çaydanlıkların parlaklığını yitirmesi can sıkıcı bir durum. Fakat birkaç yöntemle çaydanlıklarını ilk günkü gibi parlatabilirsiniz. Bu nedenle yeni çaydanlık almak yerine evde uygulayabileceğiniz basit ve pratik yöntemlerle pırıl pırıl yapabilirsiniz. İşte çaydanlıklarınızı ayna gibi parlatmanın sırrı ve formülü...
#Çaydanlık ParlatmaABD'de yaşayan 14 yaşındaki bir lise öğrencisinin acı tortilla cipslerinden yedikten sonra hayatını kaybettiği iddiası, aşırı acı severleri bile korkuttu. Bu cips ülkemizde satılmıyor ama bizde de aşırı acı tüketen insanların sayısı hayli fazla… Peki aşırı acı tüketmekciddi sağlık sorunlarına yol açabilir mi? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkAnkara Sıhhi Tesisatçılar Odası Başkanı Murat Erturan, kış öncesi kombi ve radyatör bakımının önemine dikkat çekerek “Bakımı yapılmış sağlıklı bir kombi, bakımsız bir kombiye nazaran doğalgaz faturasında yüzde 40 tasarruf sağlar” dedi.
#Ankara Sıhhi Tesisatçılar Odası BaşkanıAcı yemek kimileri için adeta bir zevk. Acısız sofraya oturmayanlar, arkadaşları ile dayanıklılık yarışı yapanlar hatta en acı biberi bulup yemeye takıntılı olanlar var. Ancak ABD'de yaşayan 14 yaşındaki bir lise öğrencisinin acı tortilla cipslerinden yedikten sonra hayatını kaybettiği iddiası, aşırı acı severleri bile korkuttu. Bu cips ülkemizde satılmıyor ama bizde de aşırı acı tüketen insanların sayısı hayli fazla… Peki bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir mi? Uzmanlara sorduk...
#Acı BiberAçık havada spor yapmayı sevdik. Parklardaki ve sahil kenarlarındaki spor ve egzersiz aletlerini kullanmayı da... Ama bu aletleri hem maksimum verim alabilmek hem de yaralanmaları önlemek için bilinçli bir şekilde kullanmak önemli. Uzmanlarla konuştuk, önerilerini dinledik.
#SporSpor Hekimliği Uzmanı Prof. Dr. Metin Ergün, spor hekimliği alanında etkili ve kolay uygulanabilir pek çok modern ve bütüncül tedavi yöntemlerinden bazılarını kullanarak hastaların ağrılarının giderilmesine, hücre ve dokularının yenilenmesine yardımcı olduklarını söyledi.
#1