Ceza dediğin böyle olmalı

Sokak hayvanlarına yönelik şiddete tanık olmadığımız gün yok.

Haberin Devamı

Ne yapsak bu durumu çözemiyoruz o belli. Üzülmekten helak olduk. Son günlerde her yerde karşımıza çıkan o videoyu izlememeyi başardım. İzleyenlerin ifadesi beni yeterince dehşete düşürdü zaten. Bize düşen gerekli mercilere şikâyetimizi iletmek ama iyiliği de yaymak olmalı. Başka diyarlarda bakalım neler yapılıyormuş.

Ceza dediğin böyle olmalı

İngiltere’de hükümetin desteklediği Evcil Hayvan Kaçırma Yasa Tasarısı’na göre sokaktaki bir hayvanı kaçırmaya çalışmak para ve hapis cezasıyla karşılık bulacak. Bir kedi ya da köpeği kaçıran kişi beş yıla kadar hapis, para cezası ya da her ikisiyle birden cezalandırılacak. Yani bir nebze ceza dediğin böyle olur diyebileceğimiz türden.

Haberin Devamı

Bu adım hayvan hakları savunucularının baskısı sonucu geldi. Geçen yıl 45 bin kişi tarafından imzalanan metin, yürürlükte olan 1968 tarihli Hırsızlık Yasası’nı eleştiriyordu. Bu yasa evcil hayvanları kişisel mülk olarak görüyor ve hırsızlık cezalarını da suçun parasal değerine bağlı olarak belirliyordu. İşte bunu eleştiren dilekçe parlamentoya ulaştı ve gereken yapılıyor.

‘DUYARLI VARLIKLAR’

Yeni yasaya göre evcil hayvanlar sıkıntı ve duygusal travma yaşayabilen duyarlı varlıklar olarak sınıflandıracakmış. Tabii aşırılıklara karşı da bir endişe var. İngiltere’de şimdi de sokakta gördüğünüz bir kedi ya da köpeği sevmenin de sizi mahkemeye düşürüp düşürmeyeceğine dair bir endişe varmış.

Yasa tasarısına destek veren Southend West’ten Muhafazakâr Milletvekili Anna Firth, köpeklere nazaran daha serbest dolaştıkları için bir kediyi alıkoymanın suç teşkil etmeyeceğini söylüyor: “Bu tanım aynı zamanda bir kişinin başıboş, terk edilmiş ya da kaybolmuş olduğunu düşündüğü bir kediye bakması gibi iyi niyetli davranışların suç sayılmasını da önlüyor” diyor.

İngiltere’de bu kanuna şaka yollu takılanlar da var ancak genel itibarıyla sokak hayvanlarının güvenceye alınıyor oluşu herkes için memnuniyet vesilesi. Başka ülkelerdeki dertler bizden çok farklı. Maalesef öyle.

MALUM KİŞİ HAKKINDA

Adını anmak istemediğim, işlediği vahşi suç nedeniyle son günlerde tüm ülke ayağa kalksa da hakkında adalet hissini yaratacak işlem yapılmayan o kişiyle ilgili bir uyarıda bulunacağım. Daha önce Hürriyet’te bu konuyu okudunuz. Bu vahşet videoları insanların haklı olarak sinir uçlarına dokunuyor. Ve bunları görünce yine doğal olarak sinirlerimize hakim olamıyoruz. Fakat kanunlarımızda bir de hakaret suçu var. Bu suçları işleyenlerin avukatları, sinirlenerek yazdığımız yorumlar hakkında ‘hakaret davası’ açıyor. Ne yazık ki hayvanlara karşı işlediği suç için öngörülenler cüzi olsa da hakaret davasında verilen cezalar daha ağır olabiliyor. Yani diyeceğim şu, malum kişinin hareketine tepki gösterirken, yetkililere onu tutuklamaları için çağrıda bulunurken hakaret etmekten kaçınalım. Bir de zengin olmasın o adam.

Haberin Devamı

YÜRÜTEÇ ÜRETİCİLERİNE BİR FİKİR

Ceza dediğin böyle olmalı


Seul’deki Hongik Üniversitesi’nden üç tasarım öğrencisi, köpekler için araba emniyet kemerine benzer bir mekanizma kullanan ve iyi bir hareket alanı sağlayan yürüteç geliştirmiş. Steady adını verdikleri baston görünümündeki yürüteç, disk sorunları, kireçlenme ve kemik çıkığı nedeniyle hareket sorunu yaşayan yaşlı köpekler için önemli bir yardımcı olarak tasarlanmış. Görünce çok beğendim paylaşmak istedim.

OKUR FOTOSU
YAKIŞIKLI FUMOŞ

Okurumuz Bertuğ Yeşilbağ, kedisi Fumoş’un fotoğrafını “Tam bir İstanbul beyefendisi” notuyla iletmiş. Hakikaten ne kadar güzel bir kedi. Maşallahlarımızı gönderiyor, beraber sağlıklı upuzun yıllar diliyoruz. Sizden de kedinizin köpeğinizin fotoğrafını bekliyorum.

Ceza dediğin böyle olmalı


NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dünyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’ten bahsederek sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

 

Yazarın Tüm Yazıları