Bilimsel Çalışma haberleri sayfasında Bilimsel Çalışma hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 11643 Bilimsel Çalışma haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Akademisyenler, makalelerinin etkisini artırmak için ‘atıf’ satın almaya yöneliyor. Yurt dışında bazı şirketler parayla atıf satarken, Türkiye’de ise işler ‘sen benim makaleme atıf yap, ben de seninkine yapayım’ şeklindeki çıkar ilişkisiyle yürütülüyor. Atıfı yüksek olan makaleler ve dolayısıyla bilimsel çalışmalar daha çok öne çıkarken, düşük olanlar arka planda kalıyor. Bu durum bilimsel araştırmalara olan güveni de zedeliyor.
#Bilimsel ÇalışmaÜniversiteler geçmişten günümüze bilimsel, sosyal ve kültürel etkinlikleri içinde barındıran insanlık tarihini her zaman etkileyen önemli kurumlar oldular. Sadece bilim üretmekle kalmadılar, içinde bulundukları toplumu her alanda etkilediler. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin arttığı günümüz dünyasında üniversitelerarası işbirliği çalışmaları büyük ölçüde önem kazandı.
#YükseköğretimCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki “2024-2025 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. İstanbul Fatih'teki vahşete tepki gösteren Erdoğan, "Cuma günü iki genç kızımız vahşi cinayete kurban gitti. Ailelerine baş salığı diliyorum. Fail de mağdur da gençlerimizden oluşuyor. Bu hadiselerin önüne geçecek adımları atmazsak batılı ülkelerin sorunları ile bizim de yüzleşmemiz kaçınılmazdır." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanABD'de bulunan 14 tarihi eserin Türkiye'ye iadesi dolayısıyla New York'taki Türkevi'nde tören düzenlendi. New York Başkonsolosu Büyükelçi Muhittin Ahmet Yazal’ın ev sahipliğini yaptığı törene Manhattan Bölge Savcı Yardımcısı Albay Matthew McDonald, New York İç Güvenlik Soruşturmalarından Sorumlu Özel Ajan Yardımcısı Kevin O'Malley, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı ile Türk ve Amerikalı sanatseverler katıldı
#AbdAkademisyenler, makalelerinin etkisini artırmak için ‘atıf’ satın almaya yöneliyor. Yurt dışında bazı şirketler parayla atıf satarken, Türkiye’de ise işler ‘sen benim makaleme atıf yap, ben de seninkine yapayım’ şeklindeki çıkar ilişkisiyle yürütülüyor. Atıfı yüksek olan makaleler ve dolayısıyla bilimsel çalışmalar daha çok öne çıkarken, düşük olanlar arka planda kalıyor. Bu durum bilimsel araştırmalara olan güveni de zedeliyor.
#Bilimsel ÇalışmaÇevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “İnşallah teslim sayımızı Eylül ayında 100 bine, yılsonunda ise toplamda en az 200 bine ulaştıracağız. Ve 2025 yılı sonuna geldiğimizde; depremzede kardeşlerimizin tamamı artık yeni yuvalarında oturuyor olacak” dedi.
#Murat KurumAvrupa'daki ilk Mpox hastalığına yakalananlardan biri olan Türk aktivist Harun Tulunay (36), DSÖ'nün hastalığın "Farkındalık yüzü" olarak tüm dünyada bir anda gündeme oturdu. Tulunay, DSÖ'nün geçtiğimiz hafta ikinci kez küresel acil durum ilan etmesi sonrası, Mpox hakkında Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuştu. Tulunay, "Hastalığım sırasında benim de klinik araştırmalarına dahil olduğum ve etkinliği kanıtlanmış bir ilacı, yüzde 95'e varan koruyuculuğu ile aşısı olan bir hastalık. Yıllardır HIV'le yaşayan bir birey olarak söylüyorum; HIV değil, mpox yüzünden çok büyük ızdırap çektim" ifadelerini kullandı.
#MPOXBAZEN önceliklerimizin sırasını kaçırıyor ve daha alt sıralarda yer alması gereken konuları farkında olmadan en tepeye oturtuyoruz. Sağlık, hiç tartışmasız tüm önceliklerin üstünde olmalıdır. Sağlığımız aksadığı, bozulduğu zaman kıymetini anlıyoruz. Arabamıza, evimize gösterdiğimiz özeni sağlıkta esirgiyoruz. Ne zamanki yatağa ya da hastaneye mahkum oluyoruz, o zaman jeton düşüyor. Ama bazen çok geç olabiliyor. Dr. Neşe Erdinç, hayata ve sağlığa dair şunları anlattı;
#1İBB Miras ekiplerinin 2021 yılından bu yana restorasyonuna devam ettiği Rumeli Hisarı’nda, hisarın sahil kısmından başlayan ve dikine şekilde devam eden yer altı geçidi bulundu. İlk 125 metresine ulaşılan tünelin İstanbul’un fetih günü bulunduğunu söyleyen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, "Oldukça önemli bir buluntu çünkü orta çağ yapısı olarak kabul edilmesi gereken bir yapı. Çünkü biliyorsunuz İstanbul'un fethiyle bir sene sonra orta çağ kapanacaktı" dedi.
#İstanbulİBB Miras ekiplerinin 2021 yılından bu yana restorasyonuna devam ettiği Rumeli Hisarı’nda, hisarın sahil kısmından başlayan ve dikine şekilde devam eden yer altı geçidi bulundu. İlk 125 metresine ulaşılan tünelin İstanbul’un fetih günü bulunduğunu söyleyen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, "Oldukça önemli bir buluntu çünkü orta çağ yapısı olarak kabul edilmesi gereken bir yapı. Çünkü biliyorsunuz İstanbul'un fethiyle bir sene sonra orta çağ kapanacaktı" dedi.
#Rumeli HisarıZonguldak'ta evine giderken ormanda iş makinesiyle 1183 yaşındaki porsuk ağacının kesildiğini görerek ihbarda bulunan mağara kaşifi ve çevreci Engin Zaman, Kent Konseyi Başkanı Mustafa Bilge ile birlikte adliyeye giderek Devlet Su İşleri (DSİ) Müdürlüğü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü ve kesim yapan müteahhit hakkında 'görevi ihmal sureti ile görevi kötüye kullanmak ve ağaç kesmek' gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
#ZonguldakOtizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan bireyler için anlayış ve destek gereksiniminin önemli bir hatırlatıcısı olan Dünya Otizm Farkındalık Gününü, her yıl olduğu gibi bu yıl da 2 Nisan’da kutluyoruz. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2007 yılında belirlenen bu gün, OSB hakkında farkındalık yaratmayı ve OSB olan çocuklar için daha kapsayıcı bir toplum oluşturmayı amaçlıyor.
#Konuk YazarKaş Çevre ve Kültür Derneği, Patara Antik Kenti'nin nekropol ve deniz kaplumbağası yuvalama alanlarını içerdiği belirtilen, üzerinde 800'ü aşkın kaçak villa ve yazlık bulunan alanda yapılaşmayı yasallaştıracağı ve yeni yapılara yol açacağı aktarılan 1/25 binlik imar planının iptal edilmesi çağrısında bulundu.
#Patara Antik KentiGaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Valiliği iş birliğinde 2024 yılının Gaziantep Aile Yılı olarak ilan edilmesinin ardından yapılacaklarla ilgili tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Ailelerin dağılmasında nelerin önemli olduğunu araştırdık. Bunun önemini fark ederek bilimsel çalışma yapıyoruz. Bilimsel yaklaşmak, doğru yönetmek gerekiyor. Verdiğimiz destekle aile yüzde 80 dağılmadan duruyor." dedi.
#Gaziantep Büyükşehir BelediyesiGaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Valiliği iş birliğinde 2024 yılının Gaziantep Aile Yılı olarak ilan edilmesinin ardından yapılacaklarla ilgili tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Ailelerin dağılmasında nelerin önemli olduğunu araştırdık. Bunun önemini fark ederek bilimsel çalışma yapıyoruz. Bilimsel yaklaşmak, doğru yönetmek gerekiyor. Verdiğimiz destekle aile yüzde 80 dağılmadan duruyor." dedi.
#Gaziantep6 Şubat Kahramanmaraş depremleri bir kez daha hepimize gösterdi ki önlem almazsak ölürüz! Evlerimiz, hastanelerimiz, kentlerimiz yıkılır; biz de enkaz altında kalırız. Arama kurtarma ekipleri kurup yeterli eğitimi vermezsek enkaz altında kalanları zamanında kurtaramayız. İyi organize olmazsak afetten sonra aç kalırız, ilaç bulamayız. Sözün özü; yapabileceğimiz tek şey depreme ve sonrasına hazırlanmak. Geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan yıkımın ardından deprem riski taşıyan şehirlerin belediyelerine hazırlıkları sorup bunu okurlarımızla paylaşmıştık. Bu yıl tekrar kapılarını çaldık. Belediyeler projelerini anlattı.
#DepremAydın’ın Söke ilçesi yakınlarındaki, arkeoloji dünyasında ‘Anadolu’nun Pompeisi’ olarak bilinen Priene’deki kazıların Başkanı Prof. Dr. İbrahim Hakan Mert, Bursa ve Frankfurt Üniversitesi’nden ekiplerin sürdürdükleri çalışmaları anlattı. Priene’nin hem şehir planlamacılığı, hem de dini özellikleri açısından çok önemli bir antik merkez olduğunu vurgulayan Prof. Mert, bilimsel çalışmaların yanısıra UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de aday olan kentin Türkiye turizmine katkıda bulunması umudunda.
#İbrahim Hakan MertDemans, günümüzde yaşlılığın en ürkütücü hastalıkları arasında yer alıyor. Erken teşhis edilmesi halinde tedavi şansı da bir o kadar yüksek oluyor. Bilim insanları bu hastalıkla mücadelede çığır açacak ve demansı erken dönemde tespit edebilecek bir araştırmaya imza attı.
#DemansGeçtiğimiz günlerde Tunceli’nin Hozat ilçesinde kış uykusunda olması gereken yılanların karlar üzerinde belirmesi, "Kışın ortaya çıkan bu yılanlar depremin habercisi olabilir mi?" diye düşünen halkta paniğe neden oldu. Peki bu endişe tamamen yersiz mi yoksa gerçekten yılanlar depremi hisseder mi? Yer hareketleri, yer altında yaşayan hayvanların davranışlarını etkiler mi? Prof. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız anlattı...
#Yılanİlk Türk uzay bilim misyonu hakkında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Biz uzaya astronot gönderdik bize diyorlar ki ‘Astronot gönderdiniz ama bununla gurur duyulacak bir şey yok çünkü roket bizim değil başka ülkenin roketiyle gönderdiniz’. Roketi yapsak, uzay istasyonu sizin değil, niye gurur duyuyorsunuz' derler" dedi.
#Mehmet Fatih KacırTürkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile 3 astronotun bulunduğu Axiom-3 mürettebatını taşıyan Dragon uzay aracı, dün TSİ 13.42’de Uluslararası Uzay İstasyonu’na başarıyla kenetlendi. Ekibi, uzay istasyonunda bulunan astronot ve kozmonotlar karşıladı. Tüm Türkiye tarihi anları nefesini tutarak izledi.
#Aalper Gezeravcı