EKSTRA
MENÜ

Ekşi Maya

ile ilgili tüm haberleri, son dakika haber ve gelişmelerini bu sayfamızdan takip edebilirsiniz. Bugün haberlerinde son durum nedir? İşte tüm flaş gelişmeler...

Toplam 439 haberi bulunmuştur.

Ekşi Maya Haberleri

Kubbelerin arasında, hamamın avlusunda...

Kubbelerin arasında, hamamın avlusunda...

1741 Lokanta, Cağaloğlu Hamamı’nın avlusunda, 300 yıllık bir mekânda hizmet veriyor, tarih kokan büyülü atmosfere lezzet katıyor. Sınırlamaların kalkmasıyla iyice popülerleşen restoranda her tabakta Türk mutfağının ayrı bir tadı ve dokusu var.

25.07.2021Hürriyet Pazar
Tüm Detaylarıyla Ekşi Maya

Tüm Detaylarıyla Ekşi Maya

Son yıllarda ekmek denince ilk akla gelen, faydalı ekmek dediğimizde adı ilk söylenen ve mutfaklarda yerini alan bir ürün var. Ekşi maya…

Patlıcanı buzlukta pişmiş halde saklayın, avokadoyu püre olarak dondurun

Patlıcanı buzlukta pişmiş halde saklayın, avokadoyu püre olarak dondurun

Bugünlerde sebze-meyve bollaştı, her şey en lezzetli döneminde, buzluklarımızı doldurmaya başlayabiliriz. Taze taze aldığımız ürünleri dondurmak hem yemek yaparken zamandan tasarruf ettiriyor hem de israfı önlüyor. Buzluktan çıkan bir parça brokoli kimi zaman bir bebeğin çorbasına lezzet katıyor, kimi zaman da mutfağa az vakit ayırabilenlerin sağlıklı yemek derdine derman oluyor. Taze fasulyeden ananasa, dereotundan et suyuna hemen her şeyi buzlukta saklayabilirsiniz. Püf noktalarını bilin, yeter...

Kızı için evde ekmek yapmaya başladı, 3 yılda fırın açtı

Kızı için evde ekmek yapmaya başladı, 3 yılda fırın açtı

Mersin'in Mezitli ilçesinde yaşayan Şebnem Söğüt (48), 5,5 yıl önce sindirim problemi yaşayan 7 yaşındaki kızı Deniz için çavdar unundan ekşi mayayla ekmek üretmeye başladı. Sögüt, çevresindekilerin beğenmesi üzerine üretici pazarında satmaya başladığı ekmeklerini, fırın açıp gelir kapısına dönüştürdü

7.04.2021Haber
Serkan’ın atmosferi çok kuvvetli ... Nihal’in içinde bir manyak, bir hayvan olduğunu düşünüyorum

Serkan’ın atmosferi çok kuvvetli ... Nihal’in içinde bir manyak, bir hayvan olduğunu düşünüyorum

Türkiye’nin en önemli yönetmenleriyle çalıştılar. Bağımsız filmlerin gözdesi oldukları kadar popüler kültürün de en sevilen oyuncuları arasında yer aldılar. Nihal Yalçın ve Serkan Keskin, bu defa Reha Erdem’in yazıp yönettiği ‘Seni Buldum Ya!’ filmiyle karşımızda. “Eğlenceli soru sorulduğunda şakamızı yaparız” diyen iki oyuncuyla bol şakalı muhabbet ettik.

Evinde ekmek yapıyordu, talep artınca fırın kiraladı

Evinde ekmek yapıyordu, talep artınca fırın kiraladı

Burdur’da ev kadını Aysun Onay (58) kiraladığı fırında eski usul ekşi maya ile yoğrulmuş hamurdan patatesli Burdur ekmeği üretiyor. Onay, yaptığı ekmekleri başka şehirlerde yaşayan hemşehrilerine de sipariş üzerine kargoyla gönderiyor. Aysun Onay, "Fırında ekşi maya ile yoğrulmuş hamurdan patatesli pide, ıspanaklı pide, sütlü-susamlı çörek, eski usul patatesli ekmek yapıyoruz. Şehir dışındaki Burdurluların siparişlerini kargo ile gönderiyoruz" dedi.

Karadeniz’in tek içten yanmalı fırıncısından meslek sırları

Karadeniz’in tek içten yanmalı fırıncısından meslek sırları

Giresun'da dededen kalan fırıncılık mirasını sürdüren Orhan Paylan, iyi ekmek yapmanın sırrının sadece ekşi maya ile sınırlı kalmadığını, ekmeğin pişirildiği fırının da önemli olduğunu söylüyor. Karadeniz’de tek içten yanmalı taş fırın ustasının kendisi olduğunu ileri süren Paylan, iyi ekmek yapmanın sırlarını paylaştı.

Vedat Milor’a, bir de annemlere yemek yapmak istiyorum

Vedat Milor’a, bir de annemlere yemek yapmak istiyorum

İrlanda’da, küçük balıkçı kasabası Baltimore’da açtığı Dede isimli restoranda “Türk lezzetlerinden esintiler sunan” başarılı şef Ahmet Dede aldığı Michelin yıldızıyla gururumuz oldu. Türk yemeklerini modernize eden Dede de Türk mutfağının yanlış tanınmasına üzülüyor, “Maalesef Türk mutfağı, Avrupa’da sadece büfeden kebap alıp, içine acılı sosu basıp yenen bir yemek olarak tanınıyor” diyor.

31.01.2021Hürriyet Pazar
Biz çıkamıyorsak, sokaklar bize gelsin

Biz çıkamıyorsak, sokaklar bize gelsin

Salgın bizi favori sokak lezzetlerimizden de kopardı. Birçok insan hijyen kaygısıyla bu yemeklerden uzak duruyor. Geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin en popüler 10 sokak yemeğini sıralayınca bu lezzetlerin evde hazırlanıp hazırlanamayacağını merak ettik. Ünlü şeflerin ve restoranların kapılarını çaldık. Tarifler derledik...

Biz oraya gidemiyorsak onlar bize gelsin

Biz oraya gidemiyorsak onlar bize gelsin

Yılbaşı gecesi müdavimi olduğumuz mekânlara gidemesek de onlar hazırladıkları menülerle bizim kapımıza kadar geliyor. Bu yıl salgın nedeniyle restoranların çoğu paket servis veya gel-al uygulamasına geçti. Başarılı şeflerin hazırladıkları menüler bize o mekânlara ışınlanmışız gibi hissettirebilir. İşte birkaç örnek...

İndirim avcıları

İndirim avcıları!

En ucuz yoğurdu bulmak için market market gezenler ya da internet siteleri yerine AVM’lere girenler pandemi nedeniyle artık mecburen internetten alışveriş yapıyor. İlk öncelik ucuzluk! Tüketicilerin yüzde 71’i ürünleri daha uygun fiyatla satın alabildiği için internette. İndirim sezonu için ihtiyaçlarını bekletenlerse yüzde 67.2!

Yıldızlı şeften yıldızlı tatlılar

Yıldızlı şeften yıldızlı tatlılar

İki Michelin’li şef Michael Riemenschneider, Kavacık’ta The Twins Bakery’yi açtı. Tatlı ve ekmekleri hemen ünlenen fırının pandemi sürecinde paket servisi de var.

22.11.2020 Gündem
Dünya Ekmek Günümüz kutlu olsun

Dünya Ekmek Günümüz kutlu olsun!

Salgın döneminde bir furya haline gelen ‘evde ekmek yapımı’ mutfağa ilgi duymayanların dahi elini hamura bulaştırdı. Biz de gelecek cuma kutlanacak 16 Ekim Dünya Ekmek Günü vesilesiyle şeflere ve ünlü yazarlara özel ekmek tariflerini sorduk. Evinizin mis gibi ekmek kokması için malzemeleri alın, mutfağınızı hazırlayın...

Dumanı üstünde adresler

Dumanı üstünde adresler

Yeni açılan fırınlar, yıllardır hizmet veren, sevilen adresler... Son yıllarda butik dükkânların yaygınlaşmasıyla beraber ekmek işine olan ilgi de arttı. Zeytinlisinden ekşi mayalısına her çeşidi bulmak mümkün. Biz de jürimize Türkiye’nin en beğenilen ekmekçilerini sorduk.

İster salatada ister kahvaltıda

İster salatada ister kahvaltıda

Anavatanı Orta Meksika ama tüm dünya ona bayılıyor. Ülkemizin Akdeniz sahillerinde yetiştirilmeye başladığından beri de çoğu restoranın menüsünde. Avokadolu yeni tarifler arayanlar veya bu meyveyle tanışmak isteyenler için ustalara danıştık, leziz tarifler aldık.

Mersinin Girit ekmekleri kooperatifle satılacak

Mersin'in Girit ekmekleri kooperatifle satılacak

Mersin'de Girit göçmeni kadınlar tarafından pişirilecek olan ekşi mayalı ekmeklerin, kooperatif vasıtasıyla kentin farklı noktalarında satışa sunulacağı bildirildi.

Vedat Milor  Çocuklar bile ‘Babam ciğerci’ demeye utanıyorlar demişti...Ustalar anlattı

Vedat Milor "Çocuklar bile ‘Babam ciğerci’ demeye utanıyorlar" demişti...Ustalar anlattı

Yazarımız Vedat Milor, giderek azalan lezzet ustalarını işlediği ‘Rehber’ belgeselini anlatırken “Ustalarımız takdir edilmiyor. Çocukları bile. adeta ‘Babam ciğerci’ demeye utanıyorlar. Oysa çok değerli, sanatkâr şeflerimiz var” demişti. Bu meseleyi o değerli ustalardan Levent Kıyan, Murat Usta, Hakan Doğan, Coşkun Koçak, İlhan Koçulu ve Kerim Efecioğlu’yla konuştuk...

Katkısız ve pekmezle üretilen bir lezzet: Giresun simidi

Katkısız ve pekmezle üretilen bir lezzet: Giresun simidi

Ekşi maya ile yapılan hamura simit şekli verildikten sonra kaynar suda haşlanıp, üzüm pekmezli suya batırılarak taş fırında pişirilen Giresun simidi, şehrin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.

Sabrın sonu lezzet Evde ekşi maya yapımının püf noktaları

Sabrın sonu lezzet! Evde ekşi maya yapımının püf noktaları

Her şeyin doğalını aradığınız, evde ekmeğinizi bile yapmaya başladığınız bu günlerde kendi ekşi mayanızı da yapabilirsiniz. Büyükannelerimizden gelen bu değerli teknik son zamanlarda yeniden hatırlanmaya başladı. Peki sofraların vazgeçilmezi ekmekler için en iyi ekşi maya nasıl yapılır? Ekmeğe gerçek kokusunu veren ekşi maya ve ekşi mayalı ekmek tarifi…

Püfür püfür, mesafeli ve lezzetli yaz sabahları

Püfür püfür, mesafeli ve lezzetli yaz sabahları

Doğaya yakın ve kalabalıklardan uzak bir kahvaltının tam zamanı. Jürimiz en iyilerini seçti; kimi pişisiyle meşhur kimi de kendi bahçesinin domatesiyle yaptığı menemeniyle. Öne çıkan lezzetleri ve fiyatları kıyaslamak için listemize göz atın.

Geçmişi 5 bin yıl öncesine dayanıyor Ekmek yiyecekseniz böylesini yiyin

Geçmişi 5 bin yıl öncesine dayanıyor! Ekmek yiyecekseniz böylesini yiyin

Korona virüse karşı sağlıklı beslenmenin önemli olduğunu belirten Diyetisyen Veysel Ciğerli, ekmek yenecekse ekşi mayalısının önemli faydalar sağlayacağını söyledi.

Yazar Sonuçları

Kadın dayanışmasıyla çoğalan lezzetler

Toplu yemek ve catering hizmetleri konusunda uzman Lezzet Fabrikası, Mutlu Cuma adıyla ilginç bir uygulama başlattı. Bu uygulamayla hem tarımsal üretim yapan kadın kooperatiflerine destek oluyor hem de toplu yemek hizmeti verdikleri kurumsal firmaların çalışanlarına çok özel menüler sunarak o ürünle ilgili farkındalık yaratıyorlar.

25.07.2021

Lezzetli ve kaliteli plaj restoranları

Sahilde de olsa yemeğin iyisini, servisin kalitelisini arayanlara bu yazın en lezzetli plajlarını yazdım. Popüler sahillerin lahmacun fiyatlarıyla haber olmasına aldırmayın; en taze ceviche’lerden Bargilya karidesli pilava fine dining restoranları aratmayan adresler var...

25.07.2021

Şef Mehmet Yalçınkaya: Bu bir ‘sıkıysa yap’ kitabı değil

Mehmet Yalçınkaya 35 yıllık meslek hayatının ilk kitabı ‘Denizden’i geçen hafta çıkardı. Mutfağımızdaki balık algısını değiştirmek isteyen, yok olan türlere dikkat çeken ve bu konuda farkındalık yaratmak isteyen Mehmet Şef’le Ayvalık’ta bir araya geldim...

18.07.2021

Doğayı sevin!

“Doğa her zaman ruhun rengini giyer” (Ralph Waldo Emerson)

15.07.2021

Bilindik yemekleri şef imzasıyla farklılaştırmak...

İyi bir gastro-bistro, gastronomik açıdan ‘fine dining’ kadar iddialı gözükmese bile iyi icra edildiğinde damak zevki olan müşteriye emsalsiz keyif verir. Bunun için şefin iyi olması yetmez. Ne yapmak istediğini bilmesi ve yaptığını sevmesi gerekir. Aynen Deniz Temel’in Alaf’ta yaptığı gibi!

27.06.2021

Çevre bilinci

“Doğanın tekrarlanan nakaratlarında sınırsız bir şifa var, şafağın geceden sonra ve kıştan sonra baharın gelme güvencesi gibi...” (Rachel Carson-Dünyada çevresel hareketi başlatan bilim insanı ve yazar)

24.06.2021

Uludağ’ın eteklerindeki hazine

Anadolu tarihinde her dönem önemli bir merkez olmuş Bursa. Fetihler, göçler, savaşlar ve zaferlere tanıklık etmiş. Yeşil günleri geçmişte kalsa da her adımda tarihten bir iz çıkıyor bu şehirde karşımıza. Gelin size benim bildiğim Bursa’yı anlatayım. Sağlıklı ve yeniden gönlümüzce gezeceğimiz günler geldiğinde, yolunuz düşerse listenize almanız için hem lezzet durakları hem de görmeden dönmemenizi önereceğim yerleriyle ufak bir Bursa turuna hazır mısınız?

30.04.2021

Bugün ne yapsak

Kar yağışı azaldı ama hava buz. O yüzden pazartesi egzersizi için evinizin salonuna buyurun.

18.01.2021

Pes etmek yok

Restoran sektörü yine pandemi koşulları gereği bugüne dek deneyimlenmeyen çok zor bir süreçten daha geçiyor. Belki bir kısmı daha kapanmak zorunda kalacak. Ve sanıyorum bu süreçte sektör büyük ölçüde yeniden şekillenecek.

21.11.2020

Urla’da sonbahar

Urla’nın her mevsimini severim ama sonbaharında ışığı ve huzuru başkadır. Ne zaman şehirden kaçıp, sakin birkaç gün geçirelim desek aklımıza ilk gelen yer olur.

24.10.2020

En güzel sandviçlerin adresi: Ekşi mayalı Fransız baget ekmeği

Altın sarısı çıtır çıtır kabuğu, gözenekli yumuşak içi, ince uzun yapısı ile en güzel sandviçler onla yapılır. Fransa'nın sembollerinden sayılan baget ekmeği 400 yıla varan serüveninde bir toplumsal devrim ve daha bir çok sosyal etkinin ardından evrilerek bugünkü formunu almış.

8.10.2020

Glutensiz Ekşi Mayalı Karabuğday Ekmeği

Diyet sezonu devam ediyor. Bir önceki yazımda Ketojenik Beslenmeden bahsetmiş farklı besin öğeleri içeren 2 Keto Ekmek tarif vermiştim. Bu yazımda ise glutensiz beslenme ve ona uygunda bir ekmek tarifi paylaşacağım. Gluten alerjimin olduğunu öğrendiğimde benimde bir dönem uyguladığım glutensiz beslenme için son 10 yılın beslenme yöntemi fenomeni diyebiliriz belki de!

29.09.2020

Yeni Balıklar Projesi

Akdeniz Koruma Derneği, 2012’den bu yana Gökova Körfezi’nde deniz koruma çalışmaları yürütüyor. Amaçları denizlerin biyoçeşitliliğini, ekosistemini korumak, küçük ölçekli balıkçılığı desteklemek ve gelecek kuşaklara deniz balığı bırakabilmek.

12.09.2020

Arnavutköy’ün yeni mahalle pub’ı

Müşterisi, bir alt paraleldeki anacaddenin aksine semte dışarıdan gelenler değil yerlisi. Weber’s, ‘dışarlıklı curcunası’ndan hoşlanmayan ahalinin, biraz içerideki korunaklı mekânı.

5.09.2020

En ünlü İtalyan pizzanın annesi focaccia

Focaccia diye yazılır, foçaçya veya fokaçya diye okunur.

5.08.2020

Urla Gezi Rehberi - Urla'da Gezilecek Yerler

İzmir’in şirin mi şirin ama pek de minik olmayan bir ilçesidir Urla. 727 kilometrekarelik yüz ölçümüyle de İzmir’in en büyük ilçelerindendir hatta. Son yıllarda gastronomik açıdan harikalar yaratan restoranlarıyla sözünü ettiriyor. Aynı zamanda üzüm bağlarıyla da meşhur.

17.07.2020

Pandemi ve Bodrum’da yaz

3 ay gibi bir süreyi hemen hemen hiç evden çıkmadan, sosyalleşmeden geçirdikten sonra ilk seyahatimi Bodrum’a yapacak olmamın beni korkutmadığını söyleyemem.

4.07.2020

Restoranlara büyük hizmet: Ayakta kalma rehberi

34 ülkeden toplanan verilere göre ‘yeni normal’de yoluna devam etmek isteyen işletmelerin yerelleşmeden sıfır atığa pek çok konuda dikkatli olması gerekiyor. İnsanların düşünerek ve farklı biçimlerde tükettiği bir dünya için herkes çaba göstermeli.

21.06.2020

Maya çeşitleri rehberi

Malum bilgi çağındayız ve tüm dijital mecraların en sevilen konularından biri yeme içme işleri... Ve beraberinde gelen yemek tarifleri. Her an, her yerden, her tarife ulaşabilme özgürlüğü!

13.06.2020

Ekmek hepimize terapi oldu

Son yıllarda neredeyse her derdin, her hastalığın müsebbibi görülen ekmeğin iade-i itibarı hem ülkemizde hem de kuzeyden güneye, batıdan doğuya dünyanın pek çok yerinde Covid-19 salgını ile evlere kapanılan dönemde gerçekleşti.

6.06.2020

Hayır Harula, asıl şimdi tam şarkı söyleme zamanı

Önceki akşamüzeri Atina’da yaşayan gazeteci dostum Yorgo Kırbaki’den bir mesaj geldi:

6.06.2020

Emek, sabır ve sevgi isteyen bir iş: Ekşi mayalı ekmek

Yıllar evvel ilk ekşi mayalı ekmek yapmaya başladığımda bir gün herkesin evde ekşi mayalı ekmek yapacağı hatta bıktıracak kadar çok fotoğrafına maruz kalacağımız hiç aklıma gelmezdi.

4.06.2020

Milli sporcularımız evde neler dinliyor

Apple Music 19 Mayıs günü için özel bir çalışma yapmış. Yedi milli sporcumuzdan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı için bir “Evde ne dinliyor” listeleri hazırlamasını istemiş.

17.05.2020