Çığır açacak araştırma: Demans erken teşhis edilecek!

Güncelleme Tarihi:

Çığır açacak araştırma: Demans erken teşhis edilecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2024 11:18

Demans, günümüzde yaşlılığın en ürkütücü hastalıkları arasında yer alıyor. Erken teşhis edilmesi halinde tedavi şansı da bir o kadar yüksek oluyor. Bilim insanları bu hastalıkla mücadelede çığır açacak ve demansı erken dönemde tespit edebilecek bir araştırmaya imza attı.

Haberin Devamı

DEMANSI erken dönemde tespit eden bilimsel çalışma, ‘Nature Aging’ bilim dergisinde yayımlandı. Bilimsel araştırmaya göre, kandaki protein biyobelirteçleri demansı erken bir aşamada tespit edilmesini sağlıyor. Bu konudaki araştırmalar 2006 yılında başladı ve bilim insanları şimdi bu belirteçlerin klinik teşhisten 15 yıl öncesine kadar hastalığı tahmin edebildiğini gösterdi. Bulgular, hastalığın ilk belirtiler ortaya çıkmadan teşhis edilebilmesi ve demans ilaçlarının geliştirilebilmesi için gelecekte yapılacak demans kan testlerine de yardımcı olacak.

Çığır açacak araştırma: Demans erken teşhis edilecek
TÜRÜNÜN EN BÜYÜK BİLİMSEL ÇALIŞMASI
Warwick Üniversitesi ve Şangay’daki Fudan Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü çalışma, 52 bin 645 sağlıklı katılımcıdan alınan kan örneklerini içeren, bugüne kadar yapılan türünün en büyük bilimsel çalışması. Örnekler 2006 ve 2010 yıllarında toplandı ve donduruldu. Araştırmacılar bunları 10 ila 15 yıl sonra analiz etti. Mart 2023’e kadar kan örnekleri alınan 1417 katılımcıda demans gelişti. Araştırmacılar, yıllar önce alınan kan örneklerine dayanarak, o sırada zaten mevcut olan göze çarpan 11 protein biyobelirteciyi belirledi. Risk faktörlerinin (yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi ve genetik) de dahil edilmesiyle hastalık yüzde 90’in üzerinde bir doğrulukla tahmin edilebildi. Warwick Üniversitesi’nden Prof. Jianfeng Feng, tanımlanan 11 proteinle etkileşime giren ilaçların gelecekte geliştirilebileceğini umduğunu belirtti. Bilim insanları, kan testinin demans teşhisinde devrim yaratabileceğini ve daha erken ve önleyici tedaviye yol açabileceğini umuyor. Ancak test halen yetkililer tarafından inceleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!