Dermatoloji haberleri sayfasında Dermatoloji hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2363 Dermatoloji haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kullandığımız bakım ürünlerini genellikle içeriğine hâkim olmadan satın alıyoruz. Oysa her cildin ihtiyacı farklı. Leke sorunumuz varsa, kırışıklıkları önlemek istiyorsak, sivilceler veya siyah noktalarla mücadele ediyorsak hepsinin çözümü başka. Cildimiz normal, karma veya yağlıysa tercihimiz hangi yağlar olmalı; hep duyduğumuz asitlerin acaba hangisini kullanmalı? Uzmanlar cilt sorunlarımıza göre tavsiyeler verdi.
#Hazan Aköz IşıkCilt sağlığı, teknolojinin hızla ilerlediği bu dönemde sürekli olarak evrim geçiriyor. Dermatoloji, gelişen teknoloji ve bilimsel araştırmalarla birlikte cilt bakımının geleceğini şekillendiriyor. İşte 2024 yılında dermatolojiyle ilgili merak edilebilecek bazı konu başlıklarını sizler için bir araya getirdim.
#DermatolojiGüneşin tüm cömertliğini sergilediği yaz aylarında gerek ruhsal gerekse fiziksel açıdan en yüksek faydayı sağlayabilmek için doğru zamana ve doğru doza çok dikkat etmek gerekiyor. Aksi taktirde zararlı ışınlar fayda yerine sağlığa ciddi şekilde zarar veriyor! Dermatoloji Uzmanı Dr. Belma Bayraktar, toplumda güneşlenme hakkında doğru bilinen 5 yanlışı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#GüneşlenmeTürk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Sadık Yılmaz, pandemi sürecinde en çok cilt maskeleri, temizleyiciler ve nemlendirici ürünlere talebin arttığını belirtterek, evde yapılan kozmetik uygulamaların yan etkileri karşı önemli uyarılar yaptı
#ANKARAOrdu’da yaşayan Muhammet Dikici’nin göbeğinde çıkan sivilceyi sıkması sonucu omurilik felci geçirdiği haberleri hepimizi çok korkuttu. Korktuk çünkü birçoğumuz sivilcelerimizle oynamayı, onları sıkmayı alışkanlık haline getirmiş durumdayız. Peki nasıl oluyor da sivilce sıkmak felç gibi çok ciddi bir komplikasyona sebep olabiliyor? Konunun uzmanı anlatıyor...
#DermatolojiCovid-19 salgını virüs içeren damlacıklar ve nesneler yoluyla bulaşır. Konuşma, hapşırma ve öksürme sırasında damlacıkların dağılmasını önlemek için maske takılması gereklidir. Deri, vücudun ilk savunma bariyeridir ve bu nedenle, Covid-19'un yayılmasını önlemek için deri bütünlüğünü korumak da çok önemlidir. Maske kullanımı sonucunda deride bir takım dermatolojik problemler ortaya çıkabilir.
#Covid-19Türkiye’de görülme oranı yüzde 1,5 olan ve dünyadaki 125 milyondan fazla kişide rastlanan psoriasis (sedef hastalığı) hakkında önemli açıklamalarda bulunan Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Melih Akyol, sedef hastalığı olmayan insanlarla karşılaştırıldığında, sedef hastalarının kalp ve damar sisteminde birtakım hastalıkların sıkça görüldüğünü söyledi.
#Cilt‘Varicella zoster’ isimli virüsün neden olduğu zona, şiddetli ağrılara yol açabiliyor. Ortaya çıkmasındaki en önemli faktörlerden biri de stres. Peki zona nedir? Sebepleri ve belirtileri nelerdir? Herhangi bir bulaşıcılığı var mıdır? Uzmanlar, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#ZonaCildin her mevsim ihtiyacı değişir. O nedenle özellikle mevsim geçişlerinde cildin ihtiyaçlarını iyi belirlemek önemlidir. Çünkü soğuk hava, cildin dış katmanı olan onarıcı bariyer tabakayı olumsuz etkileyerek cildi daha kalın ve kırılgan hale getiriyor. Kış ayı boyunca ciltte yağ salgısı da azalıyor.
#PeelingÖzellikle kadınlarda bazı hormonların yüksekliği sivilceye neden olurken kullanılan bakım ürünleri de cilde bazen yarardan çok zarar getirebiliyor. Ten rengini açmak için kullanılan bazı cilt bakım ürünleri ise gözenekleri tıkayarak mikroorganizmaların birikmesine ve sivilcelere yol açıyor.
#SağlıkTürk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, Türkiye'de son yıllarda 'merdiven altı' diye tabir edilen yerlerde sıklıkla ben aldırma operasyonları yapıldığını söyledi. Çalıkoğlu, ben alınmasının tıbbi işlem olduğunu belirterek, "Kesinlikle asit gibi maddeler kullanılarak, ben aldırma işlemi yapılmamalı. Bunu mutlaka bir dermatoloji uzmanı değerlendirmeli ve cerrahi bir işlemle alınmalı" dedi.
#CiltÖzellikle internet ortamında, sık görülen ve kronik seyir gösteren birçok deri hastalığının, umut tacirleri ve bu konuda uzman olmayanların hedefi haline gelerek birçok sorunlara sebep olması dermatologları harekete geçirdi. Türk Dermatoloji Derneği, konularında deneyimli akademisyen ve uzmanlar tarafından yazılan ve ülkemizde sık görülen 55 farklı deri hastalığı ile ilgili olarak 1 milyon broşür bastırıp, ülkemizdeki tüm üniversite ve eğitim ve araştırma hastaneleri ile büyük devlet hastanelerine gönderdi. Bilinçlendirme çalışmasıyla ilgili Türk Dermatoloji Derneği adına yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Nilgün Şentürk şu açıklamaları yaptı:
#DermatolojiKışın soğuk ve sert havasından çıkıp baharın tazeliğine adım attığımız bu günlerde, saçların döküldüğünü fark edenler olabilir. Panik yapmayın, yalnız değilsiniz! Mevsim geçişlerinde saç dökülmesi son derece yaygın bir durumdur ve genellikle geçicidir. Peki, neden özellikle bahar ve sonbahar aylarında bu durumu daha fazla hissederiz?
#Saç BakımıSon dönemde botoks işlemlerinde artış olurken, uzmanlardan uyarılar yapılıyor. Hürriyet’e konuşan Doç. Dr. Aslan Yürekli, “Botoksta doz hayati öneme sahip. Yüksek doz botoks halsizlik, yorgunluk, nefes almada güçlük yapıyor. Uygulamayı küçümseyip, kuaförde ya da güzellik merkezlerinde bu işlemi yaptırmayın” dedi.
#BotoksCOVID aşıları ile Amerikan aşırı sağının, sosyal medya aracılığıyla tüm dünyaya yaydığı, “Aşıların içinde çip var” ve “DNA’mız ile oynayacaklar” gibi ipe sapa gelmeyen, biliminsanları tarafından defalarca çürütülen komplo teorileri, Niğde’de genç bir doktoru az daha canından ediyordu.
#NiğdeSon yıllarda cilt bakımı ve güzellik dünyasında büyük yankı uyandıran eksozomlar, gençleşme ve cilt yenilenmesinde devrim niteliğinde bir bileşen olarak kabul ediliyor. Peki, eksozomlar nedir ve güzellik alanında neden bu kadar önemlidir? Bu yazıda, eksozomların ne olduğundan, nasıl çalıştığından ve cilt bakımındaki potansiyel kullanım alanlarından bahsedeceğiz.
#EksozomlarHollywood'un efsane oyuncusu Gene Hackman ile karısı Betsy Arakawa'nın Santa Fe'deki evlerinde köpekleriyle birlikte ölü bulunmasının üzerindeki sır perdesi her geçen gün kalınlaşıyor.
#Gene HackmanGünümüzde en sık görülen cilt hastalıkları arasında yer alan akne, diğer adıyla sivilce, ergenlik döneminin kabusu olarak bilinse de aslında erişkinlerde de yaygın görülen bir hastalık. Öyle ki yetişkinlerin, özellikle de 25 yaş ve üzerindeki kadınların yaklaşık 20’si, bir başka deyişle her 5 kadından biri, akne sorunu yaşıyor. Genetik, hormonal ve çevresel faktörler neden olurken, hatalı alışkanlıklar da akneyi artırabiliyor. Akne hafif bir cilt sorunu olarak görülse de ağrılı kist ve nodüller ciltte kalıcı izler ile lekelerin oluşumuyla sonuçlanabiliyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Özlem Akın Çakıcı, hangi bölgedeki aknenin neye işaret ettiğini anlattı.
#AkneCildimizin geleceğini bugünden koruma altına almak mümkün. ‘Skin longevity’ trendi cilt sağlığını uzun yıllar korumaya odaklanarak, ışıltılı bir görünüm vaat ediyor. Uzmanlar cildin yaş alma sürecini yavaşlatmak ve genç görünümü korumak için etkili çözümler olduğunu söylüyor.
#Pınar TahirlerGeçen hafta göz altı morluklarının nedenlerini ele almıştım. Genetik yatkınlık, dolaşım bozuklukları, alerjiler, uykusuzluk ve hatta ekran başında geçirilen uzun saatler... Tüm bunlar, göz altlarımızı olduğundan daha koyu ve yorgun gösterebilir. Peki, bu durumun bir çözümü var mı? Neyse ki günümüzde bilim ve estetik dermatoloji, göz altı morluklarını hafifletmek için pek çok etkili yöntem sunuyor. Bugün, bu morluklarla vedalaşmanın yollarını konuşalım!
#Göz Altı Morlukları19 yaşındaki Chloe Ramsay’in bebeklikten itibaren pek çok şeye alerjisi var. Bebekken muz ya da patates verildiğinde anafilaktik şoka giren Chloe’nin vücudu yıllar içinde farklı şeylere de alerjik tepki vermeye başladı. Vücuduna temas ettiğinde 'derisini bıçakla kazımak' isteyecek kadar rahatsız eden 40 farklı şeye alerjisi olan Chloe, rahatsızlığı nedeniyle artık meyve yiyemiyor, cildine su ve kum değdiremiyor.
#AlerjiGünümüzde estetik dermatoloji, ameliyat gerektirmeyen ve doğal sonuçlar sunan yüz germe teknikleriyle ön plana çıkıyor. Bu teknikler sayesinde ameliyat olmadan genç bir cilde kavuşmak mümkün olabilir. İşte güncel ve etkili ameliyatsız yüz germe yöntemleri...
#GüzellikSağlık Bakanlığı’nın branş kısıtlamasını kaldırarak, tüm hekimlerin estetik işlem yapabilmesinin önünü açtığı yönetmelik, tıp dünyasını ikiye böldü. Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanları ile Dermatoloji Derneği dahil bazı dernekler, 6 yıl tıp eğitimi üzerine 5 yıl daha okuyup, uzmanlaştıkları bir alanda bu işin, yapacak kişi doktor dahi olsa, bir sertifika ile yapılmasının olumsuz sonuçlar doğuracağını savunuyor. Bu isyanlarını köşeme taşımıştım. Bugün, “Biz de doktoruz, iğneli işlemleri pekâlâ yapabiliriz” diyen hekimlere kulak verelim. Avrupa ve ABD’de her doktorun kurs ya da yüksek lisans eğitimiyle medikal estetik yapabildiğini ve yeni yönetmelikle de “merdiven altının” engelleneceği görüşündeler.
#DOKTORSon 5 yılda sadece İngiltere’den gelen 28 İngiliz kadının ve son olarak sosyal medya fenomeni Neşe Özkan’ın girdiği estetik operasyonda hayatını kaybetmesi ve dahası neredeyse her hafta bir medikal estetik mağdurunun haber olması, Sağlık Bakanlığı’nı hareket geçirdi.
#Sağlık BakanlığıKış aylarında kapalı ve kalabalık ortamlarda hızla yayılan uyuz, ciltte yoğun kaşıntı ve döküntülere yol açıyor. Uzmanlar, soğuk havaların ve hijyen eksikliğinin uyuzun yayılma riskini artırdığını vurguluyor. Son günlerde tedaviye dirençli vakaların artışı dikkat çekiyor. Peki nasıl önlem almak gerekiyor? Uzm. Dr. Makbule Dündar, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkYaşlanmayı durdurmak hatta tersine çevirmek, son dönemde herkesin hedefi haline geldi. Kimi sağlıklı beslenip spor yaparak bu hedefe ulaşmaya çabalarken, 'biyohacker'lar buna alternatif terapi yöntemlerini de ekliyor. O biyohacker'ların en tanınmışlarından biri olan Kayla Barnes-Lentz, takvim yaşıyla biyolojik yaşı arasındaki 11 yıl farkı nasıl elde ettiğini anlattı.
#SağlıkGeçtiğimiz aylarda yakın bir arkadaşım bir anda iltihaplı akne sorunu yaşamaya başladı. Aslında cildi her zaman sorunsuzdu. Cilt bakım rutinine sadıktı. Bir anda yaşadığı sivilce sorununun nedenini ne o ne biz anlayamadık. Dermatoloğa gittiğinde detaylıca muayene oldu hatta kan tahlilleri bile yapıldı. Doktor, rutin sorular sorarken içlerinden bir tanesi problemin kaynağını açıklıyordu: Son kullanma tarihi geçmiş kozmetik ürün kullanmış olabilir misin?
#Cilt BakımıSürekli duşa giriyor ama yine de kötü koktuğunuzu düşünüyor musunuz? Böyle bir şey mümkün değilmiş gibi gözükse de çok sık duşa girmek gerçekten kötü kokmanıza neden olabiliyor. Peki ne sıklıkla banyo yapılmalıyız? Çok sık banyo yapmak nasıl daha kötü kokmamıza neden olabilir? Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Nalan Kükürt tüm sorularımızı yanıtladı
#SağlıkDurup dururken başlayan kaşıntıları nedeniyle kolları yara içinde kaldı, hayatı altüst oldu. Yıllarca gitmediği doktor kalmadı ama hiç kimse bu çıldırtan kaşıntının nedenini açıklayamıyordu. Bir doktorun tecrübesi sayesinde nihayet teşhis kondu ama bu kez de tedavi muamması başladı. Peki neydi bu korkunç kaşıntıların sebebi?
#SağlıkTemiz yatak kokusu kendimizi sakin ve huzurlu hissetmemizi sağlar. Yeterli sıklıkta değiştirilmeyen nevresim takımları ise hastalıklara davetiye çıkarır. Peki nevresimlerimizi ne sıklıkla değiştirmeliyiz? Özellikle yastık kılıfları neden daha kirli oluyor? Sadece yastık kılıfını sık değiştirmek yeterli mi? Yastığın kendisinin ve temizliği nasıl yapılmalı? Dermatolog Yasemin Fatih Amato, nevresim ve çarşaf temizliği ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.
#TemizlikGüneş ışınları ciltte kalıcı izler bırakabilir, ancak doğru tedavi ve önlemlerle bu lekelerden kurtulmak mümkündür. Dermatoloji Uzmanı Dr. Zahide Eriş Zorlu, güneş lekelerinin tedavisi hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.Evde peeling yapmak, doğal maskeler yapmak ya da sıcak su ile yüze masaj etmek bu lekelerden kurtulmaya yardımcı olur mu?
#Kişisel BakımSon dönemde herkes bu trendi konuşuyor. Ağrıları geçirmekten depresyonu iyileştirmeye birçok faydası olduğu iddia ediliyor. Peki uzmanlar ve araştırmalar ne diyor? Kızılötesi ısı terapisi gerçekten söylendiği kadar faydalı mı?
#Sağlık